Kolumnit

Nashi-järjestö on Kremlin ase­tais­te­lus­sa nuorison sieluista

Kolumnit 3.5.2007 0:00
Mikkola Pekka

Järjestön nimi on Nashi, jonka voi suomentaa "meikäläisiksi". Joukko koostuu opiskelevista ja työssä käyvistä venäläisnuorista, jotka valokuvien perusteella tietävät, mikä on viimeisintä muotia maailmalla.

Järjestö syntyi vuoden 2005 alussa. Sillä kerrotaan olevan kymmeniätuhansia kannattajia ja tuhansia "komissaareja". Jälkimmäiseen eliittiin voi päästä, jos on läpäissyt järjestön ideologiset testit ja johtajakurssit.

Hauskaakin Nashissa osataan pitää. Kun se järjesti Tverin kaupungissa suurjuhlan, meno oli hurjaa. Tuhannet nuoret juhlivat villisti teknomusiikin tahtiin. Erikoinen oli kuitenkin esiintymislavan koristelu: sen tärkeänä elementtinä olivat presidentti Vladimir Putinin puheista lainatut sitaatit.

Nashi-nuoret järjestävät vapaaehtoisapua vanhainkoteihin, kunnostavat kirkkoja, maalaavat graffiteja piiloon ja sanovat vastustavansa fasismia. Ei kuulosta pahalta. Mutta fasismin kohdalla joudutaan kiperiin määrittelyongelmiin. Nashin mukaan venäläiset liberaalipoliitikot ovat fasistien sympatisoijia. Varsinaisia fasisteja löytyy järjestön mukaan Virosta. Nashin nettisivuilla puhutaan "Viron valtiofasismista".

"Viro väittää, että neuvostojoukot olivat miehittäjiä, mutta todellisuudessa ne olivat vapauttajia. Viro liittyi vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon." Näin julisti Kalevan jutun mukaan kuusitoistavuotias Alina Moskovan Maneesiaukiolla tammikuussa pidetyssä mielenosoituksessa.

Sen jälkeen Nashi on muun muassa ollut järjestämässä mielenosoituksia Venäjän oppositiota vastaan. Näin esimerkiksi Moskovassa viime kuussa. Maan ykköskanavan uutisissa Nashin aktivistit seisoivat ryhdikkäinä Venäjän lippujen alla samaan aikaan kun miliisi kokosi putkiin toisaalla meneillään olleen mielenosoituksen osanottajia. Opposition liikehdintä saatiin näyttämään kirkasotsaisten Nashi-nuorten rinnalla puhtaalta rähinöinniltä.

Viime päivien Nashi-tempaukset ovat jo menneet diplomatian historiaan. Nashin edustajat tosin vakuuttivat keskiviikkona, että Viron Venäjän-lähettilään silmiin joutui Moskovassa hänen omien turvamiestensä käyttämää pippurikaasua. "Tilanne on siis mennyt sellaiseksi, että virolaiset käyttävät jo Venäjän maaperällä fasistisia taistelumetodejaan", Nashin tiedote kuulutti.

Kreml on seurannut Nashin toimia sivusta, mikä ei ole ihme. Miksipä Putin opetuslapsiaan rankaisisi. Hän on tavannut Nashi-nuoria useasti. Näihin tapaamisiin ovat päässeet Nashin komissaareistakin vain kaikkein etevimmät.

Koko Nashin perustamisen väitetään tapahtuneen Kremlin ideoinnin pohjalta. Järjestö luotiin, koska Venäjän johto pelkäsi Ukrainan Oranssin vallankumouksen leviämistä. Nashin nykyinen johtaja Vasili Jakemenko, 35, oli aiemmin töissä Venäjän presidentin hallinnossa.

Jakemenko torjui jokin aika sitten väitteet, että järjestö saisi suoraa rahoitusta Venäjän valtiolta. Sen sijaan tukea virtaa liike-elämältä. "Tapaamisemme presidentin kanssa osoittavat liikemiehille, että järjestömme on tärkeä ja hyödyllinen", hän kertoi BBC:lle.

Isänmaallisen kuorrutuksen alta paljastuukin melkoinen annos oman edun tavoittelua. Aktiivisuus Nashissa on epäilemättä kovan luokan meriitti, kun uuden Venäjän parhaita paikkoja tulevaisuudessa jaetaan. Tyhmempikin liikemies tajuaa, että tuollaista joukkoa on syytä tukea.

pekka.mikkola@kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image