Kolumnit

Puhalletaan yhteen hiileen!

Kolumnit 29.5.2019 20:00
Pekka Aittakumpu

Eduskunnasta

Viime lauantaina hallitusneuvotteluissa pidettiin taukoa, jotta kansanedustajat pääsivät maakuntiin tukemaan eurovaalityötä. Kun lähdin kotoani Rotuaarin vaaliteltalle, kaksi lapsistani hyppäsi innoissaan autoni kyytiin.

Myös eduskuntavaalien aikana minun oli toisinaan mahdollista ottaa joku lapsistani mukaani tilaisuuksiin. Silloinkaan heitä ei tarvinnut houkutella. Päinvastoin jouduin joskus kieltäytymään tarjouksesta esimerkiksi lapselle liian pitkäksi venyvän kierroksen takia.

Lapsi saattaa lähteä poliittisiin tilaisuuksiin enemmän ilmapallojen ja naposteltavien kuin aatteellisen sisällön toivossa, mutta heidän mukana olollaan on silti iso merkitys. Läsnäolollaan lapset luovat valoisaa tunnelmaa ja muistuttavat rakentamaan lapsiystävällistä yhteiskuntaa. Samalla he oppivat yhteisten asioiden hoitamisen perusteita.

Sekä eduskuntavaaleissa että eurovaaleissa minua ilahdutti äänestysaktiivisuuden nousu. On hyvin rohkaisevaa, että yhä useampi kokee äänestämisen mahdollisuudeksi vaikuttaa. Kuitenkin liian moni antaa edelleen muiden päättää puolestaan.

Demokratiassa jokainen ääni on yhtä painava ja arvokas. Isänmaan vakauden vuoksi on välttämätöntä kertoa päätöksenteon perusteista lapsille ja nuorille, jotka ovat tulevaisuuden vastuunkantajia.

Näin toukokuussa eduskuntatalo on täyttynyt luokkaretkelle tulleista lapsista ja nuorista, joille me kansanedustajat mielellämme esittelemme historiallista taloa ja sen nykypäivän toimintaa. Kodeissa lapsi oppii esimerkin kautta, kun vanhemmat käyttävät äänioikeuttaan.

Tällä hetkellä eduskunnassa erityisen ajankohtaisena asiana ovat hallitusneuvottelut. Neuvotteluissa on vahva pohjoisen edustus, kun kaikki SDP:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton Oulun ja Lapin vaalipiireistä valitut kansanedustajat ovat mukana.

Jos päättäjä haluaa vaikuttaa, hänen on kyettävä tekemään yhteistyötä paitsi omassa ryhmässään myös yli puoluerajojen. Tämä on avain myös hallitusta muodostettaessa.

Eduskunnan tulee myös alkaneella kaudella kyetä tekemään monia päätöksiä, joilla on maallemme kauaskantoisia seurauksia. Yhteiskunnan on turvattava myönteinen työllisyyskehitys sekä huolenpito lapsille, vammaisille, vanhuksille ja muille heikommassa asemassa oleville. Erityisiä toimia vaativat myös asumisen, koulutuksen ja yritystoiminnan edistäminen koko maassa sekä Pohjois-Suomessa ja muualla ruuhka-Suomen ulkopuolella.

Toivon, että pääsemme hyvään yhteistyöhön niin pohjoisen kuin koko maan kansanedustajien ja muiden vaikuttajien kesken. Yhteen hiileen puhaltaminen on isänmaan etu.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

No nyt kun se puheeksi otettiin, niin kivihiili on todellakin kaikkein puhtain, edullisin ja tehokkain energiatuotannon muoto tällä hetkellä. Turve on toiseksi puhtain. Meidän kannattaa todellakin nyt puhaltaa yhteen "hiileen" ja lopettaa hulluttelut. Valitaan puhdas tulevaisuus ja saasteeton kivihiili. Savupiipusta tulee hiilidioksidia ja vesihöyryä ja se on ympäristöteko, koska nämä molemmat ovat luonnon raaka-aineita kasvamiseen ja hapen yhteyttämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiileen puhaltaminen on huono idea. Puhaltaminen edistää hiilen palamista mikä tuottaa lisää hiilidioksidia ja lämpöä. Molemmat nopeuttavat ilmaston lämpenemistä ja maapallon tuhoutumista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajan tulee muistaa, että mitään ei voi jakaa vammaisille, huono-osaisille ja jne. jos ei ole mistä jakaa. Sen vuoksi tulee olla AINA etusijalla yrittäminen ja yritysten pärjääminen. Sen jälkeen, kun he pärjäävät, voi olla, että pärjää muutkin.

Ei kuulosta Säätytalolta oikein hyvältä, että ollaan ottamassa lisää velkaa. Kuka sen velan kanssa elää - tulevat sukupolvet. Tulisi tietää ja ymmärtää, että velka ei ole vain velkaa, vaan velkainen maa on myös haavoittuva monessa mielessä. Velkainen jää toisten armoille ja vietäväksi. Kuulostaako tämä hyvältä - ei todellakaan. Ei hallitukseen pidä mennä unohtamalla omat tavoitteet, vaan joku taso tulee säilyttää siinäkin.

Mitä yhteistyöhön tulee, niin yhteistyö on vaikea laji, jos siinä ei olla mukana aidosti. Onko sellaisia poliittisia piirejä, jotka pystyvät tähän, koska politiikassa on aina mukana taktinen puoli ja siihen kuuluu olennaisena osana valtataistelu? Ei politiikkaa voida verrata esimerkiksi jääkiekkojoukkueeseen tai työyhteisöön, jossa ei ole kuin yksi päämäärä, jonka puolesta kaikki toimii rehellisesti ja avoimesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa oikea tapa kantaa vastuuta Suomen asioista on mennä hallitukseen, vaikka keskusta hävisi vaalit, päättämään Suomen asioista, oppositiosta ei voi kun räkyttää mut hallituksesta voi vaikuttaa päätöksistä kuten on jo nyt nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa ongelma, että keskusta hävisi vaaleissa ja kansa ei ole näiden puhallusten takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mitään ongelmaa, siellä on äänimäärän mukaisesti edustajia kullakin puoluella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sahataanko oma oksa poikki, jolla istumme. Kannattaisiko sittenkin puhaltaa rakentavaan hiileen kuin koittaa repiä hajalleen. Meillä on kilpakumppaneita riittämiin maailmalla, vain yhdessä voitamme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image