Kolumnit

Omis­ta­jaoh­jaus karkasi SDP:ltä käsistä – ministeri tuomitsi Postin ja pyysi selvitystä vasta sitten

Kolumnit 17.11.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Ei tässä näin pitänyt käydä. Neljän vuoden oppositiokauden ja huonojen kannatusvuosien jälkeen sosiaalidemokraattien piti hallituksen ykköspuolueeksi palatessaan ottaa taas politiikka ohjaksiinsa.

SDP:n gallupkannatus näyttää puoli vuotta vaalien jälkeen yhtä harmaalta kuin marraskuinen sää. Tuoreimmassa Ylen gallupissa puolue putosi neljänneksi, ensi kertaa vihreidenkin jälkeen.

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.

Pääministeri Antti Rinteellä näyttää olevan suuria vaikeuksia löytää luonteva pääministerin rooli. Se kuuluu kuvaan aina kun uusi pääministeri astuu remmiin, mutta sisäänajovaihe näyttää venyvän.

Rinne on pääministeriksi julkisuudessa yllättävän vähän ja sitten kun on, seuraa usein äimistys. Pääministeri on ollut pitkään se, joka on tullut joka tuutista kertomaan, missä mennään. Näin ei nyt ole.

Kaiken huipuksi tasavallassa on postilakko, joka uhkaa levitä uusille aloille. Lakolla näyttää olevan vielä suuren yleisön sympatiat. Ne vaihtuvat äkkiä antipatioiksi, jos joulukortit jäävät lakon jalkoihin.

Pitkittyessään ja laajetessaan postilakko ei lupaa hyvää edessä olevalle tiukalle työmarkkinatalvelle. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välille ei ole saatu yleistä linjaa määrittelevää työehtosopimusta. Hoitoala lisäksi vaatii yleisen linjan reilusti ylittäviä tasokorotuksia ja vielä monelle vuodelle.

SDP:llä ja etenkin duunaripuolen ay-liikkeellä on ollut perinteisesti läheiset suhteet. Niiden ansiosta työmarkkinoilla on ollut demarihallitusten aikana rauhallisempaa porvarihallituksiin verrattuna. Tämäkin lainalaisuus on joutunut nyt vähintään tulikokeeseen.

Eivätkä kummallisuudet tähän lopu. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ja valtion omistama Posti mittelivät siitä, käyttikö Posti rikkuri- vai vuokratyövoimaa.

Paatero kiirehti tulkitsemaan, että Posti käytti rikkurityövoimaa Liedon lajittelukeskuksessa jo ennen kuin hän oli edes pyytänyt Postilta selvitystä asiasta. Hallituksessa on keulinut muutenkin. Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) tviittasi, että "aidot työväenpuolueet eivät katso sivusta, kun valtionyhtiö rikkoo röyhkeästi työntekijöiden oikeuksia".

Posti ilmoitti torstaina, ettei Posti tule ylittämään aikaisemmin ilmoitettua vuokratyön määrää lakon takia. Selvyyttä ei siis ole vieläkään siitä, mitä porukkaa Liedon lajittelukeskukseen meni aitaan leikatusta aukosta. (Arvoisa Posti, aidan leikkuulle sinänsä nauravat kyllä naurismaan aidatkin.)

Rinne varoitti SDP:n oppositiovuosina hallitusta puuttumasta työmarkkinaneuvotteluihin. Tänä syksynä SDP:n ministerit ovat tehneet nimenomaan näin. Tällaisella voi saada irtopisteitä, mutta johdonmukaista se ei ole.

Valtionyhtiöistä myös Veikkaus on tuottanut harmaita hiuksia demareille. Monopolirahapeliyhtiön voitontavoittelu meni niin pitkälle, että Veikkaus joutui, nimenomaan Rinteen ja Paateron kovistelun jälkeen, taipumaan peliautomaattiensa vähentämiseen.

Johdonmukaisuus on kaukana Veikkauksenkin omistajaohjauksesta. Samainen Paatero on jo ehtinyt ajatella ääneen, voisiko Veikkaus paikata tulopuoltaan ottamalla käyttöön uusia pelejä tai nettipelaamisella.

Hyvä ja hallituksesta toiseen jatkuva kysymys on, miksi valtionyhtiöiden omistajaohjaus on niin hankalaa. Aihe on tuottanut hallitukselle kuin hallitukselle ongelmia, useimmiten hulppeista palkitsemisjärjestelmistä.

Valtio-omisteisilla yhtiöillä on omat historialliset taustansa, ja on yrityksiä, joiden pysyminen valtion peukalon alla on strategisista syistä perusteltua.

Yksi pulma on, että valtio voi olla valvoa omaa yhtiötään. Alkon ja Veikkauksen pitää takoa rahaa valtion kassaan maksimaalisesti, mutta tuottaa samalla haittoja minimaalisesti. Ongelmia tulee myös silloin kun yksityisen yrityksen lailla toimiva valtionyritys suututtaa niin sanotun yleisen mielipiteen ja sitä myötä poliitikot.

Kun omistajaohjaus muuttuu poliittiseksi ohjaukseksi, se karkaa käsistä. Näin on käynyt varsinkin Postin kohdalla. Omistajaohjausministeri on ennenkin eronnut hallituksesta poliittisen ohjauksen takia. Kukako? Heidi Hautala (vihr.) vuonna 2013.

MAINOS

Kommentoi

Valtionyhtiöiden toimintakulttuuri pilattiin edellisellä hallituskaudella, jolloin omistajaohjauksesta vastasi yksin pääministeri Sipilä. Valtionyhtiöt ohjeistettiin karsimaan henkilöstöä ja pienentämään kustannuksia kaikessa, jotta voiton tuomaa jaettavaa olisi ollut hallituksen tueksi enemmän. Sipilän, Bernerin ja monen oikeistohallituksen muunkin ministerin toiminnan punaisena lankana oli saada mahdollisimman monen valtionyhtiön toiminta siirrettyä yksityissektorin hoidettavaksi tai vähintään yksityissektorin kilpailijat saateltiin rinnalle. Välinpitämättömyys valtionyhtiöistä ja niiden tulevaisuudesta ovat johtaneet Postinkin toiminnassa nähtyihion lopputuloksiin. Toimintoja halutaan leikata ja työntekijöiden määrää ja palkkoja laskea. Jos tämä saadaan aikaiseksi nousee tällaisten valtion yritysten johdon palkat ja bonukset tähtiluokkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on jo miljoona köyhää tai sillä rajaööa keikkuvaa syyttömänä syrjäytettyä kansalaista eikä ainakaan ilmoitetut 40 % palkkojen alentamiset vie muuta kuin syvemmälle suohon kohti Neuvostoliiton tulojakaumaa - mikä on tarkoituskin.

Kyllä - jos yritämme edes näytetllä sivistynyttä valtiota - Suomen on syytä pitää huolta siitä että rehellinen ahkera työtekijä kokoaikatyöstä saamallaan palkalla voi elää hyvää ihmisarvoista elämää ilman euronkaan yhteiskunnan tukea joka siinä tapauksessa on lähinnä kommunistista kolhoositaloutta, suurta ja erittäin raskasta sosialismia yrityksille, niiden omistajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole nähnyt köyhyyttä suomessa, enkä juuri länsieuroopassakaan.
Toki jos köyhyys määritellään niin että jos ei ole niinkuin ikänsä työssä käyneellä naapurilla, niin... no se on oma lukunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina ensin tehdä tai teettää selvitys ennen kuin lausuu että jokin väärintehty on väärin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että tässä maassa on huonot liksat, että nälkä on sina vieranamme. Pitäs saada muijallekin töitä. Ittestä ei ole väliä juu. Kuka makaa ja on yhteiskunnan elätti. Sairaat hoidetaan, muttei aina. Onko 80 v. vanhus tärkeämpi vai 10-30 vuotiaat narsistin jälkeläiset. kumpi on tulevaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaanpa esimerkiksi nämä valtionyhtiöt Posti ja Veikkaus. Postin hallituksen pj. on Nordean entinen johtaja ja Veikkauksen hallituksen pj. Nokian entinen pääjohtaja. Näiltä herroilta ei heru ymmärrystä pienipalkkaisille työntekijöille eikä maaseudun postinjakelulle eikä myöskään ongelmapelaajille. Heiltä riittää ymmärrystä ainoastaan johdon isoille palkoille ja bonuksille.

Fortumin, Nokian ja Nordean entiset johtajat kuvittelevat olevansa yläpuolella kaiken kohtuuden ja moraalin.
Että sellaista porukkaa valtio valitsee valtionyhtiöiden hallituksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen Porissa Antti "jyrähti", että jos ei kolmikanta päätä ja tee niin kuin hän sanoo, niin kolmikanta saa mennä. Ja kuinka usein Antti edellisen Sipilän hallituksen aikana sitä kolmikantaa peräänkuulutti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyösti Karvonen teki tässä onnistuneen analyysin, joka perustuu todellisuudessa tapahtuneisiin asioihin. On hyvä palauttaa mieleen mitä oikeasti tapahtui, esim. Sirpa Paatero otti kantaa ensin ja pyysi selvityksen vasta myöhemmin. Samoin kauempaa lähihistoriasta Heidi Hautalan toiminta ja eroaminen. Huomio kannattaa myös kiinnittää myös Antti Rinteen kannanottoihin maan hallituksen roolista työmarkkina-asioissa; nyt Rinne toimii täysin toisin, kuin mitä hän sanoi pari vuotta sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se valikoivaa tuo poliittinenmuisti, kun viimehallituskaudella ministeri puuttui Finavian hallituksen työskentelyyn ja käytännössä esti yhtiötä hakemasta miljoonien vahingonkorvauksia tilintarkastusyhtiöltä , miksi näin ?.
Tiedotusvälineet voisivat tehdä tutkivaajournalismia myös näistä tapahtuneista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo tälle meiningille nauravat muutkin kuin naurismaan aidat. Näin käy aina kun tumpelot laitetaan asialle - vaihtoaitioon pikaisersti ennenkuin hukka meidät perii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä siinä on hallituksessa olevalla sdp:llä, vihreillä ja vasemmistoliitolla tekemistä, kun pitäisi istua vähintään kahdella jakkaralla, hallituksen ja opposition jakkaralla ja niiden lisäksi tulee sitten se kaikista tärkein oma jakkarakin!!!???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää ihan muistella: milloin meillä on viimeksi ollut oikeasti osaava pääministeri? Tai ylipäätänsä pätevää - rehellistä ja taitavaa - ministeriä?

Minun miesmuistini pätevimmät vaiko vähiten epäpätevät pääministerit olivat Koivisto ja Lipponen, molemmat demareita, joiden demarius usein kiistetään ja jotka eivät nyky SDP:hen mahtuisi kirveelläkään.

Nykypolitiikka menee siihen suuntaan, että seuraavaksi tulee vielä kertaluokkaa pahempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä perinteiset puolueet SDP/Vasemmistoliitto eivät ole enää työväenpuolueita. Niillä on ideologiana kyllä auttaa mutta unohtavat vaivannäkijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nauran minä partaani kun tämä hallitus kaatuu tulevan talven aikana kun kunnon lama tästä alkaa ja pitää ruveta laittaan tuunareita kortistoon siinä on vasemmiston edustajille tekemistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä taas uskon vahvasti hallituksen lupauksiin ja vaikka ihan pikkuruisen on jouduttu "joustamaankin", niin luvatulla tavalla valtaosalla kansaa elintaso paranee, jos nyt aivan kohisten niin kuitenkin. Luvatut 60.000 uutta työpaikkaa odottaa jo aivan nurkan takana ja odotan jo hetkeä, jolloin pääsen 7 päivän sisällä terveyskeskukseen ei-kiireellisenä tapauksena tutkittamaan vaivojeni syytä. Suhtautukaammme siis positiivisesti Antin ponnisteluihin, ne koituvat tulevien sukupolvienkin parhaaksi. Toimivien järjestelmien ja taatun työn vuoksi nuorisomme varttuu odottaen innolla pääsevänsä kantamaan vastuunsa veronmaksusta ja eläkejärjestelmämme kestävyydestä - vaikka Antti sieltä sitten muutaman sata miljoonaa veisikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sää jaksoit melkein loppuun asti. Mutta muista, Antti ei vedä välistä, vaan Antti vetää tiimeineen Afrikan 2000 -luvulle, makso mitä makso. Se on sellainen tulevaisuusinvestointi, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Näin on asiantuntijat Antille keroneet ja Li ja Ohisalo komppaa. Näillä siis mennään kohti parempaa tulevaisuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi,voi… näyttää siltä, että me kaikki, jotka haluaisimme uskoa, että Istuva Halitus toteuttaa sen minkä lupasi, joudumme pettymään varmaankin useimmissa kohdissa. Yhdessä emme kuitenkaan pety: tällä Istuvalla Hallituksella on mailman kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet ja tämä pitää. Siis tavoitteet ovat kunnianhimoiset; mitään tekoja tavoitteiden saavuttamiseksi emme Istuvan Hallituksen toimesta ole vielä näheet emmekä kuulleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image