Kolumnit

Pie­ny­rit­tä­jil­le kohtuuttomat maksuajat kuriin

Kolumnit 5.6.2019 20:00
Janne Heikkinen

Eduskunnasta

Minun ei käy kateeksi näinä päivinä suomalaista pienyrittäjää. Heidän äänensä ei ole liiemmin kuulunut viime viikkoina Säätytalolla. Sen sijaan tulevan hallituksen ohjelmaa ovat olleet kunniavieraina kirjoittamassa kansainvälisten suuryritysten ja etujärjestöjen palkkaamat lobbaustoimistot.

Ikävä kyllä pienyrittäjillä ei ole vastaavaa taloudellista mahdollisuutta kalliisiin juoksupoikiin, sillä heidän täytyy luopua työnsä hedelmistä joka kuun lopuksi verottajan edessä – toisin kuin Hakaniemen keitaassa.

Onneksi pienyrittäjyydelle on olemassa aina vaihtoehtoja, jos SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukorantaa on uskominen. Hän osasi päivystävänä Twitter-viisaana laskea meille, että ”jos yrittäjyys tuottaa vähemmän kuin palkkatyö, niin kannattaa harkita palkkatyöhön siirtymistä.” Ihmettelen vain, miksi emme kaikki ole aikaisemmin keksineet hakea kunnan virastoihin töihin.

Helpoksi ei ole pienyrittäjien arkea tehty myöskään nykymarkkinoilla, joita suuret toimijat epäterveellä tavalla määräävät. Lukuisat pienyrittäjät ovat tahtomattaan törmänneet tilanteeseen, jossa isompi toimija on ilmoittanut yksipuolisesti maksuaikojen pidentämisestä. Nykyisin ei ole tavatonta, että rahat liikkuvat jopa 60 tai 90 päivän jälkeen siitä, kun suorite on siirtynyt sen tilaajalle. Tällainen "pelaaminen" pienten yritysten maksuvalmiuden kustannuksella voi muodostaa jopa konkurssiriskin tai vähintään pullonkaulan kasvulle.

On huomionarvoista, että Suomen lainsäädäntö pitää oletusarvoisena kaupallisen sopimuksen maksuaikana 30 päivää. Tämän ylittävästä maksuajasta tulisi sopia erikseen, jos velallinen on elinkeinonharjoittaja.

Tästä huolimatta vain 42 prosenttia Suomen yrittäjien teettämän gallupin vastaajista on erikseen sopinut asiasta. Kääntäen tämä tarkoittaa, että selkeän enemmistön kohdalla maksuajat ylittävät 30 päivää, jolloin tilaajaosapuoli toimii lainvastaisesti.

Nähdäkseni yksi tapa puuttua epäkohtaan olisi nykyisen lainsäädännön tuntuvampi toimeenpaneminen ja lainvalvonnan parantaminen. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa sitä, että mikäli yli 30 päivän maksuajasta ei ole erikseen sovittu, mutta tilaajayritys tällaista edellyttää, voitaisiin tilaajalle määrätä tuntuva sakko tai korvausmaksu.

Kuvatunlainen malli voitaisiin toteuttaa yrittäjälle yksinkertaisella matalan kynnyksen anonyymillä kantelulla, esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston alaisuuteen perustettavalle yksikölle. Nykykäytännön korjaamisen tarve ei ole luonteeltaan mitenkään vähäpätöinen, sillä suurin osa uusista työpaikoista syntyy kasvaviin pk-sektorin yrityksiin.

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Ei sille mitään mahda. He ilmoittavat vaikkapa, että se nyt vain kestää sen 60 päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tiedätkö miksi näin on? Pienyrittäjät ovat lähtökohtaisesti itsenäisiä kansalaisia jotka ovat tottuneet hoitamaan omat asiansa vaivaamatta muita. Pienyrittäjät eivät ole vasemmiston ja sosialistien äänestäjiä ja kaikki sen tietävät. Vasemmisto ei edes yritä saada pienyrittäjistä äänestäjiään eli vasemmisto tekee sen minkä voi ja yrittää saada mahdollisimman monta yrittäjää työttömäksi. En väitä, että tämä on yksittäisen vasemmistolaisen tavoite, mutta kollektiivinen tavoite se heille on olivat tietoisia tai eivät.

Kun yrittäjä on saatu luopumaan itsenäisestä elämästään ja työttömäksi, on hän paremmalla todennäköisyydellä tulevaisuudessa vasemmiston äänestäjä. Kun elämä on kohdellut kaltoin ja mikään ei onnistu, niin se on silloin sama antaa periksi ja hypätä yhteiskunnan elätettäväksi ja silloin ne saivat sinut nalkkiin ja olet vasemmiston äänestäjä hautaan asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

90-luvulla olin työttömänä eli yhteiskunnan elätettävänä eikä tullut mieleenkään, että olisin äänestänyt vassareita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen työttömänä eikä ole tullut mieleenkään, että olisin äänestänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image