Kolumnit

Politiikka ei kuulu ju­ma­lan­pal­ve­luk­seen

Kolumnit 14.3.2017 12:00
Jyri Paretskoi

Kymmenkunta seurakuntaa Suomessa on ilmoittanut lukevansa jumalanpalveluksissa ääneen turvapaikanhakijoiden kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Alun perin päätösten ääneen lukeminen oli teattereiden performanssi, mutta nyt tämän saman teatraalisen tempauksen on keksinyt tuoda jumalanpalveluksiin Olarin seurakunnan diakoni Kristiina Huotari, joka Aamulehden haastattelussa (5.3.) kertoi turvapaikanhakijoiden tarinoiden olevan pöyristyttäviä ja että Suomessa ei vielä koskaan aiemmin ole koettu yhtä laajamittaista ihmisarvon loukkausta kuin turvapaikanhakijoiden saamat kielteiset turvapaikkapäätökset.

Joko Huotarilta puuttuu täysin Suomen historian tuntemus tai suhteellisuudentaju tai sitten hänen lausuntonsa on pelkkää tarkoitushakuista propagandaa. Poliitikoksi Huotari sopisi varmasti hyvin, mutta kirkon työntekijälle tällaiset poliittiset ulostulot, agitoinnit ja agendat koko seurakunnan nimissä eivät sovi.

Lukemalla tarkkaan valittuja kielteisiä turvapaikkapäätöksiä pyritään kuulijoille epäilemättä luomaan mielikuvaa epäinhimillisistä ja ilkeistä virkailijoista, jotka ymmärtämättömyyttään tai ilkeyttään tekevät vääriä ja huonoja päätöksiä, joiden seurauksena turvapaikanhakijat lähetetään varmaan kuolemaan.

Mielikuvilla pelaaminen ja osatotuuksien kertominen on varmasti harkittua. Luettavaksi valikoituneet päätökset ovat jo valinta itsessään, samoin päätös siitä, mitkä kielteiset tai myönteiset päätökset jätetään lukematta.

Toivottavasti ääneen luettuja turvapaikkapäätöksiä kuunteleva yleisö on tietoinen faktoista, joita Maahanmuuttovirasto lehdistötiedotteessaan (9.3.) kertoo. Ensimmäiseksi päätöksessä kerrataan, mitä turvapaikanhakija itse on tilanteestaan kertonut. Sen jälkeen arvioidaan hakijan kertomuksen uskottavuutta sen valossa, mitä maan tilanteesta tiedetään, ja kerrotaan ne seikat, joiden perusteella oikeudellinen arviointi on tehty. Hakijalle selvitetään myös kansainvälisen suojelun kriteerit sekä se, täyttyvätkö nuo kriteerit hakijan kohdalla. Lisäksi arvioidaan, uhkaako hakijaa tulevaisuudessa vaino kaikkialla hänen kotimaassaan.

On selvää, että turvapaikkahakemuksia käsittelevät virkailijat ovat olleet kiireisiä ja kovan paineen alaisina. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että he olisivat hutiloineet tai jättäneet perehtymättä turvapaikanhakijan kokemuksiin tai tämän kotimaan turvallisuustilanteeseen perusteellisesti.

Tietenkin virheitä voi sattua kaikille, se on inhimillistä. Meillä Suomessa paljon parjattu byrokratiamme ja lakeihin ja asetuksiin perustuva yhteiskuntajärjestyksemme kuitenkin takaavat sen, että virheet on mahdollista korjata. Mikäli turvapaikkapäätöksessä on virheitä, niistä voi valittaa, ensin hallinto-oikeuteen ja vielä senkin jälkeen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Järjestelmä toimii. Oikeus toteutuu, eikä mielivaltaisuudelle jää sijaa. Meidän pitäisi olla ylpeitä laeistamme, järjestelmästämme, oikeusturvastamme ja virkailijoistamme eikä halveksia ja vastustaa niitä, kuten jotkut seurakunnat nyt tekevät.

Seurakuntien alentuminen politiikan pelinappulaksi on vastenmielinen ilmiö. On hienoa, että jumalanpalveluksissa rukoillaan vähäosaisten ja heikkojen puolesta. On kunnioitettavaa, että seurakuntien työssä ja arjessa muun muassa syötetään, puetaan, majoitetaan ja autetaan niitä, jotka apua tarvitsevat. Harkintakyvyn puutetta sen sijaan osoittaa kääntyminen yhteiskuntaamme ja sen lakeja ja niitä noudattavia virkailijoita vastaan.

Joidenkin seurakuntien työntekijöiden keinovalikoimaan kuuluu myös julistaa syntisiksi ihmiset, jotka eivät heidän ideoilleen tai toimintatavoilleen lämpiä. Näin luodaan vastakkainasettelua: te huonot, me hyvät. On surullista, jos tällainen toimintapa seurakunnissa leviää vielä nykyistäkin laajemmalti. Mutta kuten sanottua, virheitä sattuu kaikille.

Toivottavasti hairahtuneissa seurakunnissa ymmärretään tehdyt virheet, myönnetään ne, korjataan tilanne, otetaan opiksi tehdyistä virheistä eikä tehdä niitä enää uudelleen. Varmuuden ja selvyyden vuoksi on vielä todettava, että tämä virhe on siis ollut tiettyjen seurakuntien ja niiden työntekijöiden politikointi jumalanpalveluksissa.

Turvapaikanhakijoille kuuluu kiistatta inhimillinen ja ihmisarvoa kunnioittava kohtelu, olivatpa he siten turvapaikkaan oikeutettuja tai eivät, ja heillä on oikeus oikeudenmukaiseen ja huolelliseen turvapaikkahakemuksen käsittelyyn. Heillä on myös velvollisuus noudattaa mahdollisen kielteisen päätöksen edellyttämiä seuraamuksia ja siten toimia maamme lakien ja asetusten mukaisesti.

Turvapaikkapolitiikasta on hyvä käydä keskustelua ja sitä voi kritisoida, vastustaa tai puolustaa, mutta samalla on syytä muistaa myös se, että kaikelle on paikkansa.

Politiikka ei kuulu jumalanpalvelukseen.

Jyri Paretskoi on kirjailija Iisalmesta.

MAINOS

Kommentoi

Taas saatiin yksi syy lisää erota kirkosta. En ehkä halua olla kustantamassa "jäsenmaksullani" tuollaisia pappien puheita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politiikka on aina kuulunut kaikkiin uskontoihin ja siten myös jumalanpalveluksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tolkun kirjoitus. Välillä tuntuu, että suuri joukko ihmisiä on menettänyt järkensä turvapaikanhakija-kysymyksen osalta. Jos erehtyy kyseenalaistamaan hallituksen toimet turvapaikanhakijoiden suhteen saa heti rasisti-leiman. Tasavallan presidentinkin siteeraama käsite tolkun ihmisistä on saanut haukkumasanan merkityksen, tolkun ihminen onkin rasisti ja läpeensä paha. Tämä leimaaminen jos mikä ainoastaan lisää vastakkainasettelua ja rasistin leimaa tolkun ihmisille lätkivät asemoivat itsensä sinne toiseen ääripäähän. Perussuomalainen rasismin kanssa leikittely ja islamofobia on vastenmielistä mutta käsi ylös kenen mielestä hallitus on hoitanut turvapaikanhakijakysymyksen hyvin? Ihmisiä makuutetaan vokeissa kohta kaksi vuotta, kotoutumisen resursseja ei lisätä eivätkä myönteisen päätöksen saanet turvapaikanhakijat löydä kuntapaikkoja saati pääse töihin, kiitos jähmeiden työmarkkinoiden ja byrokratian. Näitä kysymyksiä esittävät ovat sen suvaitsevan ääripään mielestä rasisteja. Sen saman ääripään joka ei osaa erottaa maahanmuuttajaa ja turvapaikanhakijaa toisistaan vaan käsittelee näitä yhtenä nippuna. Edelleen, jos erehtyy kysymään turvapaikanhakijoista aiheutuneista lisäkustannuksista on itse hitleri tai ainakin fasisti. Vaikuttaa siltä että yksinkertaisin tapa hoitaa asia on antaa kaikille nyt maassa oleville tp-hakijoille oleskeluluvat ja pistää muiden suomalaisten kanssa työkkäriin ja haastattelemaan vaikka toisiaan. Vokeissa makuutus ei ole kenenkään etu. Pisteet Jyrille siitä että on todellakin päässyt tolkun ihmis-termillään erään bloggarin ihon alle ;). Saat kylmää kyytiä mutta älä lannistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image