Kolumnit

Myytti kärsivästä taiteilijasta on roskaa

Kolumnit 22.2.2018 19:00
Iikka Kivi

Kuvittele mielessäsi taiteilija.

Veikkaan, että aika monen mieleen syntyi kuva vanhalta viinalta haisevasta kuikelosta, jonka jokainen päivä on taistelua maalaamisen himon ja masennuksen ristiaallokossa.

Taiteilijoihin suhtaudutaan edelleen länsimaissa mystifioiden. Keskeinen osa taiteilijan roolia on jatkuva kärsimys ja dekadenssi, joita ilman taide ei synny.

Jopa hyvin markkinataloushenkisiin tekijöihin liittyy tämä sama kuva: tuoreessa Cheek-leffassa, Veljeni vartijassa, räppärin biisit jäävät syntymättä, kun Cheek asettuu vakaaseen parisuhteeseen ja viettää illat kotisohvalla leffaa katsellen. Kun tyttöystävä vaihtuu bändäreihin ja mielialalääkkeet jätetään syömättä, riimisuoni alkaa taas sykkiä.

Kärsivän taiteilijan myytti on nykymaailmassa yhtä käyttökelpoinen kuin myytit yleensäkin: kyllä ne mausteena tarinassa käyvät, mutta elämän ohjenuorana ne ovat väistämättä vanhanaikaisia ja jopa vaarallisia.

Olen itse kokeillut kärsivän taiteilijan elämää. Elin epäsäännöllisesti (eli join paljon ja nukuin vähän) ja painoin täysin maanisena projektia toisen perään. Siitä tuli kieltämättä merkityksellinen olo, koska tunnistin itsessäni sen saman kärsivän taiteilijan, jota iso osa yhteiskunnasta ihannoi.

Mutta hyvää taidetta siitä ei tullut, ei sitten pätkääkään. Jatkuva tasapainottelu kosteiden iltojen ja kiireisen aikataulun välillä oli luomiselle puhdasta myrkkyä. Sen sijaan, että minulla olisi ollut aikaa havainnoida ympäröivää maailmaa, keskityin lähinnä itseeni ja omaan huonoon olooni - eikä niistä löydy kerrottavaa kovin pitkäksi aikaa.

Onneksi tajusin myytin vahingollisuuden verrattain nopeasti. Nykyisin lähden keikan jälkeen baarista aika nopeasti nukkumaan, että jaksan aamulla nousta linturetkelle. Olen sanonut useille työtarjouksille ”ei” ja keskittynyt enemmän perhe-elämään. Vitsien tulo ei ole ehtynyt, päinvastoin: kun minulla on enemmän vapaata aikaa ja hyvinvointia, minulla on myös energiaa, tilaa havainnoida ja tutkia maailmaa.

Automaation yleistyessä on selvää, että ammattien merkitys tulee muuttumaan lähiaikoina pysyvästi. Taiteilija on ehdottomasti tulevaisuuden ammatti, koska taiteilija pystyy johonkin mihin kone ei koskaan kykene: kuvaamaan ihmisyyden kokemusta työnsä kautta. Siksi taiteilijan ammattiin pyrkiminen on kannatettava idea.

Mutta jos nuoria aiotaan ohjata luomisen polulle, siitä täytyy myös tehdä mahdollisimman turvallinen. Ja siksi itsensä pirstomista glorifoivat myytit tulee purkaa ja hävittää.

Sen sijaan, että ihannoimme Jimi Hendrixin kuolemaa 27-vuotiaana osana rockin mytologiaa, voisimme pohtia, mitä kaikkea hienoa Hendrix olisi vielä ehtinyt tehdä, jos hän ei olisi tuhonnut itseään.

Kirjoittaja on oululainen stand up -koomikko, jonka elämässä kovinta dekadenssia edustaa kolmen munkin sarjasyönti.

MAINOS

Kommentoi

Kivi teki taidetta. Se on totta. Nimittäin se Aleksis. Se mitä munkkien sarjasyöjä edustaa, kuuluu aivan toiseen kategoriaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koikeillut? Ei kärsimystä kokeilla siihen joudutaan ja se koetaan kohtuuttomana, aiheettomana sitä vastaan taistellaan ja lopulta se hyväksytään - ja se vasta jalostaa ihmisen niin että joskus jopa siitä kehityy jotain taiteeksikin sanottavaa - aivan täysin harhainen käsitys kärsimyksestä. Mutta tuota roskaa saa lukea joka päivä... Kyseessä oli vain tyhjän elämän tarkoituksettomuuden aiheuttama korvikkeen etsintä joka tietty sinänsä on jonkinmoinen kärsimys mutta ei välttämättä tarkoita että hän olisi tajunnut mistä voisi olla kyse - tai ei ainakaan näytä siltä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esittävä komiikka ei ole taidetta. Siinä kolumnin keskeisin erehdys. Siis: vitsit eivät ole taidetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallaan totta, vitsit ovat analyysimateriaalia jollekin mutta mitään taidettahan ne eivät suoranaisesti ole. Vitsien taustalla on paljon sellaista jota jo sata vuotta sitten tulkittiin ja se onkin ihan mielenkiintoista vaikka ehkä hiukan vanhentuneen oloista. Osa edelleen ihan selkeästi pitää kutinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin asia lähinnä on. Hänellä on jotain ihmeellisiä poliittisia patoumia, joita aina jaksaa julkisesti jauhaa. Ehkä suurin virhe mitä koomikko voi tehdä on julkiset poliittiset kannanotot, varsinkin jos ne ovat aina yksipuolisia. Ne aiheuttavat aina närää osassa kuulijakuntaa ja näin koomikosta tulee mielipiteet jakava tyyppi, eikä hän koskaan saavuta sitä huippua, jota voisi saavuttaa jos pitäytyisi erossa poliittisista kommenteista. Se on eri asia mitä jauhaa sitten jossain sisäpiirin illanistujaisissa, mutta julkiset ulostulot politiikan suhteen ovat koomikolta kuin ampuisi itseään jalkaan. Aina menetät siinä vaiheessa iäksi osan mahdollisesta kuulija -ja fanikunnastasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei ole elämässään kokenut kovia taloudellisia tai muunlaisia vastoinkäymisiä, ei varmasti osaa kuvitella saati luoda taidetta, joka koskettaa suuren yleisön sisintä pintaa syvemmältä. Kevyttä pop-taidetta, kertakäyttöviihdettä ja hassuttelua, jolla tienaa, voi kyllä tehdä, mutta siihenpä se sitten jääkin. Maailma tuntee kuitenkin kymmenittäin upeita artisteja, joiden elämä oli elämää suurempaa helvettiä. Itse he eivät siitä ehkä nauttineet, mutta heidän työnsä muistetaan ikuisesti, ja niiden avulla monet ovat myös muuttaneet maailmaa.

Mielenterveyden ongelmat ja päihteet liittyvät toki asiaan. Kun päässä on kaikki yhteydet auki, ovat näkökulmat laajempia, mutta vastaavasti elämän hallinta karkaa kädestä. Tässäkin suhteessa muutamat suuruudet ovat vetäneet loppuun asti.

Boheemisti elämällä voi tavoitella samoja fiiliksiä, mutta silmät aukeavat kunnolla vasta sitten, kun on oikeasti ongelmissa. Miljoonat ihmiset todellakin taistelevat selvitäkseen päivästä toiseen, eivätkä kaikki suinkaan omasta tahdostaan.

Nälkätaiteilija voi olla unohdettujen ainoa ääni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin moni kovat taiteelliset lukemat toistuvasti paukuttanut esimerkiksi kuva- ja kirjallinen taiteilija on elänyt myytin mukaisesti. Yläilmoista pahnan pohjalle ja sen alle, ja nenän valkaisun jälkeen takaisin korkealle. Hetkellinen tulojen mäjähdys ja pitkä köyhyys vuorotellen. Noh, ehkä rankin tuuritenuttajapolvi alkaa olla historiaa. Mutta inhimillisen tragedian lomassa on syntynyt huimaa tuotantoa. Näiden välistä yhteyttä on paha väittää todeksi, eikä sitä ainakaan haluaisi esittää kovan laadun ehdoksi. Suuri on toki sekin ryhmä, joka ei ole saanut putelin puristelulta paljoakaan aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Kun tekee päivän keskittyneesti taidetta, on siitä niin poikki ettei siinä enää jaksa vetää päihteitä aamuyöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaatii aika paljon keskittymistä ja jatkuvaa kehittelyä, määrätietoista työtä ja myös tietynsorttista addiktiivista luonnetta (siksi kai monet taiteilijat repsahtelevat päihteisiinkin ja muihin riippuvuuksiin). Taiteilija harvoin on henkisesti ihan terve mutta usein lähtökohta on sellainen että siitä aivan kuin itsestään kumpuaapi jotain josta ei itekään tiedä mitä se on mutta jälestäpäin havaitaan että taidetta se on! Saattaa olla suurtakin... Kuten Cezanne ja hänen ideansa esim...

Mutta että ryhtyisi juopoksi tai hulluksi ja sitä kautta tulisi taiteilijaksi... Unohda koko juttu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image