Kolumnit

Saako lasten kanssa olla hauskaa? Harva kertoo, mitä hyvää lap­si­per­hear­keen liittyy

Tytti Määttä on Kuhmon kaupunginjohtaja.
Kolumnit 5.11.2019 20:00
Tytti Määttä

Uusien väestöennusteiden tultua keskustelu perheen perustamisesta on jälleen kiihtynyt. Vanhemmuudesta olen minäkin kirjoittanut tähän kolumnisarjaan. Viimeksi kirjoitin aivan toisesta näkökulmasta. Siitä, että meidän pitäisi lakata ihannoimasta väestön kasvua ja muuttaa ajatteluamme niin, että hyvinvointia on olemassa myös ilman sitä.

Syntyvyyden laskussa ei siis ole mielestäni mitään pahaa sinällään. Meidän systeemimme vain on mitoitettu perustumaan siihen: palvelut ja niiden rahoitus, eläkkeet ja niiden rahoitus tai vaikkapa kasvavan kulutuksen ja elinvoiman yhteys.

Tämä kirjoitukseni on kuitenkin ylistys lapsille.

Miksi?

Koska koen, että keskitymme keskustelussa liiaksikin pohtimaan, mitä politiikan keinoin voisimme tehdä syntyvyyden edistämiseen. Kuuntelemme illat pitkät asiaohjelmien keskusteluja, joissa pyritään ratkomaan ongelmia: liian alhaista syntyvyyttä, vanhemmuuden ja työn yhteensovittamisen ongelmia, lapsiperheiden taloudellisia haasteita ja niin edelleen.

Harva kertoo, mitä hyvää lapsiperhearkeen liittyy.

Minulle vanhemmaksi tulo oli elämäni järisyttävin kokemus. Synnytys ja lapsen ottaminen ensikertaa syliin on jotain sellaista, jota on vaikea selittää. Pienen vauvan katse, kummankin, on piirtynyt omille verkkokalvoilleni. Ensimmäiset hymyt ja naurut ovat jääneet mieleen.

Tutustuminen lapseen persoonana alkaa syntymisen hetkestä. Lapsen kasvun ja oppimisen seuraaminen, siinä ohjaaminen ja kannustaminen ovat elämäni mittainen tehtävä. Luulen myös, että tehtävistäni se on kaikista tärkein ja vaativin.

Lapset ovat opettaneet minua hillitsemään omia tunteitani ja toimintaani. Toisaalta se on syventänyt vaikkapa rakkauden tunnetta tasolle, jota en tiennyt olevan edes olemassa. Lasten kanssa koen myös turhautumista ja kiukkua, sellaista, jota en kokisi ilman lapsia.

Lasten kanssa puuhastelu on mukavaa. En koe olevani mitenkään erityisesti lapsirakas tai vuoden äitihahmo, mutta pidän omien lasten kanssa puuhastelusta: luontoretkistä, maalaamisesta, lukemisesta, metsällä käymisestä, elokuvailloista, leipomisesta ja vaikka lautapelien pelaamisesta. Lasten kanssa voi tehdä monenlaisia asioita, joista tulee hauskempia yhdessä.

Lasten kanssa saan myös tehdä asioita, joita en muuten tekisi kuten lumilinnan rakentaminen tai muovailuvahalla muovaileminen.

Julkisessa keskustelussa tuntuu välillä kuin lasten elämä on jotenkin irrallinen osa aikuisten elämästä. Sama nousee esille Väestöliiton perhebarometreissä kun on tiedusteltu aikuisväestöltä, mitkä tekijät olivat tärkeitä syitä sille, että lapsen saaminen ei tuntunut ajankohtaiselta.

Yksi väittämistä koskee muiden mielenkiinnon kohteiden merkitystä lapsenhankinnan esteenä (”Halu tehdä muita minua kiinnostavia asioita”) ja toinen lapsen vaikutusta nykyiseen elämäntyyliin ("Joutuisin luopumaan nykyisestä elämäntyylistäni").

Kun 2008 vain joka kymmenes nuori aikuinen piti näiden syiden merkitystä hyvin tärkeänä, osuus oli kasvanut runsaaseen kolmasosaan vuonna 2015.

Olen käynyt useamman nuoren naisen kanssa keskustelua teemasta. Siitä, millaista elämä lasten kanssa on. Miten perheen ja työelämän yhteensovittaminen onnistuu. Miten huolehdin itsestäni vanhempana. Viestini on, että myös lasten kanssa uran rakentaminen onnistuu. Se vaatii meidät huomamaan kaksi asiaa: Lapsia kannattaa kasvattaa omaan elämänrytmiin ja tekemiseen. Toiseksi, yhteisön ja yhteiskunnan pitää hyväksyä, että lapset ovat mukana.

Ensimmäinen tarkoittaa sitä, että otamme lapset mukaan omaan arkeemme vahvemmin. Harrastamme ja teemme heidän kanssaan asioita yhdessä. Jos työn luonne on sellainen, voimme ottaa heidät tilaisuuksiin tai luottamustehtäviin mukaan. Lapsilta pitää myös vaatia kohtuullista, lapsen iän mukaista käytöstä tilaisuuksissa ja iän mukaista ponnistelua vaikkapa metsäretkellä tai yhteisissä harrastuksissa.

Toiseksi yhteisön tai yhteiskunnan pitää sallia lasten mukaan tuleminen. Siihen pitää myös luoda mahdollisuuksia. Vaikkapa niin, että tilaisuuden kutsussa mainitaan, että lapset voivat tulla mukaan. Tai niin, että lapset ovat jollain tapaa huomioituina kokoustilan suunnittelussa.

Muuttuuko oma elämä lasten myötä? Tietysti, koska olet vastuussa myös muista kuin itsestäsi.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole patistella ketään lasten hankkimiseen vaan muistuttaa, että lapset syntyessään ja saapuessaan ovat kiinteä osa elämäämme ja elämä lasten kanssa on täynnä iloa. Sen tilalle, mistä joudut kenties luopumaan, tulee muuta. Se muu on usein hauskaa, kiinnostavaa ja täyttä elämää.

Tytti Määttä on Kuhmon kaupunginjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Minulle elämä pienten lasten kanssa oli elämän antoisinta aikaa. Ei siinä ole mitään muuta vikaa, kuin että joskus on vähän raskasta, omaa aikaa ei ole sekuntiakaan ja yksitoikkoiseksi se käy aina samaa toistaa. Pahinta on, että lasten saamiseksi pitää mennä naimisiin ja avioliitto tarkoittaa alistumista vaimon valtaan ja seksikin loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Pienillä paikkakunnilla voi olla helpompaa. Suurissa kaupungeissa järjestelmän "huoli" on rakennettu niin tehokkaaksi, että vain onnella siitä selviää. On kuraattoria, psykologia, psyykkaria, erityiskasvattajaa, kasvatusohjaajaa, koulupoliisia yms opetustoimen henkilöiden lisäksi. Juuri tänään Ylen alueradiossa haastateltiin nuorta koulupsyykkaria, joka kysyttäessä alaluokkalaisista vastasi, että heillä on tunne-elämän ongelmia. Hmm. Tässä koulun fokus katoaa, koska osa lapsista tempaistaan pois koulutyöstä erilaisiin "hoitoihin". Ja siinä on kiire, kun koulu alkaa, täytyy heti löytää lapset noille siipiporukoille, ettei heidän tarvitse jäädä peukaloita pyörittelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image