Kolumnit

Nashi-järjestö on Kremlin ase­tais­te­lus­sa nuorison sieluista

Kolumnit 3.5.2007 0:00
Mikkola Pekka

Järjestön nimi on Nashi, jonka voi suomentaa "meikäläisiksi". Joukko koostuu opiskelevista ja työssä käyvistä venäläisnuorista, jotka valokuvien perusteella tietävät, mikä on viimeisintä muotia maailmalla.

Järjestö syntyi vuoden 2005 alussa. Sillä kerrotaan olevan kymmeniätuhansia kannattajia ja tuhansia "komissaareja". Jälkimmäiseen eliittiin voi päästä, jos on läpäissyt järjestön ideologiset testit ja johtajakurssit.

Hauskaakin Nashissa osataan pitää. Kun se järjesti Tverin kaupungissa suurjuhlan, meno oli hurjaa. Tuhannet nuoret juhlivat villisti teknomusiikin tahtiin. Erikoinen oli kuitenkin esiintymislavan koristelu: sen tärkeänä elementtinä olivat presidentti Vladimir Putinin puheista lainatut sitaatit.

Nashi-nuoret järjestävät vapaaehtoisapua vanhainkoteihin, kunnostavat kirkkoja, maalaavat graffiteja piiloon ja sanovat vastustavansa fasismia. Ei kuulosta pahalta. Mutta fasismin kohdalla joudutaan kiperiin määrittelyongelmiin. Nashin mukaan venäläiset liberaalipoliitikot ovat fasistien sympatisoijia. Varsinaisia fasisteja löytyy järjestön mukaan Virosta. Nashin nettisivuilla puhutaan "Viron valtiofasismista".

"Viro väittää, että neuvostojoukot olivat miehittäjiä, mutta todellisuudessa ne olivat vapauttajia. Viro liittyi vapaaehtoisesti Neuvostoliittoon." Näin julisti Kalevan jutun mukaan kuusitoistavuotias Alina Moskovan Maneesiaukiolla tammikuussa pidetyssä mielenosoituksessa.

Sen jälkeen Nashi on muun muassa ollut järjestämässä mielenosoituksia Venäjän oppositiota vastaan. Näin esimerkiksi Moskovassa viime kuussa. Maan ykköskanavan uutisissa Nashin aktivistit seisoivat ryhdikkäinä Venäjän lippujen alla samaan aikaan kun miliisi kokosi putkiin toisaalla meneillään olleen mielenosoituksen osanottajia. Opposition liikehdintä saatiin näyttämään kirkasotsaisten Nashi-nuorten rinnalla puhtaalta rähinöinniltä.

Viime päivien Nashi-tempaukset ovat jo menneet diplomatian historiaan. Nashin edustajat tosin vakuuttivat keskiviikkona, että Viron Venäjän-lähettilään silmiin joutui Moskovassa hänen omien turvamiestensä käyttämää pippurikaasua. "Tilanne on siis mennyt sellaiseksi, että virolaiset käyttävät jo Venäjän maaperällä fasistisia taistelumetodejaan", Nashin tiedote kuulutti.

Kreml on seurannut Nashin toimia sivusta, mikä ei ole ihme. Miksipä Putin opetuslapsiaan rankaisisi. Hän on tavannut Nashi-nuoria useasti. Näihin tapaamisiin ovat päässeet Nashin komissaareistakin vain kaikkein etevimmät.

Koko Nashin perustamisen väitetään tapahtuneen Kremlin ideoinnin pohjalta. Järjestö luotiin, koska Venäjän johto pelkäsi Ukrainan Oranssin vallankumouksen leviämistä. Nashin nykyinen johtaja Vasili Jakemenko, 35, oli aiemmin töissä Venäjän presidentin hallinnossa.

Jakemenko torjui jokin aika sitten väitteet, että järjestö saisi suoraa rahoitusta Venäjän valtiolta. Sen sijaan tukea virtaa liike-elämältä. "Tapaamisemme presidentin kanssa osoittavat liikemiehille, että järjestömme on tärkeä ja hyödyllinen", hän kertoi BBC:lle.

Isänmaallisen kuorrutuksen alta paljastuukin melkoinen annos oman edun tavoittelua. Aktiivisuus Nashissa on epäilemättä kovan luokan meriitti, kun uuden Venäjän parhaita paikkoja tulevaisuudessa jaetaan. Tyhmempikin liikemies tajuaa, että tuollaista joukkoa on syytä tukea.

pekka.mikkola@kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:39
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
20:36
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille
20:32
Juniori-ikäisen Mika Nurmelan rankkari painuu tarkasti ylänurkkaan
20:31
Entinen kansanedustaja ja maaherra J. Juhani Kortesalmi on kuollut
20:12
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
19:00
Orkesterimusiikin yhteydessä voitaisiin nähdä vaikka nykysirkusta – Oulu Sinfonian uusi intendentti Maija Kuusisto haluaa hakea uutta yleisöä eri taidelajeista Tilaajille
18:25
Seutukaupungit iloitsevat, maakuntien keskuskaupungeissa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla
116
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
101
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
59
Kahden naisen epäillään varastaneen pankkikortteja palvelutalon asukkailta Oulussa – varkaat saivat saaliikseen useita tuhansia euroja
54
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
48
Iin IlmastoAreenalle tultiin pohtimaan kestäviä ilmastoratkaisuja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"
45
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
41
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 neliökilometrin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Mitä te sitten puhutte työvoimapulasta? Itse olen työantaja, ja minulla on 30 ahkeraa romanialaista töissä ja 30 puolala... Lue lisää...
Työnantaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image