Kolumnit

On maamme köyhä, siksi jää, jos kultaa kaiva et

_
Kolumnit 26.8.2010 0:00
Matti Heikura
Tuskinpa arvasi kansallisrunoilijamme, se kuuluisa Ruuneperi, ja hänen ajatuksensa suomeksi kääntäneet Julius Krohn ja Paavo Cajander, kuinka oikeaan he osuivat, kun Maamme-laulua runoilivat.

Mukaan tuli jonkin verran tyypillistä itsensä aliarvioimista, mutta uuden tutkimustiedon perusteella nuo kohdatkin on yllättävän helppo muuntaa nykytodellisuutta paremmin vastaaviksi.

Kuten tunnettua, Maamme-laulussa on kaikkiaan 11 säkeistöä, joista yleensä lauletaan vain ensimmäinen ja viimeinen. Sattuneesta syystä otamme tähän tarkasteluun myös toisen säkeistön.

1. Oi maamme, Suomi, synnyinmaa,
soi, sana kultainen!
Ei laaksoa, ei kukkulaa,
ei vettä rantaa rakkaampaa,
kuin kotimaa tää pohjoinen,
maa kallis isien!

Ensimmäisessä säkeistössä suomentajat ovat selvästi nähneet Runebergiä pitemmälle tulevaisuuteen. Siinä kun Runeberg puhuu vain kalliista, suomentajat nokittivat kultaisella, mikä nykyisten tutkimustietojen mukaan pitää hyvin paikkansa.

Geologian tutkimuslaitoksen mukaan Suomen kallioperästä on tähän mennessä löydetty yli 130 kultaesiintymää. Maantieteellisesti niitä on melkein koko Suomessa, lähes kaikilla kallioperämme osa-alueilla ja kivilajeissa.

Kuten kaikki Kärppien play-off -otteluissa vierailleet ovat kuulleet, säkeistön loppuosa on aluepoliittisesti epätasapainossa. Etelästä ei puhuta sanaakaan, sitä painokkaammin pohjoisesta. Tämä on sikäli perusteltavissa, että vaikka kultaesiintymiä siis onkin löydetty lähes koko Suomesta, on esiintymien painopiste selvästi Jyväskylän pohjoispuolella.

Maan kalleudesta voinemme sekä etelässä että pohjoisessa olla yhtä mieltä, oli sitten kyse maapohjan tai elämisen hinnasta.

2. On maamme köyhä, siksi jää,
jos kultaa kaivannet
Sen vieras kyllä hylkäjää,
mut meille kallein maa on tää,
sen salot, saaret, manteret,
ne meist on kultaiset.

Toisessa säkeistössä astuukin sitten kuvaan tuo suomalaisille niin tuttu itsensä vähättely. Vaan kokonaisuus kaipaa vain hieman riimittelyn muutoksia.

On maamme köyhä, siksi jää,
jos kultaa kaiva et.

Uusien kultakaivosten avaamisen jälkeen kullan tuotanto on noussut Suomessa merkittäväksi tekijäksi. Vuonna 2008 Suomessa rikastettiin 4 700 tonnia kultaa ja kun Kittilän Suurkuusikko pääsee täyteen vahtiin, kullan tuotanto kaksinkertaistuu. Yksin Kittilästä saadaan kultaa vuodessa viisi tonnia.

Kun mukaan saadaan Raahen Laivakangas ja Ilomantsin Pampalo, kultaa saadaan taas toiset viisi tonnia vuodessa lisää. Yhdestä kultakilosta saadaan nykyhinnoilla jopa 25 000 euroa, joten köyhiksi jäädään, jos kulta jätetään kaivamatta.

Suomen kultavarantojen hyödyntäjät tulevat nykyisin turhan usein maamme rajojen ulkopuolelta. Esimerkiksi Suurkuusikko, joka on noussut vauhdilla Euroopan suurimpien kultakaivosten joukkoon, kuuluu kanadalaiselle Agnico-Eagle Mines -yhtiölle.

Niinpä säkeistön jatkon voisikin hyvin riimitellä muotoon:

Sen vieras kyllä halajaa,
vaik meille kallein maa on tää,
sen salot, saaret, manteret,
ne muist´ on kultaiset


Viimeinen eli yhdestoista säkeistö ei oikeastaan kuulu enää tähän teemaan. Sen voi vaikka nähdä profetiana viime viikolla Newsweekissä julkaistusta selvityksestä, jonka mukaan Suomi on maailman paras maa asua ja elää.

11. Sun kukoistukses kuorestaan
kerrankin puhkeaa,
viel lempemme saa nousemaan
sun toivos, riemus loistossaan,
ja kerran, laulus synnyinmaa
korkeemman kaiun saa.

Ja loppuun pallemainen lisähuomautus:

"Vaikkei sitä tyhmempi heti huomaa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

94
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
42
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image