Kolumnit

Rehellisiä vaaleja vaativien mos­ko­va­lais­ten jouk­ko­pi­dä­tyk­set ovat oire Venäjän muutoksesta – mitä Putinin jälkeen?

"Vallanpitäjät – me täällä! Antakaa meille äänioikeus", liberaalin opposition kannattajat vaativat lauantaina Moskovassa. Oppositiopuolueiden ehdokkaita ei ole rekisteröity 8. syyskuuta pidettäviin kaupunginneuvoston vaaleihin.
Kolumnit 12.8.2019 7:40
Matti Posio
Kirjoittaja Matti Posio.

Venäjän järjestelmän muutos vaikuttaa edes etäisesti mahdolliselta ensi kertaa kymmeneen vuoteen.

Kymmenet tuhannet ihmiset uhmasivat taas lauantaina vallanpitäjien mielenosoituskieltoa ja poliisin kovia otteita Moskovassa. Viikoittaisen protestin aiheena on vaatia rehellisiä vaaleja ja poliittisten repressioiden lopettamista.

Toistaiseksi vallanpitäjät ovat joka kerta vahvistaneet kritiikin teoillaan: satoja, jopa yli tuhat, ihmistä on pidätetty kerrallaan keskellä pääkaupunkia. Paikalliseen tapaan demokratian kannattajia viedään kovaotteisesti putkaan, ja heille luetaan tuomioita esimerkiksi huliganismista.

Valtionmedia vaikenee tai valehtelee. Se antaa ymmärtää, että presidentti Vladimir Putinin hallinnon arvostelijat ovat väkivaltaisia kiihkoilijoita ja pikkurikollisia.

Asia konkretisoituu hallituksen näytökseksi tarkoitettujen paikallisvaalien edellä.

Venäläisten on määrä äänestää 8. syyskuuta monen tasoisten vallanelimien kokoonpanosta. Todellisia vaihtoehtoja ei juuri sallita. Vaalikomissio hylkää eri verukkein jo ehdokasasettelussa muut kuin Kremlin hyväksymät ehdokkaat. Poliisi puolestaan hylkää näiden pyynnöt mielenosoitusluvista, mikä tekee kokoontumisista laittomia.

Moskovan pormestarivaalit ovat vielä myöhäisen Putinin vuosinakin kyenneet sähköistämään ihmisiä. Politiikasta kiinnostunut ja netistä tietonsa hankkiva urbaani väki nosti 2013 oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin peräti 27 prosentin äänipottiin.

Navalnyin pidätyksistä tuli kestouutinen. Viime viikkoina hänen kohtalonsa on kokenut Moskovassa ehdokkaaksi yrittänyt itsenäinen poliitikko Ljubov Sobol. Vähemmällä eivät ole päässeet nuoret perheet ja muut, jotka ovat "lähteneet kävelylle" tukeakseen oppositioehdokkaita.

Putinia saattaa harmittaa, ettei hän ole kieltänyt vaalien pitämistä joka tasolla. Presidentinvaalit Kreml kykenee organisoimaan keskitetysti, eikä aitoja vastaehdokkaita ole. Aluetasolla suureen maahan mahtuu aina yllätyksiä.

Nyt Putinin koneisto pyrkii esittämään rehellisten vaalien vaatijat pelottavina. Ulkomaalaisille heidän kerrotaan olevan kovan linjan kansallismielisiä, jopa Putinia kovempia, vaikka kyseessä on ennen muuta liberaali ja avoimuutta ajava poliittinen vaihtoehto.

Moskovan kaduilla ovat nyt tavalliset ihmiset – vähän kuten Baltiassa 1990-luvun alussa. Nämä eivät ole uusnatseja ja fasisteja sen enempää kuin Ukrainankaan nuori johto. Juuri siksi Moskovan keskusvalta pelkää protestia kuolinkouristukseen asti.

Uudet poliittiset johtajat nousevat vääjäämättä. Putinille ei sovi, että he tulevat valtakoneiston ulkopuolelta.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Mitäkö Putinin jälkeen? Tietysti Medvedev.. ja sitten Putin ja sitten Medvedev ja sitten Putin ja sitten ja sitten ja sitten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä näkyy vaativan googlea poistamaan youtubesta videot jossa poliisit hakkaa mielenosoittajia. Höh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaahan montako päivää vei kulissien lopullinen romahdus kun suuri ja mahtava Neuvostoliitto romahti. Venäjä on maa, jossa äkkikäännökset toteutuvat aika-ajoin. Näin voi tapahtua Putinin venäjän kohdalla. Eikä kukaan tiedä sitä mitä seuraajat tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin jälkeen arabikevät ja vallankumous vapaaseen demokratiaan oikeusvaltioon ylläpitäjä todellinen vallan kolmijako.
Diktatuuri kaatuu kun Venäjän kansa vihdoinkin ottaa itselleen kuuluvan ja ansaitsemansa vapauden totalitarismin ikeen alta vapauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se Putinin jälkeen ole taas Medvedevin vuoro? Niin ennenkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaako / huomaako kukaan että Medvedev on tällä hetkellä pääministeri. Hiljaista on, ja on kuin ei olisi edes olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko siis kommunisteistakin tullut syvästi ortodoksi-kristittyjä ? Ei siinä, että asiassa jotain pahaa olisi mikäli mielenmuutos on aito, mutta historiasta muistamme, että Stalinkin tarvitsi tiukan paikan tullen kirkkoa avuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä on syvästi Ortodoksi-kristitty maa ja kansa, ja he pitävät kiinni uskostaan toisin kuin dollareilla ostetut Ukrainan ortodoksit. Mikä häpeä! Kyllä uskonveljistä löytyy pätevä kansanjohtaja. Sergey Kuzhugetovich Shoygu esim. Hänellä näyttäisi olevan poliittisia pyrkimyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kirkonmiehen pidä pysyä erossa maallisista asioista, etenkin poliitiikasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä ei ole syvästi ortodoksi-kristitty maa!

Venäläisistä harvempi on yleensäkään uskonnollinen. Taikausko on venäjällä yleistä. Silti kyselyissä venäläiset mielellään ilmoittavat olevansa ortodokseja. Sama se oli neuvostoaikaan, jolloin venäläiset "mielellään" ilmoittivat olevansa ateistisia kommunisteja. :D

Neuvostoliiton alkuaikoina uskonnolliset instituutiot tuhottiin ja uskonnon harjoittamisesta joutui leirille. Kirkkoja räjäyteltiin! Kansan keskuudessa uskonnolliset traditiot katkesivat eivätkä siis periytyneet lapsille. Nämä jäljet näkyvät yhä Venäjällä.

Venäjän ortodoksinen kirkko on alistunut Putinin valtapoliittiseksi käsikassaraksi ja on syvästi korruptoitunut. Ukrainassa tilanne ei ole läheskään niin paha kuin Venäjällä. Korruptio vaivaa tietysti myös Ukrainaa. Se slaavilaisuus...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konkurssi-linjalla oleva Putinin politiikka ei polje paikoillaan, se vie Venäjää taaksepäin. Lopputulos tulee olemaan raju ja raaka. Nykyinen valtakoneisto oligarkkeineen raivataan tieltä ja Venäjä aloittaa jälleen kerran alusta matkan kohti sivistysvaltiota, demokratiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hesarin mukaan kymmenien tuhansien mielenosoitus Moskovassa oli laillinen eikä sen yhteydessä ollut pidätyksiä. Pienemmän ryhmän jatkomarssilla ei ollut lupaa, joten poliisi puuttui siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole lupaa ellei lupaa anneta, ja syy siihen on valtakoneiston kokema pelko. Omat väärinkäytökset ja niistä vastaaminen muuttuvat valveilla nähtäviksi painajaisiksi. Loppu häämöttää, puntit tutisee ja löysältä näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan Suomessakin ollut kymmenien tuhansien mielenosoituksia!
Kun vertaa Venäjää ja Suomea niin tuntuu naurettavalta tuo Venäjän uutisointi.
Suomessa on jo liikaa pikkuryhmiä mielenosoituksineen jotka himoavat julkisuutta ja kuuluisuutta ,omille elämisen mielihimoilleen.
Pian on aika meidän tavallisten ihmisten lähteä liikkeelle ja näyttää miten normaalia elämää perheineen eletään arjessa,onnellisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset ovat saaneet juuri sellaiset vallanpitäjät ja oligarkit, jotka he ovat ansainneet - aivan kuten meillä ja muuallakin.

Ulkopuolisten on turhaa ja typerääkin (naiivia) sorkkia venäläisten asioita, itse ne on hoidettava.

Ei meidänkään rapautuvaa demokratiaa ja sosiaalivaltiota aikoinaan rakennettu muiden toimesta.

Venäläisillä on sentään toivoa paremmasta, meillä se kehitysvaihe on jo ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image