Kolumnit

Per­ho­vä­li­nei­den desinfiointi – kallista kesäteatteria

Kolumnit 17.8.2013 0:00
Jussi Lähdesmäki

Jäämereen, eli Atlanttiin laskevien lohijokien kalakantoja uhkaa niin Suomessa kuin Norjassakin Gyrodactylus salaris -lohiloinen.

Gyrodactylus salaris on Itämeressä ja siihen laskevissa joissa yleinen otus, eikä se aiheuta siinä eläville kalakannoille harmia. Mutta Atlantin lohen se tappaa. Vesistöstä toiseen levinnyt loinen on turmellut Norjassa jo noin 50 arvokasta lohijokea.

Kerran vesistöön levinnyt loinen voidaan hävittää vain myrkyttämällä koko joki ja perustamalla sen kalakanta uudestaan. Myrkyttäminen on massiivinen operaatio ja joen uudelleen elvyttäminen vuosikymmenien työ, jonka onnistuminen on hyvinkin epävarmaa.

Se on Norjassa onnistunut noin 20 joella.

Oli järkyttävää seurata, kun norjalaiset myrkyttivät koko Skibotn-joen kippaamalla sen joka kolkkaan tynnyrikaupalla Rotenon-myrkkyä. Tuhannet kuolleet kalat pakkautuivat sen seurauksena lopulta alajuoksulle viritettyyn verkkoon.
Jos Gyrodactylus salaris leviäisi esimerkiksi Tenoon, se saastuttaisi ja tappaisi joen lohikannan, ja sen seurauksena koko jokivarsi kuihtuisi ja lopulta autioituisi. Joki on siellä kirjaimellisesti sikäläisten ihmistenkin elämän virta.


Gyrodactylus salaris on toden totta otettava vakavasti.    

Siihen vedoten Norjan Jäämereen laskeville joille on asetettu vapakalastusvälineiden desinfiointipakko. Ilman desinfiointitodistusta kalastuslupia ei saa.

Lohiloiselta suojautumisen periaate on aivan oikea, mutta sen käytännön toteutus on melkoista pelleilyä – ja haisee rahastukselta.

Desinfiointi maksaa 120 kruunua eli noin 15 euroa kalastajalta. Muutaman minuutin kestävän toimenpiteen todellinen kustannus ei voi olla kuin muutamia kymmeniä senttejä, vaikka myrkky olisi kuinka arvokasta.

Norjalaisille riittää, että liuoksessa liotetaan vaikka vain malliksi jotakin kalastustilpehööriä. Ja että lohestaja on maksanut ne 15 euroa.


Tutkimusten mukaan todennäköisyys sille, että loinen leviäisi vapakalastajan varusteissa vesistöön, on häviävän pieni ja siksi se voitaisiin periaatteessa jättää huomiotta.

Jos suomalaislohestaja käyttää lohivälineitään vuosittain vain Norjassa, niiden jokavuotiselle desinfioinnille ei ole mitään järkiperustetta.

Välineet desinfioituvat kuivuessaan nopeasti itsestäänkin. Tutkimusten mukaan niiden ei tarvitse olla edes rutikuivat, vaikka se varminta onkin.

Perhojen karvoissa teoriassa mahdollisesti muhinut loinen siis kuolee, kun perhot kuivuvat ja se riittää. Meikäläisessä laissa sanotaankin, aivan järkevästi, että Jäämereen laskevissa vesistöissä käytettävien kalastusvälineiden pitää olla desinfioidut TAI kuivat.

Ei Gyrodactylus salaris vapakalastajien välineissä leviä. Paljon suuremman vaaran aiheuttaa elävien kalojen siirto vesistöstä toiseen. Se on ylivoimaisesti pahin riski.

Toinen, vähäisempi riski lienee vaikkapa se, että vesistöstä toiseen siirrettävän veneen pohjalla lohijokeen kulkeutuu litrakaupalla muualta pyydettyjen kalojen liman ja loisen saastuttamaa vettä.


Desinfiointiteatteri on toki asennekasvatuksen ja loisuhan vakavuuden ymmärtämisen kannalta tärkeää, mutta nykyisellään se on suomalaisten lohestajien aiheetonta syyllistämistä ja tapa kerätä heiltä kalliiden lupamaksujen päälle vielä lisää rahaa.

Joka tapauksessa vastuu mahdollisen loisen leviämisestä on jokaisen lohestajan kontolla, sillä kukaan ei tarkista tai varmista sitä, että kalastajan kaikki kalastusvarusteet desinfioidaan.

Suomalainen lohenkalastaja ei mene lohijokeaan turmelemaan, Norjaankaan. Hän vie joelle mukanaan kuivat välineet ja osallistuu, hampaita kiristellen ja kukkaronnyörejä löysäillen, jokakesäisen teatterin näytöksiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Siksi kun skibotteni on vieläkin gyrojoki niin sieltä lähtiessä pitää juuri desinfioida välineet. Gyron voi tuhota kaloista myös alumiinilla. Tällöin kalat ei kärsi mutta loinen kuolee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime kuussa Skibotten joella välineet piti desinfioida vasta kalastuksen jälkeen? mitä ihmettelin ja toimenpiteestä oli vakuutena 500 Nkr summa jonka sai takaisin toimenpiteen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image