Kolumnit

Oululainen luontosuhde on usein vain mainospuhetta – luonnosta täytyy myös pitää huolta

Kolumnit 18.4.2019 20:00
Iikka Kivi

Koomikkona saan usein vastata kysymykseen "Miksi asut Oulussa etkä Helsingissä, jos valtaosa töistäsi on etelässä? Eikö arki pyörisi helpommin, jos muuttaisit?"

Vastauksenikin on aina sama: "Varmasti pyörisi, mutta en pysty luopumaan Oulun alueen luonnosta. Se on minulle liian tärkeä."

Vastaukseni on vilpitön. Kaltaiselleni lintuharrastajalle ja luontokuvaajalle Oulun alueen erilaiset elinympäristöt ja niiden rikas elonkirjo ovat loputon aarrearkku.

Silti irvistän joka kerta vähän sisäänpäin vastatessani. Oulun seudulla asuvan luonnonystävän perustila on pysyvä ristiriitaisuus: on vaikea suhtautua alueeseen, jonka mailla on Suomen luonnon ylivoimaisesti hienoimpia paikkoja – ja joka ei piittaa niiden hyvinvoinnista läheskään tarpeeksi. Vaikka mielellään markkinoimme aluetta luontoarvoilla, tosiasiassa eliöt saavat toistuvasti väistää rahan tieltä.

Oritkarin lintuparatiisi harvinaisten kahlaajalajien pesimäpaikkoineen on jäänyt musertavissa määrin asvaltin alle. Hietasaareen halutaan huvipuisto ja Hartaanselän rantaan asuntomessualue, vaikka Oulujoen suistosta löytyy koko kaupunkialueen paras biodiversiteetti.

Edes Liminganlahti ei säästy maaniselta massintakomisen tarpeelta. Alueen kehittämissuunnitelmiin kuuluvat kymmenet merimajat, jotka rakennettaisiin kosteikkoon ja yhdistettäisiin toisiinsa riippusilloilla. Alueella pesivien vesilintujen elämää ne vain haittaavat, mutta koska hyvinvoiva mustapyrstökuirikanta ei lihota kenenkään lompakkoa tarpeeksi, eläinten hyvinvointi on toissijainen asia jopa luonnonsuojelualueilla.

Toki välillä saavutetaan myös voittoja. Yli tuhannen hehtaarin suojelualueen perustaminen Sanginjoen metsiin on aidosti hyvä ja tärkeä päätös. Mutta silti näistä saavutuksista on vaikea iloita, kun aina seuraava luontokohde on menossa sirkkeliin.

Viimeisin suunniteltu tuhoamiskohde on Hiirosen alue, johon kohdistuu mittava asemakaavamuutos. Alueella pesivät monet vanhojen metsien tyyppilajit, kuten pyy, töyhtötiainen ja hömötiainen.

Nämä kaikki kolme suomalaisen metsäluonnon perikuvaa ovat uhanalaisia ja sen tärkein syy on suomalaisen metsäluonnon rajut muutokset, erityisesti vanhojen metsien häviäminen. Tätä tosiasiaa vasten tuntuu käsittämättömältä, että Oulu haluaa viedä jälleen yhden turvan jo muutenkin ahtaalla olevilta lajeilta.

Tähän toimintatapaan täytyy saada aito ja pysyvä muutos. Meidän on lakattava pitämästä luonnon jatkuvaa tuhoamista "alueiden kehittämisenä". Jos Oulu haluaa brändätä itseään luontoarvoilla, silloin luonnosta täytyy myös pitää huolta.

Pelkään nimittäin sitä, että jonain päivänä joku jälleen kyselee syytä siihen, miksi asun Oulussa ja huomaan vastaavani että "jaa, enpä kyllä oikein itsekään tiedä".

Kirjoittaja on oululainen stand up -koomikko ja luontoharrastaja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (46)

Todella hyvä kirjoitus Iikka. Oululaisena nautin suunnattomasti kun pääsen pyörällä helposti Hiiroseen, Hupisaarille, Oritkariin ja Hietasaareen. Lähes joka päivä tulee käytyä joissakin näissä paikoissa <3 On erittäin iso viihtyvyystekijä, että luonto, vesistö, metsät, linnut ja vihreät puistot ovat lähellä. Kaupungissa asuville kiven heiton päässä. Sydäntä särkee, kun kaupunki hävittää ja vähentää näitä alueita. Päättäjät eivät joko ymmärrä tai eivät itse asu keskustassa, miksi he muuten olisivat tuhoamassa viihtyisyyttä ja kaventamassa uhanalaisten lintujen asuinpaikkoja?!?. Kaupunkiympäristön monipuolisuus ja vihreys ovat rikkaus ja vetovoimatekijä. Huvipuisto Ouluun saa tulla, mutta ei ole mitään järkeä tuhota ainutlaatuista vanhaa metsää ja luontoa sen vuoksi. Itselläni lapset on teini-ikäisiä, joten huvipuistossa ei tule enää paljoa käytyä. Oululaisena arvostan luontoelämykset korkeammalle. Eikö kerran kesässä huvipuistoelämykselle voisi katsoa jotain syrjäisempää paikkaa. Autoillahan niihin joka tapauksessa yleensä mennään. Harmittaa vietävästi lyhytnäköisyys ja luontoarvojen ymmärtämättömyys....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllätyin yli kaiken, kun ei maininnut varta vasten, että perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka ei sitoutunut samaan rintamaan muiden kanssa ilmastotavoitteiden suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos loistavasta kolumnista, jälleen! Allekirjoitan kaiken. Kirjoitit joskus aiemminkin ansiokkaasti Hietasaaren luonnosta, mutta se katosi nopeasti Kalevan nettisivuilta. Tai minä en sitä jälkikäteen löytänyt.

Muualta muuttaneena olen tykännyt Oulusta mielettömästi sen luonnon vuoksi. Olen kehunut muualla asuville hienoa kesäkaupunkiamme ja sen moni on käynyt kokemassakin. Nyt heidän kanssaan on kauhisteltu nykyistä lyhytnäköistä ja nousukasmaista tuhoamisvimmaa. Täällä on tuhottu ja tuhotaan (kehitetään) monta ihmisen hyvinvoinnin kannalta loistavaa paikkaa. Toteen on käynyt sanonta: "liian hyvää ollakseen totta".

On outo ajatus, että kaupunkilaisten pitäisi lähteä jonnekin "kaukametsään" , autollapa tietenkin, kun vielä on lähimetsiä/luontoa kävely ja pyörämatkan päässä. Pieni metsikkö on iso ilo. Vielä niitä on, ihan pian ei.

Jos esim. ympäristölautakunnalta kysytään, niin se ei näe mitään estettä saariin, puistoihin ja rannoille rakentamiselle. "Vesipeileistäkin" pitää näkyä taloja ja mielellään paljon lasia, ei mitään vihreää!! Olenkohan ymmärtänyt jotain väärin, toivottavasti.

Surullista ja ahdistavaa. Säälin ihmisiä, jotka lähikunnista joutuvat tänne ns. palvelujen vuoksi muuttamaan. Heitä on paljon. On omituista huudella luonnon tuhoamisesta huolestuville, "muuta maalle". Toivon jotain ihmettä tapahtuvaksi, etteivät kaikki luonnon tuhoamissuunnitelmat toteutuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua on viimeaikoina alkanut ihmetyttämään tämä nykyajattelu luonnonsuojelussa. Esim. Hietasaaressa puuston ja luonnon annetaan ränsistyä luonnonsuojelun nimissä. Sama Oulun merialuilla. Eika tämä ole luonnonsuojelun tarkoitus. Tämähän jopa ajaa siihen, että luonnon lajisto tulee muuttumaan. Itse näen että metsiä kuuluu raivata ja hoitaa. Sama myös ranta-alueille. Osa toki voidaan ja pitääkin jättää ns. luonnontilaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ei aina ymmärrä. Kun ihmisen näkökulmasta hoidettu ympäristö olisi siistimmän näköinen.

Mutta jos oikein olen ymmärtänyt, kyse on siitä, että on tärkeää säilyttää luonnontilaisia metsiä, niittyjä ja vesialueita. Nykyään puhutaan paljon siitä, että eri ihmisillekin tärkeät lajit tarvitsevat säilyäkseen oman luonnontilaisen ympäristönsä, jossa on niille ravintoa. Homötiaiset tarvitsevat metsiä, joissa on lahopuuta. Niissä elää lukuisia hyönteisiä, joita ne tietääkseni syövät. Jos niitä ei ole, laji häviää. Ja koska lintulajeja ja muitakin lajeja on alkanut hävitä sukupuuttoon, niiden elinympäristöjä koetetaan suojella sellaisenaan. Niihin ei haluta puuttua, että lajien kirjo säilyisi.

Jos oikein olen ymmärtänyt, Suomessa on vanhaa koskematonta metsää vähän. Siksi niitä suojellaan. Kaupungeissakin pölyttäjät ja linnut, jotka syövät hyönteisiä viihtyvät paremmin, jos koskemattomia raivauksilta rauhoitettuja alueita löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyönteisten hyvinvointiin voi vaikuttaa monella tavalla. Niin yksityinen ihminen kuin kaupunkikin.

Jotkut nurmikot voi muuttaa alkusyksystä niitettäviksi niityiksi, ja puutarhassa voi jättää tilaa luonnonkasveille.

Istutuksissa voi suosia hyvin mettä tuottavia kukkakasveja, kuten ajuruohoja, mäkimeiramia, kurjenpolvia ja nauhuksia. Pajut ovat erittäin tärkeitä pölyttäjille, joten ne olisi hyvä säästää.

Pienessä mittakaavassa hyönteisten elinympäristöjä voi lisätä myös rakentamalla keinopesiä, ns. hyönteishotelleja, puutarhaan tai taloyhtiön pihaan. Keinopesät voivat toimia korvaavina lisääntymispaikkoina pistiäisille, jotka pesivät kuolleissa puunrungoissa, ontoissa kasvinvarsissa ja vanhoissa hirsirakennelmissa. Niissä viihtyvät mm. jotkut pihapuutarhaakin pölyttävät hyönteiset. Hyvä sijoitus, jos puutarha ei oikein menesty.

Tärkeintä olisi kuitenkin lisätä ja ylläpitää kuolleen puuaineksen määrää maatalous- ja metsäelinympäristöissä, sillä kuolleet puut toimivat pesäpaikkoina monille tärkeille pölyttäjille ja muille harvinaisille hyönteisille.

Myös luomutuotteita ostamalla voi tukea hyönteisten suojelua. Niiden viljelyssä kun ei ole käytetty hyönteisiin vaikuttavia myrkkyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se valitettavasti menee että kaikki tuhotaan kun joka paikkaan pitää rakentaa, Hiirosessa kyllä metsää löytyy ja siellä on kaupungin ensimmäinen fresbeegolf rata ja mahtava Hiirosen ja Iinatin pururata jotka tietenkin halutaan tuhota ja rakentaa täyteen. Tarttis tehrä jotain ettei kaikkea luontoa tuhota ja joka paikkaan rakenneta täyteen kerrostaloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitit juuri niinkuin ajattelen. Olen täällä syntynyt, kuten myös vanhempani. Paitsi että luonto tuhotaan, niin tietysti myös vanha kulttuurimaisema, kuten asemanseutu. Tuntuu siltä, että juureni riivitään tästä maaperästä. Ei täällä ole oikeasti enää mitään, miksi asua täällä. Tulevaisuus ei näytä hyvältä. Ainoastaan ihmissuhteiden ja tottumuksen vuoksi täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä maalla on niin ihanaa on tilaa hengittää ikkunasta näkee kun Hanhet joutsenet ja kurjet käyskentelee pellolla helsinkiin en muuttais millään työn takia joutunut käymään muutaman kerran.Suorastaan hirveä paikka tulee ihan paniikki täältä pitää päästä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän kirjoittajan kirjotelmista ei juuri kannata välittää. Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä mielipidekirjoitus. Asiahan on juuri näin. Kaupunkilaisille on ehdottoman tärkeää säilyttää ja hoitaa luontokohteitaan. Vihreä kaupunki on viihtyisä kaupunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä moinen ilkeys? Oikein hyvä teksti.

Tekstin voi myös allekirjoittaa. Asuin Oulussa todella pitkään ja onhan se mielenkiintoinen yhtälö, toisaalta on erittäin tiivis ja urbaani kaupunkialue, toisaalta taas monimuotoinen luonto on hyvin lähellä. Molempia pitää kehittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iikka Kiven kirjoitukset ovat asiallisia ja mielenkiintoisia. Kolumnista havaitsee, että Kivelle on luonto ja eläimet todella tärkeitä.
Jokaisen tulisi huolehtia luonnosta, myös Möpsön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Ensin j**sustellaan ilmastosta ja sitten lennetään töihin ympäri suomen. Onneksi hybridi auto korvaa kaiken. Paremmilla ihmisillä on erilaiset ongelmat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäisi jättää kuuntelemattaa kalevan kolumnistia yksittäisdn kalevan kommenttipalstan kommentin takia jossa ei ole mitään perusteluja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä mistä kirjoittajan sanomisista olet ottanut itseesi, mutta luulisi aikuisen ihmisen pystyvän ottamaan asiat asioina, silloin kun asioista puhutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teeskentelyä useimpien nykyaikaisten ihmisten niinsanottu luontosuhde;jonkinlaista epätoivoista,teennäistä, kaksijakoista rimpuilua elintason tason tavoittelun ja kohtuullisen ja jopa vaatimattoman elämäntavan välillä.
Kuusamon tie on antavinaan hetkellisen vapautuksen kaupungin painajaismaiseksi muuttuneesta elämisentunteesta mutta tie on ruuhkainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hmm...veltostuttaako harrastajaa noin paljon?
Se luonnonrauha ei löydy kaupunki alueelta, mene metsään se löytyy kauempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olet koskaan liikkunut tuolla päin, niin sieltä löytyy metsä keskeltä kaupunkia. Joillekkin se on riittävä, eikö siis ole parempi että se löytyy mahdollisimman monelle mahdollisimman läheltä? Ja siellä voi muutakin tehdä kuin lintuja bongata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En toki Hiirosen rakentamista missään muodossa kannata, mutta kyllä hömötiaisen, töyhtötiaisen ja pyyn uhanalaisuusluokitus on kaikilla elinvoimainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (46)

Uutisvirta

86
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
54
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
53
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
31
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: &#10;Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image