Kolumnit

Muovin käyttö on opeteltava uudestaan

Kolumnit 1.7.2019 8:00
Ali Harlin

Muovi on ihmisille uusi materiaali. Sitä on käytetty vasta parin sukupolven ajan, joten emme oikein vielä osaa käyttää sitä. Eilisen ihmeaine on nyt näyttänyt meille myös arkisemman puolensa. Halpa, helposti työstettävä ja tehokkaasti käytettävä materiaali ei hajoakaan luonnossa. Aikojen alusta tähän päivään olemme tuottaneet jokaiselle tonnin muovia, joka nyt suurelta osin on jossain kaatopaikalla tai luonnossa. Lisäksi muovin tuotanto vain kiihtyy.

Muovien tuotannon nopea kasvuvaihe alkoi 1970-luvun lopussa, kun Union Carbide kehitti edullisen tavan valmistaa polyeteeniä. Erittäin edullinen ja suorituskykyinen muovi alkoi syrjäyttää perinteisiä materiaaleja esimerkiksi pakkaamisessa ja päivittäistavaroiden valmistuksessa. Kasvu ei hyytynyt edes öljykriiseihin, sillä muovin tuotantoon käytetään myös maakaasun tuotannon sivuvirtoja. Itse asiassa muovi on nyt yhtä edullista kuin se oli parikymmentä vuotta sitten.

Nyt on viimeinen hetki oppia käyttämään muovia oikein. Iso vastuu on tuotteiden suunnittelijoilla: tekevätkö he kertakäyttöisiä vai pitempikestoisia tuotteita. Tämä ei sulje pois kuluttajan velvollisuutta olla roskaamatta. Mikään ihmisen tuottama käytetty materiaali ei kuulu luontoon, vaan järjestettyyn materiaalin kierrätykseen. Niinkään tärkeää ei ole, onko lajittelu tehty täydellisen oikein, vaan että kaikki käytöstä poistettu menee hallitusti eteenpäin joutumatta luontoon.

Keskustelu käy nyt eri materiaalien hyväksyttävyyden ympärillä ja siinä painotetaan hiilijalanjälkeä, vaikka pohjimmiltaan kysymys on kuitenkin ympäristön roskaantumisesta ja ekosysteemien vaarantumisesta. Niiden lopussa olemme myös me ihmiset.

Pakkausmateriaalit ovat muovin suurin käyttökohde ja niissä muovin tehtävä on parantaa herkkien tuotteiden, etenkin elintarvikkeiden, säilyvyyttä. Tuotteiden hävikin pienentäminen on tärkeää ilmastonmuutoksen ehkäisyssä, ja myös siksi emme voi kokonaan luopua muovista.

Mutta voimme tehdä sen paremmaksi, juuri sellaiseksi kuin sen aina piti olla.

Muovista luopuminen ei ole uskottava ratkaisu, vaikka kertakäyttötuotteissa siihen pyritäänkin. Siksi tarvitaankin monta keinoa, joilla yhdessä on merkittävä vaikutus. VTT on esittänyt kolme keinoa muovin ympäristövaikutuksen puolittamiseksi: muuttamalla kulutustottumuksia, ottamalla uusiutuvat materiaalit käyttöön ja yhdistelemällä kierrätysteknologioita.

Luovin ratkaisuista on käytön uudelleen suunnittelu. Onko kertakäyttöisyys aina välttämätöntä, ja voisivatko suuret keskukset tarjota paikallisesti vaihtoehtoisia kulutusmalleja? Esimerkiksi ruuan jakelu voidaan toteuttaa tarkemmin, kun kuluttajien yksilölliset tarpeet tunnetaan ja voidaan ennakoida. Myös kauppojen aukiolon lisääminen lähellä asiakasta vähentää tarvetta täyttää jääkaappi koko viikon tarpeeksi, vaan voidaan syödä enemmän tuotteita tuoreina ja läheltä. Niiden pakkaaminen ei vaadi hyllyajan maksimointia.

Muovin korvaamiseen pystyy hinnan ja määrän puolesta lähinnä kartonki. Suomen kannalta kuitupakkaukset ovat tärkeä mahdollisuus. Kartonki on biopohjainen, kierrätettävä ja biohajoava. Vaikka sen kanssa jouduttaisiinkin käyttämään pieniä määriä muoveja, korvausaste voi olla yli 95 prosenttia, ja teollisesti kuidut ja muovi ovat erotettavissa toisistaan jo nyt olemassa olevissa kierrätysjärjestelmissä. Tulevaisuuden kartonki voi olla muokattavaa tai jopa läpinäkyvää.

Uusin tulokas keskusteluun on muovien kemiallinen kierrätys. Siinä sekalainen muovijäte, jota ei ole voitu suoraan kierrättää, palautetaan rakenneosiinsa. Tyypillisesti muovi saadaan hajotettua lämmöllä avulla kiinteästä juoksevaksi öljyksi. Pyrolyysi on tavallaan nykyajan tervahauta. Hajoamistuotteita voidaan sitten käyttää uusien muovien valmistamiseen, mutta myös muiden kemikaalien, tai vaikkapa polttoaineiden tuottamiseen. Tämä on kokonaisuuden kannalta säästävämpi ratkaisu kuin yksinkertainen poltto. Pelkän lämmön hinta ei yllä kemikaalien tasolle.

Vaalien alla Suomi sai muovitiekartan: vähennä ja käytä uudelleen, kierrätä ja korvaa. Samaan aikaan Euroopan unioni julkaisi muovistrategiansa ja sääti direktiivin kertakäyttömuovista. Strategisen tutkimuksen neuvoston Package-Heroes–hanke yhdessä ruokahävikin vähentämistä edistävän Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumuksen kanssa hakee poliittisia ja käytännön ratkaisuja lähivuosille. Nämä kysymykset näkyvät selvästi myös Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa.

Toiminnan aika on nyt, ennen kuin haaste on kasvanut täysin hallitsemattomaksi. Viime vuonna muovintuotanto meni ohi sellun, paperin ja kartongin tuotannosta. Muoviongelman ratkaisemisessa Suomella on mahdollisuus: kädenjälkemme voi olla hiili- ja vesijalanjälkeämme huomattavasti merkittävämpi.

Ali Harlin on VTT:n tutkimusprofessori ja uusiutuvien materiaalien kehittäjä.

MAINOS

Kommentoi

Eiköhän nyt ole viimeinen hetki oppia olemaan kuluttamatta niin paljon, ruokaa, luontoa, energiaa, kaikkea. Proffalla kulutusrajoitin on lukittu vain Suomen muovipakkauksiin. Aikamoista yksisilmäisyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi ongelma/haaste materiaalien kierrätyksessä on kotitalouksien, varsinkin kerrostaloasuntojen tilanahtaus ja keittiösuunnittelu: näissä ei ole otettu kierrätystä huomioon oikeastaan lainkaan.

Mihin lajittelen palavan materiaalin, biojätteet, muovin, kartongin sekä metallit ja näuden lisäksi ongelmajätteet? Tila on kortilla niin tiskipöydän alla kuin muuallakin asunnossa. Roskiksellakaan ei viitsisi juosta jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image