Kolumnit

Orjuuden historiaa ja nykypäivää

Kolumnit 16.12.2014 0:00
Terttu Utriainen

Muutama vuosikymmen sitten orjuudesta ei puhunut juuri kukaan. Orjuus nähtiin lähinnä historiallisena ilmiönä. Oikeustieteen opinnoissakin se 1960-luvulla vilahti vain yhtenä pykälänä rikoslain 25 luvussa, jossa oli kriminalisoitu valkoinen orjakauppa.

Lainkohdan nimitystä voisi tänä päivänä pitää rasistisena. Sillä tarkoitettiin naisten ja lasten saattamista haureuden välikappaleeksi, niin kuin laissa silloin sanottiin. Kysymys oli seksikaupasta, josta oli 1900-luvun alussa solmittu parikin kansainvälistä sopimusta.

Ihmisoikeudet näyttivät hävittäneen orjuuden. Olihan jo Amerikan itsenäisyysjulistuksessa vuonna 1776, Ranskan vallankumouksen ihmisoikeuksien julistuksessa 1789, YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa 1948 ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa 1950 ihmiset julistettu vapaiksi ja tasa-arvoisiksi.

Orjuutta ei niin vain julistuksilla ja sopimuksilla lakkautettu, sillä orjuuden historia on pitkä. Ensimmäiset tiedot orjuudesta löytyvät jo sumerilaisilta viidentuhannen vuoden takaa ja orjia käytettiin hyväksytysti työvoimana laajasti aina 1800-luvulle saakka. 

Antiikin yhteiskunnat olivat orjayhteiskuntia. Kristinuskokin syntyi Rooman valtakunnassa, jonka yhteiskuntajärjestelmään orjuus sisältyi. Olivat juutalaiset itsekin joutuneet orjuuteen ja vapautuneet siitä. Raamatussa onkin lukuisia kohtia sekä vanhassa että uudessa testamentissa, jotka koskevat orjien asemaa ja kohtelua.

Kristinuskokaan ei suojellut orjuudelta. Päinvastoin uudessa testamentissa orjia kehotettiin olemaan kuuliaisia, tottelevaisia ja alistuvia isännilleen. Toisaalta vanhassa testamentissa uhattiin kuolemanrangaistuksella sitä, joka ryösti israelilaisen orjaksi.

Keskiajalla orjuus siirtyi myös länsieurooppalaisiin yhteiskuntiin, eivätkä pohjoismaatkaan olleet poikkeuksia. Viikingit ryöstivät ja kävivät orjilla kauppaa. Idästä novgorodilaiset kävivät ryöstöretkillä itäisessä Suomessa ja ison vihan aikaan 1700-luvun alussa kymmeniä tuhansia ihmisiä vietiin orjiksi Venäjälle. Joukossa oli myös lapsia. Kahden paluusta Suomeen, Topelius on kertonut Koivu ja tähti-tarinassaan. 

Antiikista alkaen on ollut ihmisiä, jotka eivät ole hyväksyneet orjuutta. Orjuuden vastainen liike alkoi kuitenkin varsinaisesti Amerikasta 1700-luvun lopulla, jolloin perustettiin orjuutta vastustavia yhdistyksiä ja kveekarit alkoivat pitää orjuutta epäkristillisenä.

Pohjoisvaltiot kielsivät uusien orjien tuonnin vuonna 1807. Etelävaltioissa orjuus loppui vasta Amerikan sisällissodan seurauksena 1865. Vähitellen orjakauppa kiellettiin muissakin maissa kuten Ruotsissa vuonna 1813. Ruotsi ei ollut kuitenkaan suurimpia orjakaupan harjoittajia. Niitä olivat suuruusjärjestyksessä: Portugali, Iso-Britannia, Ranska, Espanja, Hollanti, Yhdysvallat ja Tanska.
 
Institutionaalisen orjuuden lakkauttamisen myötä orjuuden määritelmä myös muuttui. 1800-luvulle saakka orja oli omaisuutta, samalla tavoin omistamisen ja kaupan kohde kuin vaikkapa hevonen. Orjuus määriteltiinkin silloin ihmisen pitämisenä toisen omaisuutena pakkotyössä.

Nykyisin orjuudessa oleellista on se, että toinen henkilö tai instituutio kontrolloi ja käyttää hyväksi toista henkilöä sellaisella tavalla, että tältä riistetään valinnanvapaus esimerkiksi siten, ettei hänen sallita poistua työstään tai vaihtaa työpaikkaa. 

Nykypäivänä orjuus ilmenee monessa muodossa, esimerkiksi sitomalla työntekijä työhön lainanmaksulla. Työntekijä pakotetaan silloin jäämään työpaikalleen, koska hän on velkaa työnantajalleen.  Työstä toisaalta ansaitsee niin vähän, ettei työntekijä koskaan pysty maksamaan velkaansa, jolloin hänen lapsensakin voivat periä velan.

Orjatyössä on kysymys valtavista summista ja ihmismääristä. Walk Free Foundationin julkaiseman globaalin orjuusindeksin mukaan orjuuden määräksi maailmassa arvioidaan 36 miljoonaa ihmistä. Eniten orjia on lukumääräisesti Intiassa, Kiinassa ja Pakistanissa, väkilukuun suhteutettuna Mauretaniassa, Uzbekistanissa, Haitissa, Qatarissa ja Intiassa.

Orjuus liittyy nykyään kuten ennenkin, seksiin ja työhön. Yhtenä orjuuden muotona on ihmiskauppa, jossa ihmisiä siirretään parituksen kohteiksi tai pakkotyöhön. Ihmiskauppa on ase- ja huumekaupan ohella taloudellisen rikollisuuden tuottoisimpia muotoja.

Ihmiskaupan torjumiseksi on 2000-luvulla saatu aikaan joukko kansainvälisiä sopimuksia, viimeisimpänä Euroopan neuvoston yleissopimus (CETS No. 197), joka tuli Suomessa voimaan vuonna 2012.

Sopimukseen liittyy seurantajärjestelmä GRETA, jolle maat joutuvat raportoimaan ihmiskauppatilanteestaan. Suomalaisena raportoijana toimii vähemmistövaltuutettu eli tällä hetkellä Eva Biaudet.

Raportin mukaan uhrin tunnistaminen on suuri ongelma ihmiskaupan torjunnassa. Uhrit ovat useimmiten riippuvaisessa asemassa olevia, yhteiskunnan heikompiosaisia ja kielitaidottomia. He pelkäävät työpaikan menetystä tai karkotetuksi tulemista. Viranomaisillakin on monessa maassa ennakkoasenteita.  Vierasmaalaiset työntekijät ja prostituoidut eivät ansaitsisi suojelua tai myötätuntoa.

Yleissopimusta sovelletaan kuitenkin riippumatta siitä, onko uhri tullut maahan laillisesti vai luvattomasti. Uhrit voivat olla naisia, miehiä tai lapsia, jotka yrittäessään tavoitella parempaa elämää päätyvät hyväksikäytetyiksi.

Kirjoittaja on rikosoikeuden emeritaprofessori.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:20
Auringon lämmittämä katto höyrysi Rovaniemen keskustassa – aiheutti hälytyksen tulipalosta
19:07
Miljardööri-oligarkin kanne etenee hovioikeuteen – USA:n pakotelistalla oleva Boris Rotenberg ei pysty maksamaan Suomessa laskujaan, pankit kieltäytyvät rahansiirroista
18:59
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka: Koronatartuntojen jäljittämiseen tarkoitetulla sovelluksella pitäisi olla Suomessa kolme miljoonaa käyttäjää
18:28
Venäjälle ennustetaan pahaa lamaa – korona ja öljyn hinnan lasku tekevät tuhojaan
17:53
Yle: Espoolaisessa hoivakodissa useita koronatartuntoja, kolme asukasta kuollut
17:37
Epi­de­mia alkoi jo Kit­ti­läs­sä, ta­pauk­sia myös Yl­läk­sel­lä – Lapissa on vii­kon­lo­pun aikana pal­jas­tu­nut yh­teen­sä 16 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa Tilaajille
16:35
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
75
Puheenaihe: Pitäisikö alkoholin myyntiin puuttua, kun sen käyttö on siirtynyt toistaiseksi kokonaan koteihin? "Alkoholia haluava löytää sitä kuitenkin aina jostakin"
62
THL:n pääjohtaja HS:n haastattelussa: Laaja testaus ja altistuneiden eristäminen voisi mahdollistaa koronarajoitusten asteittaisen purkamisen
61
Näkökulma: Joka suunnalta tulvii nyt uusia menoja miljardiluokan lisäbudjettiin – Hallituksen kehysriihi muuttui koronariiheksi
44
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
43
Katri Kulmuni sanoo HS:lle, että koronatesteihin voidaan laittaa vaikka miljardi euroa – kokoomuksen kansanedustajat tukevat ajatusta
33
Suomessa on nyt 1 927 varmennettua koronatartuntaa – OYSin erva-alueella koronapotilaiden määrä kasvanut, Pohjois-Pohjanmaan luvut ennallaan
28
Ruuhkat Oulun keskustan ikuinen riesa – lisääntyvä autoliikenne ei mitenkään toimi vanhassa hevosen mukaan mitoitetussa ruutukaavassa Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

299 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Näen pelkureita ja raukkamaisuutta

Minä näen ihmisten raadollisuutta, kateellisuutta ja suoranaista pahuutta kanssaihmisiä kohtaan! Sekö on sitä parasta su... Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image