Kolumnit

Oma maa mansikka – miksi matkailun potentiaalia ei kunnolla havaita?

Kolumnit 11.3.2020 14:00
Merja Kyllönen

Eduskunnasta

Vanha hokema saa uuden merkityksen maailmalla. Työmatkalla Intiassa ehdin moneen kertaan pohtia suomalaista mielenlaatua ja ymmärrystä siitä, kuinka hyvin meillä on asiat. Kuinka paljon meillä on mahdollisuuksia ja potentiaalia, jota emme tunnista aina edes silloin omaksemme, kun joku toinen asiaa meille kertoo.

Olen saanut vastaanottaa monta hymähdystä ja säälivää katsetta, kun olen puhunut kotimaan valttikortteina puhtaasta ilmasta, vedestä, turvallisesta ravinnosta, turvallisesta yhteiskunnasta ja upeasta luonnosta.

Puhumattakaan hetkistä, jolloin matkailubisneksen kertoo olevan yksi maailman nopeimmin kasvavista teollisuuden muodoista. Ai, mitä teollisuutta? Miljardibisnes. Politiikassakin osa näkee toimialan puuhastamiseksi, ilman ymmärrystä todellisesta merkityksestä. Teollisuus on teollisuutta ja matkailu pysyköön lestissään.

Ehkäpä se lopulta avaa silmämme, mutta voi olla omistajuuden näkökulmasta liiankin myöhään, että näemme ulkomaisten sijoittajien omistavan isoja ketjuja maassamme ja kertovan meille tulleensa tänne juurikin puhtaan ilman, turvallisen ympäristön ja luonnon takia. Tulevaisuuden matkailuvalttien vuoksi. Kuinkahan moni meistä edes tietää, että intialaiset omistavat esimerkiksi Holiday Club -ketjun yli 90 prosenttisesti. Eikä tämä jää ainoaksi.

"Kuinka paljon meillä on mahdollisuuksia ja potentiaalia, jota emme tunnista aina edes silloin omaksemme, kun joku toinen asiaa meille kertoo."

Eikä siinä mitään, ulkomainen pääoma on Suomellekin tervetullutta, mutta helposti olemme tilanteessa, jossa kasvavan bisneksen omistajuus on enemmistönä ulkomaisten hallussa ja tuotot valuvat kotimaan rajojen ulkopuolelle. Kyllä meillä haikaillaan Yaralle myydyn lannoitetuotannon perään tai puhutaan kaivosteollisuudessa ulkomaisista toimijoista, mutta todellisen kultakaivoksen, matkailun, potentiaalia ei edes kunnolla havaita.

Kun kaikki on niin lähellä, liiankin lähellä, vettä hanasta, sähköä pistorasiasta, ruokaa löytyy markettien hyllyiltä ja turvallisuus on itsestäänselvyys monille meistä, niin mitäpä silloin miettisi asioiden merkityksellisyyttä maailman mittakaavassa.

Hiljaisuuden joogaretriitti sammalmatolla suomalaisessa metsässä luonnonravinnon ja puhtaan veden äärellä voi olla monelle suuta hymyyn vetävä ja irvailuakin nostattava ajatus, mutta maailman toisella laidalla se nähdään tulevaisuuden isona matkailutrendinä, josta he ovat valmiina ottamaan myös rahat pois kuljeksimasta.

Saas nähdä, milloin me itse ymmärrämme oman maamme arvon ja tuemme niitäkin yrittäjiä, jotka jo vuosia ovat yrittäneet saada meidät heräämään näkemään maamme mahdollisuudet. Toivottavasti herätys ei omistajuuden näkökulmasta tule jälleen kerran liian myöhäisessä vaiheessa.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Suomussalmelta.

 

MAINOS

Kommentoi

Suomessa lomailu on kallista, täällä on kylmä, sataa usein ja on ötököitä (itikat, paarmat, ampparit, punkit). Matkustan ulkomaille, jossa ed.mainittuja ei ole. Rentoudun ja levähdän kunnolla, kun ei tarvi huitoa, raapia kutisevia pahkuroita, ja menettää hermoja ininään. Ja on lämmintä ❤

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turismi on Uuden Seelannin tärkein elinkeino. Kannattaa käydä katsomassa ihan ite ajan kanssa ja todeta että Suomella ei pahemmin ole eväitä kilpailuun minkään maisemiltaan monipuolisen maan kanssa (eikä myöskään aurinkorannikkojen kanssa). Euroopasta vastaavia maisemia löytyy lähinnä Balkanilta.

Kirjoittajan vastaavansisältöinen kolumni on ollut tällä vuosituhannella ties kuinka monta kertaa erinäisillä foorumeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sillä ei imago kuva kohen jos käy lomallaan Kajaanissa. Mutta kun kertoo naapurilleen ja työkavereille käyneensä lomalla Balilla niin se herättä aina pientä kateutta. Naapurien närästys muuttuu täydelliseksi kun kertoo käyneensä lomallaan Tuvalun saaristossa, seillä ei joka iikka ole käynytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailun varaan ei tule liikaa rakentaa, sen näyttää tällä hetkellä tämä tauti tilannekin. Lisäksi matkailukin saastuttaa kaikkine tarpeineen. Kalliiksi tulee monella tavalla tämä tauti tilannekin, jota matkailu lisää, mahdollustamalla tartuntohen leviämisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaan myös kysyä, miksi matkailun yliopistotasoisesta koulutuksesta pääosa eli Matkailualan verkostoyliopisto (puolen Suomen yliopistojen pitkäkestoinen yhteishanke) lakkautettiin valtion toimesta puoli vuosikymmentä sitten? Verkosto toimi menestyksekkäästi ja sitä pidettiin kansainvälisesti edelläkävijänä. Samalla sai näivettävän iskun suomalainen matkailun tutkimus. Miksi juuri matkailua ei haluta kehittää tutkimustiedon pohjalta, vaan sama haparointi ja virheet toistuvat yhä uudelleen ja uudelleen, vuosikymmenestä toiseen? Moni muu iso elinkeino toimii tutkimustietoon nojaten, mutta matkailu ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailualan yrityksissä halveksitaan tietoa ja tutkimusta. En uskaltanut mainita, että olen opiskellut matkailua Rovaniemellä, kun olin matkailualalla kausitöissä, etteivät olisi kieroon katsoneet. Oikea osaaminen kun kuulemma saadaan vain kantapään kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
122
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image