Kolumnit

Presidentti Trumpin kannatukseen on syynsä

Kolumnit 15.11.2019 20:00
Risto Murto

Yhdysvalloissa valmistaudutaan kiivaasti vuoden päästä pidettäviin presidentinvaaleihin. Ensimmäiset demokraattien esivaalit pidetään jo alkukeväästä. Käytännössä ehdokkaiden vaalikampanjointi on jo alkanut.

Poliittinen keskustelu maassa on samalla hyvin kärjistynyttä ja vastakkainasettelua lisäävää. Suhtautuminen presidenttiin jakaa myös selvästi äänestäjiä. Presidentti Donald Trumpin tapa käyttää esimerkiksi sosiaalista mediaa rikkoo kaikki totutut käsitykset, mitä presidentti voi tehdä. Tällä hetkellä on vielä ennenaikaista ennakoida USA:n vaalien lopputulemaa. Se on kuitenkin selvää, että vaaleista tulee kiihkeät ja voittajan ennakoiminen voi olla vaikeaa pitkään.

Presidentti Trumpilla on aidot mahdollisuudet toiselle kaudelle. Presidentille hyvin poikkeuksellinen tyyli ei ole karkottanut uskollisia kannattajia, vaan jopa toimii kannatuksen vahvistajana.

Amerikkalaisessa puoluejärjestelmässä on tapahtunut historiallinen muutos. Vaikka perinteisellä tavalla katsottaessa republikaanipuolue on edelleen oikealla oleva, esimerkiksi alhaista verotusta kannattava puolue, kannattajakunnat ovat varallisuutta tarkastellen menneet toiseen suuntaa.

Tänä päivänä republikaanien perusäänestäjä on entistä köyhempi. Näin on selvästi, jos katsotaan erityisesti, mistä puolueen kannatus tulee. Demokraattien kannattajat ovat keskittyneet taloudellisesti kasvaville alueille ja republikaanien taantuville alueille. Karkeasti jaettuna demokraattien kannatus keskittyy rannikkoseutujen isoihin kaupunkeihin ja republikaanien rannikoiden väliin jääviin alueisiin.

Kymmenen vuotta sitten republikaanien ja demokraattien alueiden äänestäjien tulot ja hyvinvointi esimerkiksi BKT:lla mitattuna olivat vielä tasoissa. Nyt ero kasvanut siten, että demokraatteja äänestävissä alueilla tulot ovat kasvaneet ja republikaanien kannatusalueilla tulot ovat laskeneet. Taustalla on etenkin kasvun keskittyminen suuriin kaupunkeihin.

Presidentti Trump on hyödyntänyt tätä jakoa. Presidentinvaalissa hän voitti vaalit lähes kaikissa köyhimmissä osavaltioissa. Hän on osannut puhutellut laajoja, tyytymättömiä äänestäjäjoukkoja.

Talouden kannalta merkittävällä osalla Trumpin äänestäjistä on ollut syytäkin olla tyytymättömiä. USA:n talous on kasvanut nyt kymmenen vuotta yhtäjaksoisesti ja työttömyys on erittäin vähäistä. Yhdysvalloissa on elinvoimaisia yrityksiä. Palautuminen 10 vuoden takaisesta finanssikriisistä on ollut vahvempaa kuin Euroopassa.

Talouskasvun hyödyt ovat kuitenkin jakautuneet epätasapainoisesti. Vaikka taloudellisesti keskimääräisellä amerikkalaisella menee hyvin, köyhemmillä yhteiskuntaluokilla menee entistä huonommin.

Kansainvälisissä vertailuissa USA on kehittynyt heikosti hyvinvointia kuvaavissa luvuissa. Etenkin terveyttä kuvaavat luvut ovat kehnoja. OECD-maiden vertailuissa USA on liukunut useiden eurooppalaisten ja joidenkin aasialaistenkin maiden alapuolelle.

Amerikkalaiset olivat pitkään toisen maailman sodan jälkeen eurooppalaisten silmin pidempiä, terveempiä ja varakkaampia. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Nykyisin eurooppalaiset kasvavat pidemmiksi ja elävät kauemmin kuin amerikkalaiset. Tavallisen amerikkalaisen arkea kuvaavat elokuvat eivät aiheuta samanlaista elintasokateutta kuin aikaisemmin. Vielä 50-luvulla saatoimme vain ihailla amerikkalaisten isoja autoja ja moderneja, ruokaa pursuvia keittiöitä.

Talouden rinnalla äänestäjiä erottaa toisistaan myös kulttuurit ja identiteetti. Trumpin kannattaja ovat saaneet kanavan vastustaa rannikoiden eliittejä.

Hyvä esimerkiksi tästä on ilmastonmuutoksen vastustaminen. Siitä on tullut osa kulttuurisotaa, jossa osa Trumpin äänestäjistä kokee eliitin sanelevan elämäntavan muutosta ylhäältä käsin. Sama ilmiö on selvästi nähtävissä myös Suomessa. Osa suomalaisista kokee, että heille on tultu ylhäältä päin kertomaan, kuinka keskeiset arjet tavat ja tottumukset ovatkin vaarallisia ja virheellisiä. Myös muut äänestäjään identiteettiin liittyvät tekijät vahvistavat eroja. Republikaaneja äänestävillä alueilla äänestäjät ovat vanhempia, vähemmän koulutettuja ja todennäköisemmin syntyneet USA:ssa.

Pelkät taloudelliset asiat eivät siis selitä presidentti Trumpin kannatusta. Selvää kuitenkin on, että seuraavan vuoden aikana presidentti Trumpin hallinto tekee kaikkensa pitääkseen talouden ja osakemarkkinat positiivisessa kehityksessä.

Presidentti haluaa Yhdysvaltain keskuspankin pitävän korot alhaisena. Markkinoilla spekuloidaan myös mahdollisesta uudesta palkkaveroja koskevista veroalennuksista. Tavallinen amerikkalainen voisi kiittää, jos ensi vuonna verotus alenisi ja käteen jäävä palkka täten nousisi.

Valmistautuminen maailman tärkeimpiin vaaleihin on alkanut.

Risto Murto on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

On ollut outoa seurata, miten vastenmielisiksi demokraatit ovat itsensä viime vuosina tehneet, äärilaidan radikaalien ja vähemmistöjä edustavien ihmisten miehittäessä heidän eturivinsä. Jos vaalit halutaan sössiä, tuo on tietysti yksi tehokas menetelmä karkoittaa keskiverto amerikkalaisäänestäjä. Ei käy heikäläisiä äänestäjiä kateeksi, kun vaihtoehtokin on mitä on. Se voittaa, joka on hivenen vähemmän vastenmielinen? Samoja piirteitä on toki Suomenkin politiikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus, ei ole poliittisesti värittynyt kuten yleensä Suomessa kun puhutaan Trumpista. Täällä media kertoi Trumpin valtakauden alussa aina vähätteleviä kirjoituksia hänestä, mutta ääni on vähän muuttunut. Tosin viimeaikoina ne ovat lisääntyneet taas, kun Trumppi on vähän ahtaalla. Näitäkin asioita, mitä tässä kirjoituksessa on, ei ole esitetty monessakaan mediassa, vaan aina on ollut tietty "asennevamma" häneen. No, luulenpa niin, että Trumppi äänestetään edelleen USAn pressaksi, jos nyt ei ihan kauheita tapahdu.

Trumpista voisivat ottaa opiksi Suomen poliitikot, jotka luulevat olevansa maailman tai Euroopan kansanedustajia, eivätkä suomalaisten edustajia. Se on lässyn lässyä, että muuten ei tapahdu mitään jos ei tehdä yhdessä ja jne. Totta kai, mutta ensiksi tulee aina oman maan kansalaiset ainakin muissa Euroopan maissa, joiden kanssa olen itse tehnyt yhteistyötä. Tästä on hyvä esimerkki vaikka Saksa ja Ranska.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tota noin ,ensinnäkin kirjoittaja sortuu vertailemaan Suomea ja USA:ta , toinen on Euroopan5 milj. as. lilliputtivaltio ja toinen n. 300milj. liittovaltio ,jossa liittovaltioilla on omat "presidenttinsä" kuvernöörit, ym. hallinto.
Toisaalta on hyvä pannamerkille , kun jotain suurvaltaa johtaa henkilö ,joka ajaa oman kansan etua voimakkaasti ,hän on epäsuosittu ulkomailla ja pidetty kotimaassa . Esim. presidentti Putin on ollut super suosittu Venäjällä ,kun taas hänen suosionsa kansainvälisesti ei kovin korkealle nouse. Taannoin N-L:n pääsihteeri Gorbatsov ja Venäjän presidentti Jelstsin olivat suosittuja kansainvälisesti ,mutta kotimaassa ,ei mennyt kovin hyvin.
On hyvä muistaa ,että presidentti Trump on USA:n presidentti ja hänen tehtävänsä on ajaa ensisijaisesti kansalaistensa etuja ,sitten tulevat muut ,tämä ed. mainitun säännön toivoisi toteutuvan myös Suomen presidentin ,pääministeri,hallituksen ja eduskunnan toiminnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joka aasilla ajaa, se aasista puhuu. Kuulin tuon 1979 Kouvolassa eräältä tuekkilaiselta kemistiltä. Onnea hänelle. Trump on vain 1 sik. muiden joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa Trumpin vastaehdokkaana kuka tahansa demokraatti niin hän on liian fiksu ihminen kelvatakseen presidentiksi USA:n äänestäjille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:52
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
130
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image