Kolumnit

Radioiden musiik­ki­va­lin­nat eivät miellytä nykyisellään juuri ke­tään – ­Tar­vi­taan uudelleen synnytetty Radiomafia entisten nuorten, nykyisten keski-ikäisten mieltymyksiin

Kolumnit 3.1.2019 12:00
Antti Ervasti

"Kun radion avaat, niin voit olla varma, ei siellä soi kuin Bowie ja Karma...kun radion aukaisee, niin kohta raukaisee.” Näin riimitteli Eppu Normaali pikkuista vaille 40 vuotta sitten.

Kunpa radioissa edes soisivatkin vaikka ne Bowie ja Karma. Nyt lukemattomilla kanavillamme soivat valinnat, jotka tuskin miellyttävät ketään. Soittolistojen uskotaan viihdyttävän suuria massoja, kun soitettavat kappaleet ovat kuluneimpia vanhoja hittejä tai isojen levy-yhtiöiden kovalla painostuksella hiteiksi lanseeraamia uutuuksia.

Jutun kirjoittaja Antti Ervasti on Kalevan toimittaja.

Yleisradiokin on täysin musiikkimarkkinoiden talutusnuorassa. Siitä kertoo Radio Suomen ohjelmavirrassa soiva kotimainen musiikki, joka on koneellista pöpötystä ja suomen kieltä pahoinpitelevää ulinaa.

Tykkään Yle Suomen uutisista, ajankohtaisohjelmista, puheohjelmista ja ennen kaikkea paikallisista ohjelmista, mutta puheosuutta seuraava musiikkikappale saa useimmiten vaihtamaan kanavaa.

Rock-musiikkia laaja-alaisesti ymmärrettynä ei radiosta nykyisin kuule. Esimerkiksi Radio Rockia ei rockin ystävä voi kuunnella. Jos pitää väkinäisesti karjutusta ohutsoundisesta hevistä ja metallista, voi pitää Radio Rockista. Kun erehdyt yhden kappaleen kanavalta kuultuasi kuulemaan seuraavankin, ihmettelet, miksi sama jynkytys soitetaan uudestaan.

Suomirock-kanavassa kummastuttaa, että sen nimi on täysin sisällön vastainen. Suomipop osaa valita soittolistalleen varmasti hirveimmät uudet piipitykset tai ne aina samat vanhat hitit.

1970-luvulla Yleisradion Rinnakkaisohjelma lähetti viikon varrella joitakin toimitettuja rockin tai kevyen musiikin ohjelmia. Vuosikymmenen lopulla Soundi-lehden aloitteesta kerättiin yli 16 000 allekirjoitusta adressiin, jossa vaadittiin lisää rockia radioon. Sainpa minäkin sinne nimeni raapustaa.

Kampanja tuotti tulosta. Kesällä 1980 syntyi Rockradio, mikä moninkertaisti rockin määrän radiossa.

Kymmenen vuotta siitä ja Yle toteutti suuren radiouudistuksen kaupallisten radioiden paineessa. Radiotoiminta järjestettiin uudelleen siten, että perustettiin kokonaan uusi kanava, Radiomafia, keräämään nuoret ja nuorekkaat kuulijat. Rockradio jatkoi Rockmafia-nimisenä uuden kanavan sisällä. Puhe- ja asiaohjelmat olivat kiintoisia sekä railakkaita.

Se oli hyvää aikaa. Radiomafiaa kelpasi kuunnella sekä musiikin että muun sisällön puolesta.

Vuonna 2003 jälleen kaupallisten radioiden paineet aiheuttivat uudistuksen. Radiomafia muutettiin YleX:ksi. Kanava alkoi lähettää lasten tekemiä lastenohjelmia ja soittaa kammottavaa nuorisomusiikkia, josta rock on kaukana.

Huutakaa hep! kaikki, jotka pidätte musiikista, jota tämänhetkiset kaupalliset ja verovaroin rahoitetut radiokanavat soittavat.

Aivan. Hiljaista on.

Radio Suomesta tulee sentään joitakin musiikkiohjelmia, jotka ovat erinomaisesti toimitettuja ja sisältävät mietittyjä rock- tai popmusiikkivalintoja. Pollari – rock-etsivä, Rocktoimittajan illallinen, Suomi-rock – Jorma Hietamäki ja Levylautakunta ovat ohjelmia, joita voi onneksi kuunnella myös Yle Areenasta milloin haluaa.

Tuntimäärissä laskettuna noita ohjelmia ei taida tulla paljon enempää kuin rockohjelmia aikana ennen Rockradiota.

Nyt tarvittaisiin radiouudistus, joka lisäisi eetteriin vielä yhden valtakunnallisen Ylen radiokanavan. Radiomafia pitäisi palauttaa suurin piirtein sellaisena kuin se oli parhaina päivinään 1990-luvulla. Meitä vankasti keski-ikään ehtineitä kuulijoita taatusti riittäisi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Yle Radio Suomen musiikkitarjonta päiväaikaan on yksipuolista ja masentavaa. Radiossa soi enimmäkseen yksi genre - nuoret suomalaiset akuankka-ääniset naiset (tai muu nuorisomusiikki). Sanoitukset ovat kuin jotakin facebook-lätinää. Nuoriso tuskin kuuntelee päivällä Radio Suomea. YLE ei huomioi varttuneempaa väkeä.
Jos soitettavan musiikin valitsee 1-2 ihmistä (kuten olen jostakin lukenut), se on käsittämätöntä. On mielivaltaa, että muutama ihminen päättää, mitä musiikkia koko kansa kuuntelee. YLE:n olisi syytä arvioida lähetysten monipuolisuutta.
Pidän Radio Suomen puheosuuksista, mutta musiikin alkaessa on painettava MUTE -painiketta. Musiikkitarjonnan koen "kidutuksena".
Maailma on pullollaan monipuolista eri aikakausien musiikkia ja myös varttuneempaa väkeä miellyttävää, joita uskon Radio Suomen kuuntelijoiden päiväaikaan enimmäkseen olevan.
Hyvää aikuisten musiikkia varttuneemmille kuulee mm. ohjelmissa: Muistojen bulevardi, Lepopäivän ratoksi, Kaitsun nurkka, yms. Ikävöin Jake Nymanin vetämiä sunnuntai-aamuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja haluaisi radiokanavan siis itselleen. Nykyiset kanavat tutkivat kuuntelijoiden mieltymyksiä ja seuraavat kuunteijamääriä. Kyllä he varmasti tietävät paremmin mistä massat tykkäävät. Paljon paljastaa kirjoittajan asenteesta se, että hän puhuu kaikesta muusta musiikista "piipityksenä" ym. Ei kaikesta tarvitse pitää. Yle voisi tietenkin petrata siinä, ettei ota soittolistoilleen täysin samoja kappaleita kuin kaupalliset, näin tekee kieltämättä ainakin Ylex.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs YLE Puhe! Sinnekin tungetaan musiikkia - huumöyryistä velttoa laulun Jollotusta. Takaisin pelkkä puhe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hep! Tykkään kovasti Radio Suomen musiikkitarjonnasta. On eri (hyvien) toimittajien omia valintoja ja uudempaa tuotantoa sattunnaisina makupaloina. Montakin uutta suosikkia on vielä 50 vuotiaana löytynyt, kiitos ylen ohjelmien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan siellä Muistojen Bulevardi ja sunnunaamuna Laineen ihmemaa. Mutta suurin osa on kopiokone musiikkia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika kärkkäästi ja mustavalkoisesti kirjoitettu, mutta totta toinen puoli.

Radioiden tapa ”testata” materiaaliaan kieltämättä arveluttaa. Mikäli kappale on tuttu tai kuulostaa tutulta, se tulkitaan positiiviseksi reaktioksi, koska tuttuus sitouttaa. Tällä lailla kaikki jo soiva ja soinut, sekä samojen tuttujen artistien uudet biisit pärjäävät aina paremmin kuin mikään vaihtoehtoisempi.

Perusteluna laajempaa soittolistaotantaa ja erikoisohjelmatarjontaa vastaan käytetään usein Suomen pientä väkilukua. Yle Suomen iso kuulijakunta kuitenkin saattaa koko perustelun vähän olkinukkemaiseen varjoon. Tässä maassa on kuulijoita laajemmalle tarjonnalle, kuin etenkään kaupalliset radiot tällä hetkellä tahtovat tarjoilla.

YleX on selkeästi nuorisokanava, ja sen tuskin on pyrkimyskään tarjoilla ohjelmaa keski-ikäistyville. Siitä huolimatta täytyy nostaa hattua viime vuosien ryhtiliikkeille, kun ohjelmistoon on tullut jälleen erikoisohjelmia. Esimerkkinä Teppo Vapauden ohjelma, joka soittaa nimenomaan tuota peräänkuulutettua rock-musiikkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylellä hyvää työtä tekevät upeaa työtä juurimusiikin parissa laaja-alaisesti Esa Kuloniemi sekä Teppo Nättilä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotuksesi on aivan loistava, tai olisi, mikäli Suomessa asuisi 57 miljoonaa ihmistä. Silloin mainitsemasi kaltaiselle radiolle riittäisi helposti yli miljoona kuulijaa, ja toiminta olisi näin bisnesmielessä kannattavaa. Suomessa asuu kymmenesosa tuosta väkimäärästä, joten ottakaamme esimerkiksi Radio Nostalgia, jolla on mainitsemasi kaltaista musiikillista kunnianhimoa. Radio SuomiPopin Aamulypsyä kuuntelee vartissa enemmän ihmisiä, kuin Nostalgiaa koko päivänä. Radio Novaa kuuntelee paljon enemmän ihmisiä, kuin kaikkia vanhaa kunnon rockia soittavia kanavia yhteensä. Eli niin valitettavaa kuin se kaltaisillemme vanhan liiton musadiggareille on, sinä olet väärässä. Suomen kansa RAKASTAA musiikkia, jota sinä et ymmärrä. Meitä vanhan musan ystäviä on niin vähän, että kaupallisesti tuollainen konsepti ei toimi. Ihmiset haluavat JVG:n, ei Bowieta. Katso kotikaupunkisi ravintolaelämää: Michelin-tähden saaneessa ravintolassa istuu kolme ihmistä ja Mäkkärillä on jono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä!

Yle tekee hyvää työtä ja sieltä löytyy Niin Radio Suomen kuin Ylen Ykkösen puolelta paljon hyvin toimitettuja, monipuolisia, erilaista musiikkai soittavia ohjelmia. Mitään prime time -kamaa ne eivät harmi kyllä ole.

Radiomafia oli kaikin puolin mahtava kanava, se on totta. YleX:stä voisi hyvin luopua ja muuttaa sen takaisin Radiomafian tyyppiseksi. Nythän se lähinnä kilpailee muiden, kaupallisten kanavien kanssa ja tarjoaa ihan samaa tavaraa kuin muutkin. Tosin ilman mainoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täsmälleen samaa mieltä ja harmittaa! jos joku jossain, vaikka kansalais, -aloite, -liike, -kapina, -lakko ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahin pohjanoteeraus on tämä radiosuomipopin aamulypsyohjelma, miestoimittajantapaiset huutavat yhteenääneen ja sekaan kikattelee naistoimittaja murkkuikäisen äänellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljolti olen samaa mieltä toimittajan kanssa. Lisäisin inhokkilistaan älyvapaat äänentunnistus kilpailut, ja liian pitkät mainosputket.
Eniten kuitenkin ärsyttää onnettoman lyhyet soittolistat, joiden sisältö pysyy jopa vuosia samankaltaisena (Nova). Seassa saattaa olla muutama biisi joita vaihdellaan, mutta samoja "klassikoita" jauhetaan vuodesta toiseen.
Itse olenkin autossa ja kotona siirtynyt kokonaan omien soittolistojen piiriin. Radion kuuntelu saisi aikaan vain rattiraivoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo lista paljoa muuallakaan vaihtele. Helmi tai Nostalgia - lista koostuu muutamasta kymmenestä kappaleesta, eikä koskaan muutu. Tai Radio Rock - yhä samat Queenit, Led Zeppelinit, Nirvanat, jne. ja vitsinä(?) Cash jota ei rokiksi pysty sanomaan hyvällä tahdollakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa kanava jolta tulee ammattitaitoisesti toimitettua ja sisällöltään kiinnostavaa musiikki- ja puheohjelmaa on Yle1. Muilta kanavilta on turha etsiä kunnollista musiikkia, mutta minä kaipaankin jazzia, maailmanmusiikkia ja klassista laajalla skaalalla. Mitä tahansa sellaista joka yllättää ja antaa uusia elämyksiä. Kanava vaihtuu alta aikayksikön jos sieltö alkaa kuulua nykyistä kammottavaa poppipiipitystä.

Nostalgiaa kuuntelen silloin tällöin, mutta juontajien mukahauskat jorinat iltalehdestä revityistä tyhjänpäiväisistä jutunaiheista sekä tietysti mainokset tympäisevät, niinkuin muillakin kaupallisilla kanavilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ko ei mulla oo mitään tommosta onkelmaa.
Jos haluan hyvää biittiä ja musaa , niin katon YouTubesta eniten kunnellun videon vaikka
1-30 miljardin tykkäyksen välillä ja on hyvää musaa kuulkaa.....
Gangmania, Ed Sheerania, Descapitoa ja jne.
Ei höpötä Nymanin Jake ei mölise Alatalon Mikko biisien päälle ja ovat visuaalisia,
niinku nyt vaikka nää Cardi Beet , Nicki Minajit ja Kate Perryt.
On niin mahetsua musaa ja tykättyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soittolistat se ongelma on. Musaa kaikenlaista, makuja monenlaisia. Vaan jos kaikki jutut pötkötetään oman musan listoiksi, aika tylsäksi käy. Aika liikaa, jos pariin tuntiin kuulee saman hittipiisin kolme kertaa.

Ei toimittajia pidä syyllistää, ne tekee duunia, mihin ne on palkattu. Eikä syyllinen ole kuuntelijakaan. Eikä radionkaan väki. Syy levyteollisuuden. Nykyisin homma kärjistynyt, koska kilpailu on suratoistojen ja radion välillä. Kirjoittaja on kivikaudelta, haahuilee kymmenien vuosien takaisten radio-ohjelmien perään, vaikka pitäis kysyä, miks raio ei pysty enää kilpailemaan uudempien medioiden kans. Rokradion voi vetää vessanpöntöstä, kymmenien vuosien takaista kamaa, miks ei keksitä jotain, uutta, mikä kiinnostaa nykyaikanakin?. Häh, Jak Nyman joriseen piisien
julkaisupäivämääristäkö?

Se oli je meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mafia oli erinomainen! Samuli Aaltosen keskipäivän ohjelma, Malibu Bitch, Stiller, Avaruusromia...lista hyvistä ohjelmista on pitkä. En silti kaipaa mitään takaisin. Onhan nämä napakympit, kymppitonnit ja bumsibumsit nähty ja kuultu. Ota hetkestä kii kiiminkiläinen. Se helepottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image