Kolumnit

Riikka Moilanen, Teri Niitti ja työmaata etsinyt rakennusmies – so­me­sel­kä­sau­na on nykyajan hä­peä­ran­gais­tus

Kolumnit 4.10.2018 12:00 | Päivitetty 4.10.2018 12:20
Hanna Kuonanoja
Hanna Kuonanoja

Elämää suurempi somekohu alkaa jo olla oma lajinsa. Sillä on myös klassikko: tapaus Justine Sacco.

Suuren amerikkalaisen mediayhtiön PR-työntekijänä työskennellyt Sacco naputteli joulukuussa 2013 juuri ennen Etelä-Afrikkaan suuntautunutta lentoaan lievästi sanottuna typerän tviitin, jossa vitsaili Afrikasta, aidsista ja rodusta. Avatessaan puhelimensa 11-tuntisen lennon jälkeen hän sai todeta, että 170 seuraajalle suunnatusta viestistä oli tullut maailmanlaajuinen puheenaihe ja hän oli saanut potkut työstään.

Englanninkielinen Wikipedia tuntee termin online shaming. Se on internet-ajan omankädenoikeutta, jota toteutetaan saattamalla kohteen kannalta noloa tietoa suuren yleisön ulottuville somekanavia pitkin. Seurauksena on vihaviestien ja uhkausten vyöry.

2010-luvun häpeärangaistus siis.

Nyt jo edesmennyt stylisti Teri Niitti sai siitä osansa julkaistuaan päivityksen, jossa paheksui lennolla imettäneen naisen toimintaa. Kohu vei Niitin terapiaan asti. Riikka Moilasen työpaikan maksaneesta ihmisroskakommentista tuskin tarvitsee muistuttaakaan.

Näitä ja montaa muuta möläytystä lienee jo puitu tarpeeksi. Vastausta vailla on kuitenkin jokaisen kohun myötä yhä ajankohtaisemmaksi käyvä kysymys: vaivaako somea jo vauhtisokeus? Ovatko syy ja seuraus somekohuissa enää lainkaan samassa mittakaavassa?

Epäsuhtaiselta on alkanut tuntua esimerkiksi se, että harvaa myrskyn nostattanutta näkemystä on synnytetty sillä hartaudella, jolla sitä puidaan. Sanansa huonosti valinnut tai harkitsemattoman päivityksen tuttavapiirilleen naputellut saattaa hetken päästä jo olla eri mieltä itsensä kanssa, muttei välttämättä enää voi mitään sille, että vielä päivien päästä suuri yleisö ruotii tuohtuneena hänen sanojaan.

Entä mitä oikeastaan tapahtuu, kun ”some pillastuu”? Suuttuvatko uhkauksia ja vaatimuksia sähköiseen todellisuuteen sinkoavat ihmiset todella niin sydänjuuriaan myöten, että tuntuu, ettei elämä jatku ennen kuin syyllinen on menettänyt maineensa ja työnsä?

Ehkä joku suuttuukin. Jos on paininut imetykseen liittyvien ongelmien kanssa ja toinen kertoo kärsivänsä, kun toimitusta ei peitetä rätillä, ei ole vaikea ymmärtää, että siinä saattaa mennä kuppi nurin.

Väitän silti, että somessa suivaannutaan myös viihteen vuoksi. Lyhyt mutta ohdakkeinen polku aivopierusta potkuihin tarjoaa tyylipuhdasta draaman kaarta. Popcornit esiin, katsotaan miten möläyttäjän käy.

Suhteettomuus vaivaa siinäkin, että suuresta yleisöstä näkyy ja kuuluu tosiasiassa vain näppäimistöään hakkaava tiesmonesko-osa. Somekohussa ei ole osapuolta, joka tuhahtaa tökerölle kommentille mutta siirtyy sitten miettimään, lämmittäisikö vielä saunan.

Sähköisiä kanavia käyttävä kollektiivinen raivo on nopeaa ja totaalista. Parhaimmillaan se voi nitistää epäoikeudenmukaisuutta, pahimmillaan tuottaa sitä itse jättimäisessä mittakaavassa.

Jälkimmäisestä saatiin vastikään paljonpuhuva esimerkki, kun Jyväskylässä työkohdettaan etsinyt ja sen vuoksi päiväkodin edustalla mateluvauhtia ajanut rakennusmies leimattiin pedofiiliksi.

Väärän johtopäätöksen tehnyt äiti julkaisi auton tuntomerkit, läheiseltä koululta lähti varoitus oppilaiden vanhemmille, rekisteritunnusta leviteltiin netissä ja viesteissä uhattiin väkivallalla.

Kun jo virheellinen tieto yhdistettynä tarpeeksi kuohuttavaan aihepiiriin voi saada aikaan tällaista, herää kysymys: mihin kaikkeen someraivo olisikaan valjastettavissa, jos yhtälöön lisättäisiin tahallisuutta ja suunnitelmallisuutta?

MAINOS

Kommentoi

Kansa tarvitsee kohteita lynkattavaksi. Somelynkkaus on muodostunut maan tavaksi. Monet hyvät ja oikeat asiatkin jäävät tuon lynkkauksen alle. Väyrynen on oikein tuon somelynkkauksen urhrhrista hyvvä esimerkki. Vuosia jopa vuosikymmeniä jatkunut lynnkkaus on pysynyt voimissaan. Paavoa se vain ei ole saanut vieläkään nujerrettua ja lynkkaus varmaan jatkuu hautaan asti ja ehkä sen jälkeenkin. Monet muut on saatu somelynkkauksella nujerrettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä merkitystä sillä on, jos joku kirjoittaa someen jotain? Siinähän kirjoittaa, ei kannata vaivata päätään moisella. Ikävämpää on se, että toimittajat eivät enää tee juuri lainkaan taustatyötä juttujensa eteen, vaan lähtevät mukaan höpökirjoituksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Somekohu ei synny eikä varsinkaan elä ilman perinteistä mediaa. Molemmat tarvitsevat tosiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se puinti jäisi pelkästään someen, mutta kun "lööppi -uutiset" oikein etsivät näitä kuohuvia keskusteluita ja nostavat ne sitten vielä monta kertaa "uutiseksi". Nämä tilanteet sitten painostavat tekemään yleisöä miellyttäviä päätöksiä. Periaatteessa yksi trolli voi saada aikaan isoja muutoksia, jolloin loppujen lopuksi vahingon ilo on se suurin ilo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen ihmisjoukko lynkkasi, oli syyllinen tai ei. Somemyrsky tuomioineen vastaa hyvinkin entisajan lynkkausta. No henki säilyy, mutta eipä paljon muuta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä puolestani tuen Riikka Moilasta ja roskalausuntoa perustellusti. Muutama väliinpudonnut onneton Valkean nurkilla ei ole yhtään mitään verrattuna niihin satoihin tuhansiin eri-ikäisiin kansalaisiin ympäri maailman, jotka hankkivat yhteiskunnan hylkääminä elantonsa kaivelemalla miljoonakaupunkien kaatopaikkoja käännellen roskia, ja asumalla roskista kasaamissaan laatikko-nukkumahökkeleissään, tai taivasalla. Tämä on hyväosaisten ongelma, ja kunnallispoliittinen ongelma. Väliinputoaminen tarkoittaa, ettei yhteiskunta ja päättäjät ole kyenneet tai halunneet tukea vähäosaisia perheitä perheitten perustamisen alkuvuosina, eikä myöskään ole halunneet puuttua nuorten varalliseen epätasa-arvoon. Suomi on rikas maa, meillä on varaa sallia taloudellinen maahanmuutto sekä pakolaisten asuttaminen tiettyyn rajaan asti. Laajemmin ajateltuna vallankukouksen siemen itää juuri niitten keskuudessa kenellä ei ole mitään, eikä sen vuoksi tulevaisuuttakaan. Toivottavasti roskan läimähtäminen hyvinvoivien silmille saa ihmiset hieraisemaa silmiään näkemään mistä roskat tulevat. Kukkahattu kuuluu rehelliselle Pekka Puupäälle, ei neniään nyrpisteleville frouville niin sanoakseni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omalla nimellä tai nimettömästi voi näköjään päästellä märkiä aivopieruja someen sen syvällisempiä ajattelematta. Sitten viestintä kolahtaa ja kostautuu. Pitää tehdä, kuten minä. Ajatus kirjoitetaan muistioon, sitä muokataan ja makustellaan, ajatellaan pahinta mahdollista seurausta, ajatusta muutetaan ja vasta oikoluettuna ja kriittisesti tarkasteltuna julkaistaan muille näkyviin. Tai voi tehdä kuten populisti: keksitään valeuutinen, irrotetaan se kontekstistaan, lisätään valheellinen tietolähde ja diktatuurin perusoppien mukaan keksitään vihollinen johon tämä kaikki kohdistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fb:stä on tullut joidenkin ahdistuksen, kaunan ja kateuden purkautumiskanava. Siellä on helppoa syytellä, moittia ja antaa aiheetontakin kritiikkiä/palautetta asiasta kuin asiasta, lähetellä ympäriinsä kuvia yms. Kannattaisi kuitenkin muistaa, että ne jutut lähtee todella helposti kiertämään ja usein kohteenkin silmiin. Naapurini harrastaa tälläista yksipuolista fb-raivoamista. Kertoilee omia luulojaan ja uskomuksiaan, valehtelee ja keksii juttuja ja ilmeisesti lopulta uskoo niihin itsekin, taivastelen sitten fb-"kavereiden" kanssa asioita. Harmi vaan, että hän voi joskus joutua niistä vastaamaan, ehkäpä oikeudessakin. Itse en ikinä luottaisi fb:iin minkäänlaisena purkautumiskanavana. Onneksi minulla onkin oikeita ystäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa menee toistaiseksi vain maine ja korkeintaan elämä pilalle perättömien syytösten johdosta, mikä toki voi itsemurhaan johtaa sekin. Muualla maailmassa Facebookin yms lynkkausryhmät on nimensä mukaisesti jo syyttömiä ihmisiä tappaneetkin. Sopisi itse kenenkin miettiä tekonsa seurauksia, ennen kuin kuulopuheita ja muita lähtee levittämään missään mediassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jep, ja lynkkausryhmät tekevät tätä ihan juorujenkin perusteella. somekohut yleensä perustuvat johonkin vähän konkreettisempaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai somekohu??
Media, siis lehdet ovat tätä harrastaneet kautta aikojen siis kokemusta omasta takaa.
Ja paljon aiheutettu sananvapauden nimissä, vahinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä juttu! Itse olen huomannut, että somessa ei todellakaan kannata omalla nimellään ottaa kantaa politiikkaan tai yhtään mihinkään, josta on olemassa edes hieman eriäviä mielipiteitä. Olen huomannut, että moni vanha tuttava provosoituu netissä aivan eri tasolla kuin vaikkapa vastaavasta keskustelusta kahvipöydässä. Homma karkaa aivan vääriin ulottuvuuksiin. Pari hyvää ystävää on laittanut välit poikki kun olen omat näkemykseni tuonut somessa esille. Tätä tietysti edeltänyt kommenttien jakaminen vihanaamojen kera oman ideologiansa jakajien kesken ja tietysti minun nimeäni korostaen. Vahvasti olen harkinnut vetäytymistä koko somesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä laatumedian pillastuminen? Hyvä esimerkki tästä on Vanhasen lautakasajuttu. TM rakennusmaailma selvitti tuoreeltaan että tuppeensahattuja lautoja ei löytynyt, silti lehdistössä edelleen silloin tällöin toimittajat vetoavat anonyymiksi jääneeseen paljastajaan jota ei koskaan saatu vastuuseen väitteestään, ja jutun tehnyt toimittaja vetoaa lähdesuojaan.

Viime kesänä oli pääkirjaston aulassa JSN:n toimintaan liittyvä näyttely sekä tilaisuus jossa muutama päätoimittaja selvitteli edustamiensa medioiden toimintaa. Näyttelyssä oli lautakasajuttu näkyvästi esillä mutta vain siitä näkökulmasta miten median journalistiset käytännöt ohjaavat uutisten julkaisua. Yleisöstäkin kommentoitiin että lautojahan ei ole koskaan löydetty, päätoimittajat vetosivat siihen että oikaisu on joskus julkaistu. Tässä näyttelyssä asiaa ei kerrottu edes yleisötilaisuuden jälkeenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä syy, miksi kirjoittelen nettiin omalla nimelläni hyvin vähän. Silloinkin hyvin neutraaleja asioita harvasanaisesti. Mielensäpahoittajien ja väärinymmärtäjien armeija on valtaisa. Nämä henkilöt pönkittävät omaa egoaan ruoskimalla muita (usein edes aiheeseen perehtymättä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siksi nämä kommenttikentät usein päätyvät olemaan sellaisia roskalaareja, koska ihmiset voivat anonyymisti ruotia kaikkea ja kaikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eikö se ole jo nähty mitä tapahtuu kuin "yhtälöön lisättäisiin tahallisuutta ja suunnitelmallisuutta". Puolutoimiston ikkunat särjetään, puoluekokoukseen liittyvä toritapahtuma joudutaan turvallisuussyistä perumaan ja "spontaani" toistakymmentätuhatta henkilöä käsittävä miekkari toistuu syksystä toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image