Kolumnit

Pauliina Rauhala lähtee kävelylle metsään koiran ja Täällä Pohjantähden alla -trilogian kanssa

Pauliina Rauhala on oululainen kirjailija. KUVA: Maiju Torvinen
Kolumnit 4.1.2018 19:00
Pauliina Rauhala

Äänikirjojen suosio on viime vuosina moninkertaistunut maailmalla ja Suomessa.

Tekniikan kehittyminen on avaamassa harrastuksen laajemmalle yleisölle. Enää ei ole pakko istua soittimen vieressä tai harmitella cd-levyjen naarmuuntumista. Digitaalisten äänikirjojen kuunteleminen käy helposti älypuhelimella.

Markkinoille on tullut yrityksiä, jotka tarjoavat laajan valikoiman kuunneltavaa kiinteällä kuukausimaksulla Spotifyn tai Netflixin tapaan. Suomessa suoratoistopalveluita tarjoavat Storytel ja BookBeat. Yksittäisiä sähköisiä äänikirjoja myy Elisa Kirja.

Äänikirjat mahdollistavat monien asioiden tekemisen yhtä aikaa. Voin lähteä metsään kävelemään koiran kanssa, ottaa kameralla valokuvia ja kuunnella samalla Täällä Pohjantähden alla -trilogiaa.

Tai oikeastaan kuuntelen kahta taideteosta samaan aikaan: Väinö Linnan tekstiä ja Veikko Sinisalon upeaa tulkintaa.

Äänikirja muuttaa tylsätkin hommat houkuttelevaksi. Siivoamista tai haravoimista ei malta lopettaa, jos tarina on kiinnostavassa kohdassa menossa.

Äänikirjat auttavat säilyttämään yhteyden kirjallisuuteen myös silloin, jos istumatyö tai jatkuva näytön tihrustaminen vaikeuttavat lukemista vapaa-ajalla. Saa liikkua eivätkä silmät rasitu.

Kun kieli on kaunista ja vetävää ja lukija tietää sävyt ja rytmin, kuunteluelämys voi olla lähes täydellinen.

Minulle tällaisia voimakkaita kokemuksia ovat olleet esimerkiksi Helena Sinervon romaani Runoilijan talossa (lukija Tiia Louste) sekä Ranya ElRamlyn romaani Auringon asema (lukija Vuokko Hovatta). En unohda paikkoja, joissa nämä kirjat kuuntelin.

Nykyään ei turhaan korosteta lukemisen merkitystä lapsille. PISA-tutkimusten mukaan heikosti lukevista nuorista kolme neljäsosaa on poikia. Pelkkä tekninen lukutaito ei riitä elämässä ja jatko-opinnoissa. Syvälukemisen oppii vain pidempien tekstien kautta.

Äitinä ja opettajana olen huomannut, että äänikirjat voivat avata vähän lukeville lapsille portin kirjojen maailmaan. Varsinkin, jos niitä tarjotaan sellaisiin hetkiin, kun kilpailevia viihdykkeitä ei ole tarjolla – eli kun pelivuorot ja ruutuajat on jo käytetty.

Äänikirjat rauhoittavat lapsiperheen illat. Villitkin viikarit voi ohjata sänkyyn aikaisemmin, kun kuuntelemisesta tehdään tapa. Heinähatut ja Vilttitossut, Risto Räppääjät, Ellat sekä Harry Potterit ovat monessa perheessä olleet niitä, joista on aloitettu.

Eikä sen mukavampaa automatkaa tai legonrakennuspäivää olekaan kuin kuunnella koko perheellä Ronja Ryövärintytärtä tai Veljeni Leijonamieltä! Siinä saa aikuinenkin palata lapsuusmuistoihin ja unohtumattomiin kertomuksiin ystävyydestä ja rakkaudesta.

Kirjoittaja on oululainen kirjailija.

MAINOS

Kommentoi

Eläkeläisiä pitää kannustaa ja opettaa käyttämään juuri tuollaisia mahdollisuuksia . LIIANPALJON on yksinäisiä vanhuksia jotka tarvitsevat käytännön opetusta ja innostamista tässäkin asiassa . Kiitos kirjailija Rauhalalle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

> Tai oikeastaan kuuntelen kahta taideteosta samaan aikaan: Väinö Linnan tekstiä ja Veikko Sinisalon upeaa tulkintaa.

Älä muuta virka!

Viimevuoden aikana kuuntelin trilogian nimenomaan Veikon lukemana läpi.

Täällä pohjantähden alla - elokuvia on tullut loikittua aika ajoin tuon jälkeen mutta on ne vain pliisuja tuon Veikon lukeman version rinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image