Kolumnit

Näin päädyin vahingossa Matteo Salvinin tukijaksi – Italian hal­li­tus­sir­kus todistaa maan saaneen sellaiset johtajat kuin se ansaitsikin

Jos uudet vaalit järjestetään, Matteo Salvinin Lega nousee todennäköisesti suurimmaksi puolueeksi. KUVA: CARMELO IMBESI
Kolumnit 11.8.2019 20:06
Daniel Wallenius

Tiedättekö, millainen on maailman surkein italialainen?

Se ei puhu juurikaan italiaa, ei ole koskaan käynyt Roomassa, palaa Suomen kesässä viidessätoista minuutissa ja näyttää muutenkin stereotyyppiseltä norjalaiselta.

Italialaisuus ei kuitenkaan katso kasvonpiirteitä. Olen tiennyt juuristani saapasmaassa pitkään, mutta vasta 18-vuotiaana minulle selvisi, että taskussani on ollut kansalaisuus koko ikäni.

Tunnollisena suomalaisena halusin tietysti tietää oikeuteni ja velvollisuuteni. Suurlähetystön virkailija vastasi, että on oikeus saada passi ja velvollisuus äänestää. Vel-vol-li-suus, mies painotti, vaikka olikin itse asiassa väärässä. Velvollisuus äänestää poistui vuosikausia ennen kuin olin kyllin vanha uurnille.

Italia tekee ulkomailla asuville kansalaisille äänestämisen helpoksi. Vaalilipukkeet tulevat kotiin hyvissä ajoin ennen äänestyspäivää ja ne voi palauttaa postitse. Vaalikuori sisältää jopa kuvalliset, kovin paljon Ikea-huonekalujen manuaalilta näyttävät ohjeet siltä varalta, että äänestäjä ei muuten tajuaisi.

Enkä minä tajuakaan. Pari vuotta sitten ähräsin tuntikausia uutissivustojen, vaalilappujen ja Google-kääntäjän kanssa yrittäessäni selvittää, miten saisin oman kantani ilmaistuksi öljynporausta koskevassa kansanäänestyksessä. Ensin vei toki oman aikansa selvittää, mistä ylipäänsä olin äänestämässä.

Tässä vaiheessa lienee hyvä selventää, että yleensä suhtaudun äänestämiseen yllä kuvatun kaltaisella vakavuudella. Itselleen ja maalleen tekee parhaan palveluksen menemällä uurnille ja antamalla äänensä asialle tai ehdokkaalle, joka on omien arvojen mukainen.

On kuitenkin yksi poikkeus, nimittäin vähemmän rakkaan isänmaani henkilövaalit. Italia on absurdi maa, eikä vähiten siksi, että pääministerinä on kolmesti istunut veropetoksesta tuomittu sekä vallan väärinkäyttämisestä, lahjonnasta, kunnianloukkauksesta ja seksin ostamisesta alaikäiseltä epäiltynä ollut Silvio Berlusconi.

Annan jokaisessa vaalissa ääneni hänen puolueelleen. En siksi, että arvomme kohtaisivat, vaan siksi, että Italia ei mielestäni ansaitse parempia johtajia. Kannanotto se on sekin.

Kun tuli aika äänestää kevään 2018 parlamenttivaaleissa, toimin kuten aina ennenkin ja äänestin mielivaltaisesti Berlusconin listalla olevaa ehdokasta.

Puolue oli kuitenkin vaaliliitossa Matteo Salvinin johtaman Legan kanssa, ja ääneni lipsahti väärän puolueen ehdokkaalle. Legan kanssa arvoni kohtaavat vielä vähemmän, mutta sinne meni.

Kun katsoo Legan ja Viiden tähden liikkeen pyörittämää hallitussirkusta, ääni ei edes mennyt hukkaan. Maa sai juuri niin huonot johtajat kuin ansaitsikin, eikä se edes ollut minun syyni: Legaa äänesti enemmän italialaisia kuin koko Suomessa on ihmisiä.

Uurnille, tai siis tarkemmin sanottuna postilaatikolle, pitäisi taas mennä ehkä jo lokakuussa.

Katsotaan, kenen puolueeseen luotan tällä kertaa kaikkein vähiten.

MAINOS

Kommentoi

Minä äänestin Kekkosen jälkeisissä presidentinvaaleissa ihan piruuttani Väyrystä. Muutaman päivän Italiassa reissaamisen jälkeen tulee aina ajatus että äkkiä pois alppien pohjoispuolelle, ja ei koskaan enää - ainakaan muutamaan vuoteen. Jospa Salvini saisi muutoksen aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poron filee konjakkikermakastikkeessa on hyvää ja pizza on sellainen välipala. Italiassa tuskin saa poroa, mutta onhan siellä muitkin julkkisia kuten Peppo Grillo. Siinä maassa ei mikään istu kuin korruptio. Konkurssimaa kuin Kreikka. Mitä yksi Salviini, kun koko maa on löysä pee ja hieno muuten. Sellainen maa kuin hallitsijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No,jopas nyt jotakin on taas tapahtumassa mutta toisaalta poron filee on kyllä parempaa puolukakoskenkorvakastiikkeessa mutta eiväthän italialaiset sellaisen päälle ymmärrä ja eivät useimmat suomalaisetkaan.Ja onhan se kastike todella vaikea valmistaa.
Toisaalta Suomessa valehdellaan yhtä paljon kuin Italiassa-tai jopa suhteellisesti enemmän kuin Italiassa.Sehän on miten ajattelee ja huomaa asioita,itse kukin.Italian silmäätekevät uskaltavat valehdella julkisuudessa päin naamaa mutta Suomessa ollaan kierompia mutta valehdellaan kuitenkin.
En menisi kuitenkaan morkkaamaan italialaisia kovinkaan herkästi,vähemmän julkisesti tai julkisestikaan-tunnettuja tai vähemmänkään tunnettuja kyseisesen maan kansalaisia.Italialaisethan ovat hyvin isänmaallisia (kuka nyt ylipäänsä nykyään enää ymmärtää mitä isämaallisuus tarkoittaa)ja varmaan joku diplomaatti kohta kävelee Suomen suurlähetystöön ja tiedustelee,että mitä ne metsälaiset taas siellä höpöttävät.Pitäisi aina muistaa,että Cicero oli italialainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
94
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
93
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image