Kolumnit

Pihtaan tämän yhteiskunnan pilalle, eikä se ole sinun asiasi

KUVA: Joel Maisalmi
Kolumnit 7.12.2018 7:00
Markku Uhari

On absurdia alkaa painostaa nuoria aikuisia lisääntymään kansantaloudellisin perustein, kirjoittaa toimittaja Markku Uhari.

Olen 31-vuotias kaupungin keskustassa asuva aikuinen, jolla ei ole yhtään lasta.

Viime aikoina on tämän vuoksi tuntunut siltä, että olen pihtailullani aiheuttanut tämän yhteiskunnan vääjäämättömän vaipumisen kohti omaa tuhoaan.

Että jopas on, kun eivät nämä nuoret lisäänny. Meillä ei ole kohta uusia kyläkouluja, neuvoloita, synnytyssairaaloita saati uusia ihmisiä, jotka tulevat maksamaan muiden eläkkeitä. Heiluipa kuule peitto silloin, kun rintamalta palattiin.

Ikään kuin jokaisen suomalaisen nuoren pitäisi iltaisin sängyssä olla huolissaan kansakuntamme huoltosuhteesta. Syntymättömyyskiima lähti laukalle viimeistään siinä vaiheessa, kun Tilastokeskus julkaisi tuoreet tiedot Suomen alhaisesta syntyvyydestä.

Sanaa "historiallinen" on uutisissa painotettu, ja paitsi media myös poliitikot ovat käyttäneet aikaa ja energiaa pohtiakseen, että mikä tässä yhteiskunnassa on, kun ei haluta jättää kumia välistä ja panna Suomea kuntoon.

Kauhistelun keskellä voi muistaa, että syntyvyyden lasku on Suomessa yhtä yleinen trendi kuin muissa kehittyneissä valtioissa. OECD:n tilastoissa Suomen syntyvyyden kehitys seuraa samaa kaakkoon painuvaa käyrää kuin muualla.

Euroopan komission tilastopalvelun Eurostatin mukaan Suomen syntyvyysluku vuonna 2016 oli naista kohden 1,57, kun EU-keskitaso on 1,6.

Syntyvyys on toki Suomessa tästä vielä laskenut, mutta toisaalta maahanmuutto kannattelee väestönkehitystä. Ulkomaalaistaustaiset ovat tilastojen valossa myös innokkaita perustamaan perheitä.

Syntyvyyden lasku on osin myös samaa ilmiötä kuin kaupungistuminen, jota poliittiset päätökset, vaalilupauksista huolimatta, korkeintaan hidastavat. Kehityksen suunta lupauksilla tuskin muuttuu.

Omat vanhempani jäävät lähivuosina eläkkeelle. Isoisänikin voi hyvin. Tämä tarkoittaa, että ikäiseni saavat todennäköisesti elättää tuloillaan kahden sukupolven eläkeläisiä. Tokkopa vastaavaa on aiemmin historiassa tapahtunut, mutta mikäpä siinä.

Tämäkään havainto ei vielä ole saanut minua perustamaan perhettä. Jos jokin minut lopulta siihen saa, niin se on minun ja puolisoni välinen asia, eikä oikeastaan kuulu muille.

On absurdia alkaa kansantaloudellisista syistä painostaa nuoria lisääntymään. Eihän kukaan ole niin tyhmä, että päättäisi syyllistää vanhuksia pitkästä iästä.

Syntyvyyden laskua saa ja pitää tutkia. Kernaasti saavat poliitikotkin pohtia sitä, miten Suomesta voi saada entistä paremman paikan paitsi lapsille, myös niitä kasvattaville perheille.

Joten josko oltaisiin hätääntymättä. Paineilla kun on tapana vaikuttaa suorituskykyyn.

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja.

markku.uhari@lannenmedia.fi

MAINOS

Kommentoi

No eipä sillä taida monestikaan olla vanhuksen hoidossa merkitystä, onko lapsia vai ei. Kyllä aikuiset lapsetkin laittavat vanhempansa vieraiden hoitoon odottamaan kuolemaa ja mahdollista perintöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan noin, sitten kun olet vaha etkä kykene huolehtimaan itsestäsi, sen tekee kaukoidästä tullut lääkäri, sairaanhoitaja ja henkilökohtainen avustaja. Vanhana olet unohtanut kaiken oppimasi kielitaidon ja puhut vain lapsuuden suomea. Sinä et ymmärrä hoitohenkilökuntaa ja hoitohenkilökunta ei ymmärrä sinun puhetta. Tuossapa ennuste sinun viimeisiksi elinvuosiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolumnin kirjoittajalla ei ole vielä kiirettä eikä hätää, onhan hän vasta 31-vuotias, ja puolisokin tuntuu olevan. Mutta entä minä ja minunlaiseni? Olen 48-vuotias mies, jolla ei ole lapsia eikä puolisoa. Nuoruus meni tiukasti opiskellessa. Sen jälkeen ikävuodet 26-46 pätkätöissä ympäri Suomea. Ei siinä voinut perhettä perustaa, kun koko ajan oli huoli jatkuuko työt, ja missä jatkuu. 46-vuotiaana sain elämäni ensimmäisen vakituisen työn. Paljon poliitikotkin puhuvat, mitä pitäisi tehdä syntyvyyden auttamiseksi. On vanhempainvapaita ym. Mutta mitä kukaan voi tehdä, kun ei enää edes löydy ihmistä, jonka kanssa lapsia voisi saada? Netistä ei löydy ketään eikä live-elämästäkään. Ravintolat ja tanssit eivät ole minua varten, niissä en viihdy. Nykyaika on mennyt sellaiseksi, etteivät ihmiset (muutkin kuin minä) enää edes kohtaa toisiaan. Tai ainakaan ajoissa lasten saamiseksi eivät kohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista ei ole isiksi ja äideiksi ja on parasta kaikille, että he eivät lisäänny. Jokaisen lapsen tulisi syntyä toivottuna hyvään perheeseen. Toisaalta on myös paljon pareja, jotka eivät saa lapsia ja adoptoisivat sellaisen, jos vaan haluavat.

Suomessa päätetään lähes 10 000 ihmisen elämä tarpeettomasti ennen syntymää. Pitäisikö tukea enemmän mahdollisuutta synnyttää lapsi adoptoitavaksi? Se tietenkin vaatii merkittävää taloudellista ja sosiaalista tukea synnyttäjälle, joka ei saisi olla niin suuri, että houkuttelee naisia tahallaan raskastumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image