Kolumnit

Politiikan ke­sä­fes­ta­reis­sa on pulmansa: kuka päättää kes­kus­te­lua­gen­dan ja onko se ostettavissa?

Kolumnit 9.8.2019 20:00
Jenni Karimäki

Jos yhteiskunnallinen keskustelu joskus vietti kesällä lomaa laiturin nokassa loikoillen, ne ajat ovat kaukana takana. Enää ei keskustelu taukoa kesälläkään, sillä oman paikkansa kesän runsaaseen festivaalitarjontaan ovat vakiinnuttaneet yhteiskunnallisia keskustelunaiheita vilisevät politiikan kesäfestarit.

Niitä järjestetään enenevässä määrin ympäri Suomen, ja usein ne myös ylittävät valtakunnallisen tai vähintäänkin maakunnallisen uutiskynnyksen eivätkä jää vain harvojen asiaan vihkiytyneiden harrastukseksi.

Poliitikot, asiantuntijat, toimittajat, talouselämä, työmarkkinajärjestöt, viestintätoimistot, kansalaisyhteiskunnan toimijat ja kansalaiset kokoontuvat tapaamaan toisiaan keskustellakseen päivänpolttavista kysymyksistä ja tulevaisuuden visioista.

Pyrkimyksenä on, että leppoisa puistolava madaltaa kynnystä ja lyhentää etäisyyttä päätöksentekijöiden ja kansalaisten välillä. Monesti tämä onkin myös varsin konkreettista: kadulla pääsee puristamaan poliitikon tai järjestötoimijan kättä, kehumaan ja kertomaan huolensa tai vain nappaamaan yhteiskuvan.

Yhteiskunnallisten vaikuttajien ja kansalaisyhteiskunnan välisen vuoropuhelun mahdollistaminen ja lisääminen onkin kesäisten keskustelutilaisuuksien keskeinen, ylevä ja kannatettava tavoite. Toive on, että kasvokkain kohtaaminen lisää luottamusta yhteiskunnan eri toimijoiden välillä.

Sen paremmin järjestäjät kuin ohjelmaosuuksien toteuttajat eivät kuitenkaan ole pelkästään epäitsekkäitä kokonaisuuden edun ja yhteisen hyvän edistäjiä, vaan kaikilla on omat tarkoitusperänsä ja tavoitteensa.

Joku tapahtumajärjestäjä toivoo alueelleen valtakunnallista näkyvyyttä ja mahdollisuuden saada oman kolkan tavoitteet päättäjien ja kenties valtakunnan median tietoon.

Toinen tekee viime kädessä bisnestä, ja toinen haluaa nostaa tietyn teeman yhteiskunnallisen keskustelun keskiöön.

Myös tiedonvälityksen murroksen ja kiristyvien markkinoiden kanssa painiva media kilpailee kesäfestareilla katsojista, kuulijoista ja lukijoista.

Oli järjestäjän perimmäinen tavoite mikä tahansa, hän pyrkii luomaan tapahtuman, josta etenkin yhteiskunnan eliitin näkökulmasta ei kannata jäädä pois. Järjestäjä on onnistunut tavoitteessaan, jos keskeiset toimijat merkitsevät seuraavan vuoden tapahtuman automaattisesti kalentereihinsa.

Kun yhteiskunnallisen keskustelun nimekkäimmät osallistujat ovat paikalla, saapuu paikalle myös yleisö, joka haluaa kuulla, mistä puhutaan, ja nähdä, kuka puhuu.

Ohjelmajärjestäjien, puhujien, panelistien ja juontajien osalta uusi politiikan kesä ei ole ongelmaton. Suomi ei enää valmistu juhannukseksi ja aukea elokuussa, vaan valmiustilaa edellytetään nyt myös keskikesällä. Perinteinen heinäkuinen hengähdystauko ei olekaan enää itsestäänselvyys.

Myös kansansuosiosta riippuvaisille poliitikoille kesäfestarit ovat osin haasteellinen yhtälö. Paikalla pitäisi näyttäytyä etenkin, jos tapahtuma ylittää valtakunnallisen uutiskynnyksen. Toisaalta jos tapahtumapaikka on kovin kaukana omasta vaalipiiristä, mahdollisuus tavata ja puhutella omia äänestäjiä on lähes olematon.

Kannatettavista tavoitteistaan huolimatta myöskään politiikan kesäfestarit eivät rakennu ilman rahaa. Toisin kuin musiikkifestivaaleille, kesäisille yhteiskunnallisen keskustelun areenoille ei vaadita kävijöiltä pääsymaksua.

Todellisuus lienee, ettei kovin moni kansalainen olisi valmis puistolavan paneelikeskusteluista edes maksamaan.

Jo pitkään on puhuttu siitä, miten politiikan agendavalta on liukunut pois puolueiden ja poliitikkojen käsistä yhä enemmän etujärjestöjen, viestintätoimistojen ja median käsiin.

Politiikan kesäfestareiden järjestäjät ja osallistujat törmäävätkin samaan dilemmaan: kuka asettaa keskusteluagendan ja onko se mahdollista ostaa rahalla?

Saavatko osallistujat määritellä itsenäisesti teemansa, vai putoaako jo karsintavaiheessa pois, jos oma viesti ei sovi järjestäjän pirtaan?

Tässä suhteessa yhteiskunnallisen keskustelun kesätapahtumat eivät ole löytäneet viisastenkiveä. Tapahtuman järjestämisestä aiheutuvat kulut täytyy kattaa. Jos kuluja ei veloiteta kävijöiltä, ne joudutaan kattamaan sponsorituloin tai veloittamaan ohjelmajärjestäjiltä.

Kumpikin näistä tavoista on keskusteluagendan osalta ongelmallinen: maksaja haluaa, että hänen näkemyksensä ja tavoitteensa pääsevät esille, mikä pahimmillaan rajoittaa sitä, mistä keskustellaan.

Entä ne etenkin kansalaisyhteiskunnan pienemmät toimijat, joilla ei ole varaa maksaa?

Jos olet muiden armoilla, paikkaa päälavan prime timesta lienee turha havitella.

Jenni Karimäki on yliopistonlehtori ja erikoistutkija Eduskuntatutkimuksen keskuksessa Turun yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Ei tarvinu monta riviä lukea. Pallo on jo jalassa ja kirjoitus on kuin tuuleen kirjoittu. Kuka tässä sopaa haluaa maksaa. Toimittajat ovat oman läävänsä orjia. Vai maksajia vapaalle sanalle. Hukka tulee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Yhteiskunnallisten vaikuttajien ja kansalaisyhteiskunnan välisen vuoropuhelun mahdollistaminen ja lisääminen onkin kesäisten keskustelutilaisuuksien keskeinen, ylevä ja kannatettava tavoite. "

Miten tämä ylevä tavoite voi toteutua, koska aina näissä keskusteluissa on mukana vain politikkoja, tutkijoita ja median edustajia? Miten tällä koostumuksella voi toteutua kansalaisyhteiskunnan ja vaikuttajien vuoropuhelu, kun tavalliset suomalaiset puuttuvat kokonaan näistä keskusteluista? Ei se riitä, että vain tutkija esittää tutkimuksen tulokset kansalaisten keskustelun aiheesta ja mielipiteistä. Miksi näin? Miksi ei ole mukana aivan normaaleja suomalaisia? Tämä sama ongelma on myös ylen keskusteluohjelmissa, siellä on mukana vain toimittajia ja toimittajia sekä heidän perheenjäseniä.

Toinen dilemma on se, kun media kertoo, että tästä kansalaiset haluavat kuulla ja keskustella, vaikka tosiasiassa kansalaiset eivät haluasi pätkääkään kuulla median tuottamasta sisällöstä juuri tämän muotoisena, vaan keskustelevat aivan muusta omalla tavallaan. Onneksi nykyään on some, jossa kansalaiset voivat vaihtaa mielipiteitä ilman median isompaa vaikutusta (moderointi).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
101
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
95
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
38
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image