Kolumnit

Rajoja ei voi sulkea

Kolumnit 11.7.2013 0:00
Risto Kalliorinne

Perussuomalaisten uusi puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ei yllättänyt ketään ensimmäisellä poliittisella vaatimuksellaan.

Ne, jotka odottivat reseptejä nuorisotyöttömyyden kitkemiseksi, keinoja teollisuuden työpaikkojen pelastamiseksi tai vinkkejä vanhuspalvelulain toteutumiseen, saivat pettyä, sillä ensimmäinen vaatimus oli, että ”Suomen maahanmuuttopolitiikkaa on tiukennettava”.

Herää kysymys, mitä puoluesihteeri tarkalleen tarkoittaa.

Ylivoimaisesti suurin osa maahanmuuttajista (90 prosenttia) tulee maahan työn, opiskelun tai perhesiteen perusteella. Oletan, että tiukentamisvaatimukset eivät koskeneet näitä loma- ja työmatkoilla rakastuneita, yliopistoissa pakertavia tai mansikkapelloilla ahkeroivia ulkomaalaisia, vaan vaatimus osoitettiin erityisesti pakolaisuuden vuoksi Suomesta turvaa hakeville ihmisille.

Turvapaikanhakijat näet leimaavat kaikkea Suomen maahanmuuttokeskustelua, vaikka heitä on ainoastaan 10 prosenttia kaikista Suomen pyrkivistä ulkomaalaisista.
Onko Suomen maahanmuuttopolitiikka löysää, jos vuosina 2010 – 12 turvapaikanhakijoista 58 – 70 prosenttia sai kielteisen päätöksen ja heidät käännytettiin? Voiko tänne marssia kuka tahansa, jos esimerkiksi kaikki ex-Jugoslavian alueelta vuonna 2012 tulleet saivat kielteisen päätöksen?

Kuinka paljon enemmän kielteisiä päätöksiä ja käännytyksiä perussuomalaisten puoluesihteeri tekisi?

Todellisuudessa suomalaisten poliitikkojen ja kansan tietämys maahanmuuttoasioista on surkeaa.

Maahanmuuttokriittiset poliitikot pelaavat mielikuvilla, luovat vastakkainasettelua ja vääristelevät faktoja. He antavat puheissaan kuvan, että Suomen maahanmuuttolinja olisi jotenkin poikkeuksellisen leväperäistä, vaikka todellisuudessa Suomi on aina vetänyt tiukkaa linjaa humanitäärisessä ja työperäisessä maahanmuutossa.

Myös osa positiivisesti maahanmuuttoon suhtautuvista syyllistyy naiiviin monikulttuurisuuden ihannointiin ja sulkee silmänsä monen maahanmuuttajan vaikeuksilta. Korkeiden työelämävaatimusten ja vieraan kulttuurin keskellä syrjäytymisriski on todellinen ja seuraukset ikäviä.

Muiden maiden kokemuksista on otettava oppia ja ainoa ratkaisu on parempi kotoutuminen. Rajojen sulkeminen ja eristäytyminen ei ole vaihtoehto kansainvälistyvässä maailmassa, jossa ihmiset matkustavat enemmän, yritykset toimivat kansanvälisesti ja väkivaltaisille konflikteille ei näy loppua.

Suuri osa poliitikoista ja kansasta ei tiedä, mistä oikeus hakea turvapaikkaa juontaa juurensa.

Myös pakolaisuuden syitä ihmetellään toreilla ja kabineteissa, vaikka uutiset suoltavat olohuoneisiimme tauotta kuvia Syyrian sisällissodan julmuuksista, Afganistanin talibanien raakuuksista ja Saddam Husseinin kaltaisten diktaattorien johtamista vainoista.

Oikeus hakea turvapaikkaa juontaa juurensa toisen maailmansodan juutalaisvainoihin. Tuolloin vuonna 1939 saksalainen St. Louis -niminen linjalaiva kierteli maailman satamia kyydissään 930 viime hetkellä natsihallintoa paennutta juutalaista.

Mikään valtio ei halunnut ottaa laivaa vastaan ja aluksen oli palattava Eurooppaan, jolloin osa matkustajista päätyi kaasutettavaksi keskitysleireihin.

Sodan jälkeen sovittiin perusoikeudesta hakea turvapaikkaa vieraan valtion rajalle saavuttaessa. Jokainen tapaus tutkitaan ennen kuin päätös oleskeluluvasta tehdään.

Myönteisen päätöksen voi saada, jos kykenee osoittamaan, että kotimaassa uhkaa kuolemanrangaistus, teloitus, kidutus, muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu tai on suuri riski joutua vakavaan henkilökohtaiseen vaaraan vallitsevan aseellisen selkkauksen vuoksi.

Kaksi kolmasosaa Suomeen pyrkivistä turvapaikanhakijoista ei täytä näitä tiukkoja kriteerejä, ja heidät käännytetään pois, loput saavat oleskeluluvan. Kuinka moni heistäkin puoluesihteeri Slunga-Poutsalon tiukemman linjan koekaniineina saisi käännytyspäätöksen ja löytäisi kotimaassaan itsensä vankityrmästä tai päätyisi keskelle sisällissodan pommisadetta?

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/kolmen-miehen-joukko-yritti-raiskata-nuoren-naisen-oulussa/703639/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetyttää -vasemmistoa äänenstäneenä - tämä ihannoiva ja hyväksyvä sävy maahanmuuttoa kohtaan. Perusteena ovat yleisinhimilliset ja moraaliset syyt. Eikö kuitenkin esim.sotaa käyvästä islam-maasta pakolaiset voisi osoittaa vaikka kansainvälisen avun turvin toiseen rauhanomaiseen islam-maahan?
Miten me täällä pohjoismaissa voimme mitenkään hyväksyä heidän naisia sortavaa uskEontoaan ja elämäntyyliään? Vaikka maassa edellytämme elettävän maan tavalla, ei se tule koskaan todellisuudessa muuttumaan heidän keskuudessaan.
Tuore uutinen Ruotsista taas kunniamurhasta tältä päivältä!
Suomen tiukkaa pakolaispolitiikkaa tulisi kiristää entisestään. Jotka näin ajattelevat -puolueen katsomatta - ovat siinä oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

persujen levy on alkanut jumittaa ja pahasti. Eihän tuota jaksa enää vanaha-erkkikään kuunnella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva lienee Vasemmistoliiton äänenkannattaja? Vai onko Perussuomalainen joskus saanut Kalevaan kolumnin kirjoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin alhaisen elintason maista ja olosuhteista lähteneet saavat Suomeen tullessaan monikymmenkertaisesti rahaa siihen nähden, mitä he koskaan ennen eläissään ovat saaneet eikä asunnosta tarvitse maksaa. Oikein ison potin voittaneen lottovoittajan olo! Kalevassa mielipidesivuilla oli muutama kuukausi kirjoitus tositapauksesta. Valehtemalla ulkomaalainen oli netonnut noin yli 3700 euroa kuukaudessa. Ei takaisinmaksua! Aikaisemmin valehtemalla yli 17000 euroa sosiaalitukea saanutta afrikkalaisnainen ei joutunut maksamaan takaisin. Oikeuden päätöksiä. Miten pienistä rahoista opiskelijat Suomessa maksavat opintotukea takaisin. Somalit matkustavat sosiaalituella, ei nyt joka vuosi, mutta ehkä joka toinen vuosi lomalle Somaliaan. Suomalainen pätkätyöläinen saa viiden päivän loman sadan euron omavastuulla. Kylvetään rahaa joukolle, jonka työllistymisprosentti on alle 10 %koko somaliväestöstä. Pikaisen internetselailun jälkeen (homma-sivustot) jäi mieleen, että joka maassa somalien työllisyysaste on alle 20 %.
Presidenttiehdokas,paljon Sudanissa ja Somaliassa ulkoministerin erityisedustajana matkustanut ja pahimpia levottomuuksia lietsoneita päälliköitä tavannut Pekka Haavisto sanoi, sieltä lähdetään maihin, missä saa parhaat edut. Suomi oli tiukka maa, mutta muissa maissa on tiukennettu systeemejä. Nyt Suomi ehkä on Euroopan parhaiten maksava maa. Näissä maissa ei noudateta ihmisopikeuksia. Tyttöjä myydään vaimoiksi. Ihmiskauppa on rikos. Lehtihaastattelussa eräs nainen kertoi, että hänen ex-miehensä oli myynyt tyttärensä kaksi kertaa. Siinä välissä oli avioero. Muutama vuosi lehdissä kirjoitettiin, että Somaliasta tulee hyvin paljon teini-ikäisiä tyttöjä Suomeen. Minä ainakin silloin ajattelin, että sieltä tuodaan jalkavaimoja. Olinko väärässä vai oikeassa, en osaa sanoa. Suomessa ammattiliitot huolestuvat kaksista työmarkkinoista. Milloin aletaan tutkia tiettyjen ryhmien sisällä tapahtuvaa naisten ihmisarvon ja tasa-arvon täydellistä puuttumista tai jatkuvaa loukkaamista, joka on käytäntö islaminuskoisten keskuudessa, ehkä myös thaivaimojen keskuudessa?Tytöt aivopestään pienestä pitäen veljiensä piioiksi ja palvelijoiksi. Islaminuskoisten keskuudessa alle kouluikäiset pikkupojat opetetaan komentelemaan äitejään ja sisariaan, valvomaan näiden kulkemisia joka paikkaan.Olen nähnyt Helsingin Itä-Pasilassa, miten mies seurasi polkupyörällä kävellen kulkevaa nuorta naista. Sosiaalimenoista maksetaan runsas elatus perässäseuraajille perässäseuraamisesta ja naisten vapauden rajoittamisesta. Naisten sortoa tuetaan oikein rahallisesti. Naiset yrittävät kouluttautua ja päästä töihin, mutta miehet usein estävät sen. Olen Oslossa Norjassa nähnyt, miten nuorta tavaratalon ulkopuolella olevaa islaminuskoista nuorta jäätelönmyyjää oli vahtimassa vanhan huivipäisen naisen lisäksi ainakin pari miestä. Onko meillä Suomessa varaa elättää näitä maahanmuuttajanaisten työllistymisen estäjiä ja perässä seuraavia työtä tekemättömiä valvontapartioita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Riikka Slunga-Poutsalo todella ehdottanut rajojen sulkemista? ...vai onko Kalliorinne ymmärtänyt hänet jotenkin väärin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan pari esimerkkiä.

Virosta tulee Suomeen "herra x" tekemään "hanttihommia". Tyyppi saa sosiaalitukea Suomessa, koska ei tule palkallaan toimeen. Tämän lisäksi hänen lapsensa saavat Virossa suomalaisen lapsilisän ja virolaisen lapsilisän erotuksen. Koskaan tämänkaltainen toiminta ei tule olemaan taloudellisesti Suomelle kannattavaa.

Somaliasta tulee "herra x2" Suomeen "rakkauden perässä". "suomalainen nainen" ( =somalialaistaustainen ) pakotetaan naimisiin oikeauskoisen maanmiehensä kanssa. Nämä tapaukset ovat niitä kuuluisia rakkauden perässä tulevia.

Suomalaista järjestelmää ja suomalaisia sumutetaan ankarasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistoliiton kansanedustajan tulisi tietää, että kyllä rajat voidaan sulkea ja vallan tehokkaasti vielä. Muistakaamme miten tehokkaasti vasemmiston jumaloima Neuvostoliitto, tuo Työläisten Paratiisi, sulki rajansa ja vielä molempiin suuntiin. Kun sieltä sitten joku henkensä uhalla ja miinakenttien yli tuli pakolaiseksi Suomeen, tuo onneton palautettiin takaisin kipin, kapin, vaikka hyvin tiedettiin pakolaisen joutuvan kidutuksen uhriksi.

Mutta ei pääse hyeena hajustaan eikä vasemmisto valheistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa tarkoitetaan nykyaikaa, ei neuvosto tasavaltojen liiton aikaa yli 20 vuotta sitten.. Mitä kolummiin muuten tulee, niin se on hyvin kirjoitettu ja asiallinen, millä maahanmuuttokriitikot eivät oikein voi kehuskella..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osuit kohtalokkaasti harhaan jo viitatessasi Neuvostoliittoon ja nykyvasemmistoon samassa lauseessa. "Vasemmisto" ei ole mikään yhtenäinen ideologinen blokki tai intressiryhmä, jolla olisi samat tavoitteet tai toimintatavat, ja vielä vähemmän suomalainen nykyvasemmisto arvostaa kansandemokratioitten autoritarismia.

Neuvostoliiton esiin nostattamilla mielikuvilla pelotteleminen on paitsi retorisesti onttoa, myös epärehellistä jo siksi, ettei Neuvostoliitto ole näytellyt Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa tai vasemmiston ideologianmuodostuksessa minkäänlaista osaa kahteen vuosikymmeneen, eikä vasemmisto koskaan ole seissyt yksimielisesti Neuvostoliiton takana (kuka muistaisi SDP:n vaaran vuosina ja myöhemminkin?).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kirjoittaja" Valehtelee niin monessa paikassa ettei voi edes luetella kaikkia. Onneksi Kalevan lukijat on fiksuja, eikä usko tuonlaista vedätystä. Hyvä Oulu! Suomen viimeinen järjen linnake pohjoseen mennessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt kuitenkin luettelisit ne huomaamasi valheet? Tällaisenaan kommenttisi todellinen sisältö on pyöreä nolla, jos ei kumisevan onttoa retoriikkaa oteta lukuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliorinne lisää kolumnissaan kielteisen päätöksen saaneiden joukkoon Dublin -tapaukset ja rauenneet turvapaikkakäsittelyt. Tällainen epärehellinen tilastojen vääristely, jotta saadaan luvut näyttämään omalta kannalta suotuisilta on kyllä säälittävää. Hän väittää maahanmuuttokriitikoiden vääristelevän faktoja, vaikka itse tekee sitä heti seuraavasssa kappaleessa. Käsittämätöntä röyhkeyttä.

Seuraavaksi hän luettelee vaatimuksia, jotka tulee täyttää, jotta saa turvapaikan ja esittää, että ne olisivat samalla vaatimukset oleskeluluvalle. Kalliorinne varmasti tietoisesti jättää kertomatta, että Suomesta on viime vuosina saanut oleskeluluvan helpomminkin. Nimittäin nykyään ei enää tarvitse kokea mitään henkilökohtaista uhkaa tai vainoa vaan riittää, että asuu tietyssä maassa. Tämän mahdollistaa oleskelulupaperusteluokat toissijainen suojelu ja humanitäärinen suojelu, jotka eivät liity turvapaikansaantiin mitenkään, vaan ovat helpotettuja oleskelulupaluokkia, jotka Suomi on lisännyt omasta halusta Geneven pakolaissopimuksen päälle.

Väite, että Suomi vetäisi tiukkaa linjaa humanitäärisessä maahanmuutossa on kyllä aivan absurdi. Suomessa on yksi suurimmista hyväksymisprosenteista niiden hakemusten osalta, jotka käsitellään täällä loppuun saakka (eli eivät ole Dublin -tapauksia eivätkä rauenneita). Suomen politiikkaa on todellakin poikkeuksellisen leväperäistä, vaikkei otettaisi edes huomioon turvapaikanhakijoille maksettavien tukien suuruutta. Suomessa esimerkiksi osa turvapaikanhakijoista saa oleskeluluvan, koska heidän kotimaahansa ei ole reittilentoja.

Koko kirjoitus on siis täynnä valheita ja vääristelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kyllä arvon tuntemattomalla potilaalla yhtälailla peruskäsitteet miten sattuu.
Humanitäärinen suojelu on oleskeluluvan peruste. Se myönnetään, kun turvapaikan tai toissijaisen suojelun edellytykset eivät täyty, mutta hakija ei voi palata kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa siellä tapahtuneen ympäristökatastrofin takia taikka siellä vallitsevan huonon turvallisuustilanteen vuoksi, joka voi johtua aseellisesta selkkauksesta tai vaikeasta ihmisoikeustilanteesta. (suora lainaus Maahanmuuttoviraston nettisivuilta, mistä muuten voi käydä lukaisemassa termit)

Toissijaisesta suojelusta sanotaan sen sijaan näin:
"Myönnetään, kun turvapaikan saamisen edellytykset eivät täyty, mutta hakijaa uhkaa kotimaassaan tai pysyvässä asuinmaassaan kuolemanrangaistus, teloitus, kidutus tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu tai rangaistus."

Julkisessa keskustelussa usein unohtuu, että nimenomaan turvapaikka annetaa aika harvoin. Yleensä oleskeluluvan saa jollakin muulla kriteerillä. Jokainen näistä muista kriteereistä kuitenkin edellyttää, että henkilö ei voi palata maahan, josta hän on tullut.

Kun turvapaikkahakemusta käsitellään, käydään läpi onko hakijalla oikeutta mihinkään näistä kriteereistä. Tai siis:
"Turvapaikkamenettelyn yhteydessä tutkitaan ja ratkaistaan myös, voiko oleskeluluvan saada jollain muulla perusteella."

Kaikkiin kriteereihin on selkeät ohjeet ja vaatimukset, jotka eivät suinkaan ole mitenkään poikkeuksellisen leväperäiset.
Olisi mukava tietää mihin nimimerkin väitteet perustuvat?

On hupaisaa miten täällä nettikeskustelussa aina haukutaan toista sellaisesta, mihin itse syyllistytään. Kuten tilastojen pyörtämiseen ja epämääräisiin vastauksiin.

On totta, että Kalliorinteen tilastoviittaukset menivät pieleen, mutta se ei poista hänen kirjoituksensa olennaisinta sisältöä, joka on se, että maahanmuuttokeskustelussa nostetaan esiin pakolaiset edustamaan koko maahanmuuttajakuntaa.
Vaikka oikeasti pakolaiset ovat aika pieni ryhmä.

Se on myös aika hajanainen pieni ryhmä, joka koostuu myös muista kuin somalitaustaisista henkilöistä. Osalla on vaikeuksia sopeutua Suomeen, osalla ei. Se, että niputetaan kaikki ihmiset yhdeksi ja syytetään heitä ongelmista, jotka tässä maassa on ihan itse omalla politiikalla aiheutettu, on aika ala-arvoista.

Monet päätökset, jotka ovat johtaneet tämän hetken taloudellisiin ongelmiin, on tehty kauan ennen suuremman maahanmuuton alkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Väite, että Suomi vetäisi tiukkaa linjaa humanitäärisessä maahanmuutossa on kyllä aivan absurdi."
Tuota, nyt asia on ilmeisesti niin että Persujen sumutus on kohdallasi onnistunut. Tarkosta itse tilastoista, Suomella on ollut hyvin tiukka linja eurooppalaisessa katsannossa. Jopa niin, että Ruotsidemokraatit ovat pitäneet sitä esikuvana.

Se mikä on absurdia, on että tässä maassa joku on onnistunut tekemään maahanmuutosta aseen politiikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

> Se mikä on absurdia, on että tässä maassa joku on onnistunut tekemään maahanmuutosta aseen politiikassa.

Se, kuinka irrallaan maahanmuuttokeskustelua käydään tilastotiedoista ja ja Suomen juridisesta todellisuudesta, kielikin varmaan lähinnä siitä, miten "maahanmuuttokritiikki" ankkuroituu useimmiten muukalaispelkoon, nationalismiin ja muihin subjektiivisesti koettuihin tuntemuksiin kuin todelliseen huoleen yhteiskunnan tilasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image