Kolumnit

Pulttibois sen todisti: Kun vanhoja kaivaa, sieltä löytyy anteeksi pyydettävää, ehkäpä rikoksiakin

Kolumnit 24.11.2019 9:00
Kyösti Karvonen

En katsonut Pulttiboiseja, kun sketsisarjaa esitettiin vuosina 1989–91. Syy oli yksinkertaisesti se, etten ollut tuolloin Suomessa. Tunnustan kuitenkin katsoneeni joitakin Pulttibois-jaksoja jälkikäteen ja naureskellut.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Pulttibois nousi tällä viikolla ajankohtaiseksi, kun kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr.) pyysi anteeksi sitä, että hän väänsi sketsihuumoria saamelaisista useassa sketsisarjassa. Sketsikaveri Aake Kalliala ei esittänyt anteeksipyyntöä.

Vain päivää aiemmin Helsingin Sanomat julkaisi valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen haastattelun, jossa häneltä kysyttiin, eivätkö kaksikon nunnukasketsit ole saamelaisia selvästi pilkkaavia ja rasistisia. Toiviainen ei ottanut kantaa, mutta Petelius otti.

Sketsihuumori on vain yksi esimerkki tänä syksynä vellovasta keskustelusta, mitä saa sanoa syyllistymättä rikokseen ja kuinka vanhoista asioista voi joutua edesvastuuseen tai pyytämään niitä anteeksi.

Poliisi ei tee (ainakaan vielä) esitutkintaa Peteliuksen vanhoista sketseistä. Kolmen muun kansanedustajan tilanne on toinen.

Hussein Al-Taaeta (sd.), Juha Mäenpäätä (ps.) ja Päivi Räsästä (kd.) epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Al-Taaee lopulta pyysi anteeksi vanhoja kirjoituksiaan, mutta Mäenpää tai Räsänen eivät ole näin tehneet.

Tapauksia erottaa toisistaan se, että poliitikko Peteliuksen anteeksi pyytämät, näyttelijä Peteliuksen esittämät sketsit olivat, tietysti jälkiviisauden makeassa valossa, jo syntyessään huonoa huumoria, vaikka sille naurettiinkin.

Huumori on monen muun ohella aina aikaansa sidottua. Se mikä nauratti vuosikymmeniä sitten, ei välttämättä naurata enää. Hyvä kysymys on, naurattavatko esimerkiksi Fingerporit vielä 2030-luvulla.

Anteeksi pyytäminen on aitoa ollessaan rehtiä ja reilua. Voi kuitenkin miettiä, kuinka pitkälle sillä linjalla voidaan joutua, jos itse kunkin menneisyydestä aletaan nostaa jotakin tikun nokkaan. Se on perin helppoa internetin aikakaudella.

Avasiko Petelius menettelyllään portin? Näin voi päätellä siitä, että STT:n kertoman mukaan Helsingin poliisille oli jo perjantaina tehty vanhoista tv-sarjoista useita tutkintapyyntöjä. Niissä pyydetään tutkimaan mahdollista kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Kolmen muun kansanedustajan kohdalla ei ole kysymys huumorista, ei edes huonosta. Al-Taaee, Mäenpää ja Räsänen puhuivat ja kirjoittivat ilmeisen vakavissaan. Poliisi ja oikeuslaitos päättävät, joutuvatko he syytetyiksi ja tuomituiksi.

Nämä ja monet muut vastaavat tapaukset liittyvät sananvapauteen. Kansanedustajilla on erittäin suuri sananvapaus ja sitä myöten erittäin suuri sananvastuu. Lainsäätäjinä heiltä on lupa odottaa taviksia paljon suurempaa lakien tuntemusta ja noudattamista.

Internetin maailma nostaa uudella tavalla esille sen, voiko vuosia sitten sanottu tai kirjoitettu muuttua myöhemmin rikokseksi, olipa sitten kysymys huumoriksi tarkoitetusta sketsistä tai sydänverellä kirjoitetusta kannanotosta.

Esimerkiksi Räsäsen kahdesta tapauksesta toisessa on kysymys vuonna 2004 esitetystä, homoseksuaalisuutta koskeneesta kannanotosta. 15 vuotta myöhemmin poliisi tutkii, syyllistyikö Räsänen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Tänä mollaamisen, pahastumisen ja anteeksi pyytämisen aikakautena voidaan joutua miettimään tosissaan, voiko tekohetkellään lakia rikkomaton asia muuttua rikokseksi jopa vuosikymmeniä myöhemmin.

Asia näyttää olevan tulkinnanvarainen korkeille oikeusviranomaisillekin.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kannatti tiistain Kalevassa "pidättyvyyttä ja harkintaa" käynnistää oikeudellisia toimia sellaisista aineistoista, jotka ilmestyessään ovat laillisia mutta ovat muuttuneet lainvastaisiksi yhteiskunnallisten arvostusten muututtua.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen sanoi HS:ssä, että niin kauan kuin tekstiä pidetään yleisön saatavilla, rikos ei lähtökohtaisesti vanhene. Tavallisimmin näin on totuttu sanomaan murhasta.

Ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu: harkitsee, mitä ja minne sanoo ja kirjoittaa. Jälki ei ole välttämättä someseksikästä, mutta siitä tuskin tehdään edes rikosilmoitusta vuosikymmeniä myöhemmin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

"Ongelmaan on yksinkertainen ratkaisu: harkitsee, mitä ja minne sanoo ja kirjoittaa. Jälki ei ole välttämättä someseksikästä, mutta siitä tuskin tehdään edes rikosilmoitusta vuosikymmeniä myöhemmin." Tuolla virkkeellä on todella huolestuttava kaiku, varsinkin kun se tulee sanomalehden päätoimittajalta. Ihmisten siis pitää varoa ja pelätä sanomisiaan? Kuulostaa sairaalta. Voikin myös todeta, että sanoa saa, mutta 20 vuoden päästä poliittisista tuulista riippuen ovella on kansankomissaari kyselemässä sanomisista, ja tämän päätoimittaja hyväksyy?

PS. Poliisihan totesi, ettei Räsänen syyllistynyt rikokseen, poliittisesti nimitetty valtakunnansyyttäjä päätti kuitenkin edetä. Tämä jos jokin on huolestuttavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ratkaisusi "harkitsee, mitä ja minne sanoo ja kirjoittaa" ei ole yksinkertainen eikä edes toimi. Se nimittäin tarkoittaisi, kuten vihjaat, että jarlan pitäisi lopettaa Fingerporin piirtäminen. Tällainen tulevaisuus jossa pitää pelätä tulevaisuuden mielensäpahoittajia olisi karmea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemmeko nyt todellakin moraalisesti ylemmässä positiossa ja voimme tuomita aikaisempia sukupolvia? Onkohan nyt oikeasti kaikilla paremmin? George Santanaya sanoi "Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä." Sensuurilla ja aineiston poistamisella varmistamme, että ei-toivotut asiat tulevat aivan varmasti toistumaan. Ja onko suhteellisuudentaju tallessa: Kohdeltiinko vähemmistöjä viihteessä sen pahemmin kun velallisia pankkikriisissä. Ongelma tiettyjen vähemmistöjen kohtelun nostamisessa tikun nokkaan on siinä, että tänä päivänä edelleenkään ei olla valmiita siihen, että kaikkia pitäisi kohdella yhtäläisesti, inhimillisesti ja reilusti. Yhden vähemmistön puolustajasankareita sen sijaan nousee kun sieniä sateella. Kenenkään ei pitäisi tarvita pelätä huumorin olevan syrjintää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1000- luvulla tehtiin lukuisia ristiretkiä. Voisiko joku tutkia syyllistyttiinkö silloin uskonnonvapauden loukkaamiseen tai kiihottamiseen kansanryhmää vastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän tulee pohdittavaksi myös tuotantoyhtiön, käsikirjoittajien sekä tallenteita jakaneiden ja niistä kaupallisesti hyötyneiden tahojen osuus ja vastuu. Ei voi olla niin, että näyttelijätyön perusduunarit joutuisivat yksin vihaviihteestä vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PPP teki esimerkillisen teon, kun pyysi anteeksi.
Hän on huomannut että hänen tekemänsä huumori on aiheuttanut pilkkaa saamelaisille, ja tämä herjaaminen ja syrjiminen on edelleen ajankohtaista.

Tapaus osoittaa, kuinka suurin osa valtaväestöstä ei tiedä, tunnista eikä havaitse vähemmistöjen kokemaa syrjintää,
vaan kokee tärkeämpänä saada itse laukoa mitä sylki suuhun tuo, huumorin nimissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Pulttiboisia esitettiin aikoinaan, saamelaiset ja romanit pahoittivat siitä mielensä, mutta kukaan ei pyytänyt anteeksi. Petelius teki sen nyt vähän myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Aake Kalliala ei ilmeisesti koe loukanneensa ketään, joten ei esitä pahoitteluaan.

Kannattaa myös muistaa, että nyt poliisille tehdyt tutkintapyynnöt ovat kolmen ihmisen tekemiä. Meitä suomalaisia on kuitenkin yli viisi miljoonaa, joten meitä mahtuu sekaan monenlaista ja monenmielistä. Poliisi ei tule viemään asiaa syyttäjälle, koska vanhoja sketsejä ei jaeta eteenpäin. Yleltä niitä löytyy, mutta niissä on huomautusteksti mukana.

Päivi Räsäsen tapauksessa tekstejä jaetaan ilman varoituksia ja Räsänen on ilmoittanut ettei peru/poista kirjoituksiaan. Siksi syyttäjän piti viedä asiaa eteenpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisen puolesta loukkaantumisestako on tulossa, tullut uusi normaali?
Vai kuka ja miksi näitä valituksia tekee?
Eiköhän Suomen poliisilla sekä syyttäjälaitoksella ole oikeitakin asioita selvitettävänä sekä ratkottavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakimiehille riittääkin sitten näemmä töitä, jos lähdetään rankaisemaan vuosikymmeniä vanhoja taitelijoiden tekemiä töitä. Monet työt ja sketsit saattavat olla ajankohtaan nähden täysin sopivia, eikä niitä pidä arvostella tai ottaa samalla vakavuudella kuin mitä nykypäivänä tehdään. Sananvapaus ja huumori on unohdettu täysin tässä maassa ja kohta sinua rangaistaan jo siitä jos erehdyt avaamaaan suusi ja ilmaiset oman mielipiteesi mistään asiasta. Jos haluatte oikeasti olla edelläkävijöitä ja kannustaa ihmisiä paremmiksi, niin unohtakaa sitten menneisyys ja katsokaa eteenpäin tulevaisuuteen ja lopettakaa menneiden asioiden kaivelu ja arvostelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko tietoinen että todella monet saamelaiset kohtaavat edelleen"nunnukanunnuka"-puhetta.

Jos ajatallaan tulevaisuutta ja yritetään parantaa tilannetta, niin miten saataisiin tuo heidän kokrmansa pilkka jatkossa loppumaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkä vaalit nyt on tulossa, kun poliitikot alkavat taas kerätä myötätuntopisteitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää pyytää anteeksi Tuntemattoman Sotilaan kirjoittajan kirjasta. Samoin Talvisota kirjoittajan kirjasta. Molemmissa kirjoissa puhutaan kaunistelematta. Juhannustanssien kirjoittajan vielä kerran täytyy pyytää anteeksi.

On myös esiintynyt sellaista että tavallisen kansan olisi toisinaan syytä pyytä anteeksi, kun me täällä vain olemme niin näkyvästi.
Myös Blondi vitsejä täytyy pyytää anteeksi. Samoin hölmöläistarinoita täytyy pyytää anteeksi. Vitsit suomalaisista, ruotsalaisista ja venäläisistä pitää pyytää anteeksi. Myös pikku Kalle vitsit täytyy pyytää anteeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin ongelma meidän maassamme on se, että isoja rikoksia ei tutki kukaan. Tähän syyllistyy poliisi, syyttäjälaitos, syyttäjät, oikeuslaitos ja oikeuskansleri sekä tietysti valtakunnansyyttäjä. He kun ovat vallankäytönkontrollin ulkopuolella. Sitten puututaan pikkumaisuuksiin, kuten tämä tapaus surullisesti osoittaa. Sehän vie huomion pois tärkeistä rikoksista yhteiskunnan kannalta. Voi aikaa, mitä elämme!
Täytyy tunnustaa, että Hottentotti- laulua olen kuunnellut ja laulanut. Sanat löytyy netistä ja laulukirjoita. Pimeyden aika on suurta, kun valtakunnansyyttäjäkin on siirtynyt viihdepuolelle omien töiden ohessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tävallisena taviksenä sanonpa vaan että ihimeelliseksi mennyt tuo " pokkurointi, anteeksi pyytämiset" normi asioista, mihin tämä trendi vielä meneekään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikokset noissa piireissä tapahtuvat "nuotiotulilla"...
Muuten kyse on "nuoresta" maasta, jossa ei ole esittämisen perinteitä.
"Ei jengit mitään tajua..." on kuultu niin listan ykkösten, kuin TV koomikkojen suusta.
Siltä pohjalta suomalaista TV viihdettä, musiikkiakin, on tehty Speden ajoista asti.
Tämä "vanhojen kaivaminen" on jonkin uuden ja tuntemattoman "mokan" peittelyä.
Mikä sellainen voisi olla?
Montako sanaa tähän saa kirjoittaa....?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkille PERUSSUOMALAISET SAA KANNATTAJIA sanon.
Sanajärjestys on väärä.
Ongelma on vähemmistö!
... jolla laittomat systeemit pyörii miljoonatasolla ja jota Valtio kaikesta tiedosta huolimatta palkitsee!
Suomi - mitalli, Kulttuurineuvos ja saa yksi Pariisissa asunut prostituoitukin:
Taiteilijan Eläketta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin turhanpäiväinen anteeksipyytely, joka kumpusi kansanedustajuudesta. Kun ne saavutukset kansanedustajana ovat jääneet bongaamisen ja sketsien varjoon, jos niitä nyt on ollutkaan, niin tällä pääsi Petelius oikein valtakunnan julkkisedustajaksi. Turhaan tässä syytettä on pelätty. Klovnit on pidetty hengissä kuninkaiden hovissakin pilkasta huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko, että ohjelmista löytyisi rikosta, sinänsä.
Jos näyttelijä ja TV porukan rikoksia hakee, löytyy rahoitusjärjestelmiä, kassoja, joihin moni kuuluisa näyttelijä on "nuotiotulilla" rahojaan sijoittanut
Tilanne muuttuu suorastaan huvittavaksi..
Mootoripyöliigat ja niiden supportit esim mainostuotanto alalta lipuvat elämään "juoruineen", joita tulee totuutena elää.
... ehkä huvittavinta kuitenkin on.
Esim. tässä tapauksessa näyttelijä joutuu sketsiensä kohteen "alaisuuteen"..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän asiat tule suhteuttaa aikakauteen. Jos kymmenien, satojen vuosien takaisia alettaisiin tonkimaan, Suomessa olisi paljon anteeksi pyydeltävää. Tulee mieleen Sleepy Sleepersin laulut, Kummelisarja, Uuno Turhapuro, Pekka ja Pätkä, Peppi Pitkätossu sarjat sekä kirjat jne. jne.
Jotenkin ihmeellistä että eikö tänä päivänä yhteiskunnassa ole oikeasti mitään oikeita asioita joita tulisi hoitaa ja miettiä jos aika menee toissijaiseen tikulla kaiveluun ja valitusten keksimiseen. Vai onko niin että tänä päivänä ihmisillä asiat on niin hyvin että aikaa jää turhanpäiväiseen?
En tiedä, tulisiko yhteiskunnan palvelut järjestää ja rahoittaa niin että kansalaisten aika pääosin menisi ruuan etsimiseen ja hankintaan. Ei jäisi aikaa turhan päiväiselle vouhottamiselle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petelius pyytää anteeksi saamelaisia ja romaneja loukkaavia sketsejä. Ehkä olikin jo aika tehdä niin. Mitä se suurelle yleisölle kuuluu, että Petelius niin tekee, eiväthän he ole niitä sketsejä tehneet. Saahan taiteilija omia töitään arvioida. Ei se ole muiden asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image