Kolumnit

Paljonko painaa pihviateria lihansyöjän omal­la­tun­nol­la?

Kolumnit 8.2.2018 12:00
Pekka Rahko

Vanhan vitsin mukaan vegaaniksi epäillyltä henkilöltä ei tarvitse kysyä, onko hän vegaani? Hän kyllä kertoo sen itse pian.

Vitsit ovat kuitenkin kaukana siitä, miten monet lihansyöjät reagoivat vegaaniuteen, kasvissyöntiin tai jopa vain lihan kulutuksen vähentämiseen.

Tammikuun vegaanihaasteen aikana ilmiötä saattoi seurata muun muassa Facebookin keskustelupalstoilla, missä aihe ajoi monet lihansyöjät kiivaasti puolustuskannalle, vaikka heitä ei olisi millään tavalla syyllistetty.

Tuleeko puolustautumisen tarve siitä tiedosta, että jokainen meistä on tavalla tai toisella vastuullinen näistä ongelmista?

Ruokavalio on samaan aikaan sekä yksityinen että yhteinen asia. Ruoantuotanto vaikuttaa esimerkiksi ilmastonmuutokseen, ympäristön rehevöitymiseen ja luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen. Vaikka jokainen päättää itse, mitä syö, päätökset vaikuttavat siis samalla myös yhteisen ympäristömme tilaan.Onko vegaaniudelle irvailu lihansyöjän huonon omantunnon aikaansaama defenssi? Psykologeilla riittäisi tässä tutkimista.

Ongelmia on myös toisinpäin. Vegaanihaasteen blogissa huomautetaan, että muiden nuiva suhtautuminen saattaa herättää vegaanissa häpeän ja epävarmuuden tunteita. Eikö tapani syödä olekaan normaali?

Epävarmuus juontuu siitä, että vaikka kasvissyönti on täysin normaali ja monella tapaa suositeltava ruokavalio, se ei ole vallitseva normi yhteiskunnassamme. Ja normista poikkeamisesta seuraa kyseenalaistaminen.

Kasvissyönnin puolesta puhuva saa kuulla vasta-argumentteja, jotka liittyvät muun muassa lentomatkustamisen haitallisuuteen, lämmitysenergian välttämättömyyteen Suomen talvessa tai siihen, että ei yhden ihmisen toiminnalla ole mitään vaikutusta koko maailman mittakaavassa.

Toisin sanoen keskustellaan aivan asian vierestä.

Suomalaisten elintapa tärvää ympäristöä, mutta se ei ole pätevä argumentti olla tekemättä mitään asialle ja ruokavalinnoilla lähes jokainen voi tehdä jotakin.

Länsimaiselle kuluttajalle, jolla ei ole mitään ruokarajoitteita, lihansyönnin lopettaminen tai vähentäminen on helpoin ja nopein tapa vaikuttaa ilmastonmuutoksen tai monimuotoisuuskadon hillintään. Tämä pätee aivan riippumatta siitä, paljonko lentää, paljonko ajaa autolla tai millä lämmittää talonsa.

Ja jos halutaan kääntää puhe vaikkapa lentämisen ilmastovaikutukseen, eikö juuri lihansyöjän pitäisi rajoittaa omia lentomatkojaan kompensoidakseen pihviaterioiden aiheuttamia ympäristöhaittoja?

Koska vapaa- ja omaehtoiset ihmiskokeet ovat kiinnostavia, aloin vähentää lihansyöntiäni viime syksynä. Arvioin pudottaneeni nyt neljänneksen tai korkeintaan kolmanneksen tuolloisesta kulutuksestani, joka jäi alle keskivertosuomalaisen vuotuisen 80 kilon annoksen.

Tämänvertainen ei ole tuntunut ruokavaliossa vielä mitenkään, lihaa voin edelleen syödä monta kertaa viikossa. Jos kuitenkin jokainen lihansyöjä vähentäisi omaa kulutustaan 20–30 prosenttia, vaikutus ympäristöön olisi valtava.

Koetta pitää jatkaa ja harventaa liha-aterioita entisestään. Myös maitotuotteiden kulutusta on saatava jatkossa pienennettyä.

Kalevassa 21.1. taloustieteilijä Joonas Uotinen tiivisti asian hyvin: kulutus pitää pienentää tasolle, jota ei tarvitse jälkipolvien edessä hävetä. Tämä koskee siis kaikkea kulutusta, ei pelkästään lihaa.

Tällä hetkellä hävettää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (77)

Maailma pelastuu paljon helpommalla teolla. Rajoitetaan maapallon väkiluku 5 miljardiin! Älä siis lisäänny!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoituksessa annetaan ymmärtää että lihansyöjiä ei mitenkään syyllistetä mutta näistä kommenteista voi hyvin lukea että juuri sitä pyritään tekemään vegaanien taholta. Vegaanit eivät tahdo käsittää, että mitä lujemmin he lyövät sekasyöjiä "ilmastonmuutoksella" päähän, sitä suuremman vastustuksen he saavat useissa sekasyöjissä. Pakottamalla ja syyllistämällä mikään asia ei mene kovin hyvin perille. Jotenkin tulee mieleen tilanne, kun omaa uskontoa yritetään levittää lyömällä "raamatulla" päähän. Ainakaan minuun se ei kovin tehokkaasti vaikuta, ei ainakaan myönteisesti. Monesti kohtuus kaikessa, niin politiikassa, uskonnossa kuin ruokavaliossakin tuo parhaan tuloksen. Tunnustan olevani sekasyöjä joka nauttii niin kasvisruuista kuin hyvistä pihveistäkin. Ja myös elämästä kun ei ole liian tiukapipoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pihviaterian ei tarvitse painaa omallatunnolla ollenkaan, jos se on itse maksettu.
Monet vegaani vihertävät sanovat, että heillä on niin pieni hiilijalanjälki, että he voivat käydä pari kertaa vuodessa lentämällä kaukolomalla.
Sehän tapahtuu kätevästi aina eri kotimaisten ja ulkomaisten luonnonsuojelumatkojen välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Nykyisin mustetta riittää...
Kun tekee niin kuin mustalaispoika, joka opetteli olemaan syömättä, mutta kuoli vähän ennen lopullista opppimista, maailma pelastuu.
Miten nämä selektiiviset maailmanparantajat perustelevat vain lihansyönnin tuhoavan ilmaston? USA:n muutaman päivän letokielto taannoisten terrori-iskujen jälkeen kirkasti taivaan muutamiksi päiviksi. eikö maailman pelastaminen ole aloitettava sieltä, missä vikutukset ovat näkyvimmät? Eikö jokainen tuotettu hiilidioksiditonni vaikuta ilmastoon samalla tavalla? Eikö lihattomia päiviä vietetä joka vuosi. Ainakin työtömien perheissä. Ehdotan, että pidettäisiin joka vuosi maailmanlaajuinen lentokoneeton viikko. Katsottaisiin, mitä seuraa. Erään tiedon mukaan v. 2014 oli 3,3miljardia lentomatkustajaa. Jos yhden matkan saastuttava vaikutus on jopa lähes vuoden tavallisen autonkäyttäjän tuottama hiilidioksidimäärä, sen vaikutus ilmastoon on dramaattinen!
Lihaa tuotetaan monella tavalla, eettisesti ja vähemmän eettisesti. Keinolannoituksella, sademetsiä hakkaamalla soijan tuotantoon, viljaa syöttämällä, teollisuusmaisissa laitoksissa ilmastovaikutukset ovat suuret. Sen sijaan luomu-nautaa, missä eläimet laiduntavat maisemanhoitajina, missä muuten kasvimassa lahoaisi metaaniksi, lihan tuotanto on eettistä. Enkä aio edelleenkään jättää hirvenlihaa pois ruokavaliosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainio kirjoitus, kiitos!

Vuosien vegaanivuosien jälkeen voi todeta, että väsyttävintä ovat juuri nämä em. kuvatut moninaiset defenssit, jotka estävät ihmisiä toimimasta järkevällä tavalla, josta kaikki hyötyisivät monin tavoin, poislukien eläintuotanto liikevoittoineen. En väsy ihmettelemään, mikä saa niin monen pitämään kiinni luutuneista asenteista ja uskomuksista, joilla puolustellaan eläintuotteiden käyttöä, vaikka sille on ruokavalionkaan suhteen erittäin vaikea löytää mitään faktapohjaisia perusteita.

Haluttomuus ottaa selvää asioista ja muuttaa ruokavaliota, vaikka sen (eläinpohjaisen) seuraukset vaikuttavat miljooniin eläimiin, ihmisiin, ilmastoon ja tuleviin sukupolviin on asia, jota on vaikea ymmärtää. Tietämättömyyden ja päänsä pensaaseen pistämisen suojissa jaksetaan sitkeästi uskotella ja pitää kiinni vanhoista myyteistä niin eläintuotteiden välttämättömyydestä ja ”terveellisyydestä”, kuin suomalaisen eläintuotannon loistavasta tasosta. Asioita, jotka ovat eläinteollisuuden luomaa kallista illuusiota vailla faktapohjaa.

Suosittelen jokaiselle, joka haluaa tietoa, tai motivaatiota vegaaniseen ruokavalioonsa, perehtymään muutamaan laadukkaaseen dokkariin Netflixistä, kuten esim. Cowspiracy tai Fork Over Knives. Suomalaisten eläinjärjestöjen sivuilta löytyy kattavasti tietoa, ja osan sivustoilta myös videoita ja materiaalia, jotka kertovat niistä järkyttävistä olosuhteista, missä on täysin laillista pitää tuntevia ja älykkäitä eläimiä, joita kasvatetaan syötäväksi.

Jos luulee ja uskottelee olevansa "paatunut lihansyöjä" surren kuinka pekonin, pihvin, juuston ja jäätelön vuoksi ei sitten millään pysty muuttamaan ruokavaliotaan, niin voin lohduttaa, että ihan varmasti pystyy. Jos on valmis testaamaan asiaa ja uhraamaan aikaansa n. 1,5 tunnin dokkariin nimeltä ”Earthlings”, joka kertoo eläintuotannosta, niin jäätelön- ja lihansyöjän päivät ovat luetut n. 80 % varmuudella. Lainaa filmi esim. Animaliasta tai sen paikallisyhdistykseltä, tai googlaa netistä. Aikoinaan sen sai katsoa ilmaiseksi.

Mikäli puhdas faktapohjainen tieto riittää, niin aiheesta on saatavissa myös suomalaisia tietokirjoja (mm. Syötäväksi kasvatetut, Salainen päiväkirja eläintiloilta tai Lihansyöjien maa. Loistava ja kehuttu kirja on myös "Eläinten syömisestä".

Edellä mainitut teokset tulevat ehkä jonain päivänä tulevaisuudessa kuulumaan pakolliseen koulusivistykseen, ja nykyiset ruokailutottumukset ja eläintuotanto osa sitä keskustelua, missä tulevat sukupolvet ihmettelevät järkyttyneinä kuinka hyvinvointivaltioissa pidettiin eläimiä ja kasvatettiin tuntevia eläimiä syötäväksi ilmastonmuutoksesta, maailman ruokapulasta ja eläinten oloista puhumattakaan.

Mutta sitä odotellessa jokainen voi sivistää itse itseään. Tässäkin asiassa kannattaa tutkia, lukea ja katsoa ennen kommentointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmassa ei ole ruokapulaa tälläkään hetkellä vaikkakin joillakin alueilla nähdään nälkää. Ruokaa siis riittäisi kaikille, jos se jaettaisiin tasaisemmin. Onko joku esittänyt laskelmia, missä ja miten tuotettaisiin kaikki se kasvisravinto, mitä tarvittaisiin? Suomen ilmastossa ei kovin monenlaista papua voi kasvattaa eli jos ajaudutaan tuonnin varaan siitä seuraa lisää kuljetuksen tuottamia hiilidioksipäästöjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi lentomatkustamisen ja lihansyönnin vertaaminen on Pekka Rahkon mielestä täysin asian vierestä? Jostain kumman syystä lentomatkustamista ei nähdä tässäkään tekstissä kulutustuotteena ja ylellisyytenä, joita esimerkiksi parin viikon Thaimaan reissu todellakin edustaa. Edestakainen lento Helsingistä Bankokiin tuottaa arviolta yli 5 tonnin hiilidioksidipäästöt, kun taas sekasyöjä tuottaa 1,5 tonnin edestä hiilidioksidia vuodessa ruokavaliollaan. Vegaani pystyy pihistämään päästönsä vuositasolla 0,5 tonniin. (WWF:n ilmastolaskuri sekä Suomen ympäristökeskuksen ilmastodieetti-laskuri).

Minun pitäisi siis näiden lukujen perusteella olla yli 3 vuotta kokonaan syömättä, että saisin kompensoitua yhden lyhyehkön henkilökohtaiseen mielihyvään tähtäävän reissun aiheuttamat päästöt. Kanarialle suuntautuvan reissun saisi kompensoitua olemalla "vain" kaksi vuotta syömättä. Toki näitä asioita ei voi ihan näin mustavalkoisesti verrata, mutta jatkuvasti näen hyvinkin ilmastotietoisten ihmisten tekevän täysin estoitta etelänmatkoja. Niitä pidetään jonkinlaisena hyvän elämän edellytyksenä ja suorastaan ihmisoikeutena. Kasvissyönnin valitseminen joka päivä tuntuu isolta teolta, koska se näkyy jatkuvasti arjessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö vasta julkaistu tutkimus, että lihasta luopuminen vähentäisi Yhdysvalloissa kasvihuonepäästöjä noin 4% tjsp? Lihantuotannosta saadaan viljelyssä tarvittavia lannoitteita ja ravintoaineita, jotka pitäisi korvata muulla tuotannolla. Lihan syönnin lopettaminen ei siis ole kovin tehokas keino kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan. Huomattavasti tärkeämpää olisi vähentää juurikin lentämistä ja lentopetroolin kysyntää.

Varsinkin punaista lihaa kannattaa kuitenkin vähentää terveyssyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen tehnyt ympäristön kannalta parhaan vaihtoehdon ja vähentänyt hieman lihansyöntiä siirtyen samalla täysin laidun/nurmiruokittuun lihaan, lähinnä naudan. Vihannesten ja palkokasvien viljely kuluttaa paljon vettä eikä tuota maaperään takaisin juuri mitään. Laiduntava karja tuottaa luontoon tärkeitä lannoitteita kasveille ja pitää luonnon elinvoimaisena, samalla "niittäen" kasvavaa (heinä)nurmea joka sitoo jälleen uudestaan ja uudestaan hiiltä ilmakehästä maaperään. Ylivoimaisesti paras vaihtoehto luonnon kannalta verrattuna tehotuotettuun (väkirehulla kasvatettuun) lihaan tai vegaaniruokavalioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karjan kasvatus se vasta vettä kuluttaakin, minkä lisäksi palkokasveja viljellään 90%:sti karjan rehuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen lisännyt reilusti naudanlihan syöntiä ,sisältää runsaasti hyvää proteinia ja pitää nälän loitolla paljon pidempaan kuin muut lihatuotteet kasviksista puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tarkoitus on testata kuinka monta syöjää maailman ekosysteemi pystyy kannattamaan niin eikai siinä. Ei ole pitkä tie tuosta tekopyhyydestä vähän toisenlaisiin laskelmiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pystyisin olla vegaani niin ehdottomasti olisin! Pyrin vaikuttamaan muilla valinnoilla (kierrätyksellä, julkisten käytöllä, ei ulkomaanmatkoja ym) omaan kulutukseeni. Kasviperäistä ravintoa kun en saa syödä enkä voi sairauksien vuoksi, niin jotain muuta on tehtävä omasta puolestani. :) Hieno kirjoitus ja kiva että ihmiset ovat tietoisia vegaaniuden hyvistä puolista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Itsekin olen ihmetellyt, että hyvin usein kun tulee ilmi että olen vegaani, saan kiukustuneen vastaanoton. Enkä siis mitenkään kulje toitottamassa. Olen kyllä tullut siihen tulokseen, että usein syynä on vain huono omatunto. Alitajuisesti tiedetään ettei ole eettisesti eikä ekologisesti kestävää syödä lihaa, mutta omat tottumukset ja uskomukset ja suoranainen laiskuus estävät toimimasta oikein. Silloin helposti kokee olonsa uhatuksi jos joku muu on rohjennut toteuttaa eettisempää valintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus.

Itse olen tavallinen kasvissyöjä, yritän kuitenkin aina vähän parantaa siitä ja valita vegaanivaihtoehtoja kaupasta.

Lähikauppani on koonnut ihanan vegehyllyn, josta löytyy mm. vegaanista nyhtökaurapastaa, vegaanista meetvurstia (erinomaista), vegaanista jugurttia, majoneesia, keittoja, erilaisia tofuja ja hummuksia sekä jopa vegaanista toffeeta. Mahtava kauppa! Pyytäisin, että nyt jokainen ehdottaisi lähikaupalleen tällaisen hyllyn perustamista. On helpompi tehdä ruokaostoksia, kun kaikki vegaaniset kylmätuotteet ovat samassa hyllyssä.

Yritän ostaa suomalaisia tuotteita, joita nykyään löytyykin helposti. Härkistä ja nyhtökauraa valmistetaan samoin kuin jauhelihaa: paistinpannulla öljyn kanssa. Lisää tomaattipyree, perunakuutioita, pakastevihanneksia.

Punaisista linsseistä saa enemmän rautaa kuin jauhelihasta. Ovat myös edullisia ja säilyvät pitkään. Valmistetaan keittämällä vedessä viisi minuuttia. Lisätään mausteita, perunaa ja vihanneksia.

Kasvissyöjänä on todella helppoa olla ja vegaaninakin nykyisin, todella vähän viitsimistä vaaditaan.
Voin suositella kaikille, sekä aikuisille että lapsille. Lisäravinteina syön rautaa, B12 ja D-vitamiinia. Kaikkia muita hyödyllisiä aineita saa täysjyväviljasta ja juureksista enemmän kuin lihansyöjät. Sokeritauti ja lihavuus eivät uhkaa, eli eläinystävä saa palkaksi terveyttä ja hyvän mielen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lihansyöjien viha meitä vegaaneja kohtaan varmasti kasvaa tämän kommentin myötä (pisto sydämessänne kun tiedätte minun olevan oikeassa) mutta kirjoitan sen silti. Nämä "minähän syön lihaa ja olen ylpeä siitä"-kommentit kertovat hyvin, kuinka sivistymättömiä te olette. Totaalisen pihalla maailman menosta. Se että uskottelette itsellenne elämäntapojenne olevan ok, kertoo kuinka yksinkertaisia olette. Tyhmiä siis suomeksi. Kuin lapsia jotka vain laittavat kädet silmien eteen koska "mitä ei nää, ei ole olemassa". Laput silmillä vaan läpi elämän, muusta viis! Sitten te luulette että tämä on mielipide-kysymys! Haha! Siis että minäkö katson pahalla sinun lihansyöntiäsi koska minun mielipiteeni on eri kuin sinun? Ei, vaan koska se on FAKTA että lihansyönti kuluttaa ympäristöämme. Eli sinä kulutat sitä ympäristöä missä myös minä elän. Miksi minun tulisi siis hyväksyä että sinä edesautat sen ympäristön tuhoutumista? Tässä myös syy siihen miksi me vegaanit "emme vain voi antaa muiden tehä mitä he haluavat ja samalla olla itse vegaaneja" koska "kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseensä". Ei tässä ole kysymys minun tai sinun mielipiteestä. Tässä on kyse faktoista. Jos minä vegaanina olisin ok sen kanssa että sinä mättäät lihaa, elämäntavaltani lähtisi pohja. Jos et tätä ymmärrä, kertoo se sinusta paljon. Minä en ole se vegaani joka hieroo vegaanisuutta naamaasi. Mielestäni tuputus ei ole oikea keino. Väkinäinen tuputus aiheuttaa vain ei halutun vastareaktion. Minä olen vegaani, joka kyllä mielellään kertoo kun kysytään. Mutta ikinä en oma-aloitteisesti elämäntavoistani lähde kertomaan. Jännä kuitenkin, että usein kun minulta aiheesta kysytään ja minä perustelen valintani, menee kysyjällä hermo ja hän lähtee puolustelukannalle. Omatuntoko se siellä soimaa? Mahdatko itsellesi vakuutella että lihansyönti on ok? Koska minuun se ei tehoa, minä olen perehtynyt aiheeseen enkä valitse elämäntapaani vain koska "mun mielestä" se on oikein. Vaan koska se on. Nyt päät pois sieltä perperistä ja tekee itsellenne palvelus. Lukekaa joskus jotain, ottakaa asioista selvää. Vai haluatko olla tyhmä, yksinkertainen, sivistymätön juntti laput silmillään koko lopun elämäsi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (77)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image