Kolumnit

Riikka Pulkkinen pohtii, millainen feministi on nainen, joka pyytää isäänsä kylään is­ku­po­ra­ko­neen kanssa

Kolumnit 21.12.2017 19:00
Riikka Pulkkinen
Riikka Pulkkinen KUVA: Jouni Harala

Olohuoneeseeni oli asennettava verhotanko, mutta en ole poraajanaisia. Sanoin lapselleni ääneen: kutsutaan joko ukki tai tätisi poraamaan meille verhotangoille reiät seinään.

Lapsi kysyi, miksen minä osaa porata. Vastasin niin hyvin kuin osaan: niin ovat asiat, en ole sitä taitoa koskaan opetellut, toisin kuin sisareni, hänen tätinsä. Lisäsin kiireesti: sinusta voi kyllä tulla isona tyttö joka poraa, jos haluat.

Poraajanaisen ilmiö jäi vaivaamaan minua. Toden totta: sisareni on aina porannut, ties yhtä kauan kuin minä olen lukenut kirjoja.

Sisareni on kuin onkin ehta poraajanainen. Hän on muija, joka hoitelee ne asiat, jotka pitää hoitaa, siivoaa muiden sotkut lattioilta, ajaa vuokraamallaan pakettiautolla vanhat kodinkoneet sorttiasemalle – ajaa tarvittaessa myös kuorma-autoa – sekä käyttelee iskuporakonetta ja maalaa seiniä, jos sellaiseen on tarvetta.

Miksen minä olisi sellainen nainen? Millainen feministi on nainen, joka pyytää isäänsä kylään iskuporakoneen kanssa ja opettaa lapselleen, että useimmat miehet ja vain harvat naiset käyttelevät poraa kuin olisivat syntyneet se kädessä?

Pohdin ystäväni kanssa ”poraajanaisen kysymystä” – meillä on taipumus nähdä metaforia sielläkin, missä kyse on kenties vain opitusta tekniikasta ja taitamattomuudesta.

– Poraatko sinä, kysyin ystävältäni.

– En.

– Entä siskosi?

– Ei.

– Entä isäsi?

– No ei! Meidän isähän on sellainen joka leipoo pullaa ja silitti lapsena meidän pikkuhousut pyykin jäljiltä.

Hmm. Niin. Miksi tämä oikeastaan olisi sukupuolikysymys, huomasin ajattelevani. En tiedä, ovatko kaikki elämäni miehet poranneet. Jotkut ovat saattaneet esittää hallitsevansa poran mekanismit, mutta tositilanteessa reiät betoniseiniin ovat jääneet tekemättä.

Ihmisillä, jotka eivät poraa, on ehkä poikkeuksellisen vilkas mielikuvitus.

Tajusin nimittäin, että jos kokeilisin yksinäni porata verhotangon paikkaa betoniseinään, valmistautuisin samalla kaikkein pahimpiin skenaarioihin.

Mikä olisi pahinta, mitä poraajalle voisi poraamistilanteessa käydä? Kenties se, että pora lipsahtaisi, ja ihminen, mies tai nainen, poraisi itseään epähuomiossa sydämeen.

Tästä ei siis tarvitse tehdä sukupuolikysymystä, järkeilin: ne naiset ja miehet, jotka eivät poraa, ovat todennäköisesti fiktionalisteja Aristoteleen hengessä: he ovat taipuvaisia ajattelemaan kaiken sen mikä voisi tapahtua.

Äitini tiesi kertoa, että ihminen on kerran onnistunut ampumaan itseään naulapyssyllä sydämeen. Tästä on olemassa raportti lääkärien Duodecim-lehdessä.

Mies tuotiin tajuttomana sairaalaan, ja tutkimuksissa ilmeni, että hänen sydämessään on naula. Miehellä ei ollut muistikuvaa tilanteesta. Nauroin jutulle pitkään. Duodecim ei kertonut, oliko miehellä ollut sydänsuruja. Nämä tällaiset ovat kirjailijoiden kysymyksiä, eivät lääkäreiden.

Kirjoittaja on Oulussa koulunsa käynyt kirjailija.

MAINOS

Kommentoi

Hohhoijakkaa, kaikenlaisia asioita sitä ihmiset nykyään päässään pyörittelevät. Taitaisi jäädä verhotankojen ympäriltä ne koditkin rakentamatta, jos vain koitettaisiin ratkoa ongelmia joita kirjailija on elämässään kohdannut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on samanlainen feministi, joka pakkaa isällensä eväät kassiin sotareissulle lähtöä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iskät on aina auttaneet ja korjanneet ja vasaroineet. Ja tulevat niin tekemäänkin feministeistä huolimatta. Ne vaan on miesten hommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku kuulemma osui naulapyssyllä sydämeensä.
Varmaan joulun aikaa moni on saa naulan päähänsä ja on töööt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aito feministi selviää ilman miesväenapua mutta minulla on serkku ja poika jotka neuvovat edesmennyt isä opetti taitoja ja sitten opin työelämässä taitoja ja niksejä ja koulussa osan ja joiltakin muilta henkilöiltä jotku asiat jota tarvitaan ja äiti tietenkin osasi mutta peukalo ei ole keskellä kämmentä mutta en sanoisi koskaan ettenkö tarvitse silloin tällöin apua että en kyllä olisi niin feministi mutta oikein ajateltuna miehetkin tarvitsevat vastaavasti naisen apua joissakin asioissa että puolin ja toisin kumpaakin tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmasti asia, mutta pari pilkkua ja pistettä siellä täällä olisi auttanut ymmärtämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa on ongelma, kun lähdetään poraamista tai mitä tahansa muuta asiaa lajittelemaan sukupuolen mukaan. Eli nyt on feministi pahasti aiheuttamassa eriarvoisuutta sukupuolien välille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukeminen kannattaa aina ja aina voi järkeillä uudestaan. Olisihan se sääli, jos heti ensimmäisellä kerralla osuisi maaliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jokaisella ei nykyaikana ole kotona kaikkia tarvittavia työkaluja,varsinkaan kaupunkiasunnoissa. Ei ole mitään järkeä ostaa porakonetta parin ruuvin kiinnitystä varten.Ei tämä ole mikään sukupuolikysymys vaan ihan perusmatematiikkaa siitä mikä kannattaa ja mikä ei.Hienoa jos voi soittaa kaverille/isälle/anopille että tuleppa kahville ja ota porakone mukaan niin ruuvataan hylly seinään tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin miehenä tuli mieleeni, mihin voisin kysyä naiselta apua. Poraaminen ei ole realistista, naiset nauraisivat(tähän päättyy tasa-arvo). Siivoamaan pyytäminen kuullostaa taas sovinistiselta....helkkarin vaikeaa tämä on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikein olet toiminut ,kun pyysit Iskää avuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image