Kolumnit

Puheenvuoro: Seksuaalinen häirintä kuriin

Naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on Suomessa edelleen aivan liian suuri ongelma, kirjoittavat ministerit Juha Rehula (kesk.) ja Petteri Orpo (kok.). KUVA: ERIIKA AHOPELTO/ARKISTO
Kolumnit 16.1.2016 6:00
Juha Rehula, Petteri Orpo

Naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on Suomessa edelleen aivan liian suuri ongelma. Valitettavasti se on myös liian usein vaiettu aihe. Tahdomme tällä kirjoituksella rohkaista suomalaisia – miehiä ja naisia – käymään kipeästäkin aiheesta ratkaisuhakuista keskustelua.

Seksuaalista häirintää ja rikollisuutta on monentasoista. Pahimmillaan puhutaan raiskauksista, väkivallasta ja seksiin pakottamisesta. Lievimmillään on kyse asiattomasta vihjailusta. Näiden ääripäiden väliin mahtuu kaikkea asiattomasta koskettelusta törkyviesteihin sosiaalisessa mediassa.

Jonkinlaista seksuaalista häirintää kokee valtaosa suomalaisista naisista elämänsä aikana. Esimerkiksi 15–34-vuotiaista naisista noin puolet oli kokenut seksuaalista häirintää miesten taholta kahden viime vuoden aikana (Tasa-arvobarometri 2012). EU:n perusoikeusviraston FRA:n tutkimuksen mukaan suomalaisista 15 vuotta täyttäneistä naisista häirintää kokeneiden osuus, 42 prosenttia, on EU-maista neljänneksi suurin. Nämä luvut kertovat ilmiön yleisyydestä, mutta myös siitä, että meillä ilmiö tunnistetaan ja siitä puhutaan.

Erityisen huolestuttavia ovat Kouluterveyskyselyn (2013) luvut: 8.–9.-luokkalaisista tytöistä yli 60 prosenttia ja pojistakin liki puolet on kokenut seksuaalista häirintää joskus tai toistuvasti.


Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa pitää olla täysin selvää, että minkäänlainen seksuaalinen häirintä ei ole hyväksyttävää – ei työpaikalla, ei koulussa, ei verkossa, ei yökerhossa, ei kadulla. Sille pitää sekä viranomaisten, sivullisten että uhrien sanoa päättäväisesti ei. Samalla pitää sanoa kyllä tasa-arvolle, koskemattomuudelle ja turvallisuudelle.

Puhe ei tietenkään riitä. Suomen tuleekin parantaa tilannetta määrätietoisin toimin. Yhtenä välineenä tässä työssä on hallituksen tasa-arvo-ohjelma. Yksi ohjelman tavoitteista on naisiin kohdistuvan ja lähisuhdeväkivallan vähentäminen.

Painava keino tässä on Istanbulin sopimuksen toimeenpano. Se on maailman ensimmäinen laaja-alainen sopimus, joka koskee naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä.

Sopimuksen velvoitteiden mukaisesti turvakotipaikkojen riittävyys tulee turvata. Nyt paikkoja on vain noin 120, kun tarve olisi useita satoja enemmän. Kansainvälisten tutkimusten ja arvioiden mukaan tulisi olla yksi perhepaikka 10 000 asukasta kohden.

Vuodesta 2017 eteenpäin valtiontalouden kehyksissä onkin varattu turvakotien rahoitukseen 2 miljoonan euron vuosittainen tason nosto. Alkusyksystä käynnistyy myös ympärivuorokautista tukea tarjoava auttava puhelin.


On tärkeää varmistaa ja viestiä, että seksuaalisella häirinnällä on aina seurauksensa. Suomessa ilmoitetaan vuosittain hieman alle tuhat raiskausta poliisille, vaikka naisuhritutkimusten mukaan seksuaaliseen kanssakäymiseen pakotettujen naisten määrä vuoden aikana saattaa olla jopa 15 000.

Seksuaalisesta ahdistelusta tulee aina ilmoittaa poliisille, olipa tekijä kuka tahansa. Lievemmätkin tapaukset kannattaa ilmoittaa. Kaikkien viranomaisten tulee suhtautua ilmoituksiin vakavasti.

Vastaanottokeskuksissa ja turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa tulee lisätä tasa-arvokasvatusta. Kaikille Suomeen tuleville tulee tehdä selväksi, että Suomessa sekä miehillä että naisilla on täysi ruumiillinen koskemattomuus kaikissa tilanteissa – ja että lakien rikkomisesta rangaistaan. Uusiin joukkoahdistelutapauksiin tullaan puuttumaan kaikin mahdollisin keinoin.

Poliisi osoittikin jo uudenvuoden juhlintaan liittyvällä toiminnallaan, että häiriökäyttäytymistä pystytään ennaltaehkäisemään: Kölnin järkyttävä massailmiö ei tapahtunut Suomessa.

Kansalaisyhteiskunta ja uskonnolliset yhteisöt on saatava mukaan häirinnän vastaiseen työhön. Myös kouluissa asiaa pitää käsitellä monipuolisesti. Perhepiirissämme meidän kaikkien tulisi muistuttaa poikiamme ja tyttäriämme siitä, että toinen voi tulkita harmittomaltakin tuntuvan kommentin häiritsevänä ja että häirintää ei pidä hyväksyä, vaan siitä pitää kertoa. Kaikkia tulee kannustaa puuttumaan näkemäänsä häirintään.

Usein yhteiskunnallinen keskustelu keskittyy suuriin ylätason asioihin. Paremman Suomen ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan rakentaminen on kuitenkin pitkälti ihan arkista hyvää käytöstä ja rohkeutta puhua ja toimia. Tehdään Suomesta maa, jossa seksuaaliselle häirinnälle on nollalinja.

 

Juha Rehula (kesk.) on tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri. Petteri Orpo (kok.) on sisäministeri.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Mitäs ne naiset siellä kotona miettivät , kun aviomies tahtoo aamulla ja illalla ,jopa keskipäivälläkin jos olisi mahdollisuus .
Voi ressut , sääliksi käy eikä kukaan auta . Taas puhutaan asiasta johon on parasta itse vaikuttaa. Olen aina osannut itse ilmoittaa
mikä sopii ja mikä ei . Jos vähän pyllylle läjäyttää niin ei se naista huonommaksi tee .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko joku määritellä mitä on seksuaalinen häirintä? Mikä on seksuaalisen häirinnän tunnusmerkistö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho, taas syyllistetään suomalaisia naisten häirinnästä. Iltasanomissa oli hyvä ja erilainen artikkeli aiheesta, kirjoittajana Ulla Appelsin. Vielä on olemassa toimittajia jotka kirjoittavat asioista niin kuin ne on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä uimahelleissa kyttäävät aikamiespojat pitää saada Oulussa kuriin,en uskalla käydä enää tyttöni kanssa enää uimahallissa.Päättäjät tehkää jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainittua suurempikin osa alaikäisistä tytöistä ja pojista saattaa olla joutunut häirinnän kohteeksi, sillä nuori ei aina ymmärrä kiusallista huutelua ja läpänheitoa häirinnäksi. Hyvin monet naiset muistavat tällaisia kokemuksia nuoruudestaan. Flirttailu sen sijaan on aina positiivista eikä tunnu kiusalliselta tai vastenmieliseltä kuten häirintä. Sama korkee molempia sukupuolia. Häirinnästä on ehkä helpompi puhua ja tehdä ilmianto, jos tekijänä on ulkomaalaistaustainen. Miehille kohteeksi joutumisesta puhumisen kynnys on varmaan vielä korkeampi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teini-iässä kun joku nainen olisi minua seksualisesti häirinnyt niin kaverit olisivat olleet kateudesta vihreitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavoite on varmasti ok. Kyllä näitä asioita esim. terveystiedon yhteydessä tulisi nuorisolle tuoda esiin.
Mitä tulee maahanmuutttoon niin ei me kyllä täällä mielestäni tarvita porukkaa jolle tätäkin täytyy alkaa opettamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista, kuinka tämä asia halutaan nyt nostaa asiaksi yleisellä tasolla. Miksei jutussa mainita ns. puskaraiskausten suurinta tekijäryhmää mm. helsingissä tai ryhmää joka ahdistelee alle 15 vuotiaita ylivoimaisesti eniten. Entä ryhmiä, jotka menevät naistenpuolelle Jatulin kaltaisissa uimahalleissa suoraan vain töllisteleen tai saksassa suosittua 3v ikäisten raiskauksia? Pitääkö näistäkin puhua yleisellä tasolla, että miehet ne niitä tekevät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On selvää että vakavaan seksuaaliseen häirintään täytyy olla nollatoleranssi. Mutta miten niitä lapsia tehdään jos ei saa edes vihjailla että kiinnostaisiko?

Alkaa tuntua jo että käytännössä kaikki flirttailu on siis seksuaalista häirintää. Jos on oikeasti kiinnostunut vastakkaisen sukupuolen edustajasta niin pitäisikö kysyä asianajajalta ensin että miten tätä voisi lähestyä ettei heti saa syytettä häirinnästä? Onko uloskutsu tulkittavissa häirinnäksi, sillä kaikkihan tietää että mikä sen taka-ajatus oikeasti aina on.

Voi pojat. Tätä menoa suomalaiset kuolevat sukupuuttoon ennen kuin huomaammekaan. Nyt jo suomalaisten lapsiluku on liian vähäinen väestön kasvamisen kannalta. No, on hyvä että maahanmuuttajat edes lisäävät sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"pojistakin liki puolet on kokenut seksuaalista häirintää joskus tai toistuvasti." Ajat ovat todellakin muuttuneet. Salainen haaveemme kahdeksankytluvun koulumaailmassa oli, että olisi seksuaalisesti "häiritty". Vaan eivätpä nuo tytöt edes sylkäisseet meikäläisen suuntaan. Olin näet ruma ja omistin pullonpohjasilmälasit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka kukkahatut väittää toisin, niin oikeudenmukaiset rangaistukset toimii kyllä pelotteena. Suomess kun lähes kakista muista paitsi talousrikoksista saa aivan mitätättömiä seurauksia. Poliitikoille vain tiedoksi, että suullinen moittiminen ja paheksunta ei vähennä yhtään rikollisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja tanssit kieltoon kans. Tosin muutama kuukausi sitten kun mahaanmuuttoa hehkutettiin tälläkin saitilla, joku oulululainen opettaja kehui ideaansa, että turvapaikanhakijat voisivat alkaa antamaan suomalaisille kielikoulutusta ja tanssikoulutusta. Kun tuota älynväläystä silloin yritti kommentoida, lehdistön itsesensuuri iski välittömästi. Kommentti ei mennyt läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin muistan lapsuuteen, niin minua on seksuaalisesti sanoin ja teoin ahdisteltu ja käytetty hyväksi. Pakotettu. Ja syytettiin, että se kaikki on minun oma syyni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työskentelen perinteisellä miesten alalla. Joillain miehillä on edelleenkin vaikea suhtautua naiskollegaan pelkästään kollegana. Siis puheessa tulee esiin naiseuteni. Sinänsä minä en koe sitä seksuaalisena häirintänä, mutta joku toinen voisi kokea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerit puhuvat yhtä ja tuomarit toista. Pari päivää sitten oli uutinen tässäkin verkkolehdessä, että hovioikeus lievensi raiskautuomioita. Perusteluna tekijän aikaisemmat rikokset. Siis taparikollinen saa raiskata, kun on sen tavakseen ottanut?
Eivät sulupuolinen häirintä eivätkä raiskaukset lopu jos asenne on se kuin Stalinilla Berliininvaltauksen jälkeen. Pitäähän poikien huvinsa saada. Tämän lausahduksen voi siirtää kutakuinkin sellaisenaan Suomalaiseen yhteiskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Britanniassa kuningatar Victorian aika oli siveyden ja moralismin kulta-aikaa. Jopa huonekalujen jalat piti peittää siveyden vuoksi. Onneksi Britannian kansa ei aivan kuollut sukupuuttoon.... Suomalaisia sukupuutto uhkaa jo lähiaikoina, jos lisääntyminen on vain maahantulijoiden varassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana trolli, joka tuo hyvin esiin monen suomalaisen miehen synkät mietteet, mutta olipa lopussa jotain positiivistakin. Ei tällaisia täällä tarvita enää. Elämäni paras päätös oli lyödä hynttyyt yhteen ja lisääntyä ulkomaalaisen miehen kanssa, suosittelen lämpimästi teille kaikki naiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että lähiaikoin? Kerro meille mikä on "lähiaikoina" ja mihin tutkimuksiin viittaat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koettu on omalla kohdalla ja suomalaisten toimesta.Tulipa asuntoon isännöitsijän edustaja ja talonmies.Kyllä ne talkkarin jutut oli koko ajan kaksimielisiä ja asiattomia.Vaan loppui kun sanoin,että puhutko vaimollesi samalla tavalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

19:20
Ettan hopeajoukkueessa loistaneiden Ronkaisen ja Jokelan siirroille sinetti – "Hienoa, että pystyn ottamaan urallani askeleita eteenpäin"
19:00
Lapissa makea maistuu enemmän kuin missään muualla Suomessa – kaamoksella ja turismilla näppinsä pelissä Tilaajille
18:30
Museokortin kesäkampanjan seikkailija saapuu Oulun museoihin – "Jos näet minut livenä, tule juttusille"
18:00
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
17:49
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vierailee Oulun pääkirjastossa elokuun lopulla
17:28
Pappa-Tuntureilla pohjoisen tuntureille – läpi Suomen mopoilla matkaavat miehet pysähtyivät Oulun Heinätunturilla
17:25
Pappa-Tuntureilla Heinätunturin huipulle
89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
30
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
28
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
28
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
19
Yhdysvallat toivottaisi Suomen tervetulleeksi Natoon, sanoo Yhdysvaltojen Nato-suurlähettiläs

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image