Kolumnit

Net­tiad­res­sien alamäestä tuli yhtä jyrkkä kuin nousukin oli

Kolumnit 18.10.2007 0:00
Pekka Mikkola
On tasan kolme vuotta siitä, kun maassa kerättiin adressia Korkeasaaren paviaanien pelastamiseksi. Elikoita uhkasi nukutuskuolema, kun niiden "linna" piti remontin takia saada tyhjäksi. Eläimiä säälivät kansalaiset keksivät pystyttää paviaaneja puolustavan adressiin verkkoon. Nimiä kertyi muutamassa päivässä 30 000.

Paviaanit saivat pitää henkensä. Siinä ohessa kampanjan taustavoimaksi paljastunut mainostoimisto BOB Helsinki sai maineen firmana, jonka tempaukset tehoavat. Myöhemmin se on suunnitellut muun muassa kokoomuksen vaalimainonnan.

Maan tähän mennessä tunnetuin nettiadressi syntyi seuraavana keväänä, kun 7 päivää -lehti julkaisi kannessaan kuvan Lordista eli Tomi Putaansuusta ilman maskia. Tämä vastoin euroviisuvoittajan tunnettua tahtoa. Peräti 220 000 kansalaista toi julki närkästyksensä lehteä vastaan, Olvi lopetti ilmoittelunsa siinä -- ja lehti nöyrtyi.

Näytti siltä, että uusi ja tehokas kansalaisvaikuttamisen kanava oli rantautunut Suomeen.

Tosiasiassa nuo kaksi tapausta määrittivät suomalaisen nettiadressikampanjoinnin huippukauden alku- ja loppupisteen. Koska kumpikin adressi tehosi, ne synnyttivät satoja muita adresseja. Sitä mukaa kun adressien määrä kasvoi, yksittäisen kampanjan huomioarvo hiipui.

Viime päivät verkossa olleeseen vetoomukseen Lordi-elokuvan ensi-illan saamiseksi Ouluun tuli alle 300 nimeä. Päättäjiin sillä ei ollut mitään vaikutusta. Sama pätee lähes kaikkiin tämänhetkisiin adresseihin.

Pari vuotta sitten tietojenkäsittelyalan yrittäjä Samppa Rehu perusti adressien yhteiseksi verkkoasemaksi adressit.com-sivuston. Teko oli ystävällinen ja sivusto käyttäjäystävällinen. Uusi adressi on helppo perustaa ja vielä helpompaa on kirjoittaa nimi alle entisiin.

Tästä helppoudesta tuli kuitenkin osasyy nettiadressien painoarvon hiipumiseen. Sivustolla on nyt tuhatkunta adressia. Se on samalla sekä nettivetoomusten näyteikkuna että hautausmaa.

Vielä aktiivisista adresseista eniten nimiä on vetänyt vetoomus, jossa vaaditaan Hollannin pedofiilipuolueen kieltämistä. Adressi luotiin viime vuoden kesällä. Nimiä siinä on 170 0000. Toiseksi suosituimmassa vaaditaan eläinsuojelurikoksista kovempia rangaistuksia (72 700 allekirjoitusta). Se syntyi viime vuoden keväällä. Viidenkymmenen suosituimman joukkoon ei mahdu yhtään viimeisen puolen vuoden aikana syntynyttä adressia.

Sivuston suurin arvo on siinä, että se kertoo, mitkä kaikki asiat kansalaisia riepovat. Alkupään suosituimmissa vaaditaan muun muassa Susan Kurosen avautumisen loppumista (63 800) ja raiskaajille kovempia tuomioita (27 500). Yllättävästi tukea saa myös vaatimus Muumi-limsan myynnistä 1,5 litran pulloissa (19 200). Ihan vakavissaan ei kaikissa adresseissa varmaan olla.

Senkin näkee, mitkä asiat ovat suuria ongelmia vain pienelle joukolle. Listan hännillä esimerkiksi vaaditaan lisää vaatekauppoja Raaheen (4), haisevia silakkamarkkinoita pois Raumalta (3) ja Crazy Drivers -stuntshow´n tuloa Polvijärvelle (2).

Nettiadressien suosion alamäelle ei kannata naureskella, vaan pikemminkin sitä pitää surra. Vetoomuksia ovat allekirjoitelleet ahkerimmin nuoret ja nuoret aikuiset -- ne, joita perinteinen poliittinen vaikuttaminen ei sytytä. Nyt heitä hetken innostanut vaikutuskanava näyttää menettäneen tehonsa.

***

Rauhanpalkinnon jälkeen voi palauttaa mieliin vuoden toiseksi kiinnostavimman Al Gore -uutisen: ilmastonsuojelijan kartano kuluttaa energiaa 20 kertaa enemmän kuin amerikkalaiskodit keskimäärin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.9.
30 vuotta teatterissa työskennellyt Erja Kärkkäinen aloitti uuden uran kuvataiteilijana – 5-vuotisnäyttely esillä Valveella
20.9.
Mökki tuhoutui palossa Enontekiöillä – sisällä ollut henkilö pääsi pois vahingoittumattomana
20.9.
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
20.9.
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
20.9.
Jukka Keskitalo teki uransa ensimmäisen piispantarkastuksen Karjasillalla – satoja vuosia vanha perinne saa uutta väriä ilmastoasioista
20.9.
Hirsimökki tuhoutui tulipalossa Kittilässä – tilanteessa ei henkilövahinkoja
20.9.
Kärpät päihitti Ilveksen Tampereella lukemin 1–3, maalintekijöinä Pesonen, Karvinen ja Koskenkorva, katso videot maaleista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image