Kolumnit

Nashi-järjestö on Kremlin ase­tais­te­lus­sa nuorison sieluista

Kolumnit 3.5.2007 0:00
Mikkola Pekka

Järjestön nimi on Nashi, jonka voi suomentaa "meikäläisiksi". Joukko koostuu opiskelevista ja työssä käyvistä venäläisnuorista, jotka valokuvien perusteella tietävät, mikä on viimeisintä muotia maailmalla.

Järjestö syntyi vuoden 2005 alussa. Sillä kerrotaan olevan kymmeniätuhansia kannattajia ja tuhansia "komissaareja". Jälkimmäiseen eliittiin voi päästä, jos on läpäissyt järjestön ideologiset testit ja johtajakurssit.

Hauskaakin Nashissa osataan pitää. Kun se järjesti Tverin kaupungissa suurjuhlan, meno oli hurjaa. Tuhannet nuoret juhlivat villisti teknomusiikin tahtiin. Erikoinen oli kuitenkin esiintymislavan koristelu: sen tärkeänä elementtinä olivat presidentti Vladimir Putinin puheista lainatut sitaatit.

Nashi-nuoret järjestävät vapaaehtoisapua vanhainkoteihin, kunnostavat kirkkoja, maalaavat graffiteja piiloon ja sanovat vastustavansa fasismia. Ei kuulosta pahalta. Mutta fasismin kohdalla joudutaan kiperiin määrittelyongelmiin. Nashin mukaan venäläiset liberaalipoliitikot ovat fasistien sympatisoijia. Varsinaisia fasisteja löytyy järjestön mukaan Virosta. Nashin nettisivuilla puhutaan "Viron valtiofasismista".

"Viro väittää, että neuvostojoukot olivat miehittäjiä, mutta todellisuudessa ne olivat vapauttajia. Viro liittyi vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon." Näin julisti Kalevan jutun mukaan kuusitoistavuotias Alina Moskovan Maneesiaukiolla tammikuussa pidetyssä mielenosoituksessa.

Sen jälkeen Nashi on muun muassa ollut järjestämässä mielenosoituksia Venäjän oppositiota vastaan. Näin esimerkiksi Moskovassa viime kuussa. Maan ykköskanavan uutisissa Nashin aktivistit seisoivat ryhdikkäinä Venäjän lippujen alla samaan aikaan kun miliisi kokosi putkiin toisaalla meneillään olleen mielenosoituksen osanottajia. Opposition liikehdintä saatiin näyttämään kirkasotsaisten Nashi-nuorten rinnalla puhtaalta rähinöinniltä.

Viime päivien Nashi-tempaukset ovat jo menneet diplomatian historiaan. Nashin edustajat tosin vakuuttivat keskiviikkona, että Viron Venäjän-lähettilään silmiin joutui Moskovassa hänen omien turvamiestensä käyttämää pippurikaasua. "Tilanne on siis mennyt sellaiseksi, että virolaiset käyttävät jo Venäjän maaperällä fasistisia taistelumetodejaan", Nashin tiedote kuulutti.

Kreml on seurannut Nashin toimia sivusta, mikä ei ole ihme. Miksipä Putin opetuslapsiaan rankaisisi. Hän on tavannut Nashi-nuoria useasti. Näihin tapaamisiin ovat päässeet Nashin komissaareistakin vain kaikkein etevimmät.

Koko Nashin perustamisen väitetään tapahtuneen Kremlin ideoinnin pohjalta. Järjestö luotiin, koska Venäjän johto pelkäsi Ukrainan Oranssin vallankumouksen leviämistä. Nashin nykyinen johtaja Vasili Jakemenko, 35, oli aiemmin töissä Venäjän presidentin hallinnossa.

Jakemenko torjui jokin aika sitten väitteet, että järjestö saisi suoraa rahoitusta Venäjän valtiolta. Sen sijaan tukea virtaa liike-elämältä. "Tapaamisemme presidentin kanssa osoittavat liikemiehille, että järjestömme on tärkeä ja hyödyllinen", hän kertoi BBC:lle.

Isänmaallisen kuorrutuksen alta paljastuukin melkoinen annos oman edun tavoittelua. Aktiivisuus Nashissa on epäilemättä kovan luokan meriitti, kun uuden Venäjän parhaita paikkoja tulevaisuudessa jaetaan. Tyhmempikin liikemies tajuaa, että tuollaista joukkoa on syytä tukea.

pekka.mikkola@kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
31
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
29
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image