Kolumnit

Pelastaako parlamentin sulkeminen demokratian?

Kolumnit 3.9.2019 20:00
Jouni-Matti Kuukkanen

Jo pitkään olemme saaneet todistaa uuden homo politicuksen syntymistä. Tätä uutta poliittista ihmistä eivät sido perinteiset totuudenmukaisuuden, johdonmukaisuuden ja monet muut hyvän käytöksen velvoitteet. Washington Post dokumentoi Trumpin valeita, ja hiljattain ylitettiin 12 000 valheen raja alle kolmessa vuodessa. Valevauhti on kolmetoista per päivä.

 Jouni-Matti Kuukkanen.

Eikä Trump ole ainoa. Pääministeri Boris Johnsonin tiedetään vääristelleen tietoja aiemmalla lehtimiesurallaan. Hän väitti virheellisesti, mutta mieliä kuumentavasti, että EU kieltää katkarapusipsit, asettaa kondomien koolle ylärajan ja kieltää teepussien uudelleen käyttämisen.

Brexitistä hän oli yhtä aikaa täsmälleen kahta vastakkaista mieltä kirjoittamalla sekä sitä vastustavan että puolustavan kirjeen. Kansanäänestyksen selviydyttyä vastustava kirje päätyi Sunday Timesiin. Vastaavia poliittisia ihmisiä on syntynyt ympäri maailmaa.

Homo politicusta ei erota perinteisemmästä poliittisesta toimijasta se, että jälkimmäinen ei olisi valehdellut. Ero on se, että enää ei tarvitse peitellä, vaan on mahdollista valehdella tai olla ristiriidassa aikaisempien kantojen kanssa sen aiheuttamatta peruuttamatonta vahinkoa kannatukselle. Aikaisemmin valehtelua tai ristiriitaisuutta on sentään peitelty. Kiinnijääneet ovat joutuneet julkisen häpeän kohteiksi, saaneet syytteen tekopyhyydestä, ja joutuneet yleensä eromaan.

Skandaalit ja syytteet ylilyönneistä tuntuvan valuvan homo politicuksen vaatteista pois kuin rasva teflon-pannulla. Ikään kuin politiikassa vaikuttaisi kaksi joukkoa. Ne, jotka pyrkivät pelaamaan säännöillä ja ne, jotka pelaavat vain voittaakseen. Eurooppalaisesta perspektiivistä mieleen tulee ero Yhdysvaltojen demokraattien ja republikaanien toimintatavoissa.

Populistijohtajien hyökkäilyt tiedotusvälineitä ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta vastaan ovat uhka demokratialle, mutta toistaiseksi rakenteet ovat pitkälti kestäneet. Huolestuttavampaa on julkisen elämän karnevalisoituminen hullunkuriseksi sirkukseksi, jolloin toiminnan ja vastuunkannon kriteerit ensin hämärtyvät, ja lopulta ehkä rikkoutuvat kokonaan. Homo politicuksen uskotaan ajavan jotain niin suurta asiaa, kuten työpaikkojen säilyttämistä, ”eliittien” kepittämistä, uskontoa tai vieraan ihmisaineksen torjumista, että sen varjolla sallitaan melkein mitä vain. Uhkakuvana on sirkusta seuraavan yleisön väsymys tai viihteellinen hurmioituminen, josta seuraa yleinen välinpitämättömyys sekä tapoja että tekoja kohtaan.

Boris Johnsonin päätös sulkea parlamentti on ”onneksi” klassinen kaksinaismoralistinen veto. Tuoreessa muistissa on se, että brexitillä pyritään palauttamaan valta Brysselin ”virkamieseliitiltä” kansan valitsemalle eduskunnalle. Parlamentin lakkauttamista selittävässä kirjeessä Johnson toteaa edustuslaitoksen ylimääräisen loman antavan hänen hallitukselleen rauhan keskittyä kotimaan ”erittäin jännittävän” poliittisen ohjelman rakenteluun esimerkiksi terveydenhuollon parantamiseksi ja rikollisuuden kitkemiseksi.

Piiloviesti on kuitenkin selvä. Johnson haluaa jättää parlamentin työlle mahdollisimman vähän aikaa ja tilaa runnoakseen brexitin läpi haluamallaan linjalla. Draaman tajua ei puutu oppositioltakaan, sillä se kokoontui punomaan omia juoniaan symboliseen Church Houseen, jossa parlamentti istui toisen maailmansodan aikana.

Miksi tämä pelastaisi demokratian? Johnsonin tekohan on kuin aloittelevan diktaattorin opaskirjasta keino demokraattisen päätöksenteon tukahduttamiseksi. Vastaus nähdään kaduilla ja vetoomuksissa. Miljoonat ihmiset ovat lähteneet melkeinpä välittömästi vastustamaan tätä julkeaa, ja sinällään ilmeisesti laillista, mutta demokratian hengen vastaista tekoa. Siis kansan joukolla puolustamaan kansanvaltaa.

Vieläkin tärkeämpi demokratian itsepuolustus on se, että tekopyhyys pistää nyt ikävästi silmään. Vain joitakin viikkoja sitten konservatiivien puheenjohtajakisassa ainakin kahdeksan nykyhallituksen ministeriä vannoi jyrkästi vastustavansa parlamentin väliaikaistakaan lakkauttamista. Nostalgia aseenaan terveysministeri Matt Hancock tähdensi, että sulkeminen ”on kaikkea sitä vastaan, jonka puolesta miehet … taistelivat ja kuolivat” toisessa maailmansodassa. Valtiovarainministeri Sajid Javid totesi, että ”demokratiaa ei saa aikaan tuhoamalla demokratiaa … emme ole valitsemassa maalle diktaattoria.” Räikeä ristiriita sanotun ja tehdyn välillä herättää selvää suuttumusta.

Johnsonin hyökkäys demokratian henkeä vastaan vie ihmisten huomioon niihin tukipilareihin, jonka varassa demokratia lopulta lepää: rehellisyys, johdonmukaisuus, kriittisyys ja vastuunkanto. Uusi homo politicus laitetaan sittenkin ahtaalle. Ehkä parlamentin sulkeminen on se vedenjakaja, josta alkaa demokratian uusi puolustus.

Jouni-Matti Kuukkanen on filosofian professori tieteiden ja aatteiden historian oppiaineessa Oulun yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Toisaalta - demokratia on myös sitä, että kansan tahtoa noudatetaan.

Ymmärtääkseni britannialaiset äänestivät kansanäänestyksessä. Kaikki puolueet lupasivat kunnioittaa kansanäänestyksen lopputulosta ja nyt - 3,5 vuotta myöhemmin homo politicus yrittää tehdä parhaansa välttääkseen äänestystuloksen noudattamista.

Tiedotusvälineistä saamme lukea että Jeremy Corbin on sankari noustessaan vastustamaan kansan tahdon noudattamista. Kommunismiin kuuluu kansan ilmaiseman tahdon halveksunta. Esim Neuvostovenäjällä aikoinaan kansa tahtoi leipää, poliitikot pitivät kansaa tahallaan nälässä. Sellaista on kansandemokratia jossa äänestystuloksen noudattaminen on sekundaarinen päämäärä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä onkin demokratian haaste: entä jos kansa äänestää virheellisten tietojen varassa? Britannian brexit-puolen voitto perustui vuosikausien valheelliseen propagandaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ennen Eu kansanäänestystä valehdeltiin valtavasti. Ne lupaukset mitä silloin luvattiin olivat täyttä valhetta. Valehtelemalla saatiin tulos aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa äänesti kansanäänestyksessä lipukkeella, jossa luki vaihtoehdot Leave/Remain.

Leave-vaihtoehto, eli ero, voitti niukasti. Eron toteutustapaa ei Leave-vaihtoehdossa mainittu. Nyt parlamentissa kinataan siitä, voidaanko lähteä ilman erosopimusta, vai ainoastaan erosopimuksen kanssa.

On hämmästyttävää, kuinka vähän kommentoijat ymmärtävät Britannian parlamentissa käytävästä kiistasta. Siellähän ei kinata siitä lähdetäänkö EU:sta vaiko ei, vaan siitä voidaanko lähteä ilman erosopimusta vaiko ei.

Täällä Suomessakin EU-eroa kaipaavat ovat täysin pihalla koko eroasiasta. Ei siis mikään ihme, että pihalla ollaan Britanniassakin. Tällaista asiaa ei todellakaan pitäisi viedä kansanäänestykseen. Kansa on aivan liian tyhmää päättämään näin merkittävästä asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se demokratia hävinnyt jo silloin kun kun englannin parlamentti pyllisti takapuolen englannin kansalle joka äänesti eron eu:sta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä juttuja eivät lue ne joiden pitäisi. Istuvat käräjäsaleissa kokeilemassa demokratian makua. Taitaa maistua pahalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno ja analyyttinen kirjoitus. Katson tätä kirjoittaessani Lontoosta tulevaa alahuoneen keskustelua demokratian ja parlamentarismin luonteesta ja professori Kuukkasen kirjoitus sopi hyvin johdannoksi alahuoneen istunnon seuraamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image