Kolumnit

Muuttolinnun oodi Oululle – "Joku sanoi joskus, että olet mielentila, se on totta"

KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kolumnit 2.9.2019 12:19
Daniel Wallenius

Rakas Oulu, kun luet tätä, olen jo lähtenyt.

Tätähän se meidän suhteemme oli aina: minä uhkasin, ettei se näe enää seuraavaa talvea ja sinä kannoit eteeni uusia, kauniita asioita, jotka saivat minut jäämään vielä vuodeksi, uudeksi vuodeksi ja taas vuodeksi.

En koskaan halunnut suhteeseen kanssasi, mutta sinä olit melko taitava ylipuhumaan. Ja kun kaksikymppisenä etsin syliä johon tulla, olit ainoa, joka toivotti tervetulleeksi luokseen opiskelemaan.

Sinussa on niin paljon kaunista. Joku sanoi joskus, että olet mielentila, se on totta.

Missään muualla en ole kuullut kaupan kassan kuittailevan asiakkaalle päin naamaa ja asiakkaan vastaavan siihen niin, että kohtaamisesta huokuu lämpö.

Missään muualla en ole kohdannut kantakahvilaa, jossa paitsi muistetaan tilaukset, myös yllätetään syntymäpäivänä ja josta viedään vapaapäivänä seikkailulle leiskuvan oranssilla museoautolla. Muualla ihmiset kaatavat kahvin ja sanovat kiitos käynnistä.

Sinut on tehty upeista ja avoimista ihmisistä, oudoista kohtaamisista ja ystävällisyydestä. Olet seikkailu ja kesäisin upea, niin upea, että puistoja ja jokisuistoa samotessa pääsee itku.

Toisaalta osaat myös olla aivan hirveä. Talvesi on niin pimeä ja ankara, että tekisi mieli vain maata peiton alla juomassa viiniä.

Ja kanssasi eläminen merkitsee sitä, että asuu kaukana kaikesta, ystävistä, matkakohteista, maailmasta.

Olet löytänyt kotisi Pohjois-Pohjanmaan laajoilta lakeuksilta, josta kolmensadan kilometrin säteellä ei ole oikeastaan mitään. Se on ihan okei, vaikka välillä tunnutkin kuvittelevan olevasi maailman napa. Se ahdistaa.

Etkä aina ihan elä tässä päivässä, vaan haikailet yhä tervan ja Nokian suuruuden aikoja. Niitä päiviä et saa takaisin, joten kääntäisit katseesi eteenpäin.

Suhteemme alussa olin aikamoinen räkänokka. Kymmenessä vuodessa kasvatit minusta toimittajan, tanssijan ja ainakin hieman kypsemmän ihmisen, sanotaan vaikka medium plussan.

Annoit niiden vuosien aikana enemmän kuin saatoin sinulta toivoa, mutta en usko, että voit tarjota enempää. Tämä saattaa kuulostaa sinusta hassulta, joten annahan, kun selitän.

Vaikka olet Suomen viidenneksi suurin, sinulla on silti maalaiskaupungin sydän. Loput sisuskaluistasi on vain omakotialuetta omakotialueen perään.

Ihmiselle, joka haluaa asettua aloilleen, rakentaa kodin ja kasvattaa perheen, sinä olet täydellinen turvasatama. Minuun onnistuit kuitenkin sytyttämään seikkailun kipinän, jonka perässä lennän nyt pois. Me kasvoimme erillemme.

Jos olen muuttunut suhteemme aikana, niin olet sinäkin.

Rakennat itseäsi uudelleen ennätysvauhtia. Se tuo sydämeesi lisää elämää, mutta samalla tuhoaa sitä maisemaa, joka tekee sinusta sinut. Sitä on surullista katsoa.

Sinulla on meneillään kasvun vuosikymmen, mutta en voi ennustaa sinulle kovin valoisaa tulevaisuutta. Pohjois-Suomi on verisuonesi, joka pumppaa sinuun elämää. Kun nuoret sieltä loppuvat, loppuu sinunkin kasvusi. Viivähdät jonkin aikaa täydessä mitassasi, mutta sitten alat painua kasaan – niin kuin meille kaikille käy ikääntyessämme.

Toivon tuon ennustukseni olevan väärä ja toivotan sinulle kaikkea hyvää. Ehkä me kohtaamme joskus vuosien jälkeen. Kuka ties huomaamme silloin, että meillä on jälleen toisillemme jotain annettavaa, ja kasvamme uudelleen yhteen.

Mutta nyt, jää hyvästi, rakas.

MAINOS

Kommentoi

Ei Oulu ole kaupunkilaisiin nähden juurikaan mitään. Kaikki fokus tai äksön tulee muiden rahoittajien tai aktiivisuuden kautta. Oulua ymmärretään kyllä, mutta se ei toimi niin kuin muualla toimitaan. Muissa ainakin vauraimmissa kunnissa asukas on kingi. Sitä informoidaan tai annetaan mahdollisuuksia kokea ja osallistua vaikka mihin. Oulu on jotenkin sulkeutunut. Sen imago ei välity kuntalaisille. Onko kaikki hallittua vai sotkujen epäjärjestystä. Kaupungissa pitää viihtyä eikä ajelehtia tyhjien tölkkien perässä. Lujempaa otetta. Ei jokin kalliomonttu anna lisäarvoa vaan se pitää olla paljon enemmän yhdistävää tuotetta. Monipuolisuutta. Hyviä vetäjiä siis palkatut osaavat henkilöt suht vapaana ilman tätä super tyhmää politiikan ohjausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rivien välistä.. Tänne ei tehdä mitään merkittävää, messukeskus, areenat, luistehallit, kaikki jäissä eikä rahaa niihin anneta vaan nuoret jää ilman vuoroja, koko Suomen ylpeys Kärpät pelaa vanhassa hallissa eikä uutta ole edes luvassa! Tervakaupunki imago on painettu maanrakoon ja kaivettu joku Salmi tekemään Oulun tarinaa tyhjästä.... Onko hullumpaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kolumni. Intohimoisena Lapin ja Koillismaan kävijänä olen tosin eri mieltä siitä, että 300 kilometrin säteellä Oulusta ei ole mitään. Oulun sijainti keskellä Suomea mahdollistaa helpon pääsyn upeaan luontoon. Toimittajalle kiitos Kalevan vuosista ja hyvää jatkoa Helsingissä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvällä tyylillä ja lämmöllä kirjoitettu. Yhden asian laitan mittasuhteisiin, "kaukana kaikesta" :-) Oulun alue olisi luxusta täällä tunturien pohjoispuolella asuvalle monessa asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Rajavartiolaitoksen uudeksi päälliköksi esitetään Pasi Kostamovaaraa – nimitys tarkoitus tehdä perjantaina
18:00
”Suru on myös kaunis tunne” – Tytär-tanssiteoksessa Kaisa Rundelin ja Taina Ala-Ketola käsittelevät suhdettaan isään, joka oli läsnä, mutta poissa Tilaajille
17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalossa syttyi tulipalo Sodankylän Vuotsossa – palo huomattiin Rajavartioston helikopterista
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
81
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
55
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
44
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
42
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image