Kolumnit

Rakentava toivo syntyy päämäärän va­lit­se­mi­ses­ta ja mah­dol­li­suu­des­ta päästä siihen – onko ilmastotoivo ensin ansaittava?

Kolumnit 11.1.2020 6:00
Matti Posio

Uskonto tarjoaa ihmisille ehdotonta toivoa. Esimerkiksi Greta Thunberg haastaa Raamatun ajatuksella, ettei toivoon ole oikeutta ilman tekoja. Kumpi on parempi vastalääke ilmastokatastrofille, kysyy Matti Posio.

Synkkiin lausahduksiin mieltynyt työtoveri julisti, että nuoriso on tietämätöntä. Se vaatii aikuisia pysäyttämään ilmastonmuutoksen eikä ymmärrä, että ratkaisun avaimet ovat Kiinalla. Pieni Suomi on kuulemma jo tehnyt osansa – eikä sillä ollut mitään vaikutusta.

Aloin ajatella tutkijoita ja luonnonsuojelijoita, jotka tuskaisesti yrittävät elvyttää suurta koralliriuttaa tai suojella merikilpikonnan munia rutikuivassa Australiassa. Mitä siitä, että – Juicen sanoin – tuli jo tukkaasi nuolee. Mitä siitä, että ihmiskunta näyttää häviävän taistelunsa: antaako se oikeutuksen olla istuttamatta enää edes omenapuuta?

Ilmastokampanjoija Greta Thunberg vetosi viime vuonna europarlamentaarikoihin sanoen, etteivät nämä voi vain istua odottelemassa tulevaa. "Ette näytä ymmärtävän, että toivo on ansaittava."

Ruotsalaisteinin opetus on ristiriidassa esimerkiksi Jeesuksen kanssa, jonka lauseilla meitä kaikkia on kasvatettu – vakaumuksesta riippumatta. Raamatun mukaanhan toivo on jumalassa. Toivon ja pelastuksen saa, kun vain uskoo.

Kumpi on vastalääke ilmastonmuutokselle: uskoon perustuva toivo vai yllättävä väite, että toivo pitääkin ansaita? Psykologien mukaan tietty määrä kiukkua voi johtaa toimintaan. Toivo tuudittaa. Jokainen kuitenkin tietää, että loputon toivottomuus saa hanskat putoamaan varmasti: tämä oli tässä.

Tammikuussa Etelä-Suomessa on ollut vain pari lievästi talvista päivää. Työpaikan narikka on täyttynyt karvahattujen sijaan sateenvarjoista ja kumisaappaista. Onko väärin olla toiveikas ilmastonmuutoksen suhteen?

Kuten työtoverini ja me aikuiset liiankin hyvin tiedämme, päästöt kasvavat edelleen. Puheista huolimatta muutos on mahdotonta. Emme kykene suurimpaan meiltä koskaan vaadittuun muodonmuutokseen tarpeeksi nopeasti.

Teknologiauskovaisissa yhteiskunnissa odotamme, että sähköautot ja ydinvoima hoitavat ilmaston. Demokratioissa ei koskaan löydy enemmistöä elintason alentamiselle. Diktaattoritkin ovat vaikeuksissa kansan paetessa – minne?

Ennen kirjoittajille opetettiin, että tarinan lopussa pitää aina väläyttää toivoa. Kukaan ei halua lukea juttua, joka lohduttomien käänteiden jälkeen päättyy vain ahdistavaan täystuhoon. Kun kirjoitetaan vaikka itsemurhasta, on vastuullista tarjota edes rahtunen toivoa.

Tosielämässä toivo ei kuitenkaan tule tyhjästä. Rakentava toivo ja sen teot syntyvät kokemuksesta, että omat päämääränsä voi yksilöllisesti hyväksyä ja tiedossa on uskottavia reittejä löytää perille.

Jääkiekossakaan ei heitetä mailaa narikkaan pelin ollessa Kanadalle 0–5. On jatkettava omaa peliä ja tehtävä työtä tappion kutistamiseksi. Pahinta olisi lopettaa ja luovuttaa ja saarnata sitä muillekin.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image