Kolumnit

Nimeäisimmekö Suomeen on­nel­li­suus­mi­nis­te­rin?

Tytti Määttä
Kolumnit 31.12.2018 20:00
Tytti Määttä

Kirjoitusvuoroni sattuu vuoden loppuun. Aikaan, jolloin on tapana muistella edellistä vuotta ja suunnitella tulevaa yksilötasolla, yrityksissä ja organisaatioissa. Suunnittelu on tärkeää, sillä se tuo ennustettavuutta. Ennustettavuus taas mahdollistaa turvallisuuden tunnetta. Turvallisuus on keskeinen osa hyvää elämää.

Edustin pari viikkoa sitten Suomea ja Kainuuta Brysselin joulutorilla. Suomi faktoja esitellessäni puhe kääntyi onnellisuuteen. YK:n onnellisuusraportin mukaan olemme maailman onnellisin kansa. Tässä vaiheessa omakin usko on koetuksella. Miten niin? Miten se muka ylipäätään voi olla mahdollista? Mahtaa muilla kansoilla olla kurjaa.

Onnellisuus on subjektiivinen tunne ja liittyy siihen, miten koemme elämän. Voiko onnellisuutta edes mitata? Ennustettava ja riittävä tulotaso on yksi mittari, jota on käytetty onnellisuuden määrittelyssä. On totta, että raha tuo tietyssä määrin onnea, mutta ei ole onnellisuuden tae. Onnellisuuteen vaikuttavat myös muut asiat, kuten yhteiskunnan oikeudenmukaisuus ja luotettavuus sekä oikeus ilmaista itseään. YK:n onnellisuusraportti mittaakin ehkä enemmän elämänlaatua kuin subjektiivista onnellisuutta.

Merkitsevää on se, miltä oma elämä tuntuu. Jokainen on itse paras arvioimaan, onko onnellinen vai ei. Onnellisuutesi voi vaihdella myös ajallisesti: voit juuri tänään kokea surua, mutta olla ylipäätään tyytyväinen elämääsi. Se, mikä tuo onnea sinulle, ei välttämättä tuo sitä toiselle. Onni voi eri kulttuureissakin merkitä erilaisia asioita.

Kun tarkastelet tulevaa vuottasi, et voi olla täysin varma siitä, millaisia asioita kohtaat. Tulevat kymmenen vuotta ovat vielä epäselvemmät. Taaksepäin tarkastellessasi pystyt varmasti nimeämään asioita, jotka aiheuttivat sinulle ahdistusta, stressiä tai surua. Toisaalta kykenet hahmottamaan iloa, naurua ja helpotusta tuottaneita hetkiä. Elämän aikana koetut kokemukset vaikuttavat eri ihmisillä eri tavoin heidän kokemaansa onnellisuuteen.

Itselleni on tärkeää, että palaudun ja toivun asioista, jotka aiheuttavat onnnellisuuskatoa ja vastoinkäymisiä. On tärkeää tunnistaa, millaisilla asioilla suojaan itseäni ja että pystyn toisaalta hakeutumaan tilanteisiin, joista nautin ja jotka tuottavat minulle iloa. Omaksi vahvuuksiin luen kyvyn unohtaa. Helpoiten unohdan huonot asiat.

Universaalisti sairaus, työttömyys tai yksinäisyys alentavat onnellisuuden tunnetta. Rakkaus, läheinen ystävä tai ystävät ja järkevä tarkoitus omalle elämälle lisäävät onnellisuuden tunnetta. Kaikkialla maailmassa ihmiset myös pyrkivät onneen. Suomalaiset eivät varmasti ole poikkeus kokemuksissaan. Jokaisen elämän varrelle mahtuu niin hyviä kuin huonoja hetkiä.

Pitäisikö tulevien vaalien jälkeen Suomeen nimittää onnellisuusministeri? Voi tuntua hullulta ajatukselta, mutta jos asiaa katsoo ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta niin syytä olisi ainakin pohtia asiaa. Britanniaan nimettiin tämän vuoden alussa yksinäisyysministeri, jonka tehtävänä on etsiä toimia yksinäisyyden vähentämiseksi. Meillä voitaisiin mennä hieman pidemmälle.

"Britanniaan nimettiin tämän vuoden alussa yksinäisyysministeri. Meillä voitaisiin mennä hieman pidemmälle."

Vuonna 2010 terveydenhuoltolakiin kirjattiin, että kuntien tulee nimetä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen vastuutahot. Kuntalaisten hyvinvointia tulee myös mitata ja käyttää päätöksenteon tukena. Kuntalain mukaan kunnan perustehtävä on edistää asukkaittensa hyvinvointia. Ei siis ole kovin kaukaa haettua, että meillä olisi ministeri, joka poikkisektoraalisesti vastaisi valtion toimista ihmisten onnellisuuden edistämiseksi ja tekisi yhteistyötä maakuntien ja kuntien kanssa. Samoin meillä tulisi ehdottomasti olla maaseutu- ja kaupunkiministeri, joka vastaisi maaseutu- ja kaupunkipolitiikasta.

Olen huomannut, että juuri sektorirajoista irti päästäminen ja ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tuominen toiminnan keskiöön on olennaista. Tähän kuuluvat samat asiat kuin onnellisuuteenkin: terveys, ystävät, toimeentulo, elämän merkityksellisyys ja ennustettavuus. Järjestöjen rooli on merkittävä harrastuksissa.

Kunnat vastaavat kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä myös maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen. Maakuntien tehtävänä on tarjota niille asiantuntemusta työn tueksi. Myös valtion tasolla toiminta pitäisi organisoida niin, että yksi ministeri vastaisi kansalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Nyt perhe- ja peruspalveluministerin vastuulla ovat muun muassa kansanterveys, mielenterveys sekä lasten- ja nuorten syrjäytyminen, hyvinvointi ja osallisuuden vahvistaminen. Merkittävät hyvinvointiin vaikuttavat liikunta- ja kulttuuri ovat kulttuuri- ja urheiluministerin vastuulla.

Parasta mitä voi ihmiselle toivottaa on, että hän olisi onnellinen tulevana vuonna. Onnellista uutta vuotta -toivotus ei ole tyhjä fraasi vaan aidosti toive, jonka toivon toteutuvan. Toivotan siis kaikille onnea vuodella 2019.

Tytti Määttä on Kuhmon kaupunginjohtaja.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Hyvä kaupunginjohtaja Määttä. Hyvä kolumni - mutta : Luin juuri Kuhmon nettisivulta Kuhmossa pitämäsi uuden vuoden puheen, jossa oli sen verran runsaasti samoja elementtejä, että olen hiukan pettynyt. Eivätkö kuhmolaiset olisi ansainneet aivan omansisältöisensä juhlapuheen ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkähänlainen posti tuo Suomen onnellisuusministeri olisi? Britannian gov-sivuston mukaan tuo "yksinäisyysministeri", ehkä paremmin "Urheilu- ja kansalaistoimintaministeri", hoitaa uhkapelit, hevoskilpailut, kansalaistoiminnan, urheilun, veikkauksen ja arpajaiset, ja sitten ministeriöiden rajat ylittävän työn yksinäisyyden vähentämiseksi. Tracey Crouch nimitettiin tammikuussa 2018 johtamaan kaikki hallintoalat käsittävää ryhmää, jonka vastuuna oli yksinäisyyden torjuntakeinojen löytäminen. Tracey Crouch erosi 1.11.2018. Nyt remmissä on Mims Davies.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon se onnellisuus kainuussa on maksanut veronmaksajille.
kerroppa kaikki ylimääräset tuet mitä sinne on viimeisten vuosien aikana dumpattu.
myös mukaan kaikki talvivaaraan dumpatut rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kirjoittahan sopisi oikein hyvin onnellisuusministeriksi. Hän on positiivinen ja oikein miellytävän näköinenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä että tarvittaisiin ennemmin todellisuusministeri tai kokonainen ministeriö joka ei eläisi "lintukodossa" laput silmillä ja sormet korvissa maailman tilaa ja tapahtumia pakoillen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se uusi ministeriö rupeaa jakamaan onnellisuuspillereitä 'somaa' ja edistää seksin käyttöä se terveelisyysvaikutusten ansiosta jopa vanhoillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjailija Veikko Huovinen sanoi ihmisen tarvitsevan sinisiä ajatuksia. Olisiko ne siniset ajatukset tie onnellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän tämänkin itsestäänselvyyksien litanian tarkoitus on? Ai niin, vaalit ovat vissiin tulossa. "Toivotan kaikille onnea vuodella 2019". Ehkä joku ääni näidenkin iänikuisten latteuksien ansiosta lankeaa arvon kaupunginjohtajalle ja hänen puolueelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen mitä tunnen naapurin kateellisia akkoja niin vaikuttaa siltä, että he ovat onnellisimmillaan silloin kun jollain toisella on käynyt oikein huono tuuri. Mutta asiaan: Ei kai hallitus vain suunnittele onnellisuusveroa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Sinusta Tytti tulee se ensimmäinen Onnellisuusministeri. Olen seurannut sinua jo ennen kuin sinut valittin Vaalan kunnanjohtajaksi ja luulen ,että sinä olisit paras.
Nim. Paltamon poika,eiku mies

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:44
Kokoomus haluaa tiukentaa hoitotakuuta ja uudistaa soten kuntapohjalta: Vapaaehtoiset kuntayhtymät keinona
16:20
Asiantuntijat pitävät Lokan ja Vehkoon välistä oikeudenkäyntiä poikkeuksellisena – "Tämä on vasta ensimmäinen näytös"
16:18
Nokian yt-neuvottelut päättyivät, Oulusta irtisanotaan noin 70 työntekijää
15:59
Unelmien liikuntapäivä järjestetään Oulussa toukokuussa – kaupunki etsii tapahtumia päivään
14:47
Googlelle jälleen miljardisakko EU:lta – muutti jo eilen hakukonetoimintojaan
14:37
Viktor Orbán muovasi Fideszistä äärikonservatiivisen populistipuolueen – nyt sitä uhkaa lähtö EPP-puolueperheestä
13:39
Donner tilittää eduskuntavuosistaan – Soini halusi koko ajan ulkoministeriksi, harva kollega jutteli tai esitteli itsensä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa sekä Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Oulun Stora Enson tehdas onko seuraava?

146 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeiden OSTOvoimaa on korotettava

Kyllä minä mieleni pahoitin. Laitan tämän kommentin tietättömyyden piikkiin. En kirjoita enempää. Lue lisää...
yks`vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image