Kolumnit

Poik­ki­tai­teel­li­sen viisikon kir­ja­sen­saa­tio ansaitsee kunniapaikan joka kodin kirjahyllyssä – "Vih­ki­raa­ma­tun ja Paavo Väyrysen muistelmien välissä"

Pekka Ervasti.
Kolumnit 6.6.2019 11:00
Pekka Ervasti

Parahiksi kesälomien alla valtioneuvoston painatuskeskus toi markkinoille sesongin odotetun kirjasensaation: Osallistuva ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta, neuvottelutulos hallitusohjelmasta 3.6.2019.

Kyseessä on kollektiivista egotrippiä tekevän viisihenkisen poikkitaiteellisen ryhmän yhteisproduktio, jonka huikeita visioita sisältävä 190-sivuinen teos epäilemättä kuluu kansan käsissä sen lekotellessa leppeän lounatuulen heiluttamassa riippukeinussa tämän suven loppumattoman aurinkoisina päivinä.

Teos julkistettiin sopivasti Helsingin keskustakirjastossa Oodissa, joka on jo lyhyenä olemassaoloaikanaan ehtinyt ohittaa asematunnelin ja Tallinnan-lautat Suomen kansankulttuurin pääfoorumina.

Eikä tässä kaikki! Kirja on vasta alkulaukaus.

Taideteos on tarkoitus jalkauttaa performanssinomaisesti jokaisen suomalaisen arkeen ja juhlaan ainakin seuraavan neljän vuoden ajaksi.

Poimikaamme muutamia haukkapaloja kirjan rikkaasta annista spoilaamatta juonipaljastuksilla hallintoalamaisten lukunautintoa.

”Emme ajattele samoin, eikä niin tarvitsekaan tehdä”, teoksen kirjoittajat tunnustavat heti johdannossa. Tämä on hyvä muistaa, kun hallitukseksi itseään nimittävä orkesteri jatkaa kiertuettaan kohti ensimmäistä budjettiriihtä.

Odotettavissa on, että ilman opposition, gallupien ja sosiaalisen median antamia sytykkeitäkin, bändin taiteelliset erimielisyydet pulpahtavat pintaan luonnonvoimien vääjäämättömyydellä.

Usko ei kuitenkaan saa horjua. ”Suomen on löydettävä yhteinen tie”, kirja patistaa. Tämä ei liene vaikeaa, sillä kirjan koostamisvaiheessa Säätytalolla viisikko löysi jo kaikkien suomalaisten yhteisen lompakon. Sen lokeroista löytyi peräti toista miljardia euroa ylimääräistä jaettavaa.

Tämä kaikki 105 miljardin suuruisen yhteisen velan lisäksi. Aika hyvin porukalta, joka kuitenkin vaali-iltana aloitti tavallaan aivan tyhjästä!

Mihin vielä ehtiikään, kunhan menolisäykset – anteeksi, investoinnit tulevaisuuteen – saadaan täysimääräisesti liikkeelle?

Tietematiikka jatkuu vahvana läpi koko teoksen. ”Haluamme, että ihmisillä on aito mahdollisuus rakentaa oman elämänsä polkua riippumatta siitä, missä he elävät.”

Tämä on lohdullinen visio varsinkin niille pohjois- ja itäsuomalaisille, joiden päivittäiset asiointitiet jo alkavatkin kuntonsa puolesta muistuttaa kinttupolkua. Niitä himoverotetulla, jeesuksenaikaisella ruoste-Hiacella kolistellessa on kuitenkin mukava tietää, että Helsingistäpä pääsee kohta tunnin junalla Tampereelle ja Turkuun.

Kaikkia varmasti elähdyttää teoksen lupaus, että ”sosiaaliseen kestävyyteen kuuluu myös huolenpito koko Suomesta ja maamme tasapuolisesta kehittämisestä”.

Voi olla, että Suomen maantieteellisten rajojen tarkempi määrittely yllättää viisikosta ainakin ne, joiden käsityksen mukaan älyllisen elämän rajat noudattavat kutakuinkin Kehä kolmosen linjausta.

Sen ulkopuolella leviää laaja, avohakkuiden raiskaama Bönde, jonka kehittäminen muihin kuin museaalisiin tarkoituksiin voi vaatia jossain määrin hallituksen sisäistä asennemuokkausta.

Kyseessä on yhtä kaikki huikea merkkiteos, joka ansaitsee kunniapaikan joka kodin kirjahyllyssä vihkiraamatun ja Paavo Väyrysen muistelmien välissä.

MAINOS

Kommentoi

Onhan Oulukin velkaantunut lisää aika reippaasti useamman vuoden peräkkäin, perusteluna pakolliset investoinnit jotka jossain vaiheessa rupeavat tuottamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heräsi vahva epäilys että tällä hittiteoksella halutaan korvata jotain jokaiselle suomalaiselle? Ehkä se on äitiyspakkaus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko vaikeammin kirjoittaa?
Pekka on poliittisen kirjallisuuden virtuoosi.
Kuusamon lahja journalismille!
Kirjoitti SUPO:n pomostakin kirjan, jota voi lukea iltasatuna lapsille.
Siihen ei moni pysty.
Hyvää kesää Pekalle kuitenkin!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image