Kolumnit

Per­ho­vä­li­nei­den desinfiointi – kallista kesäteatteria

Kolumnit 17.8.2013 0:00
Jussi Lähdesmäki

Jäämereen, eli Atlanttiin laskevien lohijokien kalakantoja uhkaa niin Suomessa kuin Norjassakin Gyrodactylus salaris -lohiloinen.

Gyrodactylus salaris on Itämeressä ja siihen laskevissa joissa yleinen otus, eikä se aiheuta siinä eläville kalakannoille harmia. Mutta Atlantin lohen se tappaa. Vesistöstä toiseen levinnyt loinen on turmellut Norjassa jo noin 50 arvokasta lohijokea.

Kerran vesistöön levinnyt loinen voidaan hävittää vain myrkyttämällä koko joki ja perustamalla sen kalakanta uudestaan. Myrkyttäminen on massiivinen operaatio ja joen uudelleen elvyttäminen vuosikymmenien työ, jonka onnistuminen on hyvinkin epävarmaa.

Se on Norjassa onnistunut noin 20 joella.

Oli järkyttävää seurata, kun norjalaiset myrkyttivät koko Skibotn-joen kippaamalla sen joka kolkkaan tynnyrikaupalla Rotenon-myrkkyä. Tuhannet kuolleet kalat pakkautuivat sen seurauksena lopulta alajuoksulle viritettyyn verkkoon.
Jos Gyrodactylus salaris leviäisi esimerkiksi Tenoon, se saastuttaisi ja tappaisi joen lohikannan, ja sen seurauksena koko jokivarsi kuihtuisi ja lopulta autioituisi. Joki on siellä kirjaimellisesti sikäläisten ihmistenkin elämän virta.


Gyrodactylus salaris on toden totta otettava vakavasti.    

Siihen vedoten Norjan Jäämereen laskeville joille on asetettu vapakalastusvälineiden desinfiointipakko. Ilman desinfiointitodistusta kalastuslupia ei saa.

Lohiloiselta suojautumisen periaate on aivan oikea, mutta sen käytännön toteutus on melkoista pelleilyä – ja haisee rahastukselta.

Desinfiointi maksaa 120 kruunua eli noin 15 euroa kalastajalta. Muutaman minuutin kestävän toimenpiteen todellinen kustannus ei voi olla kuin muutamia kymmeniä senttejä, vaikka myrkky olisi kuinka arvokasta.

Norjalaisille riittää, että liuoksessa liotetaan vaikka vain malliksi jotakin kalastustilpehööriä. Ja että lohestaja on maksanut ne 15 euroa.


Tutkimusten mukaan todennäköisyys sille, että loinen leviäisi vapakalastajan varusteissa vesistöön, on häviävän pieni ja siksi se voitaisiin periaatteessa jättää huomiotta.

Jos suomalaislohestaja käyttää lohivälineitään vuosittain vain Norjassa, niiden jokavuotiselle desinfioinnille ei ole mitään järkiperustetta.

Välineet desinfioituvat kuivuessaan nopeasti itsestäänkin. Tutkimusten mukaan niiden ei tarvitse olla edes rutikuivat, vaikka se varminta onkin.

Perhojen karvoissa teoriassa mahdollisesti muhinut loinen siis kuolee, kun perhot kuivuvat ja se riittää. Meikäläisessä laissa sanotaankin, aivan järkevästi, että Jäämereen laskevissa vesistöissä käytettävien kalastusvälineiden pitää olla desinfioidut TAI kuivat.

Ei Gyrodactylus salaris vapakalastajien välineissä leviä. Paljon suuremman vaaran aiheuttaa elävien kalojen siirto vesistöstä toiseen. Se on ylivoimaisesti pahin riski.

Toinen, vähäisempi riski lienee vaikkapa se, että vesistöstä toiseen siirrettävän veneen pohjalla lohijokeen kulkeutuu litrakaupalla muualta pyydettyjen kalojen liman ja loisen saastuttamaa vettä.


Desinfiointiteatteri on toki asennekasvatuksen ja loisuhan vakavuuden ymmärtämisen kannalta tärkeää, mutta nykyisellään se on suomalaisten lohestajien aiheetonta syyllistämistä ja tapa kerätä heiltä kalliiden lupamaksujen päälle vielä lisää rahaa.

Joka tapauksessa vastuu mahdollisen loisen leviämisestä on jokaisen lohestajan kontolla, sillä kukaan ei tarkista tai varmista sitä, että kalastajan kaikki kalastusvarusteet desinfioidaan.

Suomalainen lohenkalastaja ei mene lohijokeaan turmelemaan, Norjaankaan. Hän vie joelle mukanaan kuivat välineet ja osallistuu, hampaita kiristellen ja kukkaronnyörejä löysäillen, jokakesäisen teatterin näytöksiin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Siksi kun skibotteni on vieläkin gyrojoki niin sieltä lähtiessä pitää juuri desinfioida välineet. Gyron voi tuhota kaloista myös alumiinilla. Tällöin kalat ei kärsi mutta loinen kuolee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime kuussa Skibotten joella välineet piti desinfioida vasta kalastuksen jälkeen? mitä ihmettelin ja toimenpiteestä oli vakuutena 500 Nkr summa jonka sai takaisin toimenpiteen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:01
Venezuelan Maduro myönsi suorat neuvottelut Trumpin hallinnon kanssa
11:49
Ministeri Andersson tukee saman ministeriön kollegaansa: Korkeakoulujen 60 miljoonaa saatava ensi vuoden budjettiin
11:35
Ylivieskan kirkon rakentaminen alkaa mahdollisesti syksyllä – Kirkkohallitus vahvisti rakennussuunnitelman
11:27
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – kaupunginjohtaja Laajala: "Velkamäärämme kasvaa ja perusrakennetta pitää tarkastella"
11:08
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
11:00
Turusta Helsinkiin matkannut Intercity-juna joutui pysähtymään savun hajun vuoksi: yksi vaunu suljettiin kokonaan
10:52
Hovioikeus hylkäsi syyttäjän valituksen Jouni Palosaaren tuomiosta – oikeudenkäyntikulut jäävät valtion maksettavaksi
55
Yle: Kovanen aikoo kolminkertaistaa taksiensa määrän Oulussa yli sataan
39
Sanna Marinin avaus työajan lyhentämisestä jakaa mielipiteitä: Moni kannattaa lyhyempiä työpäiviä uusien työpaikkojen toivossa, mutta osa pitää ajatusta utopistisena
29
Maaseudun Tulevaisuus: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Välimerestä pelastettujen ottamista Suomeen – keski-ikäiset ovat kriittisimpiä
19
Kaleva kurkisti Oulun kauppahallin työmaalle ja hallin länsisiiven hupun alle – siiven lisäkerrokseen tulee uusi ilmastointikonehuone
17
Trump perui Tanskan-matkansa, koska Tanska ei halua myydä Grönlantia Yhdysvalloille
13
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
12
Kenraali tarjosi oppitunnin – Luulaja kellisti Kärpät Raksilassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image