Kolumnit

Onko selittämätön epävarmuus syy lap­set­to­muu­teen?

KUVA: Jarno Pellinen
Kolumnit 4.10.2019 7:00
Joonas Kuikka
KUVA: Jarno Pellinen

Tällä viikolla Tilastokeskus julkaisi uusimmat syntyvyysluvut, joiden mukaan Suomen väkiluku kääntyy laskuun odotettua nopeammin.

Kuluvan vuoden tahdilla suomalaiset naiset synnyttäisivät elämänsä aikana keskimäärin 1,32–1,34 lasta.

Synnytysten määrä on romahtanut parissa vuodessa, ja kaikki ovat ymmällään syistä. Voin itsekin vain arvailla niitä.

Lopulta kyse on naisten päätöksistä. Kaikki eivät voi saada lasta, vaikka haluaisivat. Moni jättää kuitenkin vanhemmuuden väliin vapaaehtoisesti.

Olen kahden lapsen isänä miettinyt, miksi lapsia ei haluta Suomeen. Suomalaiset ovat verrattain korkeasti koulutettuja ja älykkäitä. Luulen, että tieto lisää tuskaa.

Suurin osa meistä on maailman menosta sen verran hyvin kartalla, että ajatus omasta lapsesta 80 vuoden iässä todistamassa uuden vuosisadan vaihtumista epävarmuuden synkässä sumussa ei ole houkutteleva ajatus.

Ilmastonmuutoksen koko kuvasta on vasta aavistus. Ydinaseista emme päässeet koskaan eroon. Tekoäly voi pelastaa tai tuhota kaiken.

Samalla oma arkikin voi olla ahdistavaa työelämän kiireissä tai toimettomuuden loputtoman pitkissä päivissä, itsensä etsimisen ja ihmissuhteiden solmuissa. Silloin ei ole näkymiä lapsen kasvattamiseen.

Yhteistä näille kaikille ongelmille on jokin sekasotkuisuus. Ei tiedä oikein, mistä nurkasta sitä lähtisi purkamaan. Ei yksilöllä lopulta ole mitään keinoja saada takuuta, että kaikki menee hyvin.

Olen varovainen optimisti. Luotan nimittäin ihmisten kykyyn ja pakkoon tehdä yhteistyötä, kuinka sen nyt ilmaisee.

Tarve tehdä yhteistyötä perustuu siihen, että jokainen ajattelee loppujen lopuksi itseään. Yhteistyöllä voi saavuttaa kuitenkin enemmän etua itselleen kuin yksin.

Minä käyn töissä ja kirjoitan uutisia. Uutisista maksavat ihmiset, jotka tarvitsevat tietoa maailmasta. Mediatalo maksaa minulle palkkaa, jotta jatkan uutisten kirjoittamista. Kaikkia osapuolia houkuttaa yhteistyön helppous.

Paitsi että välillä työtovereita irtisanotaan ja joskus tulee oma vuoro.

Yhteistyön tarve pätee kuitenkin myös kansainväliseen politiikkaan. Jokainen populisti tai diktaattori joutuu vallankahvassa pelkäämään oman asemansa puolesta ja sopimaan asioista yhdessä muiden maiden johtajien kanssa.

Siksi uskon, että pystymme ratkomaan ongelmat. Käsittämättömän hidasta se toki on.

Tärkeintä on kuitenkin ratkaisevien virheiden välttäminen. Tarkoitan esimerkiksi suursotaa tai laajaa ihmisoikeuksista ja vapauksista tinkimistä. Hitaus ei ole ongelma, kunhan suunta on oikea.

Voin tietysti olla väärässä optimismissani. Siksi ymmärrän heitä, jotka päättävät olla tuomatta lapsia maailmaan.

MAINOS

Kommentoi

Lapsia ei tehdä/saada velvollisuudesta tai jonkinlaisesta vastuusta. Tai jos saadaan, se kyllä valitettavasti näkyy usein lasten kohtelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epävarmuutta on ollut aina, myös silloinkin, kun syntyvyys on ollut korkealla. Suurin syy, kun katselee tätä maailman menoa, ovat arvot ja/tai niiden puuttuminen. Enää eivät ole perhearvot kunniassa, jos Helsingissäkin asuu yli 50 % sinkkuna eli ovat sinkkuperheitä. Kysymys on syvällisistä arvoista, jotka eivät enää ole kunniassa, vaan mennään eläkeikään työn ja bailaamisen kautta. Nykyihmistä ei velvoita, eikä vastuuta enää mikään seikka, joka aktivoisi syntyvyyden lisäämistä. Lapsille opetaan koulussa kaikkea muuta, mutta ei elämänhallintaa ja perhearvoja. Tämän kaiken on saanut aikaan ihmisen maallistuminen ja liberaalien arvojen ihannointi, jossa viimeisenä arvona ovat perhearvot ja vastuut muista ihmisistä. Tämä on valitettavaa, mutta näin se vain on. Itselläni on normaalia useampi lapsi, joten luulen, että olen osuuteni tehnyt ja tiedän hiukan siitä, mistä puhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko hieman parempaa käsitystä, ketkä eivät lapsia tee? Osuuko vähennys suunniteltuihin vai suunnittelemattomiin lapsiin? Jos ei-toivottujen lasten osuus laskee, se sinänsä on hyvin positiivinen asia. Jos päinvastoin, niin on pahempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköalaton itsekäs ihminen ei lisäänny. Vielä viimevuosisadalla tuonne 1950 luvulle saakka, lapsi oli lahja ja tulevaisuuden toivo. Nyt se on vain taakka ja rasite. Kun nuori nainen tulee uuteen työpaikkaan niin kysytään kiertoteitse aikooko tulla raskaaksi. Tämä asenne kertoo loput lapsivihamilisen yhteiskunnan asenteesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vielä viimevuosisadalla tuonne 1950 luvulle saakka, lapsi oli lahja ja tulevaisuuden toivo."

Johtui myös suuresta lapsikuolleisuudesta. Ja siitä että lapset yleensä valjastettiin maatalon töihin - siis siksi, että vanhemmilla olisi turvattu "eläke". Turha teeskennellä, ettei lasten hankinnassa ollut silloin yhtään itsekkyyttä mukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtui myös siitä, että pientilallisten lainat oli sidottu suoraan lapsimäärään. Jokainen lapsi toi tuntuvat taloudellisen edun. Tätä lakia kutsuttiin aikanaan nimellä "akantappolaki." Siitä saa vähän vihiä siitä, miltä naisista ehkä joskus tuntui olla raskaana kaukana lähimmästä sairaalasta, raskaisssa olosuhteissa, kun keho ei ehtinyt palautua edellisestä raskaudesta ennen uuden alkua. Suuri syntyvyys ei ollut mikään vapaaehtoinen valinta, vaan voimakkaasti rahalla ja politiikalla ohjattu tilanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennemminkin laaja-alaisesti ajatteleva epäitsekäs ja vastuullinen ihminen ei lisäänny. Ihminen joka kantaa vastuun sekä maapallon tulevaisuudesta, että myöskin siitä kuinka kammottavaan maailmaan sen lapsen toisi elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image