Kolumnit

Perustulo uudistaa hy­vin­voin­ti­val­tio­ta

Kolumnit 12.9.2018 20:00
Hanna Sarkkinen

Eduskunnasta

Ketään ei jätetä. Se on hyvinvointivaltion peruslupaus. Että kenenkään ei tarvitse elää nälässä tai taivasalla, että jokaisella on mahdollisuus kehittää ja kouluttaa itseään. Hyvinvointivaltio lupaa huolehtia siitä, että tulo- ja varallisuuserot eivät kasva liian suuriksi. Että me kaikki olemme samassa veneessä ja soudamme samaan suuntaan.

Lupaus ei ole vanhentunut, mutta yhteiskuntamme ei kykene sitä enää joka hetki lunastamaan. Hyvinvointirakenteet ja -palvelut pitää siis uudistaa, ei romuttaa.

Nykyinen sosiaaliturvamme on rakennettu pysyvien palkkatyösuhteiden ja suurtyönantajien aikaan. Järjestelmä ei enää kaikilta osin vastaa nykypäivää, jossa työsuhteet pirstoutuvat, yksinyrittäjyys lisääntyy ja erilaiset roolit ja elämäntilanteet liukuvat päällekkäin.

Me tarvitsemme sosiaaliturvajärjestelmän, joka luo turvaa ja kannusteita. Nyt ihmiset tippuvat erilaisten tukien väliin. Esimerkiksi yksinyrittäjä jää helposti sosiaaliturvan ulkopuolelle, kankea järjestelmä aiheuttaa pätkätyöläiselle pitkiä tulottomuuksia, työttömyysturva ei kannusta kehittämään itseään, vähäisistä rikkeistä tai väärinymmärryksestä voi seurata kuukausien karenssi. Sosiaaliturva ei usein kannusta vaan lannistaa.

Tästä todellisuudesta kumpuaa ajatus perustulosta. Kaikille kansalaisille kuukausittain vastikkeettomasti maksettava perustulo yksinkertaistaisi sosiaaliturvaa, helpottaisi työn vastaanottamista ja yrittämistä, vähentäisi köyhyyttä sekä vähentäisi byrokratiaa. Perustulo loisi perusturvallisuutta muuttuvassa maailmassa.

Perustulo ei tietenkään ole mikään viisasten kivi, joka korjaisi kaiken. Perustulon maailmassakin tarvittaisiin täydentävää sosiaaliturvaa, kuten ansiosidonnainen työttömyysturva. Perustulo vaatisi isoja muutoksia verotusjärjestelmässä, jotta rahoitus voitaisiin varmistaa ja samalla pienentää tulo- ja varallisuuseroja. Sosiaalityötä ja työllisyyspalveluja tarvittaisiin edelleenkin.

Sipilän hallitus on tehnyt ristiriitaista sosiaaliturvapolitiikkaa. Toisaalta se on leikannut perusturvan tasoa ja säätänyt työttömiä kyykyttävän aktiivimallin, mutta toisaalta se käynnisti perustulokokeilun. Perustulokokeilu tosin jäi valitettavan vaatimattomaksi ja suppeaksi. Taitaa olla Sipilän hallituksen linjan mukaista, että kokeilu loppuu ennenaikaisesti.

Perusturvan uudistamisen soisi nousevan ensi kevään eduskuntavaalien tärkeäksi teemaksi, sillä hyvinvointivaltion tulee täyttää lupauksensa myös muuttuvassa maailmassa. Perustulokokeilun alasajon sijaan sitä tulisi jatkaa, laajentaa ja parantaa ja samalla edetä perustulon suuntaan yhtenäistämällä ja joustavoittamalla nykyistä sosiaaliturvaa.

 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Jotta perustulossa olisi mitään järkeä, sen olisi oltava niin suuri että sossunluukun voisi lakkauttaa ja samoin työttömyyskorvauksen maksamisen. Muussa tapauksessa on vain yksi himmeli lisää byrokratian taivaalle.
Tästä kaikesta seuraisi tietenkin palveluiden hinnan nousu sekä vuokrannousut. Kohta oltaisiin taas tilanteessa jossa köyhät olisi kitisemässä lisää ja Vasemmistoliitto tietysti palvelisi äänestäjiään korottamalla perustuloa..jne.

Tässä kaavaa miten homma menee:

- nostetaan lounassetelin arvoa: Lounasravintolat nostavat lounaan hintaa
- nostetaan asumistuen maksimikattavuutta vuokrasta: Vuokrat nousevat
- annetaan vastikkeetonta rahaa: kaikki hinnat nousevat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan ehdotusta. Talloin voimme lakkauttaa monta virastoa ja turhaa valtion palkkalaista kelasta ja ties mista virastosta. Talloin saastyneilla rahoilla voitaisiin perustulo rahoittaa. Luonnollisesti kaikki tama skaalautuu myos kuntasektorille ja saamme saastoja myos sita kautta kun ei tarvitse maksaa kaikenmaailman viranhaltijoitten palkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas jaetaan virheellistä tietoa "Kaikille kansalaisille kuukausittain vastikkeettomasti maksettava perustulo yksinkertaistaisi sosiaaliturvaa".

Ns. perustuloa ei voitaisi rajoittaa vain Suomen kansalaisille, koska kaikki sosiaaliturva perustuu EU:ssa ja sopimusmaiden välillä asumiseen ja työntekoon. Sen vuoksi perustulo myönnettäisiin automaattisesti kaikille virolaisille, venäläisille ja muille Suomessa asuville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun elämänkokemuksenmukaan vastikkeeton raha on ihmiselle turmioksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verojen nostelu ja muiden omaisuuden, mm kiinteistöverojen nosto on laillinen ryöstö. Muistakaapa vasemmisto se. Teillä kun tuntuu mottona olevan, että verot ovat alhaisia ja nostovaraa on aina, mutta pöhöstä ei luovuta. Sitä halutaan lisätä. Muiden rahoilla on mukava leikkiä samarialaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millähän Sarkkinen maksaa tämän perustulon ? Ei ainakaan sillä, että vasemmistoliitto vastustaa kaikki yksityisen sektorin työllistäviä hankkeita.
Sarkkisen myös kannattaisi tutustua siihen, että Suomi velkaantuu koko ajan lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto oli hallituksessa nostamassa AVL-veroa, nostamassa useita energiaveroja,leikkaamassa eläkkeitä,laskemassa lääkekorvauksia,leikkaamassa koulutuksesta,myymässä Fortumin kantaverkon, syytämässä rahaa Kreikkaan,tukemassa Kyproksen ja Espanjan pankkeja jne.jne.
Nyt sitten lupaillaan perustuloa, ennen vaaleja. Luulevat, että ihmisillä on lyhyt muisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki hallitukset leikkaavat, niinkuin tämä oikeistohallitus kansalaisilta elinkeinoelämän hyväksi. Mitä luulet yritysten tekevän muuta kuin kääräisevän hallituksen kädestä rahat omiin liiveihinsä. Nyt oikeistohallitus ajaa irtisanomisten helpottamista. Siinä sinulle ajateltavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen hallitus leikkasi köyhiltä. Kuten yltä huomaat. Suurin yksittäinen ostovoimaa heikentävä asia on ALV-veron nosto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illalla maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi tulen äänestämään Keskustaa?

Likapyykin pesu alka heti vaalien jälkeen, kun tulos tai ulos on ULOS. Tämänaamuisiessa HS:n kannatuskyselyssä kepun k... Lue lisää...
SMP(b)

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image