Kolumnit

Poikkeustila pakottaa erilaiseen elämään – nyt on mahdollista hiljentää, hidastaa ja karsia

Kolumnit 20.3.2020 20:00
Jenni Karimäki

Tuntuu kummalliselta, kuin kiire olisi yhtäkkiä julistettu pannaan. Kalenterit tyhjentyvät, ja kaikki, joille se on mahdollista, vetäytyvät etätöihin.

Toisille koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on pitkään odotettu mahdollisuus hiljentää, hidastaa ja karsia. Mahdollisuus keskittyä niihin asioihin, joihin kiireisessä normaaliarjessa ei ole tuntunut olevan aikaa. Aika tarttua siihen kirjaan, joka on odottanut pinossa jo pitkään sitä kuuluisaa sopivaa hetkeä. Aika tehdä remonttia, jolle ei ole tuntunut arjesta löytyvän aikaa. Aika tarttua niihin työtehtäviin, joita on lykännyt ajatellen, että voi kunpa joskus ehtisi rauhassa paneutua.

Jenni Karimäki

Poikkeustila on hengähdystauko. Koulu- tai työpaikkakiusattu saa jäädä kotiin ja ottaa etäisyyttä niihin, joiden läsnäolo saa pulssin nousemaan ja tuskanhien pintaan.

Koti ei kuitenkaan ole kaikille se turvasatama, joksi se tällaisessa tilanteessa helposti ja varsin ongelmattomasti esitetään. Koti saattaa hyvin olla se paikka, josta päästään töissä tai koulussa edes hetkeksi karkuun.

Harrastuksen jääminen tauolle voi niin lapsesta kuin aikuisesta tuntua rangaistukselta. Ahkeran harjoittelun tulokset jäävät näyttämättä maailmalle, kun esitykset ja kilpailut on peruttu. Arkirutiinien rikkoutuminen purkautuu kiukkuna, ja samat naamat alkavat ärsyttää.

Monien vuoden alussa hyvin alkanut kuntokuuri joutuu koetukselle, kun kuntosalit ja liikuntakeskukset sulkevat ovensa. Viikonloput ammottavat tyhjyyttään. Turnaukset, kilpailut, kyläily ja kulttuurielämä ovat tauolla. Saattaa ahdistaa, sillä kaikille sohvan nurkkaan käpertyminen kirja kädessä ei ole antoisin tapa viettää vapaa-aikaa.

Poikkeustila pakottaa erilaiseen, hitaampaan elämään. Etsimään uusia merkityksiä muuttuneelle työelämälle ja lisääntyneelle vapaa-ajalle. Toinen opettelee innoissaan vuosien jälkeen kutomaan sukkia, toinen ei tunnu saavan itsestään mitään irti, kun rutiinit ovat poissa.

Onko nyt vihdoin aika tehdä niitä ’oikeita töitä’, jotka muulloin jäävät kiireen jalkoihin? Poikkeustila paljastaa piileviä tai piilotettuja arvostuksia – sen mitä itse, työnantaja tai työtoverit pitävät omassa työnkuvassa merkityksellisenä.

Osa havahtuu siihen, että palaverit itseasiassa ovat hyödyllisiä ja vievät omaa työtä ja ajatusprosessia eteenpäin. Toinen sen sijaan huomaa, miten paljon paremmin työt etenevät, kun turhat tapaamiset on karsittu pois.

Sähköposti hiljenee, kun ihmiset ottavat sosiaalista etäisyyttä eikä tapaamisia tarvitse sopia. Tai sitten se räjähtää käsiin, kun ihmiset ottavat sosiaalista etäisyyttä eikä asioista voida sopia kasvokkain.

Etätyön osalta seuraavat viikot voivat toimia siltana tulevaan. Kun normaaliolot palaavat, voimme arvioida, mitkä osat poikkeusolojen käytännöistä voisi olla hyvä siirtää osaksi normaalia arkea.

Ehkä poikkeustila on avain pitkään tavoiteltuun digiloikkaan. Etätyön käytännöistä muodostuu poikkeustilan myötä normi, joka avaa yhä enemmän mahdollisuuksia paikasta riippumattomaan työntekoon.

Syrjäseudut elävöityvät ajan kanssa, kun hitaampaan elämän tottuneet etätyöntekijät kansoittavat autioituvan maaseudun. Toivottavasti yhä useammassa työyhteisössä havahdutaan etätyöhön mahdollisuutena. Etätyön edellyttämä luottamus voisi kasvattaa työhyvinvointia ja tuottavuutta.

Ehkä heräämme poikkeustilan myötä siihen, että kiireestä on tullut osa minäkuvaamme. Sen avulla luodaan tehokkuuden illuusio ja merkityksellisyyden kokemus. Koska minulla on kiire, olen olemassa ja tärkeä. Pakotettuina hidastamaan voimme tavoittaa jotain olennaista elämästämme ja siitä, mitkä ovat ne ainekset, jotka tekevät siitä elämisen arvoista. Ehkä nyt ole olekaan se hetki, jolloin tartutaan siihen työhön tai askareeseen, jota on syystä tai toisesta lykätty. Ennemmin voisi miettiä, miksi asiaa on tullut lykättyä.

Se, että kalenteri näyttää tyhjemmältä, ei anna lupaa tehdä enemmän tai velvoita suorittamaan. Otetaan kaikki hyvää tarkoittavat vinkit etätöiden tekemiseen ja etäkoulusta suoriutumiseen vastaan, mutta ollaan armollisia itsellemme. Mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi minulle.

Ei suoriteta poikkeustilaa, vaan hyväksytään sen mukanaan tuoma erilainen elämänrytmi. Hidastetaan, jos siltä tuntuu tai aloitetaan vuosia odottanut remontti. Kuunnellaan itseämme ja läheisiämme, ja muistetaan, että tulevat poikkeustilan viikot ovat osalle ennen näkemättömän kiireisiä ja haastavia.

Poikkeustila on yhteiskunnallinen stressitesti. Osan mielestä jäljelle jää olennainen, kun suurin osa totutusta karsitaan. Toiset menettävät totutun myötä toimeentulonsa. Poikkeustila ei kohtele tasa-arvoisesti. Voimakkaana virinnyt yhteishenki kuitenkin viestii, että välittäminen on voimissaan myös poikkeusoloissa.

Jenni Karimäki on yliopistonlehtori ja erikoistutkija Eduskuntatutkimuksen keskuksessa Turun yliopistossa.

 

MAINOS

Kommentoi

Ajatelkaa vaan, että pitkäaikaistyöttömälle tämä on normaalia elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
122
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image