Kolumnit

Muistatko rauhamarssit? Keskimatkan ohjukset voivat palata 30 vuoden jälkeen

Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 30.12.2018 9:00
Kyösti Karvonen

Runsaat 31 vuotta sitten presidentit Ronald Reagan ja Mihail Gorbatshov allekirjoittivat sopimuksen, jolla Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sitoutuivat poistamaan maalle sijoitetut keskimatkan ohjukset, Yhdysvallat Länsi-Euroopasta, Neuvostoliitto omalta alueeltaan.

Noista joukkotuhoaseista käytiin Suomeen ulottunut pitkä kamppailu, joka koetteli tosissaan Naton yhtenäisyyttä.

Suomenkin kaduilla marssittiin Naton euro-ohjuksia vastaan, innokkaimmat jopa työaikana. Rauhanmarssijoille ei tullut mieleen vastustaa myös keskimatkan ohjusten varustelukierteen aloittaneita Neuvostoliiton SS20-ohjuksia. Professori Kari Enqvist sanoi äsken Ylen radiokolumnissaan, että rauhanmarsseihin osallistui Suomessa väestömäärään nähden suhteellisesti lähes kolmesti enemmän ihmisiä kuin niissä Nato-maissa, joihin aseita sijoitettiin.

Keskimatkan ohjukset uhkaavat nyt palata maailmanpolitiikkaan. Yhdysvallat antoi äsken Venäjälle sopimuksen mukaiset 60 päivää, joiden aikana se edellyttää Venäjän palaavan noudattamaan niin kutsuttua INF-sopimusta. Jos näin ei käy, Yhdysvallat uhkaa irrottautua siitä puoli vuotta myöhemmin.

Nato linjasi viime ulkoministerikokouksessaan, että Venäjän käyttöön ottama ohjusjärjestelmä 9M729 rikkoo INF-sopimusta.

Venäjä tietysti kiistää rikkomussyytöksen, joka ei ole sinänsä uusi. Uutta on se, että presidentti Donald Trumpin hallinto heiluttelee ilmassa uhkausta livetä sopimuksesta Venäjän toiminnan vuoksi.

Venäjä taas väittää, että Yhdysvallat rikkoo sopimusta Itä-Euroopassa olevalla ohjustentorjuntajärjestelmällä, joka voi ampua myös keskimatkan ohjuksia.

INF:n kaatuminen nostaisi ydinsodan uhkan pöydälle vakavammin kuin kertaakaan sitten edellisen kylmän sodan.

Se taas voisi johtaa dominoreaktioon. Strategisten ohjusten vähentämistä koskeva Start-sopimus tulee katkolle vuonna 2021. Sen jälkeen Yhdysvaltain ja Venäjän uudelle ydinasevarustelukierteelle ei olisi enää mitään pidäkkeitä.

Trumpin uhkaus soittaa hätäkelloja myös Yhdysvalloissa. INF-sopimusta neuvotellut ex-ulkoministeri George Shultz ja useat veteraanisenaattorit varoittavat romuttamasta sitä. Samaa on sanonut Gorbatshov.

Euroopan Nato-maat olivat ulkoministerikokouksessa Yhdysvaltain takana, mutta yhtenäisyys joutuu varmasti koetukselle, jos tilanne kiristyy niin, että Yhdysvallat haluaisi tuoda keskimatkan ohjuksia taas Eurooppaan.

1970-luvun lopulla Eurooppaan tuodut amerikkalaiset risteily- ja Pershing 2 -ohjukset nostattivat vastarintaa etenkin Länsi-Saksassa. Neuvostoliitto hajotti taitavalla propagandallaan Naton rintamaa ja käytti hyväkseen lännen naiivia rauhanliikettä.

Presidentti Vladimir Putin sanoi Trumpin uhkauksen jälkeen, että Venäjä vastaa samalla mitalla eli ottaa käyttöön omia keskimatkan ohjuksia. On tulkintakysymys, onko sillä niitä arsenaalissaan jo nyt. Venäjän mukaan 9M729-ohjusten kantomatka on alle 500, mutta Yhdysvaltain mukaan yli 500 kilometriä.

Venäjän Suomen-suurlähettiläs Pavel Kuznetsov yllätti äsken Paasikivi-seurassa sanomalla, ettei Venäjällä ole varaa lähteä uuteen asevarustelukierteeseen ja että se tarvitsee varoja sisäisiin uudistuksiinsa. Näin varmaan on, mutta kysymys saattoi olla myös keskimatkan ohjuksia koskevan informaatiovaikuttamisen lähtölaukauksesta.

Euroopan Nato-maille Yhdysvaltain ohjukset olisivat kuin valinta ruton ja koleran välillä. Yhtäältä Yhdysvallat sitoutuisi taas kunnolla Euroopan puolustukseen, mutta toisaalta ohjukset voisivat johtaa kotimaisiin vaikeuksiin. Jos Neuvostoliitto oli härski rauhanpropagandisti, Venäjä on vieläkin liukkaampi someajan informaatiovaikuttaja.

Pahimpien uhkakuvien toteutumiseen on vielä pitkä matka, mutta ne pakkaavat nykymaailmassa toteutumaan etenkin kun Yhdysvalloissa ja Venäjällä valtaa pitävät nyt johtajat, joille sovinnon etsintä ei ole ensimmäisenä mielessä.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa Suomelle? No, ei ainakaan helpompia aikoja. Presidentti Sauli Niinistö ja Putin keskustelivat torstaina puhelimitse. Yksi aihe oli sattumoisin ydinasevalvonta.

MAINOS

Kommentoi

Viesti poistettu

Lenin käytti tietyistä ihmisistä sanontaa "hyödylliset idiootit", kyllä passaa kaikille peesaajille. Miten se menikään; " vastenmielistä näissä..jne" ja sitten perään "Ystävyys maiden välillä...jne", hymistelyä? . Kenen totuus ja kenen oikellisuus asioissa, pelkästään minun vain sinun? Tuo leimaaminen ja nimittely ovat niittä epämielyttävimpiä asioita keskusteluissa silloin kun ei napsahda omaan laariin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä taas yritetään vängätä mustaa valkoiseksi. Lähtölaukaus uuteen kylmään sotaan ja varustelukierteseen oli USAn yllättävä irroittautuminen ABM-sopimuksesta 2003, jonka jälkeen NATO alkoi rakentaa ohjustukikohtia Venäjän rajoille. Venäjän oli pakko alkaa vastaamaan USAn aggressiiviseen politiikkaan ja sopimusten rikkomiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskimatkan ohjusten vastustaminen ei sitten kai olekaan Venäjän masinoimaa toimintaa, vaikka ko. ohjukset hillitsisivät nimenomaan Venäjän sotilaallista uhkaa. Koska vastustajia tullevat olemaan vihervasemmistolaiset, muutenkin "oikeiden asioiden" puolesta toimivat ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten mainitsin, Suomessa vastustettiin NATO:n ohjuksia, muualla niin Varsovan Liiton kuin NATO:n ohjuksia. Rauhanliikkeen naiiviuutta tuskin kyseenalaistaa kukaan. Sinänsä nykyään keskimatkan ohjukset voi sijoittaa ihan hyvin merelle tai ilmasta laukaistaviksi, jolloin varsinaista syytä romuttaa sopimusta ei ole - paitsi Venäjällä silkkaa riemuaan ja Kiinalla koska maa ei asiasta välitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän rauhanmarsseihin suurin syy oli Reaganin pelko.Väittäkööt natoon rähmällään olijat mitä tahansa. Karvosen ja nato-kiimaisten mielestä heidän jalkahikensäkin on Venäläisten syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

saa kasaan sen verran paukkuja, että Karvonenkin sitä voimaa kunnioittaa. Eli Venäjän peloite ei vielä riitä sivistyneeseen käytökseen meillä täällä "lännessä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaus löytyy kirjoituksestakin, siis vastaus ase ja kilpavarusteluun. Me ollemme käyneet eri kansa tai kansalaiskoulun kirjoittajan kanssa, minulle opetettiin alakoulussa Euroopan rajat jotka idässä olivat Ural-vuoret, etelässä Kaspian ja Mustameri, Välimeri jne. Kirjoittajalle Eurooppa on jotain muuta. Tässä on se kulminaatiopiste johon meidät uudellen aivopestään ja opetetaan. Ei kelvannut momentum länsimaiden edustamille johtajille 1991 jolloin Neuvostoliitto kaatui länsimaitten syliin. Jos tyrkitään tiedetään seuraukset, miksi tyrkitään? Venäjän kansa teki yli 22milj. ihmisuhrin pystäyttääkseen Hitlerin hirmuvallan Napoleonista puhumattakaan. Putin edustaa itseään ei Venäjän kansaa vaikka suurempi kannatus hänellä on kuin kellään länsimaiden johtajalla, sekin on hyvä muistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sen ajan mielenosoitukset milläänlailla yllätä, kun näin jälkeenpäin ajattelee -kansa oli aivopesty ajattelemaan, että Neuvostoliiton ohjukset olivat rauhanohjuksia ja lisäksi YYA-sopimuskin sitoi niin, että totuutta ei valtiojohdossa voitu kertoa vaikka halua varmasti olisi osalla ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä lainaus Kyösti Karvosen kirjoittamasta jutusta Hesarissa 14.07.1982. "Naisten rauhanmarssi lähti Tukholmasta Minskiin", "Järjestäjät ovat päätyneet kolmeen banderollitekstiin. "Ei idän ja lännen ydinaseille", "Ei maailman ydinaseille" ja "Kyllä aseistariisunnalle ja rauhalle".

Eli jopa tässä yhteydessä tuomittiin niin lännen kuin idän aseet. Suomessa asia oli toki toisin, rauhanliike oli naiivi, mutta narratiivi jossa se käsitetään lähinnä Neuvostoliiton masinoimaksi on sangen yksipuolinen. Edes CIA:n johtaja Robert Gates ei päätynyt tähän muistelmissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Venäjä noudata sopimuksia (vrt. Ukraina), kuten ei noudattanut aikoinaan NL:kaan. Kuten Kyösti Karvonen kirjoitti, naiivit rauhanpuolustajat ovat pelanneet ja pelaavat edelleen Venäjän pussiin. Ja tätä NL käytti ja nyt Venäjä käyttää taitavasti hyväkseen. Lenin kutsui naiiveja ihmisiä hyväuskoisiksi hölmöiksi. Valitettavasti Suomen valtamediat ovat olleet ja ovat edelleen USA:n vastaisia ja antavat lisää potkua näille hyväuskoisille hölmöille. Valitettavasti Trump antaa siihen vielä aihetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus. Naiivin rauhanliikkeen äärivasemmistolainen historia kannattaa muistaa, kun lukee esim. HX-ohjelmaan (ilmavoimien hävittäjähankintaan) liittyviä kommentteja.

Tilanne on muuttunut 1980-luvun jälkeen kun Kiinan ja monen muun maan aseteknologia ja teollsuusvakoilu ovat kehittynyt niin pitkälle, etteivät ne enää pelkästään käytä Venäjän tai länsimaiden myymää aseteknologiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on se suurin syy tuosta sopimuksesta irtautumiseen: se koskee vain USA:ta ja Venäjää. Ydinasevaltioita on nykyään paljon enemmän kuin kylmän sodan aikana ja ne muut maat kehittävät omia ohjuksiaan täyttä häkää. USA ei halua jäädä vanhentuneen sopimuksen vangiksi. Näitä uusia järjestelmiä vastaan puolustautuminen on aina vaan vaikeampaa, joten riskit tulevaisuudessa vaikeampia hallita kuin viime vuosisadalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niinpä niin...olisikohan aika ottaa taas käyttöön rauhankasvatus yrittäjäkasvatuksen tilalle...??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaisena vanhana militaristina ja rauhanliikkeen naiiviuden kritisoijana pitää kuitenkin oikaista kirjoittajaa. Neuvostomyönteinen rauhanliike oli nimenomaisesti Suomen erikoisuus. Yleisesti rauhanliike läntisessä Euroopassa vastusti niin idän kuin lännen ydinaseita. Neuvostoliiton laajamittaisesta vaikutuksesta rauhanliikkeen toimintaan ei löytänyt todisteita myöskään CIA, toki Suomessa ja Neuvostoliitossa uutisoitiin lähinnä NATO:n ohjusten vastustamisesta. Tätä mieltä on muistelmissaan muun muassa CIA:n ex-johtaja Robert Gates.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjuksen kantomatka riippuu varmasti myös siitä, mikä pommi kärjessä on, joten siinä mielessä se on tulkinnanvarainen.

INF-sopimus kuitenkin vuotaa siten, että se koskee vain maalla olevia ohjuksia, ei ilmasta tai mereltä ammuttavia, jotka voidaan helposti sijoittaa maalle (esim Tomahawk).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
12
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
6
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
5
Rahoitus, huippuvirat ja tietenkin brexit – näin Suomi puheenjohtajana voi tai ei voi vaikuttaa EU:n tulevaisuuteen
5
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
4
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Ei kannata näyttää komeaa jokea turisteille ilmaiseksi. Joka paikassa jokinäkymä maksaa. Betonikaide on jalankulkijoiden... Lue lisää...
Betoni kaide

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image