Kolumnit

”P­ris­ma­per­heen” arki ehkäisee tehokkaasti

Kolumnit 4.1.2018 12:00
Mirja Niemitalo

Pelko kiireisistä ruuhkavuosista ja arjen typistymisestä kuvitteellisen ”prismaperheen” elämäksi ovat niitä kielteisiä ja ahdistavia mielikuvia, jotka myöhentävät nuorten aikuisten lasten hankintaa.

Hiljattain julkistetun Väestöliiton perhebarometrin mukaan nuorille tulee perhearjesta ja vanhemmuudesta mieleen muun muassa omakotitalo, farmari, sotku, päiväkoti, lemmikki ja keskivartalolihavuus.

Vanhemmuuteen liittyvät käsitykset ja odotukset ohjaavat nuoria myöhentämään lasten hankintaa turhankin tehokkaasti. Lapsia ei välttämättä hankita juuri silloin, kun se olisi biologisesti ja jaksamisen kannalta otollisinta.

Yhteiskunnallisessa ja kulttuurisessa murroksessa korostuvat yksilölliset valinnat ja oman elämäntavan vaaliminen. Myös parisuhde koetaan niin tärkeäksi, että se riittää työn ohella elämän sisällöksi.

Yhteiskunta lähettää ristiriitaisia viestejä. Valmistumista ja siirtymistä työelämään patistetaan samalla, kun pitäisi synnyttää uudet sukupolvet. Pitkäjänteisen perhepolitiikan sijaan poukkoileva toiminta ohjaa vanhempia ja erityisesti naisia joko kotiin tai työmarkkinoille.

Ei siis ihme, että vanhemmuutta lykätään entistä useammin. Sen seurauksena lapsia syntyy aiempaa vähemmän. Äideiksi tullaan ensimmäistä kertaa yli 29-vuotiaina ja isiksi 31-vuotiaina. Monimutkaisessa maailmassa asiat pitäisi pystyä yhdistämään ilman, että eri osa-alueet kärsivät kohtuuttomasti tehdyistä valinnoista.

Lapsiperheen sitova arki voi pelottaa ja uran tekeminen houkuttaa enemmän kuin lapsilauman kaitseminen. Tottahan se on, että lasten hoitaminen, kasvattaminen ja kouluttaminen on työlästä, vastuullista, aikaa vievää työtä ja tulonsiirroista huolimatta kallista. Omia mielihaluja ja parisuhteeseen liittyviä toiveita joutuu siirtämään myöhemmin toteutettavaksi.

Pitkitetyn nuoruuden ja voivottelun sijaan vähemmälle huomiolle jää se, että mikään muu ei anna elämään niin paljon sisältöä, onnellisia hetkiä ja rakkauden tunteita, kuin omat lapset. Puhumattakaan osallisuudesta sukupolvien ketjuun.

Perhebarometri paljastaa, että kahden lapsen perhe on edelleen suosituin lapsiperhetoive. Kolmelapsista perhettä pidetään Suomessa jo suurperheenä. Oulun seudulla suurperheissä on toki useampiakin lapsia. Muuttoliike ja korkea syntyvyys pitävät Oulun ja Oulun seudun yhtenä Euroopan nuorekkaimmista kolkista.

Koska saadut lapset ovat yleensä kovin toivottuja, haluavat vanhemmat turvata jälkikasvunsa olot parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä luo osaltaan kohtuuttomia paineita ja odotuksia vanhemmuuteen.

Lasten saannin kannalta välttämättömän puolison löytäminen voi olla hankalaa, jos korostuneet ulkonäköpaineet rajoittavat kumppanin valintaa. Lapsiperheiden arkea marketeissa kauhistellessa voi kauppareissulla tehdä huvikseen ”prismatestin”.

Pariskuntia tarkkailemalla huomaa nopeasti, että huippumallin ulkonäkö ei, yleisestä käsityksestä poiketen, ole ykköskriteeri kumppania valittaessa. Mediassa näkyviä kauniita ja komeita yksilöitä näkee vain harvoin tosielämässä. Täydellisen kumppanin etsinnässä voikin lopulta jäädä luu käteen.

Perhebarometri paljastaa yllättävän puutteen tietämyksessä. Nuorilla ei välttämättä ole riittävästi ja oikeaa tietoa hedelmällisyydestä, raskaaksi tulon mahdollisuuksista ja riskitekijöistä. Ihmehoitojen keskellä voi jäädä käsitys siitä, että raskaaksi voisi tulla vaivattomasti myöhemmälläkin iällä.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image