Kolumnit

Politiikan il­mas­ton­muu­tos

Kolumnit 6.11.2019 20:00
Merja Kyllönen

Eduskunnasta

Jotain on muuttunut kuluneiden vuosien aikana, sillä peruskohteliaisuus katoaa, ainakin politiikassa. Keskustelusta ja diskuteeraamisesta, asia-argumenteilla haastamisesta on tultu öyhöttämisen ja möyhkäämisen kulttuuriin. Kulttuuriin, jossa ei ole tarkoitustakaan kuunnella toisen sanomaa, vaan mölytä toisen puheen päälle niin paljon kuin ehtii.

Viisi vuotta on joskus pitkä aika ja ainakin nyt tuntuu, että siinä viidessä vuodessa kotimaassa on ehtinyt tapahtua keskustelumuutos, joka vaivaa mieltä jo siitäkin lähtökohdasta, että 5,5 miljoonaisen kansan kansanedustuslaitoksessa jos missä pitäisi olla ymmärrystä siitä, että meidän viholliskuvamme ja haastajamme löytyvät maailmalta, eikä omien seinien sisältä. Toki haasteet muutosvastarinnan edessä ovat myös useimmiten omien korviemme välissä, mutta huutamalla sekään ei muutu.

Kenties meillä on vuosien kuluessa mennyt niin hyvin, että olemme voineet sulkea silmämme ympäröiviltä haasteilta ja keskittyä rakentamaan populistisen keskustelukulttuurin, jossa ne saavat eniten painoarvoa, jotka jaksavat öyhöttää kaikkein suurimmalla äänellä ja ilkeimmin äänenpainoin.

Hassua, että samoilla perusteilla puhutaan koulukiusaajista ja haetaan heidän kuriin saamiseen erilaisia uusia pelisääntöjä, kun ehkä tärkein tehtävä olisi lopulta katsoa peiliin. Millaisina esimerkkeinä me itse, puoluekannasta riippumatta, toimimme ulospäin?

Euroopan parlamentissa puheenvuorotkaan eivät olleet itsestäänselvyyksiä, ne oli ansaittava omalla työllä ja näytöillä lainsäädäntötekemisestä. Asiaton käytös ja toisten halventaminen olivat välittömästi puhemiehistössä rangaistavia tekoja. Rajoitti istunto-osallistumista ja pienensi tilipussia. Välihuudot eivät olleet kiellettyjä, mutta ne eivät koskaan saaneet häiritä varsinaisen puheenvuoron käyttäjää, vaan niillä haastettiin aitoon debattiin haastamalla ajatuksia kysymysten ja kommenttien kautta. Meitä oli 751 edustajaa ja homma toimi. Kyllä Suomessa pitää 200 edustajan voimin kyetä samaan.

Suomi on upea kotimaa, jossa on paljon puolustettavaa, remontoitavaa ja uudistettavaa. Yhteistyöllä aiemmat sukupolvet ovat puolustaneet, rakentaneet ja vieneet eteenpäin sekä kotimaata että yhteisiä asioita.

Jos emme mitään muuta kykene muistamaan, niin muistetaan itsenäisyyspäivän jälleen lähestyessä, että tämän maan itsenäisyyttä ja hyvinvointia ei ole saavutettu keskinäisellä kähinöinnillä ja tyhjän huutelulla. Se on saavutettu vahvalla yhteisellä tekemisellä ja luottamuksella ja sitä toimintamallia ei pidä hölmöyksissään tehdä tyhjäksi.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Suomussalmelta.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tykkään siiä, että Kyllönen puhuu ja kirjoittaa selko Suomea. Elintason kohenemisen myötä meistä on tullut moukkia, jotka eivät osaa käyttäytyä kotona eikä kodin ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten joku poliitikko kehtaa puhua itsenäisyydestä? Kun useasti vedotaan siihen ettäkö muttako kansainväliset sopimukset sitä ja tätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kolumni Merjalta. Keskustelukulttuuri on saanut kuoliniskun somekulttuurin vinoutumisen myötä. Vaikka maakuntalehdet kiinnostavuuden nimissä julkaisevat ilman moderointia varsin kyseenalaista kansantuotosta, pitäisi niiden tuntea vastuunsa mitä julkaistaan ja mitä ei. Kalevankin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lehdet vastuunsa kantavat. Mainitsemasi "kyseenalaiset kansantuotokset" edustavat kuitenkin ihmisten mielipiteitä ja kantoja. Olisiko sinusta sitten parempi, että vain yksi "oikea" mielipide sallittaisiin? Kärjistettynä esim. liha, sähköntuotanto, autot, omakotiasuminen, matkustelu ja monipuoluedemokratia pois ja tilalle esim. vegaanius, päreet, kynttilät ja tuulivoimalat 500 metrin välein, kävely, kaikille kerrostaloasunto Itä-Helsingistä ja asumistukea ja toimeentulotuki kaikille maailman ihmisille, yksi politbyroo ja yksi totuus eli pravda. Tietysti vapaa kannabis ja monimuotoinen kulttuuri auttaisivat selviytymään arktisissa oloissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtääkseni kaikkien kanssa ei haluta yhteistyötä tehdä ja nimitellään ties miksi. Tämä muistuttaa kyllä koulukiusaamista. Merja voisi omiaankin ojentaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus kainuun tytöltä, vaikka nyt ei ollessaan eduskunnassa sitä silloin muistanutkaan. Tästä näkee kuinka näkökulma voi muuttua kun on sivistyneiden ihmisten ja kulttuurin parissa. Hyvä Merja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Merja muista miten itse käyttäytyi ollessaan eduskunnassa Kataisen hallituksen aikaan, oli jopa pari vuotta ministerinä.
Käytti sanansäilää koko taidollaan, rätisi ja haukkui oikeistoa ja keskustaa eikä kielenkäyttö ollut mitenkään kaunista.
Itse on räkytyksen esitaistelija.
Nyt valmis syyttelemään muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää siellä eduskunnassa sitten töitä sen eteen, että suomalaisille riittää töitä. Kun ei ole mitään merkityksellistä tekemistä, tässä rupeaa miettimään merkityksestöntä tekemistä, jolla tulee enemmän tuhoa kuin tulosta. Joskus palaa kärsivällisyys ihmisiin, jotka eivät osaa muuta kuin toisia syyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image