Kolumnit

Radikaaleista tek­no­lo­giois­ta Suomelle me­nes­tys­te­ki­jä

Kolumnit 21.2.2018 20:00
Ville Vähämäki

Eduskunnasta

Aivan aluksi pahoittelen lukijalta sitä, että tekstini on kovinkin tekninen. Yritän selittää monimutkaisia asioita yksinkertaisesti, mutta kolumnin mitta aiheuttaa rajoitteita. Julkaisemme kuitenkin laajan 400-sivuisen selvityksen radikaaleista teknologioista ja niiden mahdollistamista uusista ammateista lähiaikoina Tulevaisuusvaliokunnassa, joten siitä kiinnostunut lukija voi hankkia aikanaan lisätietoa.

Viikonloppuna uutisoitiin seitsemän viime vuoden aikana Ouluun syntyneestä 500 startup-yrityksestä. Kysymyksessä on malliesimerkki luovasta tuhosta, jossa vanhat yritykset häviävät uusien ja tuottavimpien tieltä. Samalla on laajasti käynnissä disruptio, teknologinen rakennemuutos, joka vaikuttaa kokonaisiin arvoketjuihin voimakkaasti. Eräs tällainen muutos on alustatalous, jossa yritys välittää esimerkiksi palveluja tai tuotteita.

Yritysmaailman yksisarvisiksi kutsutaan niitä startup-yhtiöitä, jotka ovat kasvaneet muutamassa vuodessa yli miljardin arvoiseksi. Listalla on erittäin paljon alustatalousyhtiöitä. Hyvillä ideoilla voidaan menestyä hurjan nopeasti, myös Suomessa. Hyvänä esimerkkinä Supercell.

Tulevaisuusvaliokunnan eräänä keskeisenä tehtävänä on teknologian ennakointi. Samalla tuotetaan yhteiskunnalle hyviä ideoita niistä teknologioista, jotka ovat jopa disruptiivisia aikaisemmille disruptiivisille teknologioille. Toisin sanoen, esimerkiksi alustatalous on aiheuttanut teknologisen rakennemuutoksen, mutta uudet teknologiat puolestaan haastavat alustatalouden.

Nyt kiinnostunut lukija haluaa tietenkin tietää, mikä teknologia haastaa sellaisen liiketoiminta-alan, jossa on syntynyt valtaosa maailman nopeimmin miljardiluokkaan kasvaneista yrityksistä. Kysymyksessä on lohkoketjuteknologia.

Yksinkertaisesti selitettynä lohkoketjuteknologia on hajautettu tietokanta. Lohkoketjuteknologialla muun muassa luodaan älykästä taloutta, ja mahdollistetaan älykkäiden sopimusten tekemisen suoraan toimijoiden välillä, ohittaen alustatalousyhtiöt, ja pienentäen välityspalkkiota olennaisesti.

Ihmiskunnan historian eräs kehityskaari on tietokantojen kehityksen historia. Historiamme alussa tietokantoja ei ollut ja kirkonkirjat lienevät ensimmäisiä virallisia tietokantoja. Pankkien, maanmittauslaitosten ja muiden instituutioiden toiminta perustuu keskitettyyn tietokantamalliin. Tämä yhteiskunta on luotu keskitetyillä tietokannoilla, ja nähtäväksi jää millainen maailma pystytään luomaan hajautetuilla tietokannoilla, eli lohkoketjuteknologialla.

Kuvasin tässä vain yhden teknologian aiheuttamaa muutosta. Esittelemme lisäksi 99 muuta teknologiaa Tulevaisuusvaliokunnan lähiaikoina julkaistavassa uudessa raportissa.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Oulusta ja Tulevaisuusvaliokunnan radikaalit teknologiat -jaoston puheenjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

59
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
30
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
19
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
16
Oulun keskustan joulutorikokonaisuus levittäytyy Rotuaarilta kesäkadulle – myyjiä haetaan jo

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

165 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Kaksoiskansalainen ei pääse venäjällä armeijan palvelukseen, korkeimpiin virkoihin eikä muuallakaan, paitsi suomessa täm... Lue lisää...
veteraanin jälkeläin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image