Kolumnit

Oppositio on hiljennetty Unkarin pai­kal­lis­vaa­leis­sa

Pentti Väistö.
Kolumnit 30.9.2019 20:00
Pentti Väistö

Unkarissa on käynnissä vaalitaistelu. Maassa pidetään kunnallisvaalit lokakuun 13. päivänä. Taistelu paikallisherruudesta käydään samoin keinoin kuin parlamenttivaaleissakin. Pääministeri Viktor Orbánin johtama Fidesz on vahvasti niskanpäällä.

Suomalaisittain katsottuna tilanne on hämmentävä. Näkyvillä on ainoastaan Fideszin vaalimainoksia. Oppositio ei ole saanut mainostiloja, koska kaikki oli hyvissä ajoin ”myyty” valtapuolueelle.

Pentti Väistö.

Omassa asuinkaupungissani valtapuolue ja oppositio mahtuvat kyllä samalle torille vaalikojuineen, mutta siihen se sitten loppuukin. Valtapuolue osoittaa selvästi, kuka määrää kaapin paikan. Oppositio ei ole saanut mainostilaa katujen varsilta, eikä paikallisessa lehdessä julkaista ainoatakaan kuvaa opposition ehdokkaasta.

Suurin taistelu käydään luonnollisesti maan pääkaupungissa Budapestissa, jossa jokaisella 23 kaupungin-osalla on oma hallinto. Kukin kaupunginosa valitsee pormestarin lisäksi meikäläistä kaupunginhallitusta vastaavan elimen yhtään aivan kuten kaikissa kunnissa ja kaupungeissa. Budapestissa valitaan lisäksi kaikkien yhteinen pormestari. Ja juuri tämä paikka on kaikkein kuumimman ja likaisimman taistelun kohde.

Joitakin opposition ehdokkaiden vaalitilaisuuksia on häiritty katkaisemalla alueelta sähköt äänentoiston hiljentämiseksi. Yhden tilaisuuden taustalle ilmaantui mustiin kasvosuojuksiin sonnustautuneita miehiä. He pistivät valtavat ämyrinsä täysille ja tarjosivat ”taustamusiikkia” kuulijoille. Poliisi ei ole puuttunut tapahtumiin.

Järjestäytyneemmässä demokratiassa vastaavat tapahtumat olisivat suuri skandaali, ja ne johtaisivat eittämättä poliisitoimiin. Illiberaalissa (epädemokraattisessa) Unkarissa näin ei tapahdu. Oikeuksien polkemisesta on tullut uusi normaali. Edes suuri yleisö ei reagoi tapahtumiin, koska se tietää sen turhaksi.

Budapestin ylipormestarina toimii tällä hetkellä sitoutumaton István Tarlós. Hänen sanotaan kuitenkin olevan syvällä Orbánin taskussa. Tarlósin vahvin vastaehdokas on Gergely Karácsony, joka johtaa tällä hetkellä yhtä Budapestin kaupungin-osista.

Aiemmin hajallaan ollut riitainen oppositio on asettunut Karácsonyin taakse ja pyrkii Istanbulista tutuksi tulleella vastaan äänestämisen taktiikalla lyömään Tarlósin. Ääni Karácsonyille on ääni Orbánia vastaan. Näin Istanbulissa annettiin läimäys päin presidentti Erdoganin kasvoja, kun pormestariksi valittiin hänen vastustajansa Ekrem Imamoglu.

Orbánin vastaus oppositiolle on ollut selvä. Jos se voittaa, rahaa valtion kassasta ei heru kipeästi tarvittaviin uudistuksiin.

Unkarissa kunnallishallinto poik-keaa merkittävästi suomalaisesta. Mikä tärkeintä, kunnilla ei ole veronkanto-oikeutta. Ne voivat saada tuloja ainoastaan omistamistaan kiinteistöistä, sijoituksista tai omistuksiaan myymällä. Tästä johtuen varsinkin pienet kaupungit ja Budapestin epäsuositut asuinalueet ovat täysin riippuvaisia valtiosta.

Unkarilaisessa demokratiassa tämä tarkoittaa, että jos kuntalaiset ovat valinneet pormestarin oppositiosta, tämän mahdollisuudet toimia asukkaiden hyväksi ovat hyvin vähäiset. Väärä johtaja ei voi korjata katuja, ei rakentaa leikkipuistoja eikä korjata terveyskeskusta.

Asuinkaupungissani Szentendressä on fidesziläinen pormestari. Hänen aikanaan kaupunki on kohentunut, ja kaikki viittaa siihen, että hän johtaa meitä myös seuraavat viisi vuotta. Jokaisen uudelleen päällystetyn kadun päässä on hänen tervehdyksensä ja jokaisen kunnostetun leikkipuiston reunallakin hän hymyilee.

Osa kaupunkilaisista on kuitenkin perustanut oppositiovoimista koostuvan kansanliikkeen hänen kaatamisekseen, mutta sen mahdollisuudet ovat heikot. Valtaa vastaan äänestäminen vaatii rohkeutta. Pienemmillä paikkakunnilla asukkaat on peloteltu ja myös maksettu hiljaisiksi niin, ettei kukaan opposition edustaja ole edes uskaltautunut ehdokkaaksi.

Ilman pakolaiskorttia ei paikallisvaalejakaan Unkarissa viedä läpi. Hallituksen sanoma on selvä; jos oppositio voittaa, niin ”migrantit” eli maahantunkeutujat valtaavat kaupungit. Kirkkokin on saatu pelikentälle. Sille on vastalahjaksi annettu avokätisesti rahaa kirkkojen remontointiin.

Kirkon ja uskonnon sotkeminen politiikkaan on vastenmielistä, eikä yleensä johda mihinkään hyvään, mutta äänestäjien enemmistö Unkarissa on toista mieltä.

On aiheellista kysyä, kuinka EU:ssa voi olla valtio, joka käyttäytyy vastoin kaikkia meille tärkeitä demokratian arvoja.

Fideszin kannattajien mielestä menettelyssä ei ole mitään väärää. Heidän on helppoa sanoa, että Unkarissa toteutuu äänestäjien enemmistön tahto. Eikö se muka ole eurooppalaisen demokratian arvoista tärkein?

Pentti Väistö on Unkarissa asuva vapaa toimittaja, jolla on äänioikeus paikallisvaaleissa.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa sama tilanne, väärin joidenkin mielestä ajattelevat vaiennetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suunta on sama koko maailmassa. Vasemmisto on voittanut vaalit vuoden 2016 jälkeen ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa. Kyllä, me olemme massiivinen poikkeus muuhun maailmaan verrattuna ja meillä todellakin on vielä sosialismi käytössä. Jopa naapurimme Venäjä vapautti itsensä vasemmiston painajaisesta 90-luvun alussa ja siitä alkaen vasemmisto ei ole juhlinut kertaakaan Venäjällä. Suomessa sosialistien bileet vielä jatkuvat, mutta kuinkahan kauan.

Joko kuulitte, että vasemmisto kaatui jopa ElSalvadorissa ja aivan ensimmäiseksi populistinen presidentti laittoin koko MS13 jengin rautoihin joka vasemmiston aikana piti suuria alueita Etelä-Amerikassa kauhun vallassa. Vain kaksi kuukautta siitä kun vasemmisto oli syrjäytetty, ilmoitettiin ElSalvadorin jälleen olevan kohtuullisen turvallinen turisteille. Koko maailma on parantumaisillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kysymys siitä, että mikä poliittinen puolue on kulloinkin valta-asemassa, vaan siitä, että mennäänkö kohti yhden puolueen diktatuuria.

Aikanaan Suomessa kommunistit, ja nyt perussuomalaiset näyttävät ihastuneen yhden puolueen pysyvään hallintoon - kunhan se on "oikea" puolue ja "oikea" ideologia. Kommunistit käyttivät tästä termiä "kansandemokratia". Sivistysvaltiossa tällainen ajattelu tuntuu todella oudolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohkea ja tarkka kuvaus Unkarin tilasta. Ei ole helppo juurruttaa kansanvaltaa ikivanhaan kulttuuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Unkarin kansa niin haluaisi, niin siellä olisi demokratia. Sama se on Venäjällä.

Ei ole kansa kovin valistunutta Britanniassakaan... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image