Kolumnit

Pinnan alta paljastui lynk­kaus­men­ta­li­teet­ti

Kolumnit 15.8.2004 0:00
Risto Uimonen
Emeritusprofessori Tatu Vanhanen on 75-vuotias herrasmies, joka otti Helsingin Sanomien kuukausiliitteen haastattelijan vastaan puku päällä, mutta avojaloin. Vanhanen esitti haastattelijalle hämmentäviä ja provokatiivisia ajatuksia rotujen välisistä eroista. Haastattelija aivan ilmeisesti tiesi, mitä meni hakemaan, sillä Vanhasen ajatuksissa ei ollut mitään uutta. Niitä on julkaistu, ja niistä on tiedetty jo muutaman vuoden ajan.

Hesarin kuukausiliitteen haastattelija oli ainakin kaksi vuotta myöhässä, mutta se ei tahtia haitannut. Kukaan ei olisi lotkauttanut korvaansakaan Tatu Vanhasen ajatuksille takavuosina. Matti Taneli Vanhanen kun ei ollut vielä silloin pääministeri. Isäsuhde pääministeriin teki Tatu Vanhasen ajatuksista kuumaa kamaa.

Ilmeisesti suuren ja mahtavan HS:n juttukaan ei olisi vielä laukaissut selkäydinreaktioita poliittisen korrektiuden nimissä. Juttu ilmestyi lauantaina, mutta sitä seurasi radiohiljaisuus. Mitä nyt juttua luettiin tukka pystyssä eri puolilla Oulua myöten.

Tarvittiin lisäpotku iltapäivälehdiltä, tämän ajan auguureilta, jotka ovat ottaneet kansallisen päivälistan kirjoittajan roolin HS:lta. Niiden lööpit ja kohujutut panivat vauhtia yhteen jos toiseen arvostettuun kansalaiseen - ja muihin tiedotusvälineisiin.

Keskiviikon Ilta-Sanomissa reagoi vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen.

"Jos sanotaan ihan selvästi, että tiettyyn etniseen alkuperään kuuluvat ihmiset ovat tyhmempiä kuin toiset etnisen alkuperänsä vuoksi, niin kyllä se minun mielestäni on panettelua. Vanhasen puheet ylittävät minusta rikostutkinnan kynnyksen", Puumalainen laukoi lehdessä.

Apulaispäällikkö Jari Liukku lähti myös liukkaasti liikkeelle. Hän ilmoitti samana keskiviikkona keskusrikospoliisin tutkivan, onko syytä epäillä rikosta. Liukku kertoi poliisin selvittävän, aloittaako se esitutkinnan Tatu Vanhasen rotueroja koskeneiden lausumien takia.

Mahdollinen rikos oli rikoslaissa määritelty kiihotus kansanryhmää vastaan. Se on virallisen syytteen alainen rikos. Tämän rikosoikeudellisen ajatuskuvion oli pukenut sanoiksi julkisuudessa vähemmistövaltuutettu. Kiihotusajatus näytti uppoavan myös keskusrikospoliisin kuin veitsi voihin.

Hetkinen. Siis jos emeritusprofessori kertoo parisen vuotta sitten julkaistuista tutkimustuloksista lehdessä toimituksen aloitteesta, vähemmistövaltuutettu on valmis oikopäätä luokittelemaan sen kiihotukseksi, ja keskusrikospoliisi nielaisee saman logiikan ja vahvistaa asian vielä julkisesti. Julkisuudessa esitettiin myös kysymyksiä siitä, pitäisikö tutkinta ulottaa myös Helsingin Sanomiin.

Mitä vähemmistövaltuutettu ja keskusrikospoliisi tekivät kaksi vuotta sitten, jolloin Vanhasen tutkimus ilmestyi? Tekevätkö ne töitään metsästämällä konnuusvihjeitä iltapäivälehdistä?

Keskusrikospoliisi pudotti itsensä tukevasti maan pinnalle nopeasti. Se ilmoitti torstaina, ettei esitutkintaan olekaan aihetta. Vanha professori sai jäädä rauhassa viettämään eläkepäiviään ja pohdiskelemaan, mistä rotujen väliset älykkyysosamääräerot johtuvat ja onko hänen hallussaan sittenkään lopullista totuutta.

Hämmästyttävän monet poliitikotkin ministeritasoa myöten kiirehtivät esittämään närkästyksensä Vanhasen haastattelun takia. Nukkuivatko hekin onnensa ohi pari vuotta sitten, jolloin Tatu Vanhasen tutkimus ilmestyi? On varmaankin armollista jättää pois tästä kolumnista lista nimistä, jotka kiirehtivät tuomitsivat oikopäätä moraalisessa närkästyksessään Tatu Vanhasen - ja paljastamaan lynkkausmielialan itsessään.

Tieteen ja sananvapauden keskeisiin periaatteisiin kuuluu, että tutkijan pitää saada julkaista tutkimustuloksensa, vaikka ne eivät olisikaan miellyttäviä tai poliittisesti ja sosiaalisesti korrekteja. Tutkimustulokset pitää saattaa julki juuri siksi, että muut pääsevät arvioimaan niitä. Jos tutkimus kestää kriittisen tarkastelun, ei voi mitään. Ikävältäkin tuntuva totuus on pakko hyväksyä.

Mutta auta armias, jos tutkija iskee kirveensä kiveen. Hän saa kyllä kuulla kunniansa. Kukaan ei janoa sitä osaa itselleen. Kukapa nyt haluaisi tulla tieten tahtoen persona non grataksi tai joutua julkisen naureskelun kohteeksi.

Tatu Vanhanen on tehnyt kunniakkaan päivätyön politiikan tutkijana ja tutkijoiden kouluttajana. Hän selvisi ilman kolhuja ja kohua omaa erikoisalaansa koskevista tutkimuksista. Vasta kun hän sukelsi itselleen vieraammalle alueelle eli kansankuntien älykkyysosamääriä koskevaan problematiikkaan, hän on saanut vastaansa kritiikkiryöpyn. Muut tutkivat ovat panneet joukolla hänen näkemyksiään kumoon tieteellisin perustein ja vielä hyvin uskottavasti.

Niin pitääkin tehdä. Tieteellinen argumentti kuuluu kumota toisella tieteellisellä argumentilla.

Sattumoisin Vanhas-kohun aikana julkisuuteen putkahti myös toinen vanha professori, Kullervo Rainio, joka täytti 80 vuotta tiistaina. Rainio joutui kolmisenkymmentä vuotta sitten vielä rajumpaan, vuosia kestäneeseen pyöritykseen. Hänkään ei täyttänyt poliittisen korrektiuden vaatimuksia. Rainion synti oli se, että hän vastusti Urho Kekkosta ja poikkeuslakia sekä kritisoi Neuvostoliittoa.

Rainio onnistuttiin lynkkaamaan poliittisesti, mutta Suomessa on luultu, että nuo kunniattomat ajat ovat jääneet lopullisesti taakse. Tatu Vanhaseen kohdistunut vimma osoittaa, että tilanne on ehkä jopa pahentunut. Nyt poliittiseen korrektiuteen perustuvan lynkkausmielialan herätti yhden vanhan tutkimuksen pohjalta tehty lehtihaastattelu, ja julkisuuteen heitettiin jopa rodullisen kiihotuksen syyteuhka pelkästään siksi, että pääministerin vanha isä oli esitellyt lehtihaastattelussa tutkimustuloksiaan.

Kekkosen ja taistolaisten aikana ei sentään taidettu mennä aivan näin pitkälle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

53
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
24
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
21
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
15
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
14
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
12
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
11
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

108 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapinyrittäjät ihmettelee kun ei saa työntekijöitä Suomesta!Tarjolla olis huono palkka ilman ylityökorvauksia!!??

sellaista lakia,et ylityökorvauksia ei tarvi maksaa..Ne pitää tulla joka työssä,joko rahana tai vapaa-aikana,,Jos on sel... Lue lisää...
Minä en tiedä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image