Kolumnit

Niinistön ja Rinteen hankalat tilanteet – toinen selviytyi toista paremmin

Kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 6.10.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Tällä viikolla saimme seurata Suomen politiikan kahden kärkinimen, tasavallan presidentin ja pääministerin, esiintymisiä maailmalla. Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Antti Rinne Unkarin pääministerin Viktor Orbánin.

Presidenttien esiintymistä tiedotusvälineille Valkoisessa talossa pystyi seuraamaan suorana lähetyksenä kun taas pääministerien tapaamista valitettavasti ei. Sekä Niinistöllä että Rinteellä oli keskustelukumppanina arvaamattomat isännät. joilta saattaa odottaa mitä tahansa.

Yhdysvaltain presidentiltä voidaan kysyä tiedotustilaisuudessa mitä tahansa, olipa vieraana sitten Rooman paavi, Kiinan keisari tai Suomen presidentti. Trump tiedetään värikkääksi vastaajaksi, mutta tällä kertaa taidettiin nähdä eräänlainen ennätys.

Vieraan täytyi olla tarkka sanoistaan, kun vieressä isäntä antoi palaa. Niinistön kasvonilmeistä toki löytyy verkosta kuvia, jotka kertovat enemmän kuin tuhannet sanat.

"Herra presidentti, teillä on täällä hieno demokratia. Säilyttäkää se", Niinistö tiivisti. Se oli kuin lause Volter Kilven romaanista Alastalon salissa. Siinä on paljon kohtia, joissa sivutolkulla kuvatut mielenliikkeet puristuvat lopulta yhdeksi ääneen sanotuksi lauseeksi.

Tulkintavastuu päällisin puolin miellyttävästä kohteliaisuudesta siirtyi kuuntelijoille.

Yhdysvalloissa on kymmeniämiljoonia ihmisiä, jotka eivät tiedä, missä Suomi on ja vielä enemmän niitä, jotka eivät tiedä Suomen presidentin nimeä. Heitä on keskiviikkona nähdyn jälkeen varmasti vähemmän.

"Tänään olemme kaikki Sauli Niinistöjä", Trumpin yksi mollauksen kohde, Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom tviittasi.

Sauli Niinistö kuunteli Oval Officessa, miten Donald Trump syytti poliittisia kilpailijoitaan ajojahdista ja amerikkalaista lehdistöä korruptiosta. KUVA: Chris Kleponis / POOL

Niinistö sai kutsun Valkoiseen taloon jo toisen kerran Trumpin kaudella. On vaikea sanoa, liittyvätkö Niinistön tapaamiset lyhyessä ajassa Trumpin, Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa jotenkin Ukrainan ja Venäjän suhteissa tapahtuneisiin liikahduksiin.

On tiedossa, että Suomi on tarjonnut käytettäväksi "hyviä palveluksiaan" eli kulissien takaista diplomaattista apua. Tämä voi olla kutsun yksi syy. Toinen voi olla se, että bisnesmies Trumpia kiinnostaa Suomen parin vuoden päästä edessä oleva päätös Hornet-hävittäjien seuraajasta.

Myös Rinteellä oli äkkiväärä isäntä, mutta hän ei selvästikään pärjännyt Orbánin kanssa niin hyvin kuin Niinistö Trumpin kanssa.

Koska Unkarin tiedotusvälineet ovat Orbánin Fidesz-puolueen taskussa, Rinne ei saanut niiltä Niinistön Yhdysvalloissa saamaa sympatiaa. Luin joitakin unkarilaisselostuksia pääministeritapaamisesta. Sattuneesta syystä niissä ei juurikaan kerrottu sitä mitä Rinne sanoi tai sitä miten EU näkee Unkarin tilanteen.

Rinteen hallituksen ponnekkaasti ajama kytkentä EU-tukien ja oikeusvaltioperiaatteiden toteutumisen välisestä ehdollisuudesta näyttää supistuvan niin, että rangaistus tulisi, jos tukirahoja käytetään väärin.

Tällainen kevytkytky olisi parempi kuin ei mitään mutta vähemmän kuin Suomi ja muut nettomaksajat haluaisivat. Syy ei ole silti Suomen kuten oppositiopuolueissa näytetään väitettävän. Kun EU:ssa tarvitaan tässä asiassa yksimielisyys, tukirahojen väärinkäytön estäminen olisi sekin edistysaskel.

Orbán sieppasi vastattavakseen Rinteelle osoitetun suomalaiskysymyksen, joka liittyi epäilyksiin, että Orbánin vävy olisi pannut EU:n tukirahoja taskuunsa. Asiasta on olemassa EU:n petoksentorjuntaviraston OLAF:n raportti.

Ville Itälän johtaman viraston raportti ei ole sattuneesta syystä johtanut tutkimuksiin Unkarissa eikä siitä ole uutisoitu sen valtamediassa. Raportti on Orbánin mukaan valeuutinen.

Eihän vain ole niin, että appiukon vävyn bisnesten takia Unkari saattaisi jäädä kiinni jopa nyt suunnitellusta kevytversiosta rankaista EU-varojen väärinkäytöstä?

Orbán sanoi myös, että jos epäilee Unkarin oikeusvaltion tilaa, loukkaa Unkarin kunniaa. No, Unkarissa epäillään Suomen oikeusvaltion tilaa, mutta ei meillä suhtauduta epäilyihin moisella melodraamalla.

Niinistöllä ja Rinteellä on nyt vertailtaviksi kokemuksia hankalista tilanteista. Niinistön sanoin "siellä oli oikein miellyttävää".

MAINOS

Kommentoi

Se mikä on verhojen takana on kuitenkin suoraan edessäsi. Kyllä English Bob ja Boris tietää että Rumpilla on sika paljon valtaa. Käsittämättömät avaimet käskyttää ja muiden onneksi ajattelevia tosin eronneita Viksuja, jotka junailee maailman politikkaa. Pitää aina muistaa tuo aika. Aika tulee ja myös jättää. Sauli on järkevä suomalainen, mutta tulevaisuutta on vaikea ennustaa ja vain vain pienet kansat pystyy muuntautumaan nopeinten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri ei ole osannut "irtautua" äkkiväärän lakkokenraalin roolista vaan hän puskee rytistelle eteen päin. Osin varmaan vaikean sydänkohtauksen ja sitä seuranneen pitkän tajuttomuuden takia hän ei hoksaa omaan käyttäytymiseen liittyviä -merkkisiä tekijöitä, mikä aiheuttaa ikävää myötä häpeää koko Suomelle. Presidentti Niinistö puolestaan osaa olla tarvittaessa diplomaattinen mutta toki Trumpin öykkäröidessä pisteet ropisi itsestään Pressan lakkariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Koska Unkarin tiedotusvälineet ovat Orbánin Fidesz-puolueen taskussa, Rinne ei saanut niiltä Niinistön Yhdysvalloissa saamaa sympatiaa"

Kenenkähän hallussa Suomen media sitten on, kun ajatellaan esim. minkä verran sympatiaa esim. DT täällä saa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen vain taitaa olla taitavampi vaikeissa tilanteissa ja toinen sanoa töksäyttelee ja päästelee sammakoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden kahden vierailun ero on siinä, jotta Niinistön vierailulla ei ole mitään merkitystä kummankaan valtion poliitikkaan, ei Suomen eikä USA:n. Se mitä Rinne kertoo EU:n puitteissa virailustaan ja vaikutelmistaan, niillä on merkitystä kun EU:n johtajat tapaavat ja arvioivat Unkarin tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen vierailu johtui vain siitä, että Suomi sattuu olemaan EU:n puheenjohtajamaana. Mitään muuta merkitystä sillä ei ollut ja koko vierailu on jo unohdettu.

Niinistön vierailu sentään herätti huomiota, ei niinkään Niinistön, kuin Trumpin, tämän "Raivoisan Donaldin", vuoksi. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitihän sitä jenkkitrollin päästä kommentoimaan, miten fiksu maa se tuo banaanivaltio Usa on, kehitysmaa! "Herätti huomiota" onhan sillä merkitystä silläkinkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurihan kommentoin sitä, millainen presidentti USA:lla on. Kansa edustajansa valitsee, joten jos kuva on ruma, niin vika ei ole peilissä.

Se luetun ymmärtämistaito ei näköjään ole korkeassakaan kurssissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
32
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
28
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
11
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image