Kolumnit

Rahat pois turistilta -bisnesmalli on syytä haudata – iäksi ja syvälle

Kolumnit 22.2.2018 12:00
Pekka Vuollo

Linja-autolastillinen keskieurooppalaisia, luultavasti saksalaisia turisteja pölähtää keskellä kesää lappilaiselle huoltoasemalle. Keskiyön auringon kilosta ja Lapin eksotiikasta hullaantuneet matkalaiset palavat innosta ostaa neljäntuulen lakkeja muistoksi matkastaan kauas pohjoiseen.

Yrittäjällä ei lakkeja ole, mutta rahat pois turistilta -ajattelun ryydittämä hinku kaupantekoon on. Hän saa markkinoitua asiakkaille Lapin sinikeltapunaiset pannumyssyt lakkeina. Seurue jatkaa matkaa myssyt päässä ja herättää hilpeyttä seuraavassa pysähdyspaikassa.

Tarina on 1970-luvulta, eikä ole aivan varmaa, onko se totta. Jos on, huijauksen kohteeksi joutunut turistijoukko ei ikinä palaa samalle huoltoasemalle, ei ehkä koskaan Lappiinkaan.

Yli 40 vuotta sitten tieto turistien vedätyksestä saattoi jäädä yhden bussin sisälle. Enää ei, sillä somessakin paha kello kauas kuuluu.

Onneksi myös hyvät uutiset leviävät. Pohjoiseen tulleen vieraan kännykästään jakamat valokuvat sydäntalven matalan auringon kultaamista lumisista maisemista ovat tehokkainta markkinointimateriaalia.

Lapin matkailussa paistaa nyt kirkas keväinen aurinko. Kittilän ja Rovaniemen lentoasemilla käy vilske, kun koneet vievät ja tuovat turisteja pohjoisen keskuksiin. Kittilään tulee reittilentoja kolmen saksalaisen suurkaupungin lisäksi Pariisista, Lontoosta ja Brysselistä.

Viime vuonna Kittilään tulleiden matkustajien määrä kasvoi 25 prosentilla. Lentoasema on viidenneksi vilkkain Suomessa.

Pohjoisen matkailijat tulevat hakemaan elämyksiä, eikä sellaiseksi riitä shamaanin nokeama naama pimeässä ja savunkitkuisessa kodassa.

Tulijoita houkuttavat elämykset liittyvät yleensä luontoon ja hiljaisuuteen. Jollekin elämys on lumikenkävaellus Pallastunturilla, toiselle vierailu porotilalla ja kolmannelle revontulien tuijottelu lasisessa iglussa.

Matkailuyrittäjien on pystyttävä tarjoamaan tulijoille sitä, mitä he ovat hakemassa. Siinä he ovat matkailijamäärän huikean kasvun perusteella tähän asti myös onnistuneet. Haasteita kuitenkin riittää.

Jo nyt Lapin matkailun kasvua rassaa pula osaavasta työvoimasta. Ongelmaan on monta syytä. Matkailualan työt ovat kausiluonteisia ja palkat pieniä, mutta onneksi pitkiä työpäiviä on tarjolla. Mieluisia asuntojakaan ei ole muualta tulleille riittävästi tarjolla.

Suuri osa Lapin matkailuyritysten kausityöntekijöistä tulee etelästä. He maksavat veronsa kotikuntiinsa, joten työntekijöiden verotuloilla pohjoisen kunnat eivät pysty kohentamaan palveluitaan, saati rakentamaan asuntoja.

Matkailun kasvulle ei näy loppua, ja hyvä niin. Siksi on viisasta pohtia hyvissä ajoin, miten kasvutahti pysyy passelina ja mitä kasvava matkailu aiheuttaa. Kaikki vaikutukset kun eivät ole myönteisiä.

Matkalaisista on jo tullut osa monen Lapin taajaman arkea. Haalareissaan kulkevia vieraita näkyy Lapin teillä, kaupoissa ja terveyskeskusten odotushuoneissa.

Lapissa on aina totuttu pitämään ovet auki kaikenlaisille kulkijoille. Heitä on nyt enemmän kuin ennen, ja siksi pitää etsiä keinoja, joilla vältetään lappilaisen poromiehen ja milanolaisen turistin arjen yhteentörmäys kassajonossa. Maailmalla on jo riittävästi paikkoja, joissa paikalliset asukkaat ovat lopen kyllästyneet vieraisiinsa.

Lapissa on tilaa paljon nykyistä suuremmalle määrälle matkailijoita. Ainutlaatuista luontoa ei pidä liiaksi kaupallistaa. Eikä entisen pannumyssykauppiaan ahneutta saa enää koskaan päästää irti.

MAINOS

Kommentoi

"Jo nyt Lapin matkailun kasvua rassaa pula osaavasta työvoimasta. Ongelmaan on monta syytä. Matkailualan työt ovat kausiluonteisia ja palkat pieniä, mutta onneksi pitkiä työpäiviä on tarjolla. "

Minulla olisi tarjolla yksi tosi yllättävä keino, jolla tätä osaavaa työvoimaa saadaan käyttöön: maksakaa työntekijöille näiltä vaadittavaan työpanokseen nähden riittävän hyvää palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota samaa lääkettä se minäkin olen jo vuosikausia yrittänyt kertoa, mutta ei tunnu menevän valittaville yrittäjille perille!
Kumma kun tuonne eduskuntaan on aina ollut liiankin kanssa halukkaita, vaikka ei makseta palkkaa ollenkaan, ainoastaan palkkion saavat ja sinne sitä tunkua tuntuu olevan!
Tuon artikkelin piiloviesti lieneekin suunnattu juuri työntekijöille, jotta ei saa olla liian ahne tuntipalkan suhteen, niin töitä kyllä riittää, liiaksikin asti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen kankean infran ja hallinnon tilalle tulee kohta ulkomaalaisia sijoittajia jotka rakentavat ja tekevät työnsä itse luodessaan kannattavaa bisneskylää tuonne Lappiin. Myös maankäytössä kuten malmin louhinnassa toiminta ulkoistuu enemmän joten Suomalaisia ei tarvita tälläkään alalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image