Kolumnit

Nykyajan käär­me­öl­jy­kaup­piail­la ei pitäisi olla asiaa meidän nurkille

Kolumnit 30.5.2019 20:00
Iikka Kivi

Kirjoitin aiemmassa kolumnissani, että mielestäni poliittinen korrektius ei ole Suomessa minkäänlainen ongelma. Nyt joudun vetämään tuon väitteen osittain takaisin ja toteamaan, että olin väärässä.

Osittainen takaisinveto johtuu siitä, että en edelleenkään näe ongelmana sitä poliittista korrektiutta, josta oikeistopopulistit puhuvat. Se, että esimerkiksi saamelaisten vuosisatoja jatkunutta syrjintää ja toiseuttamista ei enää siedetä, ei ole sananvapautta uhkaavaa poliittista korrektiutta.

Se on tasa-arvoon pyrkimistä ja muiden huomioonottamista, eikä siinä ole mitään vaaraa – paitsi tietysti niille, joiden valta perustuu epätasa-arvoon ja muiden huomiotta jättämiseen.

Silti on todettava, että suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelukulttuurissa on aito poliittisen korrektiuden ongelma. Ja se koskee sitä tapaa, jolla käsittelemme länsimaissa nousseita uusia aatteellisia voimia, kuten äärioikeistolaisuutta ja tiedevastaisuutta.

Jostain kummallisesta paikasta olemme nostaneet ihanteeksemme ajattelutavan, että sivistystä määrittää puheen tyyli, ei sisältö. Vaikka perussuomalaisten Jussi Halla-aho on julkisesti myöntänyt, että hän tukee Unkarin epädemokraattista valtiokehitystä, harva uskaltaa kutsua Halla-ahoa fasistisen valtiopolitiikan tukijaksi. Tai rasistiksi, vaikka hänen mukaansa ilmastopakolaisuudessa ensisijaista on eurooppalaisten, ei vaikkapa afrikkalaisten, selviäminen.

Perussuomalaisten poliittinen menestys johtuu paljolti siitä, että he ovat löytäneet salonkikelpoisia tapoja puhua todella vastenmielisistä arvoista. Ja koska arvotamme puhetyylin asiallisuuden korkeammalle kuin sisällön asiallisuuden, kritiikki jää hampaattomaksi. Halla-aho saa toistuvasti medialta jopa kehuja siitä, miten asiallisesti hän vaalitenteissä käyttäytyy, mutta hyvin vähän kritiikkiä politiikkansa sisällöstä.

Sama poliittinen korrektius vaivaa tieteen ympärillä käytävää keskustelua: jos joku esittää asiansa verrattain asiallisesti, hänelle tulee antaa tilaa keskustelussa. Vaikka tosiasiassa ei tarvitsisi.

Ei ole mitään järkevää syytä, miksi rokotevastustajia, ilmastonmuutosdenialisteja tai lääkkeetöntä elämää mainostavia puoskareita pitäisi kuunnella. He haaskaavat kaikkien aikaa ja hidastavat ihmiskunnan kehitystä tarjoamalla ihmisille ideoita, jotka ovat parhaimmillaan turhia ja pahimmillaan hengenvaarallisia.

Emme saavuta sillä minkäänlaista yhteiskunnallista etua, että kohteliaisuuden ja poliittisen korrektiuden takia olemme kykenemättömiä puolustautumaan huonon tiedon ja vaarallisten asenteiden levittämiseltä.

Meistä täytyy löytyä sen verran rohkeutta, että uskallamme sanoa moderneille käärmeöljykauppiaille, että nyt takaisin kuskinpenkille ja vankkurit toiseen kaupunkiin, meitä ei kiinnosta tämä roska.

Kirjoittaja on oululainen stand up -koomikko.

MAINOS

Kommentoi

Nämä jutut innoittaa aina oksettavaa oikeistopopulistiänkyröintiä. Oikeistopopulistit ovat sekä rasittavia että vaarallisia, koska nyt ollaan ilmasto-ja ympäristökriisivaiheessa jossa pitää toimia äkkiä. Ei ole aikaa kuunnella valheita ja kansankiihotusta.

Miksi vaikea käsittää: mielipiteitä voi olla erilaisia, mutta faktoja vain yhdenlaisia. Kun tiedemaailma jyrähtää valtavan tutkimusnäytön perusteella että nyt on kriisi, siihen ei voi vastata että minä tavis en vain ole samaa mieltä eikä mua kiinnosta muuttaa elintapojani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmisto kun omaa puhetta rajoitetaan: "Sananvapaus on länsimaisen sivistyneen yhteiskunnan peruspilari eikä sitä saa rajoittaa".
Vasemmisto kun muiden puhetta rajoitetaan:"Hyvä hyvä. Väärinajattelijoita pitääkin hiljentää etteivät tule jakamaan vääriä mielipiteitään kansalle. Vain meidän mielipiteet sallittuja koska ollaan oikeassa ja hyviksiä".

Aivan käsittämätön kongnitiivinen dissonanssi näillä hörhöillä sananvapaudesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienon termin "kongnitiivinen dissonanssi" olet likka löytänyt googlesta meille tolloille, mutta huomaatko kirjoitusvirheen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oksettavaa punavihreää pökellystä. En käsitä miten kukaan menee katsomaan tämän herran stand uppia. Ehkä sen takia että itse esiintyjä on se vitsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivi on kyllä aivopessyt itsensä "taas" oikein huolella. Vuosien saatossa ajatusmaailma vaihdettu laidasta laitaan mutta kaiken demonisointi on pysynyt. Tasaisen varma ankeuttaja, ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajattelin kirjoittaa vastakommentin kirjoittajan vasemmistolaiseen pamflettiin. Ei tarvinnut. Onnekkaasti jo muutama synnyinmaata puolustava ja omilla aivoillaan ajatteleva ihminen oli jo ehtinyt vastata. Kiitos teille, pelastitte viikonloppuni. Suomessa on kaikesta huolimatta olemassa edelleen kotimaata, sen kulttuuria ja ajatuksen vapautta puolustavia persoonia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. En tosin ymmärrä kuka antaa äänensä käärmeöljykauppias Vihreille. Todellisuuspakoisuus on vahvaa, kun ilmastonmuutosta pyritään korjaamaan ajamalla nykyinen yhteiskuntamalli alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä näin:
Vasemmiston poliittinen menestys johtuu paljolti siitä, että he ovat löytäneet "salonkikelpoisia" tapoja puhua todella vastenmielisistä arvoista.
Meneillään olevien hallitusneuvotteluiden Oikeusvaltion kehittäminen -alatyöryhmän puheenjohtaja Dan Koivulaakso kutsui poliiseja sioiksi ja pasifismia vakavaksi mielenhäiriöksi. Hän peräänkuulutti ”erittäin brutaalia antifasistista toimintaa” ja ”taktista väkivaltaa".

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei pitänyt Koivulaakson kirjoituksia ongelmallisina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

puhtaaksi välittämättä siitä, että hänen tekstinsä ovat muutaman asteen pahempia, kuin tuomion saaneella Halla-aholla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kirjoittaja ei hyväksy muita näkökantoja ja varsinkaan sellaisia, jotka eivät ole tätä liberaalimpaa puolta, jolla yritetään horjuttaa tätä länsimaista ja suomalaista kristillistä perinnettä? Onhan se varmaankin tosi ahdistavaa, kun ei tapahdu terrori-iskuja, ollaan todella vapaita, annetaan arvo toisellekin, eikä vouhoteta ilmastosta ja sukupuolesta koko ajan. Kannattaa miettiä, että miksi Suomessa ja läntisessä Euroopassa on ollut rauhaa aika kauan. Miksi näin on käynyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olihan televisiossa "väittely" siitä, onko miesten ympärileikkaaminen oikein vai väärin. Lopputulema ei ollut "se on yksikäsitteisesti väärin" vaan "on kaksi mielipidettä". Tämä koska imaamiksi tai juutalaiseen leikkikouluun ei pääse jos ei ole ympärileikattu. Se siitä tasa-arvosta.

Myöskin Perussuomamaisten Kreikan lainojen vastustaminen on mielenkiintoinen ajatus - he kun ovat menossa liittoon Italian ja Kreikan populistien kanssa ja molemmat haluavat valtiolle enemmän lainaa. Tai sananvapaus, se on kuulemma välttämätön - paitsi Unkarissa jonka populistipuoluetta jotkut kannattavat avoimesti.

Että kyllä näitä kaksinaismoralisteja löytyy, niin populisteista kuin muistakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajalle tuntuu olevan hankalaa ymmärtää ja hyväksyä eri tavalla ajattelevia ihmisiä. Hänen edustamansa idealismi (jos mikä) on vaarallista. Euroopassa on pitkään vallinnut rauha, ja hyvinvointi ja vauraus ovat kasvaneet ennen näkemättömän korkealle tasolle, mutta balanssi on silti herkkä. On varottava tekemästä radikaaleja liikkeitä sekä ilmasto- että pakolaiskysymyksissä. Joskus hyvää tarkoittavat, mutta äkkinäiset ja ajattelemattomat ratkaisut voivat johtaa katastrofaaliseen ja peruuttamattomaan lopputulemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopassa pitkään vallinnut rauha? Edellisen maailmansodan päättymisestä on vain reilu 70-vuotta ja sen jälkeenkin on monessa paikkaa otettu yhteen, esimerkiksi entisen Jugoslavian alueella. Taitaapa par'aikaa olla Ukrainassa edelleen sota menossa. Ja kaiken päälle vielä kylmä sota. Että ei, ei ole pitkään vallinnut Euroopassa rauha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh, kieltämättä "pitkään" on hieman epämääräinen määre. Joka tapauksessa rauhanaikaa on nyt nähty useampi vuosikymmen Euroopan ytimessä, pl. Ukrainan tilanne. Miksi tätä herkkää tasapainoa pitäisi horjuttaa ulkoa tulevalla rasitteella (kuten maahanmuutto maista joissa todellista hätää ei tällä hetkellä ole), jos tilanne on muutoinkin aina epävarmalla pohjalla eikä kansainvaelluksen salliminen varsinaisesti ratkaise yhtään mitään. Populismin suosio on seurausta löperöstä politiikasta, jossa suuri osa kansasta pl. korkeakoulutettu eliitti on unohdettu täydellisesti. Politiikan keskiössä pyörivät trendiaiheet, jotta keskustelua ihmiselämän ja tulevaisuuden oikeista kipupisteistä ei tarvitsisi käydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaaleissa ainoastaan kannatus ratkaisee, ei absoluuttinen oikeassa olo. Sen vuoksi asioiden esitystapa on totta kai merkittävä tekijä. Ja voihan se lehdistö toki kehua syystäkin esitystapaa, sillä usein sillä on paljon paremmat lähtökohdat esitystavan kuin tieteellisten faktojen paikkaansapitävyyden arviointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image