Kolumnit

Poterot vaihtoon ja hallitusta kaatamaan!

KUVA: Mauri Ratilainen
Kolumnit 4.7.2019 12:00
Pekka Ervasti

Oppositiojohtajan allakassa lukee jokaisen päivän kohdalla: Kaada hallitus!
Viime vaalikaudella oppositio toteutti strategiaa nousevalla intensiteetillä. Terrierit roikkuivat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lahkeessa kroonisessa lukkopurennassa vaaleihin asti.

Ärhentely kantoi hedelmää. Nyt pääministeri Sipilän housuissa on edellinen oppositiojohtaja Antti Rinne (sd.). Toivottavasti valtioneuvoston varusvarastolta löytyy uudet diagonaalit, sillä Sipilän virkabyysat taitavat olla aivan riekaleina.

Suomessahan oppositio–hallitus-vahdinvaihto tapahtuu eduskunnan ensimmäisen täysistunnon alla talon kuppilassa. Entinen oppositiojohtaja antaa uudelle oppositiojohtajalle nipun vanhoja puheitaan, joista voi poimia sopivat iskulauseet hallituksen sättimiseen.

Oppositioon suistettu hallituspuolueen puheenjohtaja puolestaan luovuttaa uudelle pääministerille nivaskan omia puheitaan, joilla hallituksen tekemisiä tuli puolusteltua. Näillä nuoteilla sitten mennään koko vaalikausi, kunnes taas vaalien jälkeen luntit vaihdetaan päittäin istuntosalin ovella.

Uusi roolijako näkyi jo uuden eduskunnan ensimmäisellä kyselytunnilla. Kokoomuksen Petteri Orpo röykytti pääministeri Antti Rinnettä hallitusohjelman talouslinjausten epämääräisyydellä: hiekalle rakennettu, toiveajettalua, vastuutonta…

Vaikka asiasisältö oli ehtaa oppositiokamaa, taiteellisessa vaikutelmassa Orpolla on vielä hiottavaa. Entinen valtiovarainministeri ei ollut selvästikään vielä uinut oppositiopoliitikon nahkoihin. Mahtaako roolinvaihto onnistua ollenkaan?

Yleensä on niin, että aivan eri poliitikot nouset framille, kun puolue on oppositiossa. Harva on sellainen politiikan multitaskaaja, että pystyy vetämään molemmat roolit yhtä hyvin.
Duracell-kepu Mauri Pekkarinen on säkenöivä poikkeus säännöstä.

Rinne sen sijaan näytti omaksuneen pääministerin roolin paremmin kuin Orpo oppositiomoodin. Valta antaa uskottavuutta. Istuminen vallan oikealla puolella lisää myös itsevarmuutta ja se paistoi uudesta pääministeristä valtioneuvoston aitiossa.
Oppositiojohtajana Rinne ei koskaan löytänyt aivan oikeaa sävellajia.

Perussuomalaisten puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa ei ensimmäisellä kyselytunnilla vielä nähty, sillä hän halusi nauttia mepin palkkaa ja etuuksia hamaan europarlamentin toimikauden loppuun ennen kuin ryhtyy elää kituuttamaan suomalaisen kansanedustajan symbolisella palkkiolla.

Persujen oppostiostrategia kävi kuitenkin selväksi jo tulenavauksessa. Nuotit haetaan eduskunnan lukusalin iltapäivälehdistä. Sen viikon kuohuttava puheenaihe oli ns. Isis-lesket. Suurimman oppositiopuolueen edustajat visioivat monitahoisia terroritekoja tai ainakin niiden valmistelua, jos naiset lapsineen päästetään syyrialaiselta pakolaisleiriltä Suomeen.

Kokoomuksen keskittyessä kykypuolueelle ominaiseen kuivan asialliseen tyyliin hallituksen makrotalouspolitiikan akateemiseen taivasteluun, persut tulevat kaivamaan eduskuntakeskusteluun kaikki kansaa kuohuttavat puheenaiheet terrorismista, maahanmuutosta, EU:sta ja ilmastonmuutoksen vastaisista toimista.

Tuorein HS-gallup vahvisti, kumpi tyyli tuntuu purevan paremmin. Vaikka olisi tuon saanut selville kuuntelemalla ABC:n lippalakkijengin juttujakin.

MAINOS

Kommentoi

Persut ei osaa Muuta kuin maastamuutto /pakolaiset. Kokoomus ei halua muuta kuin rikkaille kaikki ja yrittäjille. Nyt on vaan niin, että muutkin saavat jotain ja otetaan sieltä missä on ottaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä kuitenkin hyväksyttävämpää kuin Kataisen-Stubbin hallituksen "kaada oppositio"-strategia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

A`kuuleha sie Pekka , jos kalenterit isketään pöytään ,niin se " kaada hallitus" lukee marraskuun lopussa, muistiin pano-rivillä Keskustan puoluejohdon kalenterissa .
Gallupit köröttelee sen verran pitkässä myötämäessä ,jotta paine puolueen sisällä käy sietämättömäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hupaisa yhteensattuma, että tämän päivän lehdessä huoltamon pöydässä istuvilla ukoilla oli lippikset päässä. Näidenkään kansalaisten pohdiskelut eivät varmaan kelpaisi painettavaksi missään arvovaltaisessa sanomalehdessä. Iltapäivälehtien lööppejä he vain papukaijoina pajattavat. Mistäpä rahvasukot nyt omia omaperäisiä aatoksia päähänsä saisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image