Kolumnit

Radioiden musiik­ki­va­lin­nat eivät miellytä nykyisellään juuri ke­tään – ­Tar­vi­taan uudelleen synnytetty Radiomafia entisten nuorten, nykyisten keski-ikäisten mieltymyksiin

Kolumnit 3.1.2019 12:00
Antti Ervasti

"Kun radion avaat, niin voit olla varma, ei siellä soi kuin Bowie ja Karma...kun radion aukaisee, niin kohta raukaisee.” Näin riimitteli Eppu Normaali pikkuista vaille 40 vuotta sitten.

Kunpa radioissa edes soisivatkin vaikka ne Bowie ja Karma. Nyt lukemattomilla kanavillamme soivat valinnat, jotka tuskin miellyttävät ketään. Soittolistojen uskotaan viihdyttävän suuria massoja, kun soitettavat kappaleet ovat kuluneimpia vanhoja hittejä tai isojen levy-yhtiöiden kovalla painostuksella hiteiksi lanseeraamia uutuuksia.

Jutun kirjoittaja Antti Ervasti on Kalevan toimittaja.

Yleisradiokin on täysin musiikkimarkkinoiden talutusnuorassa. Siitä kertoo Radio Suomen ohjelmavirrassa soiva kotimainen musiikki, joka on koneellista pöpötystä ja suomen kieltä pahoinpitelevää ulinaa.

Tykkään Yle Suomen uutisista, ajankohtaisohjelmista, puheohjelmista ja ennen kaikkea paikallisista ohjelmista, mutta puheosuutta seuraava musiikkikappale saa useimmiten vaihtamaan kanavaa.

Rock-musiikkia laaja-alaisesti ymmärrettynä ei radiosta nykyisin kuule. Esimerkiksi Radio Rockia ei rockin ystävä voi kuunnella. Jos pitää väkinäisesti karjutusta ohutsoundisesta hevistä ja metallista, voi pitää Radio Rockista. Kun erehdyt yhden kappaleen kanavalta kuultuasi kuulemaan seuraavankin, ihmettelet, miksi sama jynkytys soitetaan uudestaan.

Suomirock-kanavassa kummastuttaa, että sen nimi on täysin sisällön vastainen. Suomipop osaa valita soittolistalleen varmasti hirveimmät uudet piipitykset tai ne aina samat vanhat hitit.

1970-luvulla Yleisradion Rinnakkaisohjelma lähetti viikon varrella joitakin toimitettuja rockin tai kevyen musiikin ohjelmia. Vuosikymmenen lopulla Soundi-lehden aloitteesta kerättiin yli 16 000 allekirjoitusta adressiin, jossa vaadittiin lisää rockia radioon. Sainpa minäkin sinne nimeni raapustaa.

Kampanja tuotti tulosta. Kesällä 1980 syntyi Rockradio, mikä moninkertaisti rockin määrän radiossa.

Kymmenen vuotta siitä ja Yle toteutti suuren radiouudistuksen kaupallisten radioiden paineessa. Radiotoiminta järjestettiin uudelleen siten, että perustettiin kokonaan uusi kanava, Radiomafia, keräämään nuoret ja nuorekkaat kuulijat. Rockradio jatkoi Rockmafia-nimisenä uuden kanavan sisällä. Puhe- ja asiaohjelmat olivat kiintoisia sekä railakkaita.

Se oli hyvää aikaa. Radiomafiaa kelpasi kuunnella sekä musiikin että muun sisällön puolesta.

Vuonna 2003 jälleen kaupallisten radioiden paineet aiheuttivat uudistuksen. Radiomafia muutettiin YleX:ksi. Kanava alkoi lähettää lasten tekemiä lastenohjelmia ja soittaa kammottavaa nuorisomusiikkia, josta rock on kaukana.

Huutakaa hep! kaikki, jotka pidätte musiikista, jota tämänhetkiset kaupalliset ja verovaroin rahoitetut radiokanavat soittavat.

Aivan. Hiljaista on.

Radio Suomesta tulee sentään joitakin musiikkiohjelmia, jotka ovat erinomaisesti toimitettuja ja sisältävät mietittyjä rock- tai popmusiikkivalintoja. Pollari – rock-etsivä, Rocktoimittajan illallinen, Suomi-rock – Jorma Hietamäki ja Levylautakunta ovat ohjelmia, joita voi onneksi kuunnella myös Yle Areenasta milloin haluaa.

Tuntimäärissä laskettuna noita ohjelmia ei taida tulla paljon enempää kuin rockohjelmia aikana ennen Rockradiota.

Nyt tarvittaisiin radiouudistus, joka lisäisi eetteriin vielä yhden valtakunnallisen Ylen radiokanavan. Radiomafia pitäisi palauttaa suurin piirtein sellaisena kuin se oli parhaina päivinään 1990-luvulla. Meitä vankasti keski-ikään ehtineitä kuulijoita taatusti riittäisi.

MAINOS

Kommentoi

Olen täsmälleen samaa mieltä ja harmittaa! jos joku jossain, vaikka kansalais, -aloite, -liike, -kapina, -lakko ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahin pohjanoteeraus on tämä radiosuomipopin aamulypsyohjelma, miestoimittajantapaiset huutavat yhteenääneen ja sekaan kikattelee naistoimittaja murkkuikäisen äänellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljolti olen samaa mieltä toimittajan kanssa. Lisäisin inhokkilistaan älyvapaat äänentunnistus kilpailut, ja liian pitkät mainosputket.
Eniten kuitenkin ärsyttää onnettoman lyhyet soittolistat, joiden sisältö pysyy jopa vuosia samankaltaisena (Nova). Seassa saattaa olla muutama biisi joita vaihdellaan, mutta samoja "klassikoita" jauhetaan vuodesta toiseen.
Itse olenkin autossa ja kotona siirtynyt kokonaan omien soittolistojen piiriin. Radion kuuntelu saisi aikaan vain rattiraivoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo lista paljoa muuallakaan vaihtele. Helmi tai Nostalgia - lista koostuu muutamasta kymmenestä kappaleesta, eikä koskaan muutu. Tai Radio Rock - yhä samat Queenit, Led Zeppelinit, Nirvanat, jne. ja vitsinä(?) Cash jota ei rokiksi pysty sanomaan hyvällä tahdollakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa kanava jolta tulee ammattitaitoisesti toimitettua ja sisällöltään kiinnostavaa musiikki- ja puheohjelmaa on Yle1. Muilta kanavilta on turha etsiä kunnollista musiikkia, mutta minä kaipaankin jazzia, maailmanmusiikkia ja klassista laajalla skaalalla. Mitä tahansa sellaista joka yllättää ja antaa uusia elämyksiä. Kanava vaihtuu alta aikayksikön jos sieltö alkaa kuulua nykyistä kammottavaa poppipiipitystä.

Nostalgiaa kuuntelen silloin tällöin, mutta juontajien mukahauskat jorinat iltalehdestä revityistä tyhjänpäiväisistä jutunaiheista sekä tietysti mainokset tympäisevät, niinkuin muillakin kaupallisilla kanavilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ko ei mulla oo mitään tommosta onkelmaa.
Jos haluan hyvää biittiä ja musaa , niin katon YouTubesta eniten kunnellun videon vaikka
1-30 miljardin tykkäyksen välillä ja on hyvää musaa kuulkaa.....
Gangmania, Ed Sheerania, Descapitoa ja jne.
Ei höpötä Nymanin Jake ei mölise Alatalon Mikko biisien päälle ja ovat visuaalisia,
niinku nyt vaikka nää Cardi Beet , Nicki Minajit ja Kate Perryt.
On niin mahetsua musaa ja tykättyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soittolistat se ongelma on. Musaa kaikenlaista, makuja monenlaisia. Vaan jos kaikki jutut pötkötetään oman musan listoiksi, aika tylsäksi käy. Aika liikaa, jos pariin tuntiin kuulee saman hittipiisin kolme kertaa.

Ei toimittajia pidä syyllistää, ne tekee duunia, mihin ne on palkattu. Eikä syyllinen ole kuuntelijakaan. Eikä radionkaan väki. Syy levyteollisuuden. Nykyisin homma kärjistynyt, koska kilpailu on suratoistojen ja radion välillä. Kirjoittaja on kivikaudelta, haahuilee kymmenien vuosien takaisten radio-ohjelmien perään, vaikka pitäis kysyä, miks raio ei pysty enää kilpailemaan uudempien medioiden kans. Rokradion voi vetää vessanpöntöstä, kymmenien vuosien takaista kamaa, miks ei keksitä jotain, uutta, mikä kiinnostaa nykyaikanakin?. Häh, Jak Nyman joriseen piisien
julkaisupäivämääristäkö?

Se oli je meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mafia oli erinomainen! Samuli Aaltosen keskipäivän ohjelma, Malibu Bitch, Stiller, Avaruusromia...lista hyvistä ohjelmista on pitkä. En silti kaipaa mitään takaisin. Onhan nämä napakympit, kymppitonnit ja bumsibumsit nähty ja kuultu. Ota hetkestä kii kiiminkiläinen. Se helepottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samasta veneestä pudottiin. Onneksi suoratoistossa soi omat listat sekä autossa että töissä, niin ei tarvi edes etsiä radion kanavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahan tarvitaan putiinia joka sanoo mitä kajotetaan eetterriiin.
Kyllä siellä suomipopissa on sellasia kaksimielisten kertomuksien toistajia ja päälle sitten hiristään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusikymppisenä löydän uudestakin musiikista hyviä kappaleita, mutta juontajien lätinöiden takia ei pahemmin viitsi radiota kuunnella. Ainakun dingeli soi, kanava vaihtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juontajailla ei näköjään saa olla nykyisin mitään omaa mielipidettä, ovat ns joo'joo- toimittajia!?
Lapsiääni - miestennielijälaulaja soi aamuin illoin muutamin voimasanojen terästyksellä, missä on nykyajan naisten lauluääni?
Miehet on vielä pysyneet kuosissaan ?, siis vielä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla erittäin aktiivinen radion kuuntelu lopahti kokonaan Radiomafian lopetukseen. Silloin yle unohti kokonaan tietyn sukupolven, oli vain vanhuksille suunnattua vakavampaa ohjelmaa ja nuorten aikuisten heko-heko lässytystä. Informatiiviset musiikkiin keskittyneet ohjelmat vaihtuivat lätinätuokioihin joissa musiikki oli alistettu soittolistataustamusiikiksi.
Enää en radiota kuuntele ja musiikin haen youtubesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen jälkeen kun toimittajien rooli kapeni ajanpelaamiseen studiossa ilman tarvetta ennakkotyön tekemiseen ja lähetyksen musiikkilistat tekee aivan joku muu heidän puolestaan, alkoivat musiikinystävät etsiytyä suoratoistopalveluiden ääreen. Tämä taas ruokki lisää säästöjä radiokanavilla ja johti entistä ala-arvoisempaan (musiikki)ohjelmaan.

Nyt kun nämä suoratoistopalvelut hoitavat niiden päivän hittien reaaliaikaisen julkaisemisen olisi tosiaan tilaus hyvin toimitetulle musiikkikanavalle, joka soittaisi myös marginaalia ja malttaisi taustoittaa musiikkia ja tekijöitä. Tällaisia toimittajia ei vain kasva joka oksalla ja osaaamista/viitseliäisyyttä ei nykytoimittajilta löydy. Klausflamingit ja perttuhäkkiset (R.IP.) on painettu unholaan hutun tieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Klaus Flaming on äänessä sunnuntaisin 14 - 18 Radio Rockilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea havainto. Silloin kun digitaaliset poppistudiot lisääntyivät, tilanne ajautui tähän. Nykyisin lähes kaikki musiikki tehdään tietokoneavusteisesti mahdollisimman halvalla, tekno-poppia, ja biitin päällä jytkäävää puhuttua räppiä. Oikea soittimilla soitettu musiikki on sivussa radioissa, sitä kyllä tehdään edelleenkin. Pitäshän tähän muutos saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:50
"Epävarmuuden kanssa on ollut raskasta elää" – Britanniassa asuva suomalaiskirjailija muuttaa pahimman Brexit-kaaoksen alta pois
15:15
Pääesikunnan laatima selvitys Lemmenjoesta julki – Komentaja Jarmo Lindbergin saamista tiedoista ei kerrota asiakirjassa
15:12
Stefan Löfvenistä äänestetään Ruotsin uutta pääministeriä perjantaina
15:12
Pohjois-Norjan lumivyöryuhreista löytyi yksi - etsinnät päästiin aloittamaan kunnolla vasta tänään
14:52
Rankan ripulin aiheuttava vasikoiden alkueläintauti vienyt sairaalaan vain muutaman ihmisen Pohjois-Pohjanmaalla – tartuntojen kasvun syy mysteeri
14:23
Kultakortti Tokioon – Kaliforniassa varttunut rullalautailun supertähti vaihtoi yllättäen Suomen edustusasuun
14:08
Ulosajo haittasi liikennettä Hintassa – yksi ajokaista suljettiin liikenteeltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image