Kolumnit

Norsun tekeminen pikaliimalla

Kolumnit 10.1.2014 0:00
Petri Laukka

Raaka, tietämätön, moukkamainen, valistumaton, tyhmä.

Tuolla tavalla vanha kunnon Nykysuomen sanakirja määrittelee sivistymättömyyden. Määritelmä on sukupolven takaa, vuoden 1980 painoksesta.

Samainen opus kertoo yleissivistyksen olevan pohjasivistys, joka sivistyneellä kansalaisella edellytetään olevan ammattisivistyksen lisäksi.

Kaikessa homeen kuorruttamassa jälkeenjääneisyydessään luonnehdinnat ovat antiikkia, antiikkia. Niillä ei ole tekemistä nykyajan kanssa, ainakaan mikäli uskoo opetus- ja kulttuuriministeriön asettamaa opetussuunnitelmatyöryhmää.

Työryhmä jätti joulukuussa esityksen lukion opetussuunnitelman uudistamisesta. Esityksen perusteella yhteiselle pohjasivistykselle kävisi huonosti. Lukion yleissivistävä tehtävä jopa lakkaisi.

Työryhmän ehdottamassa, nykyajan tarpeita vastaavassa oppiainejaossa opiskelijan ei tarvitsisi välttämättä opiskella esimerkiksi historiaa tai yhteiskuntaoppia tuntiakaan. Ne poistettaisiin pakollisten aineiden joukosta yhdessä biologian, maantieteen, fysiikan ja kemian kanssa.

Ilman historiantietämystä ja käsitystä yhteiskunnan toiminnasta oppilaiden yleissivistykseen tulee von Döbelnin ratsastettava aukko.

Sivuuttamalla historian ja yhteiskuntaopin lukiolainen voi siirtyä yliopistoon tajuamatta, mistä Mainilan laukauksissa marraskuussa 1939 oli kyse.

Eikä hän välttämättä käsitä, miten autojen satelliittiseuranta liittyy tulonsiirron kannalta tärkeään veronkantoon, mutta lisäksi myös orwellilaiseen kyttäysyhteiskuntaan.

Ilman vankkaa pohjasivistystä lahjakkaimmankaan on vaikea hahmottaa asioiden välisiä suhteita.

Kysymys on lopulta isoista asioista, sivistysperinteestä. Sitä nämä opetuksen uudistustyöryhmät eivät palaveripuuskissaan taida ymmärtää.

Menneisyys ei ole oppiaineena pelkästään selluloosan makuista ajanhukkaa. Historiantaju on demokratian perusta,
koska sen avulla oman perheen, suvun ja kansakunnan kehitys asettuu laajempaan mittakaavaan.

Historia voi tarjota kaivattua suhteellisuudentajua nykyajan arviointiin. Euroopan unionia voi vastustaa tai puolustaa (tai antaa sen vaan olla) ainoastaan, mikäli ymmärtää millaisista lähtökohdista ja miksi eri maiden mosaiikki on kokoonpantu.

Historiaa selaamalla voi huomata, että ei tarvita kuin yksi ihminen – kyllin viisas tai tarpeeksi umpihullu – muuttamaan tai polttamaan maailmaa.

Työryhmä ei ole paperissaan pystynyt perustelemaan, miksi identiteettiin ja kulttuuriseen ymmärrykseen liittyvät oppiaineet pitää muuttaa satunnaisesti valittaviksi.

Oppiaineuudistuksen hölynpölyisyydestä kertoo jotakin, että uskonto ja terveystieto pysyvät pakollisina. Syy on laiskuus.

Nuo kaksi ainetta sattuvat nimittäin olemaan lukiolaissa, jota ei jakseta muuttaa.

Kiinnostavaa on, miten työryhmä määrittelee sivistyksen. Näin: yleissivistys on entistä syvempää ja jäsentyneempää tietojen ja taitojen keskinäistä symbioosia, jonka kehittymisessä opiskelijan innostuneisuudella oppimiseen on aikaisempaa suurempi merkitys.

Jos tolkuttomaksi tehosekoitetun virkkeen purkaa ja peilaa sitä Nykysuomen sanakirjan ajatukseen, työryhmä sekoittaa yleisen pohjasivistyksen ammatilliseen sivistykseen.

Työryhmälle yleissivistys on jotakin sellaista, missä erilaisia tietojen palasia yhdistellään porukalla toisiinsa. Sama kuin kuvittelisi saavansa norsun pikaliimaamalla tuhat hiirtä yhdeksi möykyksi.

Ehkä työryhmän olisi heti ensimmäisessä kokouksessaan pitänyt tarkemmin eritellä käsitteet. Näin lopputuloksen äärellä olisi muutakin tehtävissä kuin käsitellä eritteet.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kuulin jo toistamiseen Runebergin olleen tohtori, maisteri, kirjailija jne. Topeliuskin oli maisteri jo kaksikymppisenä kahteen kertaan, joten en ymmärrä miksi tohtorinhattu tänä päivänä on niin kaukana nuorilta opiskelijoilta. Heitä moititaan jos mistäkin, mutta aikuiset/vanhemmat eivät anna heille paperinmakuista janoa tiedonhankintaan. Ei voi kuin ihmetellä heidän haluttomuttaan paitsi tietokoneen töllättämiseen pelejä pelaten yö kauden, mikä johtaa päivällä nukkumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hyvä kolumni toimittaja Petri Laukalta tänä aamuna 10.1. Kalevassa. Historian tietämys pitäisi kuulua yleissivistykseen jo peruskoulusta lähtien. " Jos ei tiedä juuria, ei voi ymmärtää latvaa", tämä pätee erityisesti historiassa, olipa kyse maailmanhistoriasta tai yksilön historiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomainen kirjoitus, eipä tuohon ole lisättävää. Myös nimimerkki Focuksen kommentti on oiva esimerkki siitä, että Kalevan kommenteissa on joskus hyvää kieltä ja selkeää ajatusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos palautteestasi huolainniekka! Muistakin kommenteista päätelleen Petrin laatiman kolumnin kaltaisia selkokielisiä ulostuloja Kalevan toimittajilta odotetaan jatkossakin – tokihan niitä on ollutkin ketään toimittajaa unohtamatta. Kiitos Kalevan toimittajat – lukijanne toivovat jaksamista ja terävänäköisyyttä leipätyöhönne! Kyllä kolumninne luetaan hyvinkin perusteellisesti, vaikka uskoakseni asiassa pidättäytyvää palautetta varmaan toivottekin enemmän – antakaamme sellaista. Pohdiskelujanne lukemalla moni aamukahvittelu Kalevan seurassa antaa aivan uudenlaisen ihanan potkun alkavaan päivää sekä uskoa siihen, ettei peliä ole vielä yhteiskunnassa tyystin menetetty. Palautteet antavat myös toimittajille tietoa siitä, että kyllä heidän kannanottojaan seurataan ihan vakavissaan ja syvällisesti – puolesta tai vastaan – sillä ei ole väliä, kunhan sanansäilällä ravistellaan asiaa eikä pistellä henkilöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on sivistyksestä. Sivistys....hmmm. Maamme kansanedustajistossa on eräskin henkilö, joka ei ole pystynyt suorittamaan vaadittavaa oppivelvollisuutta loppuun. Sen kyllä on kuullut ja huomannut. Sivistys on tämän sahurin päässyt täysin ohittamaan. On se valitettavaa jos jokin työryhmä pääsee tekemään päätöksiä, jotka pitemmälllä aikavälillä entisestään tyhmentävät tätä jo muutenkin varsin takapersuista kansaa ja lisäämään näiden sahurien lailla ajettelivien määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Petri loistavasta kolumnistasi. Tarvitsemme lisää vastaavia selkokielisiä ja arjen ajattelulla terävöitettyjä näkökulmia ja kannanottoja Sinulta ja myös kollegoiltasi. Onneksi mielihyvää tuottavia kolumneja ja kannanottoja Kalevassa syntyy ja tuodaan julkisuuteen useankin toimittajan kynästä.
Ennen 70 -lukua syntyneet sukupolvet alkavat olla vakavasti huolissaan yhteiskuntamme kehityssuuntien nykyisten suunnittelijoiden ja niistä päättävien ammattitaidosta, heidän ajattelumalleistaan ja tosiasiallisista päämääristä.
Huomisen taivaanrannalle – siis siihen yhteiskuntaan, jossa lapsemme ja lastenlapsemme tulevat elämään –putkahtaa sieltä täältä toistuvasti pöyristyttäviä ja vastuuntunnottomia yhteiskunnallisia hankkeita. Ei millään jaksa uskoa, tai ainakaan ymmärtää sitä, kenen taholta ja millä tarkoituksella verorahoillamme kustannetaan kolumnissa kommentoitua tai vastaavia yhteiskuntaamme mädännyttäviä kehityshankkeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image