Kolumnit

Saatanallinen Nato-säe

Kolumnit 10.10.2014 0:00
Tarkka Jukka

Vuoret järisivät kun paljastui, että joku onneton ulkoministeriön uumenissa oli kirjoittanut paperille kauheat sanat: ”Nato-jäsenyys selkiyttäisi monin tavoin Suomen asemaa”. Ulkoministeri raivostui. Muut närkästyivät, mutta muista asioista kuin tämän saatanallisen säkeen asiasisällöstä.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ruikutti, kun se taaskaan ei saanut etukäteen tietää, että oli tulossa myrsky vesilasissa. Presidentti tuntui lähinnä ihmetelleen pikkuasiasta syntynyttä mekastusta. Ja lehdistö ilkkui kun nämä kaikki kiemurtelivat epämukavassa julkisuudessa.

Vakava vaara uhkaa isänmaata jos virkamies ei saa työhönsä liittyvissä mietteissä ja teksteissä poiketa päällikön ajatuspolulta. Sellainen byrokraattinen sisäsiittoisuus johtaa aivokuolemaan.

Virkakunnan tehtävänä on seurata ympäröivää maailmaa pysyäkseen selvillä siitä, onko jossakin tapahtumassa sellaista, joka antaisi aiheen tarkistaa tai peräti muuttaa Suomen politiikka.

Jos tämän työn tuloksia ei saa raportoida viraston sisäisesti sen johdolle, se on viraton virasto. Silloin eduskunnan oppositiopuolueet ovat ainoa valtion instituutio, joka edes yrittää selvitellä politiikan päivitystarpeita. Ne eivät kuitenkaan pysty juuri muuhun kuin stand up-komiikkaan.

Ei kannata jäädä äimistelemään tämän saatanallisen säkeen julkisuuteen luiskahtamisesta syntynyttä primitiivireaktiota. Sen ajatussisältö on paljon tärkeämpää.

Vielä viime vuonna tähän aikaan Nato-jäsenyyden perusteeksi riitti se, että se olisi tavanomaista kansainvälistä turvallisuusyhteistyötä. Venäjän muuttuminen aggressiiviseksi häirikkövaltioksi loi uuden tilanteen. Nyt Nato-jäsenyys on välttämätön.Suomalainen kuurupiilo liittoutumattomuudella on vaarallista temppuilua. Siitä alkaa olla seurauksia nyt kun aseellisesti jännittyneen tilanteen syntyminen Suomen lähialueilla on mahdollista ja melkein todennäköistä.

Suomi on Naton ja Venäjän välisen kosketuspinnan pohjoisessa reunassa ja niiden molempien avointa sivustaa. Liittoutumattomuuden pitäisi merkitä sitä, että se on sekä Naton että Venäjän sotilaskartoilla valkoista aluetta, jolle niillä ei ole asiaa. Historia kertoo kuitenkin, että sotilaiden kartoilla mikään ei ole valkoista.

Suomi on pinteessä, jos Venäjän ja Naton välille syntyy Baltian alueelle asti ulottuva aseellista toimintaa ennakoiva jännite. Kumpikaan osapuoli ei voi etukäteen tietää, mitä liittoutumaton Naton superkumppani-Suomi tekisi pahan paikan tullen. Epävarmassa tilanteessa sotilaallinen logiikka johtaa toimiin, jotka yllättävät kiltin siviili-ihmisen.

Siinä tilanteessa sekä Venäjällä että Natolla olisi kova kiire kaapata sivustan avoin tila omaan käyttöön ennen vastustajaa. Se, joka ei näytä lippua, on vapaata riistaa. Suomi joutuisi puolustamaan ilmatilansa ja merialueensa koskemattomuutta sekä Venäjää että Natoa vastaan.Ulkoministeriön paperiin kirjoitettu saatanallinen Nato-säe osoittaa, miten tätä vaaraa voisi pienentää. Sen esittämän ratkaisun jälkeen kaikki tietäisivät, missä Suomi on, ja pyrkisivät välttämään sen uhkaamisesta aiheutuvaa riskiä

Nato-jäsenyys lisäisi tietenkin Venäjän uhittelua Suomelle, mutta sitähän se tekee jo nyt. Liittoutumattoman naapurin ahdisteluun liittyy vähemmän riskejä kuin ärhentelyyn liittoutuneelle. Venäjä on testannut sen Ukrainassa. Nato ei suojaa liittoutumattomia, ja Ukraina on kokenut sen hyvin konkreettisesti. Liittoutumattoman Suomen ahdistelu on Venäjälle melko pieni riski. Suomen Nato-jäsenyys pakottaisi Venäjän varomaan edes vähän.

Periaatteessa on sekin vaihtoehto, että Suomi sinnittelee liittoutumattomuutensa kanssa kunnes kriisi puhkeaa ja tukeutuu sitten Venäjän sotilaalliseen turvaan. Nato-vastustajien todistustaakkana on osoittaa, millä tavalla se olisi parempi vaihtoehto kuin Nato-jäsenyys.

Lause ”Nato-jäsenyys selkiyttäisi monin tavoin Suomen asemaa” on nyt todempi kuin koskaan.Pahuus ei ole kadonnut maailmasta. Venäjä pelaa imperialistista peliä, jonka luultiin päättyneen Neuvostoliiton romahdukseen. Venäjä on nyt aloittanut sen uudestaan, ja tämän pelin sääntöjen mukaan on sitten vaan toimittava. Kun muut pelaavat shakkia, Suomi ei pärjää tammen säännöillä.

Venäjä on ottanut oikeudekseen kaapata kaiken sen, minkä voi saada sotavoimalla uhaten. Sitä vastaan ei suojaa muu kuin sellainen puolustuskyky, että asevoimalla painostaminen ei tehoa.

Pelkkä rahan syytäminen puolustusmateriaalin hankintaan ei riitä. Jokaisen nykyaikaisen asejärjestelmän huoltovarmuus ja toimintavalmius on Naton peukalon alla, ja se asia ahdistaa kaikkia liittoutumattomia, jotka käyttävät Nato-maiden kehittämiä ja tuottamia asejärjestelmiä.

Neuvostoliiton aikana Kreml lisäsi valtapiiriään alistamalla naapureitaan Varsovan liiton ja yya-sopimuksen tapaisilla sopimusjärjestelyillä. Nyt Venäjä ei vaivaudu naamioimaan valtapiirinsä laajennusta pehmeällä sumutuksella. Voimalta voi suojautua vain vastavoimalla.

Venäjän uhan hallitsemiseen ei ole muuta keinoa kuin osoittaa sellaista materiaaliseen valmiuteen ja kansainväliseen verkostoon perustuvaa vastustuskykyä että avointa imperialismia ei kannata yrittää. Suomi ei pysty kehittämään sitä efektiä ilman Nato-jäsenyyttä.

Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori, joka toimii vapaana tutkijana ja kolumnistina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Tämä on sitä lipposmaista pimeää pelottelua. Suomi ei tarvitse minkään valtakunnan natoja. Tänne höökiminen tulee niin kalliiksi että halukkaat laskevat ensin moneen kertaan että kannattaako. Kunnon suomalainen ei anna koskaan periksi ja meitä on sentään vielä yli puolet kansasta joita ei pelota. Emme pane päätä natopensaaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkeät sanat Jukka Tarkalta. Uudelta näyttää se, ettei hänen selvää mielipidettään ole ainakaan tässä vastustettu. Onhan se tosi outoa, ettei Natoon uskalleta liittyä. Jos Suomella ja Ruotsilla oli näkemys, siis eteenpäin, ne tekisivät sen ja sanoisivat Kremlille, että se on vastaus Etyjin ynnä muiden sopimusten rikkomiseen.

Kyse ei ole nyt pelkästään Ukrainasta. Pitkällä tähtäimellä kyse on myös siitä mihin suuntaan Venäjän valtavaa valtiota yritetään kehittää. Se pelaa nyt entistä enemmän yhteen Kiinan kanssa, kuten USA teki Afganistanin miehitystä ennen, vastustaakseen NL:n hegemoniapyrkimystä. Venäjä vastustaa USA:n hegemoniaa vastaavasti.

Mutta tämän geopoliitiikan rinnalla kyse on myös Venäjän yhteiskunnan kehityksestä. Palaako se autoritarismiin, josta esikuvia on sen naapureissa Aasian puolella. Vai hyväksyykö se kansalaisoikeuksien ja -vapauksien periaatteen. Sen omat intellektuelit, tavallaan alkuun jopa kommunistit, ovat lähes aina pyrkineet läntisiä arvoja kohti.

Jollakin tavalla vaihtoehtojen merkitys tulisi selvittää Putinin kanssa. Eikö sotilaallisten pelimahdollisuuksien rajaaminen tekisi juuri sen? Ei hän ole uskottava despootti. Patriootti hän on. Palvelisiko autoritarismi todella hänen maataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tohtori puhuu asiaa, olen täysin samaa mieltä. Toivottavasti silmät aukeaa poliitikoilla Rosatomin/Putinin sumutukselta.
Ydinvoima kyllä, mutta ehdottomasti ei Venäjältä. t. Viki

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
17
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
12
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
9
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
8
Hus seuloo parantuneita uusilla vasta-ainetesteillä – ne löytävät myös oireettomasti koronaviruksen sairastaneet
7
Ei yhtään uutta koronakuolemaa Suomessa – tehohoidossa yli 60 ihmistä, heistä kolme Oulussa
7
THL: Pohjois-Pohjanmaalla koronaviruksen riskiryhmäläisten osuus maan alhaisimpia – maakuntien välillä on isoja eroja

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on ajoittain huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, 
Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

298 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image