Kolumnit

Politiikassa paras voitto on yhteinen voitto

Kolumnit 14.10.2016 12:00
Kristi Raik

Kun unkarilaiset lokakuun alussa äänestivät EU:n maahanmuuttokiintiöitä vastaan, asiantuntijoiden arviot kansanäänestyksen merkityksestä jakautuivat vahvasti kahtia.

Toisten mielestä alhainen, vain 44 prosentin äänestysaktiivisuus oli pääministeri Viktor Orbánille karvas tappio, joka osoitti hänen kannatuspohjansa olevan rajoitettu. Vaikka hallitus käytti kampanjaan huikeat yli 30 miljoonaa euroa, Orbán ei saanut vahvaa mandaattia EU-vastaiselle ja rasistiselle linjalleen.

Toisissa arvioissa päinvastoin katsottiin, ettei äänestysaktiivisuudella ollut väliä. Yli 98 prosenttia uurnille tulleista äänesti kiintiöitä vastaan, joten Orbán pystyy kääntämään tuloksen omaksi edukseen. Jo kansanäänestyksen järjestäminen sinällään oli EU:lle tappio.

Liekö sitten Unkarin hallituksen vahvuuden vai heikkouden osoitus, että pian kansanäänestyksen jälkeen opposition johtava sanomalehti Népszabadság suljettiin. Autoritaariselle johtajalle vapaa media on uhka, joka pitää taltuttaa.

Jos Unkari olisi nyt hakemassa EU:n jäsenyyttä, se ei täyttäisi ensimmäistä jäsenyysehtoa, joka on toimiva demokratia.


Politiikassa voitto ei usein ole yksiselitteinen kysymys. Toinen paljon vastakkaisia tulkintoja herättänyt asia on Venäjän nykyjohdon asema. Kun kriittiset äänet on maan sisällä vaiennettu, voimme vain arvailla, kuinka kestävällä tavalla presidentti Putin on onnistunut kanavoimaan venäläisten paljonpuhutun isänmaallisuuden kannatukseksi omalle aggressiiviselle linjalleen.

Venäjän sotilasmenot ovat nousseet yli viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Maailmanlaajuisesti vain Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat yltävät kovempaan lukuun.

Kuinka kauan kansa jaksaa olla innostunut Krimin anastamisesta ja suurvalta-aseman vahvistumisesta, jos talous ei kehity ja valtion sosiaalimenot laskevat samaa tahtia sotilasmenojen kasvun kanssa?

Yhtä lailla ristiriitaisia arvioita on esitetty siitä, onko Venäjä voittamassa tai häviämässä sodassaan Ukrainaa vastaan. Se kontrolloi Krimin lisäksi osia itäisestä Ukrainasta, mutta Moskovan vaikutusvalta Kiovaan on romahtanut ja ukrainalaisten asenteet ovat kääntyneet laajalti Venäjää vastaan.

Sekä Venäjä että Ukraina katsovat, että aika on heidän puolellaan. Venäjä jatkaa paikallisia taisteluita, mikä syö Ukrainan resursseja ja testaa kansan kestokykyä. Toisaalta Ukraina on vahvistanut puolustuskykyään ja lujittunut kansakuntana.


Venäjä näyttää olevan lukkiutuneena nollasummapeliin, jossa oma voitto vääjäämättä edellyttää vastapuolen tappiota. Todella taitava poliittinen toimija on kuitenkin se, joka pystyy määrittämään yhteiset tavoitteet ja pelaamaan peliä, jossa kaikilla on jotain voitettavaa. Voimankäytöllä ei tällaiseen asetelmaan päästä.

Aina voi yrittää kääntää tappion voitoksi. Näin Suomi on sinnikkäästi tehnyt Venäjän-suhteissaan. Kylmän sodan aikana voittavaksi strategiaksi muodostui Neuvostoliiton myötäily, joka ylsi vaarallisiin mittasuhteisiin.

Myötäilyä harrastettiin aikanaan niin pitkään, etteivät kaikki huomanneet lopettaa sitä, kun siihen ei ollut enää syytä. Siksi keskustelu Venäjästä on Suomessa yhä niin vaikeaa.

Jari Tervon kirjassa Layla on mainio satiirinen kertomus MM-karsinnan kotiottelusta, jossa Suomi teki 3 omaa maalia ja hävisi Venäjälle 0-3. Vaan eipä moni ymmärtänyt Suomen ovelaa strategiaa: Suomi hävisi vain koska se halusi niin.

Se ei sallinut Venäjän tehdä maalin maalia, vaan teki kaiken itse, nöyryyttäen näin ’perivihollistaan’, kirjoittaa Tervo. Oveluuden ja itsepetoksen raja on häilyvä.


Pimenevän syksyn myönteinen uutinen tuli yllättäen etelänaapurista. Maanantaina vannoi virkavalansa Viron uusi presidentti, viime metreillä ehdokkaaksi noussut Kersti Kaljulaid.

Viron puolueille ei heru tyylipisteitä riitaisasta vaaliprosessista, mutta kun se aidosti politiikan ulkopuolelta tuleva pätevä ehdokas lopulta löytyi, syntyi hetkessä myös laaja kannatus hänen tuekseen.

Moni virolainen piti tulosta tuoreeltaan yhteisenä voittona. Toki kuului myös kriittisiä ääniä, jotka pitivät vaalien viimeistä kierrosta häpeäksi demokratialle, eikä aivan suotta: kaikkien muiden ehdokkaiden vetäydyttyä kisasta Kaljulaid sai ainoana ehdokkaana lähes koko parlamentin tuen. Selvää on, että Viron presidentinvaalien vaalitapa kaipaa remonttia.

Kaljulaid on tämän päivän Euroopan politiikassa harvinainen ilmiö, eikä vain siksi, että hän on maailman nuorimpia presidenttejä ja sen lisäksi nainen. Hänessä vahva asiantuntemus ja asiakeskeisyys yhdistyvät kykyyn puhutella laajaa yleisöä.

Populismin, valheiden ja vastakkainasettelujen kyllästämässä poliittisessa ilmapiirissä tällainen voitto antaa edes vähän uskoa parempaan.


Kirjoittaja Kristi Raik on vanhempi tutkija Ulkopoliittisessa instituutissa.

MAINOS

Kommentoi

Eu on uusi Neuvostoliitto, siitä tulee kertoa vain positiivisia asioita muuten lupaava Ura tyssää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä että lähes joka kerta kun puhutaan tuosta Unkarin maahanmuuttokiintiön kansanäänestyksestä muistetaan muistuttaa alhaisesta äänestysprosentista, mutta aktiivisesti unohdetaan että esimerkiksi EU:hun liittymisen kansanäänestyksessä äänestysaktiivisuus oli aivan samaa luokkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Nyt nostan hattua Kristi Raikille.
Pitää ymmärtää ettei diktarorismi ole vain Venäjän tai P-Korean ominaisuus. Vanha ulaanien maa, Unkari, on ajautumassa siihen samaan, mistä eivät Stalinin vasaran alta voi voineet, mutta nyt omaehtoisesti: sortoon.
Virosta sanoisin, että ettei historiaan saa jumittua, romaanikirjailijattareille se suotakoon, mutta jos unohtaa maan pimeän puolen, sulkee silmänsä koko historialta, korottaa fiktionisminsa politiittisiin sfääreihin, liikutaan vaarallisilla vesillä.
Ja naiset: äidit eivät lähetä poikiansa kuolemaan turhuuksien alttarille.
Kiitos Kristi Raik.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image