Kolumnit

Rinne näpäytti virkamiehiä – poliittinen ohjaus on ok, kunhan se ei ole käsiohjausta

Kolumnit 11.8.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Pääministeri Antti Rinteestä (sd.) on tullut uuden tehtävänsä myötä nopeasti Suomen siteeratuin henkilö. Pääministerin jokaista tekoa ja sanaa seurataan 24/7 -periaatteella.

Rinteen purjehdusloman jälkeen eniten huomiota on saanut haastattelu Uutissuomalaiselle. Siinä hän lähetti mutkattomia terveisiä Puolustusvoimien uudelle komentajalle Timo Kiviselle.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Vai lähettikö? Rinne sanoo osoittaneensa terveisensä kaikille virkamiehille. Viesti oli, että poliitikot tekevät päätökset, joita virkamiesten tulee noudattaa ja panna toimeen.

Laaja vastaanottajamäärä tekee pääministerin älähdyksestä itse asiassa paljon isomman asian kuin jos se olisi osoitettu vain Kiviselle.

Jos taas vain Kivinen olisi ollut maali, hänen olisi pitänyt tehdä tai sanoa jotakin Rinnettä ärsyttävää. Kivinen on aloittanut sitä paitsi tosi varovaisesti.

Mistä sitten on kysymys?

Ehkä eniten siitä, että Rinne viestitti näin olevansa valtioneuvoston uusi isäntä. Isoilla puolueilla ei ole enää ministeriöissä samalla tavalla jäsenkirjapolitrukkeja kuin poliittisten virkanimitysten kultakaudella.

Tilalle ovat tulleet valtiosihteerit ja erityisavustajat. Heitä on tulossa Rinteen hallituksen leipiin ennätysmäärä: Iltalehden laskujen mukaan 15 valtiosihteeriä ja 69 erityisavustajaa. Heidän palkkoihinsa menee yli 0,5 miljoonaa euroa kuussa.

Ministeriön muodollisesti korkein virkamies on joko kansliapäällikkö tai valtiosihteeri. Poliittiset valtiosihteerit ja erityisavustajat eivät tee heidän tehtäväänsä ainakaan helpommaksi, monesti päinvastoin.

Rinteen ryhmäviesti on nostattanut varmasti verenpainetta ainakin ulko-, puolustus- ja valtiovarainministeriössä sekä Pääesikunnassa. Niissä kaikissa on ja on ollut kovan luokan virkamiehiä, jotka ovat välillä vieneet ja ministerit vikisseet.

Yksi esimerkki on ulkoministeriö. Kun Tarja Halosesta (sd.) tuli ulkoministeri, hän ja johtavat virkamiehet taistelivat pitkään kaapin paikasta. Varsinkin puolustushallinnon virkamiehiä on syytelty etenkin vasemmalla Nato-vedätyksestä.

Oma lukunsa on valtiovarainministeriö. Kun Suomi romahti 1990-luvulla syvään lamaan, sen johtavat virkamiehet Raimo Sailas ja Erkki Virtanen olivat aloitteentekijöitä kun poliitikot hapuilivat. Hyvä että olivat.

Rinne puhui vielä ennen vaaleja vähättelevään sävyyn rahaministeriön kamreereista. Jäikö hänelle kivi kenkään kaudestaan valtiovarainministerinä?

Suomessa voivotellaan aina, että valta on väärässä paikassa. Milloin valtaa on ministerien sijasta virkamiehillä, eduskunnan sijasta työmarkkinajärjestöillä, eduskunnan sijasta hallituksella ja valtuutettujen sijasta kuntien virkamiehillä.

Periaatteessa asia on selvä: poliittiset päättäjät määrittävät poliittisen linjan, jota virkavastuulla toimivat virkamiehet sitten toteuttavat.

Poliittinen ohjaus on parhaimmillaan juuri tätä linjan määrittelyä, mutta pahimmillaan näpertelyä. Vielä pahempaa on jos, ja kun, poliitikot tekevät ristiriitaisia linjauksia ja kyttäävät virkamiesten tekemisiä.

Viime vaalikaudella pahin esimerkki tästä oli kesken jäänyt sote-maakuntauudistus. Siinä ei ollut vain ohjausta, vaan käsiohjausta.

Rinne varmaan tekee parhaansa, että hallituksen antama poliittinen ohjaus on vakaata ja ennustettavaa. Silloin virkamiesten on paljon helpompi toimia ja olla polkematta ministerien varpaille. Ministerien nokkapokka jo alkumetreillä ei lupaa hyvää.

Terveistensä laajentamisesta huolimatta Rinne puhui haastattelussa nimenomaan ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan päätöksenteon pelisäännöistä.

On tulkittavissa, että Rinteen mielestä näiden alojen virkamiehet ovat eniten pyrkineet kuskin paikalle.

Historiassa on kiinnostavia esimerkkejä ilman poliittista ohjausta toimineista virkamiehistä.

Sodan jälkeen kätkettiin aseita Neuvostoliiton miehityksen varalta marsalkka Mannerheimin ja Päämajan tieten. Syvimpinä yya-vuosina suomalaiskenraalit pitivät salaisesti yhteyksiä länteen samaan aikaan kun poliitikot suomettuivat. Skandaali olisi ollut valmis, jos yhteydet olisivat paljastuneet tuolloin.

Hyvä, että kätkivät ja hyvä, että pitivät yhteyttä.

Kommentoi

Mielestäni Rinteen arvostelu tai komentelu oli aika lapsellista. Jos olisin pääministeri, en lähtisi tällä tasolla kommentoimaan toisten tekemisiä pääministerin instituutiolta. Ehkä hän tietää tässä enemmän kuin me kukaan, mutta silti tapansa kullakin ojentaa muita? Oliko myös ajankohta ihan oikea, jossa uusi komentaja oli juuri valittu ja nimittäjä oli Tasavallan presidentti eli halusiko Rinne tässä esittää arvion presidentin komentajavalinnasta. Tämä tästä tulee väistämättä mieleen.

Rinteeltä tulee tällaisia sammakoita silloin tällöin. Samalla tavalla hän julkisesti ojensi hallituksen muodostamisen aikaan Haavistoa "turhasta julkisuuteen huutelusta", kun Haavisto oli kommentoinut sote-maakuntien määrää medialle. No, mielestäni pääministerin valtaa voi osoittaa paljon paremmin ja sisäpiirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman poliittista ohjausta toimivia, itsenäisesti ja vastuullisesti ajattelevia virkamiehiä ja -naisia tarvitaan, tiukan paikan tullen heidän käsissään saattaa olla maamme suvereniteetti. Perustuslakia on aina noudatettava, rohkeat, itsenäiset ajattelijat ovat sen takeena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

parhaimmillaan, päätoimittajatason kolumnointi - analyyttistä, asioiden juuriin ja syihin pyrkivää, kohtuullisen välimatkan pitävää, riippumatonta. Tätä rataa lisää, Karvonen, niin kehtaa näitä lukea, luetuttaa. Tuntuu kuin Kaleva olisi saavuttanut jälleen Uimosen aikaisen tason, ohittanut Hesarin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinteen taustalla häärii ilmiselvästi ikiradikaali Erkki Tuomioja. Tyhmemmänkin tarkkailijan tulisi tämän jo huomata.

Mielenkiinnolla odotellaan, millaisia avauksia Antti Rinteen suusta kuullaan jatkossa tämän Kivis-episodin jälkeen. Toivottavasti Antista ei kehity Erkin käsinukke... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä silloin tapahtuu, kun on paikka auki: Haetaan kansliapäällikköä. Vaatimukset korkeakoulu tai vastaavaava tai muuten "reipas ja nuori" puolue aktivisti. Mielellään hallituksen värinen passi. Mitä pääministeriin tulee: Anna äänesi, niin teen sinun elämästi taivaallisen hyvää. Minä joko kerjään, varastan tai lainaan, niin kaiken saat. Kuka pistää terävän neulan asumistukipalloon tai laskee vettä turveaumaan. Tulee kalifiksi kalifin paikalle metsien viisaaksi tietäjäksi. Sanoo Jussille, älä poika kaatele puita, muuten elukat kuolee ja hukka perii. Miksi sotapojat on tärkeitä. No siksi, että pitää varautua. Ruoka ja vesi loppuu. Ai jaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei unohdu. Kansliapäällikön nimittää yksinoikeudella ko. vastuualueen ministeri.

Aiemmin nimitysoikeus oli Tasavallan presidentillä, mutta se oikeus otettiin pois uudessa perustuslaissa Tarja Halosen kompuroidessa nimitysasioissa. Erityisesti Ritva Viljasen nimittäminen sisäministeriön kansliapäälliköksi herätti pahaa verta ja aiheutti ministeriössä kaaosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolestuttaa kun eduskuntaan valitaan kerta toisen jälkeen tyhmiä ja arviointikyvyttömiä ihmisiä, joiden tausta on epäselvä ja siitä huolimatta he päättävät Suomen asioista. Nyt eduskunnassa nostaa palkkaa myös terroristiksi luokiteltava henkilö, hänen motiivinsa on kysymysmerkki. Yksi hyvä puoli tässä kaikessa on se, että he eivät ole työttöminä työnhakijoina, silloin he olisivat työllistettävinä minkä tahansa työnantajan tehtäviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittisten päättäjien sana ei ole jumalan sanaa.

Silloin, kun poliittisten päättäjien päätösten arvostelua ei katsota hyvällä, alkaa asiat mennä pieleen. Näinhän Suomessa asiat oli erityisesti 1960 ja 1970 luvuilla. Siitä oli vaikea päästä eroon myöhemminkin.

Rinteen lausunto toi politiikan perusongelman ikävällä tavalla esiin erityisesti siksi, että hän ei osannut antaa esimerkkejä. Kun niitä ei anneta, niin sitten aletaan spekuloimaan.

Itselleni muodostui Rinteen lausunnon perusteella kuva siitä, miten edellisen hallituksen puolustusministerin ja tasavallan presidentin välillä oli skismaa. Silmätippojakin tarvittiin. Tällainen erimielisyys tietysti heijastui virkamiehistön käytökseen.

Miten toimi poliittinen ohjaus silloin? Turha on syyttää peiliä jos kuva on ruma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon lausunnon pohja lienee siinä että edellisen hallituksen puolustusministeri Niinistö kutsui Naton koneet harjoitukseen Rissalaan ilmoittamatta siitä Tasavallan Presidentille. Mukana kuplassa oli myöskin puolustusvoimien ylintä johtoa. Näin kerrotaan käyneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellakin kerrotaan, mutta siinä ei ole mitään perää. Lahjakkaita runoilijoita palstalla riittää... :D

Koneita ei kutsuta, vaan kansainvälinen osallistuminen linjataan pitkälti etukäteen TP-UTVA:ssa ja hyväksytään puolustusministeriössä.

Naton koneita on jo vuosikaudet osallistunut kansainvälisiin ilmasotaharjoituksiin Suomessa, eikä siinä ole mitään uutta tai ihmeellistä. Yhteisharjoittelusta on sovittu Suomen solmimissa kansainvälisissä sopimuksissa. Suomi noudattaa näissä samaa linjaa Ruotsin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiestä käy sääliksi, kun tietämätön poliitikkojoukko jakelee ristiriitaisia, epäoleellisia ja osin järjettömiä vaateita. Näin etenkin talouspuolella. Tosin opetusministeriössä/hallituksessa virkakunta on saanut saanut Pisa-menestyksen romahtamaan epäonnistuneella linjauksillaan poliitikkojen peesatessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitusohjelmaan on kirjoitettu sivulla 56 ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan.”
Tämä kirjaus haiskahtaa YYA-aikaiselta etupiiriajattelulta ja viholliskuvien maalailemiselta. Sanapari ”vihamieliset tarkoitukset” perustuu siis jo YYA-sopimuksen kirjaukseen ”aseellinen hyökkäys”.

Mikä valtio ylipäätään tässä nykyisyydessä olisi hyökkäämässä Venäjälle ja miksi? Mistä oikein on kysymys? Miksi oikein ”vihamieliset tarkoitukset” -termi on otettu käyttöön Suomen alueen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa määrittelyssä? ”Kenelle tämä lause on kirjoitettu?
Tuo hallitusohjelman ”vihamielisiin tarkoituksiin” -kirjaus on lähtöisin Erkki Tuomiojasta (sd.).

Hallitusohjelmassa ei mainita EU:n keskinäisen avunannon, artikla 42.7:n, kehittämistä sanallakaan.

Tuomioja ei nähnyt minkäänlaista poliittista viestiä Venäjän asevoimien komentajan, kenraali Makarovin , Helsingin Yliopiston juhlasalissa 5.6.2012, pitämässä puheessa. Tämä puhe käsitteli mm. Venäjän esitystä sen ohjustorjuntavyöhykkeen ulottamista myös Suomen alueelle. Tuomiojan mukaan se oli vain "sotilastekninen tarkastelu".

Tuomioja on käynyt ulkoministerikautensa jälkeen kahdesti Moskovassa. Kummallakin kerralla Tuomioja keskusteli ulkoministeri Lavrovin kanssa omien sanojensa mukaan ”yhteisistä eduista”!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kyllä herra ministeri" ja "kyllä Jeejee tietää" Britti - laatusarjaa pitäisi saada ehdottomasti Yle.n tai jonkin muun kanavan uusintalistoille, niin paljon asiaa koskien jopa tätä nykyistä ja edellistäkin hallitusta. Niin taitavia ministerien mielipiteen muokkaajia tehokkaat taustatyön tekijät kokemattomien poliitikkojen taustalla tosiaan ovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä virkamies ei sooloile poliittisten päättäjien selän takana. Kuinka nuo sotilaiden yhteydet länteen rakennettiin, meiltä on sangen usein jokunen esiupseeri sotilaskulussa länsimaissa. Kuten aikoinaan kenraali Sutela USA:ssa. Hän oli myöhemmin armeijan komentajana. Oli meillä myös kenraali Syrjä eversti vaiheessa Moskovassa Fruntzen sotilasakatemiassa kolmen muun upseerin kanssa vuoden opiskelemassa. Se reissu näkyi myöhemmin meidän taisteluohjesäännöissä.

Virkamiehen huoli on siinä, että toiminta pysyy lakien puitteissa, poliitikon huoli on nykyisin ärhäkkä ja sensaatiota hakeva media. Median vaikutus äänestäjäkuntaan on otettava todesta, sillä se näkyy seuraavissa eduskuntavaaleissa. Siksijohtavien poliitikkojen ja johtavien virkamiesten toiminta on oltava yhdenmukaista. Tämä lienee Rinteen suurin huolenaihe ja sanoman sisältö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimivatko kenraalit (ja everstit) ylipäällikön tieten vai tietämättä, vai "tietämättä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsevätkö nämä kansliapäälliköt liian helpolla. He ovat vähän julkisuudessa asemaansa nähden. Nythän Suomessa ukonilmaa tiedossa. Todella isoja asioita ja paperpino kasvaa. Kirjoja kirjoitellaan oman nahkansa pelastamiseksi. Syytetään kolmatta ospuolta ettei vaan kaveri suutuksissaan paljasta jotain muuta. Onko tämä 4 vuotinen politikka rulijanssi hyvä vai huono paikkajakoineen. Pitääkö myös politiisesti valitut ylimmät virkamiehet vaihtaa. Kuitenkin lait ja niiden soveltaminen ratkaisee. Olisko sote ja maakuntauudistus selkeyttänyt pelikentän. Varmaan olisi, jos kuntien määräkin olisi puolitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan mahtavaa, jos se jolla on valta uskaltaa tehdä myös päätökset. Diktatuurissahan tämä on ihan selvä mutta demokratiassa pitäisi pystyä myös neuvottelemaan. Hyvään johtajuuteen kuuluu nykyään taito osata "myydä" sen sijaan että tylysti käskyttää tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image