Kolumnit

Oulun matkailu saa odotettua boostia mil­joo­na­sat­sauk­sis­ta – Odottavan aika on pitkä, mutta aikalisä on tervetullut,

KUVA: Anni Männikkö
Kolumnit 26.8.2019 12:00
Elina Ursin

Oululaisilla on pitkä pinna. Kaupunkipyörien toimitus viivästyi muutaman kuukauden ja Kiikelin Allas Sea Pool -hanke lykkääntyy ainakin vuodella eteenpäin kevääksi 2021. Hallikaisen torihotellin rakentamista odoteltiin useampi vuosi ja ensimmäinen aloite Hietasaaren kaavan muuttamisesta tehtiin vuonna 2004. Asemanseudun rakentamisesta on puhuttu vuosikymmeniä.

Hyvällä syyllä listaan voi lisätä piinallisen pitkä odotus Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelistä vuonna 2026. Lopullinen päätös siitä, onko Oulu Euroopan kulttuurikaupunki, tehdään vuonna 2021.

Odottavan aika on pitkä, mutta aikalisä on tervetullut, jos lopputulos on alkuperäistä suunnitelmaa parempi.

Kaikki edellä mainitut hankkeet liittyvät kiinteästi myös Oulun matkailun kehittämiseen. Oulun kaupunki sekä yksityiset rakentajat ja toimijat tekevät erilaisia investointivirityksiä yhteensä 400 miljoonan euron edestä vuoteen 2026 mennessä. Vetovoimahankkeiden kolmen kärjessä on asemanseutu, torinranta ja Nallikari.

Toteutuessaan miljoonaviritykset kärkihankkeisiin tukevat ja vahvistavat palveluita ja tuovat toivottua boostia Oulun matkailuun.

Asemanseudun ja ratapiha-alueen suunnitelmaan liittyy kongressikeskus. Allas Sea Pool -hanke puolestaan liittyy koko torialueen kehittämiseen. Oulun kaupunginhallitus on varannut Vänmanninsaaresta tontin ja Meritorin alueen 22-kerroksisen Terwa Tower -rakennuksen suunnitteluun. Tervatorniin on suunniteltu hotellia, toimistotiloja, ravintola- ja kokoustiloja sekä asuntoja.

Nallikariin suunnitelmat etenevät, kun korkein hallinto-oikeus antaa päätöksen Hietasaaren kaavavalituksesta. Päätöstä odotellaan syksyn aikana.

Vaikka Hietasaaren kaavaprosessi on jumittanut pitkään, Nallikaria on rakennettu ja kehitetty eteenpäin. Lomakohde on pitänyt pintansa ja se on merkittävä kesä- ja talvimatkailuvaltti Oululle. Norjalaisten osuus on huippuvuosista laskenut roimasti, mutta tilalle on tullut turisteja kotimaasta, Ruotsista, Venäjältä, Baltiasta ja Pohjois-Euroopasta.

Hietasaaren rakentamisen aikalisä osui hyvään saumaan. Kuten saareen huvipuistoa viimeiset kymmenen vuotta suunnittelut Pellepyyn toimitusjohtaja Jyrki Suutari totesi Kalevan haastattelussa (8.8.), asiat on muuttunut matkan varrella radikaalisti ja suunnitelmat pitää päivittä tilanteen ja markkinan mukaan.

Nallikarin Eden on jo vuosia odottanut kylpylähotellin laajentamismahdollisuutta. Kaava mahdollistaa myös loma-asuntorakentamisen Nallikarin ranta-alueelle.

Hietasaaressa on tonttivaraus Rion toimitusjohtaja Jorma Yypänaholla, joka on kertonut luopuneensa kesäteatterin rakentamisesta Nallikarintien varteen. Muuttuko Yypänahon mieli, kun Nallikarin ja Hietasaaren rakentaminen pääsee vauhtiin?

Ideoita huvipuiston rakentamisesta Hietasaaren sijaan Kempeleeseen ja Kiiminkiin heiteltiin Kalevassa (8.8.) professoreiden ja tukijoiden voimin. Nallikarin etuna on kaupungin läheisyys ja liikenneyhteydet sekä olemassa olevat palvelut, leirintäalue, hotelli ja ravintolat.

Vielä, kun saadaan liikennettä ja elämyspalveluja jokisuistoon ja merelle, paketti on varsin houkutteleva.

Pitkään on odotettu. Nyt on aika toteuttaa ja täyttää lupaukset Oulusta todellisena matkailukaupunkina.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä asia on niin että Oulusta ei muodostu koskaan matkailukaupunkia. Väestöpohja pieni. On aivan selvä että sellaista matkailua ei tule joka vetäisi ihmisiä etelästä tänne Siperiaan,pitkän matkan päähän. Tuskim pohjois- Ruotsistakaan. Yksittäisiä tapahtumia,asuntomessut,suviseurat yms tuovat valuuttaa epäsäännöllisesti. Heittäkää huitin h:iinatkailukaupunkihaaveet ja keskittykää kaupunkimme työllisyyden hoitoon. Teollisuutta kauppaa ym. Matkailu ei pysty kaupunkimme eväillä olaan tunnettu matkailukeskus.Ei koskaan. Maamme on jo täynnä höpötyksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rovaniemen väestöpohja on alle kolmasosa Oulusta. Se on vieläkin pienempi jos mukaan otetaan ympäristökunnat.

Rovaniemenkin matkailuhoukuttimet on sinne pitkäjänteisesti rakennettu. Tarvajärven Joulupukinmaa sai aikanaan osakseen vain nauramista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansiokas kirjoitus. Mutta miten matkailun lisääminen vähentää CO2 päästöjä? Eikö nykyään kaiken kehityksen tule lähteä päästöjen vähentämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kovinkaan ansiokas kirjoitus. Faktat näytti olevan aika hakusessa. Enempihän tuo vaikutti Oulun sisäsiitttoisen keinottelija porukan propagandalta. Ei puuttunut kuin Pennasen aikoinaan mainostam "ydinvoimalaitos ei". Tämä sakki sai minutkin aikoinaan muuttamaan pois Oulusta, todellisia kehityksen jarruja tyhmine ideoineen. No tapahtuuhan Oulussa todellista kun kehitystä, muttei todellakaan näiden tässä kolumnissa mainittujen veijarien taholta, joilta puuttuu tyyli ja järki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herrantähden miten vaikeaa se näyttää monille olevan käsittää, huvipuiston sijaintia Hietasaareen ajatellen, että liikenteellisesti e i tässä kaupungissa p a h e m p a a sumppua yksinkertaisesti ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Moottoritieltä ramppi ja nelikaistainen tie melkein perille.

Keskustasta potnapekalla, mahdollisilla venekuljetuksilla, pyörällä, jopa kävellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei läheskään perille! Ramppihan on kilometrien päässä. Hyvät hyssykät sentään. Jotain todella perverssiä tässä miten tuota huvipuistoa ajetaan kuin käärmettä pyssyyn sille täysin sopimattoman paikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaareen on erinomaisen hyvät liikenneyhteydet moottoritieltäkin, eikä ruuhkia ole. Kuusamontien rampeilta vain ylös, ja Hietasaareen on suora ja hyväkuntoinen tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tässä kepujen ja sossujen maakunnassa voi tapahtua mitään erikoista. Kaikki valvoo toisua ja kukaan ei saa pärjätä. Rahat jakoon. Markkinatalous on myrkkyä ja maatalous on poikaa. Joka lehmää hoitaa se lehmästä puhuu. Ostakaa korvatulpat, älkää heitelkö. Vasurit heittää.Älkäköön muutenkaan puhuko yhteisistä rahoista. Ei se jako mene oikein ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa ei mikkään asia etene mihinkään. Suunnitelmia kyllä jaksetaan tehdä. Viimistään kaikki kaatuu näihin vuosikausia kestäviin valitusrumbiin. Vaan eipä hättää! Kempeleessä on eri meininki ja Zeniitti alkaa kohta jo nousemaan. Ja on muuten pikkusen paljon helpompien kulkuyhteyksien takana kun Nallikari. Kaikki huvipuistot, hotellit, golfkentät ja muut vapaa-ajan touhut vaan keskitetysti sinne niin saadaan Oulun seudulle kunnolla matkailijoita! Huippu homma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo zeniitti olisikin just oikea paikka huvipuistojen. Pääsisi lapsiperheetkin näppärästi autolla koko maakunnasta. Toisin kuin Hietasaaren sumppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluun pitää saada jotain äksöniä. Heikki Kähärä aikoinaan ehdotti jotain niin makeeta, et nyt olisi sen idean aika. Kabiinihissi kulkemaan torin rannalta Nallikariin ja Eedeniin. Siinä olisi turkulaisellekin ihmettelemistä. Vielä joki pitäisi hyödyntää turistien ja kaupunkilaisten käyttöön. Useita idearikkaita nuoria suunnittelemaan niin kyllä Oulukin pääsee kartalle matkailussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image